Pituus13 km
Kesto(2-4h)
Padasjoen Laivarannasta lähtevä noin 13 km mittainen Päijänne–Ilves -reitti on retkeily- ja maastopyöräilyreitti. Reitillä kuljetaan aluksi pikkuteitä kylä- ja viljelymaisemissa, mutta suurempi osa reitistä on metsäpolkua vaihtelevassa luontoympäristössä. Janareitti toimii yhdysreittinä Tarus-Evon retkeilyalueelle tai on kuljettavissa edestakaisena päiväretkenä. Päijänne-Ilves -reitillä kuljet Salpausselkä UNESCO Global Geopark -alueella.
- Päijänne-Ilves -reitillä voit tulistella tai yöpyä luonnossa reitin varren laavulla tai Taruksen telttailupaikalla.
- Päijänne-Ilves -reitti on pyöräiltävissä alkukevään vehreydestä myöhäiseen syksyyn. Koet luonnon ja viljelysmaiden vuodenaikavaihtelun, värit ja tuoksut.
- Reitin kummassakin päässä voit pulahtaa järveen huuhtomaan pyöräilyhiet.
- Reitin kapeilla neulaspoluilla ja rullaavilla metsäurilla maastopyöräilijä pääsee flow-tunnelmaan.
- Laivaranta palveluineen on portti myös Päijänteen kansallispuistoon. Upeat Päijänne-näköalat kannattaa käydä kokemassa reitin lähtöpisteen viereisen Kullasvuoren Maisematorneista. Mäelle polkeminen on hyvä alkulämmittely.
Kaunis kartano- ja maalaismaisema kumpuilevine viljapeltoineen, puron solina metsän hiljaisuudessa ja mo imuotoinen metsäluonto ihastuttavat Päijänne-Ilves-reitillä.
Päijänne-Ilves -monitoimireitti toimii yhdysreittinä Padasjoelta Taruksen retkeilyalueelle ja edelleen Evolle. Padasjoella reitti alkaa Laivarannasta, jonka läheisyydestä löytyy myös upeat näköalat Päijänteen yli tarjoava Kullasvuoren maisematorni (Tuomastornit).
Päijänne-Ilves-reitillä voit kokea luonnon monimuotoisuuden. Reitti kulkee vaihtelevasti niin kylä- ja maalaismaisemissa kuin kangasmetsissä ja suoalueiden reunoilla. Nyystölän kylän viljapeltojen halki kulkiessa voit nauttia luonnonvaraisten ketokukkien väriloistosta. Nuijasodan muistomerkki tuo historiallisen vivahteen kylämaisemaan. Hieman muistomerkin jälkeen voit poiketa Nyystölän lintutornille.
Reitin varrella noin 10 kilometrin päässä lähtöpisteestä on laavu nimeltään Nuijamiehenkolo. Ihastuttava taukopaika on metsän siimeksessä solisevan puron äärellä ja reitin jatkuessa näet myös pari kaunista suolampea. Maastopyöräilijä voi jalkasin poiketa myös Frans Joosefin lammen luonnonsuojelualueella.
Reitin lopussa, lyhyen haastavan kivikko-osuuden jälkeen, Iso-Tarusjärvi houkuttelee vilvoittautumaan puhtaaseen järviveteen. Upea hiekkaranta ja uinti vilvoittavassa järvivedessä palkitsevat retkipäivän päätteeksi.
Ellet polje reittiä edestakaisena päiväretkenä, Taruksella voit leiriytyä yön yli tai voit jatkaa edelleen Evon yhdysreiteille tai vaikka Aurinko-Ilves -reittiä pitkin Asikkalaan.
Pituus
12.9 kmPäällystämätön
90%Kesto
2-4hPolkua
55%Nousumetrit
-Haastavuus (1-5)
1Laskumetrit
-Pyöräilykelpoinen
95%
Yhteystiedot
Alueen retkeily- ja matkailuneuvonta
Padasjoen kunta / matkailuKohteen ylläpito
Padasjoen kunta / liikuntapalvelutPäijänne-Ilves -reitin alkupiste on Padasjoen Laivarannassa (Laivarannantie 41, Padasjoki). Aluksi ajetaan noin 700 m pyörätietä, kunnes käännytään vaikuttavalle lehtikuusikujalle.
Katualueella reitti on merkitty ruskeapohjaisilla ulkoilureittiviitoilla, pikkuteiullä ja maastossa risteyksissä on puuviitat sekä lisäksi sinikeltaisia nuolimerkkejä ja sinisiä monikäyttösymboleita. Yksityismetsissä on käytetty myös keltaisia maalimerkkejä.
Ylitetään pieni kaunis Kirkkojoki ja ohitetaan Saksalan kartanon miljöö ja sitten perinnebiotooppina hoidettavat niityt - joskus voit nähdä laiduntavia eläimiäkin
Vähäliikenteistä hiekkatietä (Niemistöntie) jatketaan vajaa 1 km. Keväällä kukkivat sinivuokot, myöhemmin näet komeat kotkansiipisaniaiset.
Mäen rinteessä olevan uuden puulajipuiston kulmalta reitti erkanee metsäpolulle - heti polun alussa on noin 50 m vaikeasti ajettavaa kivikkoa.
Polku jatkuu rullaavana lehtometsän läpin, risteää Luukonhaan luontopolun kanssa ja helposti ajettavien pitkosten jälkeen saavut Nyystölän kylälle. Peltomaisemissa ajelet 700 m päällystettyä pyörätietä.
Mäen jälkeen oikealla on Nuijasodan muistomerkki. Paikallishistoriaan tutustuminen tuo samalla sopivan tauon.
Kivimuurin vierestä jatka pätkä pientä hiekkatietä ja käänny kurvista peltoalueelle, missä hauska niittypolku halkaisee viljelysmaisemaa. Kesällä aurinkoisella polulla viihtyvät niittykukat ja perhoset.
Kesäteatterin ja vanhojen talojen kulmilta reitti koukkaa Nyystöläntien reunaan. Lintujen tai Päijännemaisemien ystävä jatkaa tästä eteenpäin ja tekee edestakaisin 4 km piston lintutornille, mutta pääreittiä seuraava kääntyy heti tien laidasta hiekkatielle.
Haukkatie ajetaan aivan päähän asti, missä reitti sukeltaa metsäpolulle. Lyhyet pitkokset on taas helposti ajettavat.
Ylitetään Nelostie. Tässä on myös bussipysäkki, joten paikka toimii tarvittaessa aloitus- tai lopetuspisteenäkin.
Nyt tieosuudet on ajettu ja jatko muuttuu enemmän maastopyöräilyksi: loppumatka on pientä metsäpolkua tai vähän leveämpää metsäuraa, mausteena myös jokunen juurakko tai kivikko. Maisemassa vaihtelevat sekametsien rullaavat kärrytiepätkät, mäntykankaaan neulaspolut ja suovarvikon pitkospuupätkät.
Hauskan flow-pätkän jälkeen noin 10 km lähdöstä tullaan Nuijamiehenkolo-nimiselle laavulle. Yöpymiseenkin soveltuva laavu sijaitsee kuusikon siimeksessä pienen puron äärellä. Taukopaikalla on myös kuivakäymälä.
Taruksen suuntaan reitti lähtee puronvartta, pienen kivisen töyrään yli pyörää joutuu työntämään. (Alueella risteilee useita polkuja: Padasjoen suuntaan kulkiessa reitti jatkuu laavulta karttataulun viereistä polkua).
Taruksen suuntaan heti metsätien ylityksestä jatketaan taas polulle. Ensin metsässä pilkottaa Pallittajärven pieni lahdelma ja pian näkyy kaunis suolampi, jonka ohi polku kiemurtaa hauskasti, kunnes polku laskee äkisti jyrkän töyrään alas metsätielle.
Heinittynyttä metsätietä jatketaan reilu kilometri. Väliltä erkanee sivuun kävelyreitti, joka ei ole pyöräiltävissä. Luonnonsuojelualueelle jäävää Frans Joosefin lampea kannattaa piipahtaa katsomassa kävelypolun jälkimmäisestä liittymästä. Metsätien varrelle jää myös lohkareluola.
Loppumatka Iso-Tarus -järvelle on taas metsäpolkua. Tässä on koko reitin haastavin osuus: noin 250 m hyvin kivikkoista polkua. Pyörää joutuu taluttamaan lohkareiden välistä ja parin jyrkän mäenkumpareen yli. Retkivarusteiden kanssa pyöräilevän kannattaa jopa harkita kiertämistä metsätien kautta, vaikka se lisämatkaa tekeekin (kiertoreittiä ei ole viitoitettu, metsätietä jatketaan eteenpäin Tarusjärven rantaa nätisti seurailevalle hiekkatielle).
Kivikko-osuuden jälkeen polulla viimeiset sadat metrit Iso-Taruksen telttailupaikalle saa rullailla kevyesti. Taukopaikalla on tilava telttailualue, nuotiopaikka ja kuivakäymälä.
Kiva hiekkarantainen uimaranta löytyy n 300 m polkua vasemmalle ja lähempänä oikealla on pieni pulahtamiseen soveltuva poukama. Taruksen lähialueella liikkuessa huomioi puolustusvoimien harjoitusalueen liikkumiskiellot.
Jos jatkat Evon suunnalle, yhdysreitti lähtee uimarannalta aluksi pikkupätkän hiekkatietä ja sitten Vähä-Tarus -järven rannasta jatketaan poluille.