Pituus349 km
Kesto(4-7d)
Hitonhaudan sorakierros on 349 km ja 5-7 päivän soratievoittoinen ympyräreitti Keski-Suomen sydämessä. Se yhdistää Jyväskylän, Joutsan, Lievestuoreen, Suolahden ja Uuraisten asutuskeskukset sekä palvelut ja luontokohteet pitkälti liikenteettömiä sivuteitä pitkin. Reitin varrella ovat Leivonmäen kansallispuisto ja Hitonhaudan rotkolaakso, jotka todistavat jääkauden jälkiä kallioalueineen ja harjuineen. Järvi-Suomi tarjoaa parastaan reitinvarrella myös 20 uimarannalla sekä useammalla koskella ja lukuisilla järvimaisemilla. Reitin lähtö- ja päätepisteenä on Jyväskylä, joten reitille pääsee helposti julkisilla liikenneyhteyksillä.
- Palveluiden runsaus tekee retkeilystä kevyttä ja helppoa
- 20 uimarantaa tasaisesti reitin varrelle ripoteltuna
- Nyrölän laavusaari vetolossimatkan takana
- Leivonmäen kansallispuiston hiekkatiet, vanhat metsät ja järvenranta leiripaikat
- Hitonhaudan rotkolaakso reitin pohjoisosassa - HUOM! Liikkuminen kielletty kesällä 2025 luonnonsuojelusyistä
- Mämminiemen ulkoilualueen telttailualueineen, rantoineen ja saunoineen.
- Kumpuilevat flow-hiekkatiet kylästä kylään ja palvelusta palveluun
- Idylliset ja uniikit maatilamajoitukset reitin varrella
- Kirkkoniemen luonnonsuojelualue laavuineen (HOX! Ei pääsyä kesällä 2024, silta purettu! Kulku Kirkkoniemeen vain veneellä, joten tauko- ja leiripaikka ei saavutettavissa pyörällä.)
Pituus
342.0 kmPäällystämätön
72%Kesto
4-7dPolkua
0.5%Nousumetrit
3124Haastavuus (1-5)
3Laskumetrit
3069Pyöräilykelpoinen
100%
Lisätietoa reitistä
Yhteystiedot
Lisätietoa kohteesta
Tässä etenemisrytmitys majatalosta majataloon kohtuullisilla päivämatkoilla. Kovakuntoisempi voi ainakin jotkut ajopäivät laittaa yhteen, tosin nousumetrejä kertyy joillain reitin osilla huomattavasti lyhyelläkin kilometrimäärällä.
Päivä 1 - Jyväskylä - Nukula, 36 km ja 600 nousumetriä
Ensimmäinen ajopäivä käynnistyy Jyväskylän sydämestä rautatie -ja linja-autoasemalta. Reitti kulkee Lutakon satamapuiston ja kauniin Kuokkalan sillan kautta kevyenliikenteen väyliä ulos kaupungista. Alkumatkan reilu 15 kilometrin osuus koostuu pääosin päällystetyistä teistä sekä kevyenliikenteenväylistä. Elviskujalla kannattaa tarkistaa onko Elvis-tupa auki. Graceland sijaitsee noin 14 kilometrin kohdalla ja sieltä saa kahvia ja pikkusuolaista.
Elviksen tunnelmista ajetaan vielä hetki päällystettyä pintaa, kunnes reitti siirtyy sorateille. Soratiet ovat hyväkuntoisia ja liikennettä voi olla jonkin verran, varsinkin kesälomien aikaan. Soratieosuudet sisältävät mukavasti korkeuserovaihtelua ja osa nousuista on erittäin teräviä! Jyrkistä nousuista tulee helposti näkemäeste autoilijan ja pyöräilijän välille, joten ole erityisen tarkkaavainen tällä pätkällä.
Soratie on verrattain kapea Päijänteen rantaa ja Nukulan vanhaa tilaa lähestyttäessä. Nukulasta löytyy majoitusta ja ruokaa. Lyhyt ensimmäisen päivän etappi päättyy Nukulaan, mutta telttayöpyjän kannattaa suunnata vielä noin kolme kilometriä eteenpäin Mämminiemen ulkoilualueelle.
Päivä 2 - Nukula - Röykkälän lammastila (Leivonmäen kansallispuisto), 37 km ja 630m nousumetriä
Nukulasta toinen päivä jatkuu mukavia sorateitä pitkin. Heti alkumatkasta on tarjolla todellinen helmi, Mämminiemen ulkoilualue, joka on telttamajoittujien ensimmäisen yön kohde. Alueella on upeat tauko- ja leiriytymismahdollisuudet ja ulkoilualueelta löytyy myös vuokrasauna. Helteisenä kesäpäivänä uintipaikkoja on runsaasti ja törmäät takuulla muihin iloisiin ulkoilijoihin sekä veneilijöihin tällä alueella.
Mämminiemestä reitti jatkuu edelleen mielenkiintoisena soratienä mukavine korkeuserovaihteluineen. Muutamassa kohtaa on uuttaa hieman karkeampaa soraa, joka voi olla epävakaata renkaan alla, varsinkin alamäkiosuuksilla. Ennen Rutalahden kylää reitti kulkee hetken aikaa kapealla päällystetiellä, mutta pian Rutalahden jälkeen saavutaan jo Leivonmäen kansallispuiston alueelle.
Leivonmäen kansallispuiston upeat soratiet on syytä nautiskella huolella. Upeassa ympäristössä ja erinomaisella metsätiellä on todellinen nautinto ajella. Rutajärven rannalta löytyy kansallispuiston retkeilyrakenteita, jotka ovat helposti saavutettavissa gravel-pyörällä. Lintuniemi sekä Joutsiniemi ovat molemmat erinomaisia kohteita telttayöpyjille. Puiston parkkipaikalla palvelee matkailijoita Karoliinan puistokahvila.
Rutajärven pohjoispuolelta siirrytään hetkeksi kapealle päällystetielle, mutta liikenne tiellä on rauhallista, eikä etäisyys toisen päivän majoitukseen ole kuin noin viisi kilometriä. Röykkälän lammastilalta löytyy mainiot majoituspalvelut saunoineen. Mainio telttapaikka löytyy 4 km Röykkälän lammastilan jälkeen Harjujärven pohjoispäädystä.
Päivä 3 - Röykkälän lammastila (Leivonmäen kansallispuisto) - Tampinmylly Camping, 33 km ja 340 nousumetriä
Röykkälän lammastilalta matka jatkuu lyhyen osuuden päällystettyä kapeaa tietä pitkin. Reitti siirtyy kuitenkin pian kulkemaan Leivonmäen kansallispuiston eteläosan upeisiin maisemiin. Soratie on upeaa tiivistä hiekkatietä kuivassa mäntykangasmetsässä. Ympärillä on kauniita petäjäharjuja ja pieniä vesistöjä. Harjujärveltä löytyy keittokatos, joka on hyvä tauko -ja leiripaikka.
Vaikka reitti poistuu pian kansallispuistosta, niin soratie on erinomaista myös puiston ulkopuolella. Vaihtelevaa metsätietä on vain satunnaisesti korjattu karkeammalla materiaalilla. Soratie päättyy hetkellisesti Korpilahdentiehen, mutta päällystettä ei tarvitse ajaa kuin reilun kilometrin, kunnes soratiet jatkuvat kohti Joutsaa.
Joutsaa edeltävä osuus kulkee maatilojen ja peltoaukeiden keskellä ja soratie on leveää ja hyväkuntoista. Tiellä liikkuu isoja maatalouskoneita ja vaikka näkyvyys on hyvä, niin tarkkaavaisuutta vaaditaan. Joutsan keskustaan saavutaan Valtatie E75:n ali kevyen liikenteen väylää pitkin.
Joutsassa on runsaasti palveluita ja kaikki ovat helposti saavutettavissa tiiviissä taajamassa. Eväitä voi mennä nauttimaan tai taukoa pitämään Joutsan uimarantaan, joka on siisti ja miellyttävä paikka. Taidelaitos Haihatus tarjoaa myös mielenkiintoisen pysähdyspaikan. Joutsan ollessa tämän reitin eteläisin piste lähtee reitti nousemaan kohti pohjoista.
Lyhyen soratieosuuden ja sitä seuraavan asfalttitiesiirtymän jälkeen reitti saapuu Tampinmylly Camping majoitukseen. Asfalttitie on paikoin vilkkaasti liikennöity ja kapea, joten ole tarkkaavainen. Liikenteen seassa ollaan noin neljä kilometriä. Tampinmyllyssä on useita eri majoitusvaihtoehtoja sekä telttailualue.
Päivä 4 - Tampinmylly Camping - Toivakka, 50 km ja 1000 nousumetriä
Tampinmylly Campingista reitti jatkuu hyväkuntoisia sorateitä pitkin kohti Leivonmäen kylää. Viimeisen 5 km hiekkatieosuudella on säännöllistä tukkirekkaliikennettä tienvarren puuvarikon ansiosta. Leivonmäen kylästä löytyy Hyvän mielen kauppa ja Karoliinan kahvimylly.
Leivonmäestä poistutaan hyvälle soratielle, joka yhdistyy lyhyen asfalttilinkin kautta pinnanlaadultaan vaihtelevampaan soratiehen. Tiellä on satunnaisia murskekohtia ja muutamia teräviä nousuja ja laskuja. Erityisesti laskuosuuksilla pehmeän kiviaineksen kanssa on hyvä olla tarkkana.
24 km Leivonmäen kylän jälkeen saavutaan kauniille Pirttijärven laavulle. Laavu sijaitsee harjun päällä ja alapuolelle on kirkasvetinen järvi. Laavulla on tulipaikka, mutta polttopuita ei ole. Laavulle vievä polku on jo hieman maastoutunut, mutta etsivä sen löytää, varsinkin kartan vinkin perusteella. Mainio taukopaikka!
Pian Pirttijärven laavun jälkeen saavutaan neljännen päivän päätökseen sympaattiseen Toivakan taajamaan. Majoituspalveluiden lisäksi tarjolla kauppoja sekä ravintola. Toivakan kirkossa kattomaalaukset ovat Pellervo Lukumiehen käsialaa ja hyvinkin pysähtymisen arvoiset. Huikon Huilauksen laavu sopii hyvin telttailuun reilut 10 km Toivakasta eteenpäin, tosin se sijaitsee reitiltä hieman sivussa.
Päivä 5 - Toivakka - Kapeenkoski, 63 km ja 950 nousumetriä
Toivakasta reitti jatkaa edelleen nousua kohti pohjoista. Päivä alkaa lyhyellä asfalttisiirtymällä ja pian reitti kulkee taas soratietä pitkin. Aluksi soratie on leveää reippaammin liikennöityä maalaistietä, mutta muuttuu pienemmäksi ja hetkittäin kapeaksi kärrypoluksi. Järvialueen länsipuolella soratien kunto vaihtelee karkeasta murskeesta aina tasaiseen savipohjaan. Luvassa on myös teräviä korkeuseroja! Vaihteleva ja mielenkiintoinen osuus.
Seuraava taajama on Lievestuore ja sieltä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut pyörähuoltoa lukuun ottamatta. Hieman ennen Lievestuoretta on myös tarjolla 13-tien Grilli, mikäli nälkää ei kestä kylille asti. Lievestuoreella on kauppojen sekä ravintoloiden lisäksi juna-asema. Reitti jatkuukin Lievestuoreelta luontevasti junaradan laitaa kapeana soratienä, jota reunustaa kesäaikaan kukkapelto. Reitti jatkuu pienien hiekkateiden muodossa ja hetkellisesti kuljetaan myös erinomaista polkua pitkin.
Soratie levenee hieman Lievestuoreenjärven itäpuolella, mutta poikkeaa vielä kapealla kauniilla kylätiellä ennen Mustan Korpin saluunaa. Saluunalta pohjoiseen sijaitsee Kirkkoniemen laavu, joka on käymisen arvoinen kohde ja erinomainen leiri -ja taukopaikka. Ota tarvittavat polttopuut mukaan parkkipaikan halkopinosta, sillä laavulla ei lähtökohtaisesti puita ole enempää, mitä aikaisemmat retkeilijät ovat sinne parkkipaikalta vieneet.
HUOM! Kirkkoniemen luonnonsuojelualueelle ei ole pääsyä maata pitkin kesällä 2024 sillan uusimisprojektin vuoksi!
Reitti jatkuu Kirkkoniemen laavulta Kuusan kanavalle peltomaisemien keskellä kulkevaa hyväkuntoista soratietä pitkin. Noin puolessa välissä Kirkkoniemestä Kuusaalle sijaitsee Saraakallion kalliomaalaukset, jotka ovat Fennoskandian laajimmat kalliomaalaukset 7000 vuotta vanhan vesireitin varressa. Kuusaalla voi tutkia kanava-aluetta ja läheltä löytyy Varjolan tilan majoituspalvelut, Koskikahvio sekä Kuusankosken laavu.
Reitti jatkuu kohti Suolahtea ja käy Kuusan kanavalta poistuessaan hetkellisesti päällystetyllä tiellä. Soratieosuudet hyödyntävät hiekkateitä sekä ulkoilureitin pohjia, jotka vaihtelevat pehmeästä hiekasta aina kovaan reittipintaan. Reitti käy Suolahden palveluiden parissa ja keskustasta löytyy runsaasti ravintoloita, majoitusta sekä kauppoja. Hieman ennen palveluita reitti kulkee mukavaa rantareittiä sivuten Ahoniuksen puistoa.
Suolahdelta viidennen päivän etappi saa arvoisensa päätöksen pienen siirtymän kautta Kapeenkoskelle. Alkumatka on ulkoilureittipohjaa sekä satunnaisia polkuosuuksia, jotka ovat helposti ajettavissa myös kuormatulla gravel-pyörällä. Kapeenkosken alueella on useita laavuja sekä hyvät mahdollisuudet telttailuun, Kapeenkosken Majatalon lisäksi.
Päivä 6 - Kapeenkoski - Marjoniemen tila, 44 km ja 640 nousumetriä
Kuudes retkipäivä käynnistyy kauniista Kapeenkosken maisemista. Reitti kulkee kohti Hitonhaudan kanjonia päällystevoittoisesti, mutta muuttuu lopulta kirkasvetisen Suolammen jälkeen vihdoin nopeaksi soratieksi.
Hitonhaudalle vievä reitti koostuu kauniista metsäteistä ja jopa lyhyistä polkumaisista osuuksista. Hitonhauta kannattaa kävellä päästä päähän, sillä näky on komea. Vastaavia rotkolaaksoja on Suomessa harvassa. Pyörät kannattaa jättää metsäautotien varteen kohtaan, josta haastava polku Hitonhaudalle alkaa.
Rotkolaakson jälkeen reitti jatkuu karkeampaa hakkuutietä pitkin kohti Iso-Hirvasen uimarantaan Vehniän kylälle. Tikkakosken Luonetjärven pohjoispuolen ratsutilalla on aktiivista toimintaa ja reittinä oleva hiekkatie on päivittäisessä ratsastuskäytössä. Aja osuus maltilla ja tarvittaessa anna tilaa vastaantuleville tai ohittaville hevosille. Jos et ole varma parhaasta tavasta turvalliseen ohitukseen, niin kysy ohjeita ratsastajalta. Reitin taittuessa kohti pohjoista ja Uuraista ei hevosliikenteestä ole enää jälkiä hiekkateillä.
Uuraisten kylä tarjoaa ravintola- ja kauppapalveluita. Keskustan palveluista on vielä pieni siirtymä kohti kuudennen päivän majapaikkaa Marjoniementilaa. Tilalle vievä soratie on erittäin kaunis sekä tila itsessään on nähtävyys.
Päivä 7 - Marjoniementila - Jyväskylä, 57 km ja 640 nousumetriä
Marjoniementilan palveluista käynnistyy viimeinen etappi lähtöpisteeseen eli Jyväskylään. Aluksi on noin viiden kilometrin asfalttitiesiirtymällä Kyynämöisen järven länsipuolelle. Kyynämöisen länsipuolen soratie on rullaavaa flow reittiä ja hauskaa ajettavaa. Heti alkumatkasta voit poiketa vaikka uimassa Huutoniemen uimarannalla tai kurkistamassa lyhyen luontopolun päässä sijaitsevaa Esan petäjää. Kyynämöisen rannalla sijaitsee myös suuri leirintäalue Hietajärvi camping. Huomio, että hiekkatiellä voi olla lomasesongin aikaan runsaasti autoliikennettä.
Hyvä flow jatkuu Höytiän pieneen kylään asti ja kylän keskustasta löytyy viehättävä ja erittäin siisti laavu taukopaikaksi. Matkalla Höytiälle on myös Konttivuoren luonnonsuojelualue. Höytiältä reitti lähtee kohti etelää hyväkuntoisia sorateitä pitkin. Nyrölän kylässä voi poiketa reitin ulkopuolella olevalle Nyrölän laavusaarelle. Saarella on useasta laavusta yhdistyvä taukopaikka sekä laituri uimista varten. Saareen pääsee kätevästi lautalla mihin mahtuu kaksi pyöräilijää pyörineen helposti. Lauttamatka on lyhyt eikä omaa vuoroa tarvitse odotella kauan.
Nyrölästä matka jatkuu mukavia syrjäisiä sorateitä pitkin ja aina Keuruuntielle asti. Päällystettyä Keuruuntietä kuljetaan lyhyt noin kilometrin matka, kunnes poistutaan takaisin soratielle terävän nousun kautta. Jyväskylä alkaa olla jo lähellä ja Keuruuntien ylityksen ja Ruokkeen lyhyen asfalttiosuuden kautta saavutaan ulkoilureittien pariin.
Paluu Jyväskylän kaupungin pyöräteille tapahtuu Laajavuoren ulkoilureittien kautta. Ulkoilureittien pohjat vaihtelevat hiekka- ja metsäteiden välillä. Lopulta reitti laskettelee takaisin Jyväskylän keskustaan ja lähtöpaikkaan.