Pituus2.9 km
Kesto(2 tuntia)
HaastavuusVaativa
Kanavuori tarjoaa kulkijalle näyttäviä louhikkoisia kalliorinteitä, kallioisia männiköitä, vaateliasta lehtokasvillisuutta ja hienoja maisemanäkymiä Päijänteelle ja Leppävedelle. Enimmillään Kanavuori kohoaa lähes 200 metriä merenpinnan tasosta ja yli sata metriä ympäröivien vesistöjen pinnan tasosta. Kanavuoren polulle pääsee Jyväskylästä sujuvasti myös polkupyörällä ja linja-autolla.
- Vaateliasta lehtokasvillisuutta sekä kuivaa ja kallioista metsätyyppiä, jyrkkiä kallioseinämiä ja komeita kivenlohkareita.
- Kanavuorelta avautuu maisemanäkymiä Päijänteelle ja Leppävedelle.
- Iso siirtolohkare.
- Kanavuori muodostaa yhdessä Koskenvuoren kanssa Natura 2000 -alueen.
- Reitin tunnus maastossa
- Ei käymälää
- Ei leiriytymismahdollisuutta
- Ei talvikunnossapitoa
- Ei vesipistettä
- Muista roskapussiReitillä ei ole jäteastioita. Tuo roskapussi ja vie roskat mennessäsi.
Yhteystiedot
Lähtöpisteet Naissaaren pysäköintialue, Naissaarentie 2, Vaajakoski, josta polun eteläiseen lähtöpisteeseen (Etu-Kananvuorentie 1) on matkaa noin 700 metriä. Voit nousta Kanavuorelle myös vähemmän haastavan pohjoisen lähtöpisteen kautta (Etu-Kananvuorentie 17).
Reitin alussa on lehtometsä, josta jatketaan matkaa kivikkoisen jyrkänteen kapuamisella. Puusto on tällä alueella lehtipuuvaltaista: koivun, harmaalepän, haavan ja raidan ohella kasvaa jaloihin lehtipuihin kuuluvaa metsälehmusta. Pensasmaisista puuvartisista kasveista tavataan lehtokuusamaa ja näsiää. Muita tunnusomaisia lajeja ovat kielo, kalliokielo, ahomansikka, kevätlinnunherne, ojakellukka ja metsäkurjenpolvi.
Polulla on metalliportaita ja köysikaiteita ohjaamassa kulkua. Portaiden toisessa reunassa on vanerilla päällystetty koirakaista.
Vuoren päällä kuljetaan erilaisissa kallio- ja metsämaastoissa, jossa kulku on helpompaa, mutta polut ovat paikoin kapeita .Suurin osa Kanavuoren alueesta on mäntyvaltaista, kuivaa ja kallioista metsätyyppiä. Kasvillisuuden valtalajeina täällä tavataan mustikkaa, puolukkaa, heinäkasveja ja metsien yleisimpiä sammalia: seinä- ja kerrossammalta. Katajaa kasvaa alueella monin paikoin silmiinpistävän runsaasti. Männiköiden ohella alueella on paikoin myös nuorempaa koivuvaltaista metsää.
Pohjoinen rinne on eteläistä loivempi ja siten helpompi kävellä. Kanavuorella asustelee useita pöllölajeja: huuhkaja, viirupöllö, helmipöllö ja varpuspöllö.
Matkan varrella on useampi leuha, eli näköalapaikka. Pikku-Leuhan jyrkänne on Kanavuoren polun varrella sijaitseva maisemapaikka, josta avautuu komea näkymä laajalti länteen. Jyväskylän suunnassa paljaalla silmällä erottuu Jyväsjärvi ja sen taustalla Lutakon kaupunginosan korkeat rakennukset. Pikku-Leuhalle on maastossa opasteet sekä etelän että pohjoisen suunnasta tultaessa.
Reitin kääntöpisteessä on nähtävyytenä erityisen komea siirtolohkare.
Reitillä kuljetaan vaihtelevassa ja paikoittain hyvin haastavassa maastossa. Koska reitti kulkee osittain samaa polkua takaisin, reitin lopussa on laskeuduttava alun jyrkkää kalliomaastoa alaspäin.