Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Metsän ja kallioiden keskellä on joki ja siihen laskeva vesiputous. Putouksen vieressä on ihmisen tekemiä rakenteita. On kesä.

Auttikönkään alue on saanut nimensä vaikuttavasta vesiputouksesta, joka syöksyy runsasvetisenä Auttijoen jylhään kalliorotkoon. Putousta on helppo saapua ihailemaan ympäri vuoden. Samalla voi tutustua vanhaan uittokulttuuriin ja piipahtaa viehättävässä Pirttikahvilassa. Auttikönkään luontopolku johdattaa pienelle, mutta monipuoliselle päiväretkelle joenvarren näköalapaikoilta taigametsien rauhaan ja korkealle Könkäänvaaraan.

  • Vesiputous, joki, vanhoja metsiä
  • Näköalapaikkoja
  • Uittohistoriaan liittyviä rakennuksia ja rakenteita
  • Esteettömiä rakenteita
  • Luontopolku, jonka varrella luonto- ja historiateemaisia opastetauluja
  • Päivätupa Uittopirtti ja kaksi laavua

Auttiköngäs on perustettu vuonna 1955 aarnialueeksi ja myöhemmin alueesta on muodostettu luonnonhoitometsä. Nykyisin Auttiköngäs kuuluu vanhojen metsien suojeluohjelmaan ja Natura-alueverkostoon. Alueen kokonaispinta-ala on 377 ha.

Aluetta halkova Auttijoki virtaa suuressa yhtenäisessä kallioperän halkeamassa, johon kuuluvat myös Auttijärven laakso ja Korouoma. Luonnontilaiset, yli 200-vuotiaat havumetsät peittävät suurinta osaa Auttikönkään alueesta. Moreenialustaisilla vaarojen rinteillä on naavaisia kuusikoita, kun taas jokilaakson hiekkaisilla harjuilla tyypillisin puulaji on mänty. Auttijokirannassa sekä jokeen laskevien purojen varsilla on lehtipuita sekä rehevää ja lehtomaista kasvillisuutta; alueen kasviharvinaisuuksia ovat mm. lapinleinikki ja myrkyllinen punakonnanmarja. Jyrkkäpiirteisten maastojen kalliokasvillisuutta edustavat mm. pahtarikko, karvakiviyrtti ja kallioimarre.

Erämaisen ja vaihtelevan elinympäristön vuoksi alueen eläimistö ja linnusto ovat varsin monipuoliset. Vakituisia eläinasukkaita ovat mm. hirvi ja karhu, ja myös ilveksestä on tehty havaintoja. Salaperäisen saukon yöllisistä retkistä kertovat talvella sulapaikkojen läheisyyteen ilmestyvät mutkittelevat jälkiurat ja liukumäet. Linnuista alueella tavataan mm. virtavesien varsilla ja kalliopahdoilla pesiviä lajeja, kuten koskikaraa. Vanhoja metsien linnuista Auttikönkäällä viihtyvät mm. palokärki ja pohjantikka; alueen erämaisuudesta kertovat taivaalla liitävän maakotkan siluetti tai illansuussa lähimetsissä huhuilevan huuhkajan ääni.

Aktiviteetit ja reitit

Auttikönkään reitit soveltuvat lyhyelle piipahdukselle tai pienelle päiväretkelle.

Auttikönkään monipuolista linnustoa voi havainnoida luontopolun varrella.

Kuohuva vesiputous laskee taka-alalle jatkuvaan jokeen kallioiden ja metsien muodostamassa kanjonissa. Putouksen vieressä on kourumainen rakennelma.

Auttikönkään historia

Auttikönkään pato ja uittoränni ovat näkyvä muisto alueen tukkilaiskulttuurista. Tarkkasilmäinen voi havaita maastossa merkkejä myös jatkosodan aikaisesta sekä esihistoriallisesta ihmistoiminnasta.

Kohteen historia

Vierailijan muistilista

  • Tilapäinen leiriytyminen alueella on sallittuLeiriytymisen on suositeltavaa tapahtua merkittyjen taukopaikkojen läheisyydessä.
  • Tee tulet vain sallituilla paikoillaTarkista aina voimassa oleva maastopalovaroitus ennen tulentekoa. Maastopalovaroituksen aikana tulen tekoa on rajoitettu.
  • Muista tuoda roskapussiPysäköintialueella on jäteastia.
  • Pidä lemmikit aina kytkettynäKoirien jätökset tulee siivota poluista sivummalle.
Ohjeet ja säännöt