Ennen kuin suuntaat kohteeseen puolijoukkuetelttojen, ohjelmalehtisten ja lippusiiman kanssa, varmista että maanomistaja on tietoinen tapahtumasta ja lupa-asiat ovat kunnossa. Tässä artikkelissa kerromme, milloin tapahtumasta tulee ilmoittaa Metsähallitukselle – ja mitä tehdä, jos alue ei ole valtion maata.
Tapahtumat valtion mailla: ilmoitus Metsähallitukselle
Tapahtumailmoitus tulee tehdä, jos:
- tapahtuma järjestetään valtion mailla kuten kansallispuistossa tai muulla luonnonsuojelualueella tai monikäyttömetsässä
- käytetään Metsähallituksen retkeilypalveluita (reittejä, taukopaikkoja, nuotiopaikkoja)
- tapahtumaan odotetaan yli 20 henkilöä
- kyseessä on leirikoulu tai suuren ryhmän leiriytyminen
- päiväretkiryhmä on erityisen suuri (100 henkilöä), esimerkkinä oppilaitosten retkeilypäivät.
Jos tapahtuma on kaupallinen tai siihen liittyy osallistumis- tai pääsymaksuja, ilmoitus tulee tehdä ryhmän koosta riippumatta.
Ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman varhain, viimeistään kahta kuukautta ennen tapahtumaa. Ilmoituksen voi tehdä helposti sähköisellä lomakkeella metsa.fi-sivustolla.
Metsähallituksen asiantuntijat ottavat yhteyttä, kun ilmoitus on käsittelyssä.
- Jos tapahtuma tai leiriytyminen on pienimuotoinen, luonteeltaan tavanomaista retkeilyä ja osallistujilleen maksuton, saat sähköpostitse maanomistajan suostumuksen, joka on maksuton. Koululaisryhmille myönnettävät suostumukset ovat myös maksuttomia.
- Joissain tapauksissa tapahtumaa varten tarvitaan lisäksi Metsähallituksen kirjallinen suostumus, joka on maksullinen. Asiantuntijat ohjaavat tarvittaessa eteenpäin.
Miksi ilmoitus kannattaa tehdä ajoissa?
Ilmoitus tulee tehdä hyvissä ajoin, vähintään kahta kuukautta ennen tapahtumaa, jotta asian käsittelylle jää riittävästi aikaa. Hyvissä ajoin tehty ilmoitus auttaa varmistamaan, että:
- alueella ei ole päällekkäisiä tapahtumia tai työmaita
- tapahtuma ei vaaranna luontoarvoja
- tapahtuma on laillinen ja vastuullisesti järjestetty
- tapahtuma voidaan järjestää suunnitellulla tavalla
- tapahtumasta voidaan tarvittaessa viestiä muille alueen käyttäjille ja retkeilijöille
- mahdolliset maksut ja luvat osataan huomioida ajoissa tapahtuman budjetissa
Huomaa, että tapahtumaa ei saa markkinoida tai julkaista verkkopalveluissa ennen kuin tapahtumailmoitus on käsitelty.

Tapausesimerkkejä
Pieni yksityistilaisuus vai avoin tilaisuus?
Teatterineuvos Möttönen haluaa järjestää syntymäpäiväretken Aulangon luonnonsuojelualueelle. Tarkoitus on syödä eväitä luonnon helmassa. Hän pohtii millaisen tilaisuuden järjestäisi.
- Teatterineuvos kutsuu paikalle 15 parasta ystäväänsä. -> Tapahtumailmoitusta ei tarvita.
- Teatterineuvos julkaisee avoimen kutsun piknik-retkelle paikallislehdessä. Möttönen on tunnettu ja pidetty hahmo, paikalle voi tulla enemmänkin väkeä. Kumppanit haluavat ehkä esittää ohjelmanumeroja ja puheita pidettäneen pitkälle iltaan. -> Tapahtumailmoitus tulee tehdä.
Kilpailu
Polkujuoksutapahtumia järjestävä yritys Kipittäjät suunnittelee 50 hengen polkujuoksutapahtumaa Rokuan kansallispuistoon. Tapahtumaan sisältyy osallistumismaksu, ja tarkoitus on käyttää Metsähallituksen reittejä. -> Tapahtumailmoitus tarvitaan, asia käsitellään ja jos esteitä ei ole, laaditaan maksullinen suostumus, johon sisältyy palveluvarustuksen käyttömaksu.
Ison ryhmän retki
Päiväkotiryhmät Erämurmelit ja Luontovekarat järjestävät yhteisen päiväretken Nuuksioon. Retkellä on yhteensä 30 lasta, 6 ohjaajaa ja 12 vanhempaa, jotka retkeilevät pienryhmissä ja syövät yhdessä eväitä tulentekopaikalla. -> Ryhmä ei ole poikkeuksellisen iso, ja kyse on päiväretkestä, joten tapahtumailmoitusta ei tarvitse tehdä. Heidän kannattaa kuitenkin huomioida, että taukopaikoilla voi olla myös muita retkeilijöitä.

Tapahtumalla tarkoitetaan mitä tahansa tilaisuutta, jossa joukko ihmisiä kokoontuu tiettyyn paikkaan tiettynä ajanhetkenä. Kokoontumislain (530/1999) nojalla järjestetty toiminta voidaan jakaa yksityisiin tilaisuuksiin sekä yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin. Yksityisiä tilaisuuksia ovat monet retket (esim. lintujärjestön ohjaama linturetki), virkistyspäivät ja opastetut vaellukset. Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia, muun muassa huvitilaisuuksia, näytöksiä tai kilpailuja.
Suojelualueiden hoidon ja käytön periaatteet. METSÄHALLITUKSEN LUONNONSUOJELUJULKAISUJA. SARJA B 272
Muut suojelu- ja virkistysalueet
Jos haluat järjestää tapahtuman yksityisellä luonnonsuojelualueella tai vaikkapa kunnan virkistysalueella, tarvitaan siihenkin lupa. Ota yhteyttä maanomistajaan tai kunnan ympäristö-, liikunta- tai maankäyttöviranomaisiin.
- Alueilla voi olla suojelumääräyksiä tai järjestyssääntöjä, jotka rajoittavat esimerkiksi melua, leiriytymistä tai tulentekoa.
- Alueen omistajasta riippumatta lupa tarvitaan mahdollisesti myös viranomaisilta (esim. poliisi, pelastuslaitos). Suuremmista tapahtumista voi olla tarpeen tehdä yleisötilaisuusilmoitus poliisille tai meluilmoitus ympäristöviranomaiselle.