Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Asuinkenttä kuvattuna joelta. Niityn takana on asuintalo ja piharakennuksia.Taivas on pilvetön.

Kaapin Jounin kenttä – saamelaisen suvun vanha asuinpaikka

Kaapin Jounin kenttä Lemmenjoen Sotkajärven pohjoispäässä on alueella merkittävä maamerkki ja maisematekijä.

Saamelaista kulttuurimaisemaa

Kaapin Jounin kenttä on kuuluisan saamelaisen suvun vanha asuinpaikka. Suvun tunnetuin mies, Jouni Aikio eli Kaapin Jouni (1875–1956) oli aikansa "pororuhtinas", suvun päämies ja patriarkka. Ennen Kaapin Jounia paikalla asui tilan perustaja Menes-Antti eli Karhu-Antti, Antti Juhaninpoika Morottaja (1853–1907). Tila on perustettu 1800-luvun lopulla ja on ollut jatkuvasti asuttuna. Viimeinen suvun edustaja muutti tilalta keväällä 2004.
Rakennuskokonaisuus kertoo monimuotoisesta saamelaisesta elämäntavasta, vaiheesta, jossa alettiin siirtyä kiinteään asumiseen. Kaapin Jounin asuinkenttä on saamelaisille tärkeä; se kuuluu osana Lemmenjoen suunnan saamelaiseen kulttuurimaisemaan. Saamelaisia kulttuurimaisema- ja rakennusperintökohteita on suojeltu toistaiseksi erittäin vähän, joten kohteen suojelulla on myös valtakunnallista merkitystä.
Kaapin Jounin tila hankittiin valtiolle vuonna 2002, ja se on liitetty kokonaisuudessaan Lemmenjoen kansallispuistoon. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita on Lemmenjoen laajassa kansallispuistossa hyvin niukasti. Historiallisesti arvokkaita rakennuksia puistossa on lisäksi Sallivaaran vanhalla poroerotuspaikalla, kulta-alueella ja Matti Mustan kentällä oleva pieni tupa. Kaapin Jounin tila täydentää merkittävällä tavalla koko Lemmenjoen kansallispuistoa.
Tilalle on nimetty hoitokunta, joka päättää tilan ja siihen kuuluvien rakennusten entisöimisestä, käytöstä ja hoidosta päämääränään alueen arvokkaan saamelaiskulttuurihistorian ja perinnemaiseman säilyttäminen. Tilan säilynyt vanha esineistö on inventoitu. Saamelaismuseon ohjauksessa esineet puhdistettiin, valokuvattiin ja luetteloitiin osaksi saamelaismuseon kokoelmia. Metsähallitus luovutti tilan esineistön Saamelaismuseosäätiölle keväällä 2008.

Lisätietoa:
Kaapin Jounin tilan historiaa ja henkilöitä (julkaisut.metsa.fi).

Kesäinen niitty, jossa keskellä asuinrakennus ja ulkorakennus. Takana mäntymetsää. Pilvetön taivas ja aurinko paistaa niitylle.
Kaapin Jounin kenttä on Lemmenjoen alueen tärkeää saamelaista kulttuurimaisemaa.

Lampaat hoitavat pihapiiriä

Kaapin Jounin vanha asuinkenttä on enimmäkseen kuivaa ja tuoretta heinä- ja ruohoniittyä sekä kangasketoa. Niittytyypit vaihtelevat mosaiikin lailla, samoin niityillä kasvava monipuolinen lajisto. Kenttä on raivattu avoimeksi, ja sitä on niitetty vuosittain. Nyt kenttää hoitavat kesäisin lampaat.
Niityllä kasvavat silmälläpidettävät keto- ja ahonoidanlukko. Runsaita ovat mesimarja, heinätähtimö, rantatädyke ja kultapiisku. Huomionarvoisia lajeja ovat lisäksi muun muassa harmaakynsimö, nurmitatar, niittykullero, kellosinilatva ja keväthanhikki. Niityllä kasvaa myös hyvälle tuoksuvaa niittymaarianheinää.
Kesäisin Kaapin Jounissa asuvat Metsähallituksen lammaspaimenviikkoihin osallistuvat paimenet ja pihapiirin aitauksessa laiduntavat lampaat. Lampaita saa rapsutella ja pihapiiriin voi tutustua, mutta rakennukset eivät ole avoinna yleisölle.

Lampaat syövät ruohoa. Niitty jatkuu joen rantaan saakka. Taivas on pilvinen.
Lampaat Kaapin Jounin historiallisen saamelaistilan perinnebiotooppia laiduntamassa 2016.

Lammaspaimenen asuminen tilalla

Kaapin Jounin tila on yksi Metsähallituksen paimenviikkojen kohteista. Paimenviikkoja järjestetään eri puolilla Suomea toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Lisätietoja Lammaspaineviikoista ja niille hakemisesta.

Kaapin Jounin tilaan kuuluu päärakennus, sauna, ulkokäymälä ja muutama piharakennus. Päärakennuksessa on kaksi kamaria ja iso pirtti, jota hallitsevat isot pöydät raheineen. Nukkumapaikkoja, peittoja ja tyynyjä on yhteensä neljälle henkilölle. Liinavaatteet tulee tuoda mukana. Rakennuksessa on sähkövalaistus- ja lämmitys. Tuvassa on keittonurkkaus, jossa on sähköliesi (ei uunia), kahvinkeitin, jääkaappi, ruuanlaittovälineet ja astiasto sekä puuhella. Tuvassa on myös takka. Juoma-/talousvesi otetaan pihalla saunan luona olevasta vesipisteestä, johon vesi tulee tilan takana olevasta tunturipurosta.

Huoneessa on vanha vuodesohva ja kaappi sekä seinällä kaksi taulua.
Kaapin Jounin asuinrakennuksen isommassa kammarissa on levitettävä "seslonki".

Asuinrakennuksen varustus

Keittiössä

Talousvesiastia (hanallinen), paistinpannu, 3 kattilaa, vesipannu, kulhoja, vateja sekä ruokailu- ja kahviastiasto (4 hengelle) ja ruokailuvälineet. Lisäksi erilaisia veitsiä, juustohöylä, kuorimaveitsi, vispilä, keittokauhoja, puisia lastoja ja vesikauha sekä leikkuulauta.

Siivousvälineitä

Talossa on harja ja kihveli sekä imuri. Lattioiden pesemistä varten moppi ja ikkunanpesuvälineet, sekä erilaisia pesuaineita.

Kammareissa

Pienessä kammarissa on levitettävä sänky kahdelle. Isommassa kammarissa on levitettävä vuodesohva. Kamarit lämpiävät sähköllä (patterit) ja isommassa on lisäksi porinmatti -kamiina.

Sauna

Sauna on tilava ja lämminvesisäiliö on kiukaassa kiinni. Saunassa on pesuvateja, sankkoja ja vesisaaveja. Saunan vieressä on vesipiste.

Huoneessa on puolipaneeli ja pari taulua seinällä ja kudottu matto lattialla.
Kaapin Jounin asuinrakennuksen pienessä kammarissa on levitettävä sänky kahdelle.

Lemmenjoen kansallispuisto