Virvatulten polku

17.5.2019
Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistuu käytöstä kesän 2019 aikana. Polun rakenteet ovat huonossa kunnossa ja ne poistetaan tämän vuoden aikana.
Virvatulten pumpulikirkko. Kuva: Auvo Sapattinen

Itä-Suomi, Pohjois-SavoVirvatulten polun sijainti Suomessa
Rautavaara (www.rautavaara.fi)
Tiilikkajärven kansallispuisto, Pumpulikirkon Natura 2000 -alue (1998), Löytynsuon-Maamonsuon Natura 2000 -alue (1998)

Pohjois-Savossa on Rautavaaralla Tiilikkajärven kansallispuiston ja Metsäkartanon välillä 19 km:n mittainen Virvatulten polku. Reitin avajaisia vietettiin syksyllä 2005. Virvatulet ovat suonpinnassa öisin häilyviä kalpeansinisiä liekkejä, joita entisaikoina pidettiin pahoina henkinä. Tämä salaperäinen valoilmiö syntyy, kun mätänevät kasvit muuttuvat palavaksi suokaasuksi. Reitin varrella voi ihastella Löytynsuon-Maamonsuon avaria suomaisemia sekä hämmästellä Pumpulikirkkoa, joka on hiidenkirnu vanhan metsän uumenissa.

Pumpulikirkko on suuri, yhdeltä sivulta avoin hiidenkirnu. Retkeilijät pääsevät hiidenkirnun sisälle katselemaan jyrkkäseinämäistä aukiota. Pumpulikirkko lienee saanut nimensä hiidenkirnun seinämän paksuista jääpeitteistä, jotka keväällä sulaessaan tuovat mieleen pumpulipilvet. Itse hiidenkirnu puolestaan muistuttaa alttarisyvennystä.

Reitti on vaikeakulkuinen, koska se kulkee osan matkaa louhikkoisessa maastossa. Notkoissa ja rotkoissa lunta on pitkään. Reitti on käytettävissä sulan maan aikana toukokuun lopusta lokakuulle aina lumientuloon asti.

Luonnonsuojelualueet ovat osa Natura-alueita

Löytynsuon-Maamonsuon Natura-alue pitää sisällään pienemmän Löytynsuon-Maamonsuon yksityisen luonnonsuojelualueen. Tornator Oy omistaa ne molemmat. Valtion omistaman Pumpulikirkon Natura-alueen ytimenä on Pumpulikirkon luonnonsuojelualue. Natura-alueilla on myös osia, joilla on metsätaloustoimintaa.