Oulangan luontokeskus on kevään kiinni - vilkkaalle kesäkaudelle tavoitteena saada auki

(Päivitetty 28.2.2024)
Oulangan luontokeskus on kiinni kevään ajan alkaen 29.2.2024. Retkeilijät saavat neuvontaa Oulangan kansallispuistoon liittyvissä asioissa edelleen Luontoon.fi-sivuilta, puhelimessa ja sähköpostitse.

Luontokeskuksen pysäköintipaikkaa ja käymälöitä ylläpidetään auki kevään ajan, vaikka itse luontokeskus on kiinni. Luontokeskukselta lähtee suosittu reitti Kiutakönkäälle, joka on käytössä normaaliin tapaan, samoin kuin talvireitit Valtavaaralla ja Konttaisella sekä Riisitunturilla.

Lue lisää uutisesta: Oulangalla retkeilyneuvontaa saa verkossa ja puhelimessa – luontokeskus kevään kiinni.

Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen retkeilyreitit ovat nyt jäisen liukkaita

(Päivitetty 24.10.2023)
Lokakuun aikana Kuusamossa on satanut vuorotellen lunta, räntää ja vettä. Eniten lunta on kertynyt korkeille aluille kuten Valtavaaran huiputus- ja Konttaisen kuhaus-reiteille. Syyslomaviikkojen aikana retkeilyreiteillä on ollut paljon kulkijoita, joten polulla ollut lumi on tamppaantunut käveltäväksi ilman lumikenkiäkin. Polut ovat kuitenkin todella jäisiä ja liukkaita, joten retkelle kannattaa lähteä nastakengillä tai kenkiin laitettavien liukuesteiden kanssa. Kävelysauvat voivat olla myös tarpeen.

Talven lähestyessä päivän pituus alkaa lyhentymään ja ilmat kylmentyä, joten retkelle on hyvä lähteä heti aamupäivästä ja pukea lämpimät vaatteet päälle. Pakkaa reppuun mukaan juomista ja evästä sekä varalta otsalamppu. Katso varusteluettelo talviselle päiväretkelle sekä vinkit talviretkeilyyn.

Uudet reittiviitat Konttaiselle

(Päivitetty 23.8.2023)
Konttaisen kuhaus -päiväreitille on asennettu uudet, heijastavat reittiviitat, sekä karttaopasteet. 

Konttaisen karttaesite verkossa

(Päivitetty 24.5.2023)
Konttaisen tuore kartta on nähtävissä ja ladattavissa pdf-tiedostona (3,3 Mt) julkaisut.metsa.fissa.

Konttaisen pysäköintialueen laajennus aloitetaan syyskuussa

(Päivitetty 25.8.2022)
Konttaisen pysäköintialueen laajennustyöt alkavat 5.9. Puustoa raivataan laajennusalueelta jo aikaisemmin. Työ tehdään vaiheissa niin, että osa pysäköintialueesta on koko ajan asiakkaiden käytössä. Työmaalle meneminen kielletty ja työmaan läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta.

Juhannuskallion rajoituosalla liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 20.4.2022)
Juhannuskallion rajoitusosalla liikkuminen on kielletty 1.4.-15.8. Rajoitusosan pohjois-itäosassa kulkee Juhannuskallion reitti ja reitiltä ei saa poiketa rajoitusosalle. Lue lisää Ohjeet ja säännöt -sivulta.

Kartalla liikkumisrajoitusalue.

Valtavaara-Pyhävaaran Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 16.2.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

Uusi esite Valtavaaran talvireiteistä

(Päivitetty 10.2.2022)
Olemme tehneet Valtavaaran luonnonsuojelualueen talvireiteistä uuden esitteen, joka kannattaa käydä kurkkaamassa! Löydät esitteen Valtavaaran Kartat ja kulkuyhteydet -sivulta.

AVI:n päätöksellä Rukan-Valtavaara-Pyhävaaran alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran ja Juuman alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Sinipyrstön pyrähys poistuu käytöstä

(Päivitetty 24.8.2021)
Virkkulantien varresta lähtevä Sinipyrstön pyrähyksen reitti poistuu käytöstä syksyn aikana. 

Pyöräilyn muutokset Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueella

(Päivitetty 12.8.2021)
Muistutus, että Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueella on maastopyöräilyyn tullut muutoksia koskien sekä Valtavaaran että Pyhävaaran reittejä.

Valtavaaralla pyöräily on kielletty sekä kesällä että talvella, myöskään Valtavaaran huiputuksella ei saa enää pyöräillä. Katso Valtavaaran huiputuksen kesäreitin kuvaus.

Pyhävaaralla pyöräily on sallittua sekä kesällä että talvella Pyhän jyssäyksen reitillä. Pysy reitillä, älä poikkea polulta maastoon. Katso Pyhän jyssäyksen kesäreitin kuvaus.

Valtavaaran-Pyhävaaran Ohjeet ja säännöt -sivulla on tarkempia tietoja alueella liikkumisesta.
Kartta reittimuutoksista Valtavaaralla.

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualue on laajentunut

(Päivitetty 20.5.2021)
Toimituksella on liitetty Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueeseen Juhannuskallion länsipuolella oleva kaavassa suojeluun varattu alue.

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen uusi pinta-ala on 1021 hehtaaria.

Uutisia Valtavaaralta-Pyhävaaralta

Valtavaaran sää

Katso Rukan alueen säätiedot (supersaa.fi).

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.