Konttaisen karttaesite verkossa

(Päivitetty 24.5.2023)
Konttaisen tuore kartta on nähtävissä ja ladattavissa pdf-tiedostona (3,3 Mt) julkaisut.metsa.fissa.

Konttaisen pysäköintialueen laajennus aloitetaan syyskuussa

(Päivitetty 25.8.2022)
Konttaisen pysäköintialueen laajennustyöt alkavat 5.9. Puustoa raivataan laajennusalueelta jo aikaisemmin. Työ tehdään vaiheissa niin, että osa pysäköintialueesta on koko ajan asiakkaiden käytössä. Työmaalle meneminen kielletty ja työmaan läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta.

Juhannuskallion rajoituosalla liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 20.4.2022)
Juhannuskallion rajoitusosalla liikkuminen on kielletty 1.4.-15.8. Rajoitusosan pohjois-itäosassa kulkee Juhannuskallion reitti ja reitiltä ei saa poiketa rajoitusosalle. Lue lisää Ohjeet ja säännöt -sivulta.

Kartalla liikkumisrajoitusalue.

Valtavaara-Pyhävaaran Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 16.2.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

Uusi esite Valtavaaran talvireiteistä

(Päivitetty 10.2.2022)
Olemme tehneet Valtavaaran luonnonsuojelualueen talvireiteistä uuden esitteen, joka kannattaa käydä kurkkaamassa! Löydät esitteen Valtavaaran Kartat ja kulkuyhteydet -sivulta

Valtavaaranlammen taukokatos on valmis

(Päivitetty 20.1.2022)
Valtavaaran taukokatoksen rakennustyöt alkoivat heinäkuun loppupuolella ja se otettiin käyttöön syyskuun alussa. Loppuvuoden aikana on tehtiin vielä viimeistelytöitä, viimeisimpänä ikkunoiden asentaminen.

Valtavaara-Pyhävaaran alue on kasvattanut suosiotaan huimasti. Niinpä myös Valtavaaranlammen vanha laavu jäi auttamattoman pieneksi. Laavu purettiin ja siirrettiin Oulangan Runsulammelle.

Toivotamme virkistäviä taukohetkiä katoksen suojissa!

Vasta valmistunut puurakennus lumisen metsän keskellä.

AVI:n päätöksellä Rukan-Valtavaara-Pyhävaaran alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran ja Juuman alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Valtavaaran kodassa tehtiin kunnostustöitä

(Päivitetty 17.1.2022)
Valtavaaran kota suljettiin muutamaksi päiväksi 12.1. alkaen sisätilojen kunnostustöiden vuoksi. Sulun aikana kotaan tehtiin sisätilojen pintaremonttia ja kodan tulisija uusittiin. Kunnostustyöt ovat nyt valmiit ja kota on käytettävissä.

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen käyntimäärät kasvussa

(Päivitetty 3.9.2021)
Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueella käyntimäärät ylittävät jo 100 000 käyntiä. Kasvua vuoden takaiseen on yli 40 % ja suhteessa parin vuoden takaiseen on yli 70 %.

Metsähallitus ja Kuusamon kaupunki ovat tehneet jatkuvaa retkeilyrakenteiden kunnostamista, erityisesti suosittujen Karhunkierrosten varrella. Valtavaaralla päiväreitti on kestävöity ja pitkokset uusittu. Tällä hetkellä työn alla on Valtavaaralle uusi taukokatos kävijämäärille liian pieneksi käyneen laavun tilalle.

Sinipyrstön pyrähys poistuu käytöstä

(Päivitetty 24.8.2021)
Virkkulantien varresta lähtevä Sinipyrstön pyrähyksen reitti poistuu käytöstä syksyn aikana. 

Pyöräilyn muutokset Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueella

(Päivitetty 12.8.2021)
Muistutus, että Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueella on maastopyöräilyyn tullut muutoksia koskien sekä Valtavaaran että Pyhävaaran reittejä.

Valtavaaralla pyöräily on kielletty sekä kesällä että talvella, myöskään Valtavaaran huiputuksella ei saa enää pyöräillä. Katso Valtavaaran huiputuksen kesäreitin kuvaus.

Pyhävaaralla pyöräily on sallittua sekä kesällä että talvella Pyhän jyssäyksen reitillä. Pysy reitillä, älä poikkea polulta maastoon. Katso Pyhän jyssäyksen kesäreitin kuvaus.

Valtavaaran-Pyhävaaran Ohjeet ja säännöt -sivulla on tarkempia tietoja alueella liikkumisesta.

Reittimuutoksia Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reitti kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 
Kartta reittimuutoksista Valtavaaralla.

Valtavaaran päiväreitin kunnostustyöt ovat valmistuneet

(Päivitetty 23.6.2021)
Valtavaaran huiputuksen päiväreitin itäisen osuuden uudet pitkokset ovat valmistuneet. Reitillä on kunnostettu myös portaita. 

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualue on laajentunut

(Päivitetty 20.5.2021)
Toimituksella on liitetty Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueeseen Juhannuskallion länsipuolella oleva kaavassa suojeluun varattu alue.

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen uusi pinta-ala on 1021 hehtaaria.

Uutisia Valtavaaralta-Pyhävaaralta

Valtavaaran sää

Katso Rukan alueen säätiedot (supersaa.fi).

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.