Retkeilyreitit ja luontopolut

Reittien lähtöpisteet

Helppokulkuiset reitit

Suopursupolku vaativa esteetön reitti, 120 m/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 0,5 t
Vaativuusluokka: vaativa esteetön luontoreitti

Vaativa pyörätuolireitti symboli. Esteetön käymälä symboli.

Tule aistimaan avosuon tuoksut ja tunnelma vaivattomasti lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa!

Lähtöpiste

Kiljamon pysäköintialue, Somerontie 732, Tammela (opastustaulun luota)

Retkeilyrakenteet

Reitin lähtöpisteessä on opastaulu sekä reitin varrella kolme ohituspaikkaa ja näköalatasanne. Huomiothan, että tämän reitin lähtöpisteessä eikä reitin varrella ole käymälää. Käymälä ja muita retkeilyrakenteita on pysäköintialueen puomin luota lähtevän Suokukkapolun varrella, Kiljamon taukopaikalla. Pysäköintialueelta taukopaikalle on matkaa noin 300 m. Tutustu Kiljamon taukopaikalla sijaitseviin esteettömiin retkeilyrakenteisiin.

Reittiselostus 

Reittimerkintä: musta maalimerkki valkoisella pohjalla (ei vielä maastossa).

Pysäköintialueelta lähtiessä maasto on lievästi laskevaa leveän pitkospuupolun alkuun asti. Juuri ennen pitkosten alkua reitillä on kulkemista hankaloittavaa sepeliä ja isorakeista kiveä sekä reitin reuna viettää sivulle.

Suopursupolku on tasaista pitkospuupolkua 120 m suuntaansa avosuon reunaan. Polun leveys on 120 cm, ja siinä on 10 cm suojareuna. Reitin varrella voi ihastella suon laiteilla esiintyvää rämekasvillisuutta kuten suopursua, juolukkaa ja vaivaiskoivua. 

Polun päässä on näköalatasanne (4 m x 3 m), josta avautuu maisema avaralle Torronsuolle. Syksyisin alueella voi havaita kurkia matkalla etelään. Näköalatasanteen kaiteet ovat 1,2 m korkeat ja tasanteella on penkki. Penkin korkeus on 54 cm. Penkissä ei ole käsinojia eikä selkänojaa.

Polku on osa Kiljamonkierrosta, joka jatkuu näköalatasanteen vierestä kapeana pitkospuupolkuna suolle ja edelleen Kiljamon taukopaikalle. 

Suokukkapolku vaativa esteetön reitti, 650 m/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1t
Vaativuusluokka: vaativa esteetön luontoreitti

Vaativa pyörätuolireitti symboli. Esteetön käymälä symboli.

Suokukkapolku on edestakaisin kuljettava vaativa esteetön reitti. Täällä voit ihastella Torronsuon avointa lakeutta näköalatasanteelta. Reitillä on kaksi pitkää mäkeä. Polun pituuskaltevuus vaihtelee 7,2–10,8 % ja sivuttaiskaltevuus 4,5–8,4 %. Polun kaltevuusvaihtelujen vuoksi reitillä liikkuja saattaa tarvita avustajaa. Alusta on tasaista kivituhkapolkua tai leveää lankkupitkosta.

Lähtöpiste

Kiljamon pysäköintialue, Somerontie 732, Tammela. Suokukkapolku lähtee Kiljamon pysäköintialueen puomilta.

Perhe on lähdössä pysäköintialueelta reitille. Puomi erottaa reitin ja pysäköintialueen ja perhe kiertää puomia.

Retkeilyrakenteet

Kiljamon taukopaikalla on esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka ja esteetön käymälä. Ota mukaan omaa WC-paperia. Luontotorni ja puuliiteri eivät ole esteettömiä. Lue lisää retkeilyrakenteiden esteettömyydestä.

Puinen katos, jonka sisällä on pöydät, penkit sekä tulisija.

Puinen rakennus, jossa on kolme ovea ja ovien edessä ramppi.

Reittiselostus 

Suolla on puinen lava, johon johtaa leveä pitkospolku. Lavan reunoilla on kaiteet. Taustalla näkyy suomaisema.Reittimerkintä: musta maalimerkki valkoisella pohjalla (ei vielä maastossa).

Suokukkapolku lähtee Kiljamon pysäköintialueen puomilta. Autolla ajon estävän puomin voi ohittaa kävellen tai apuvälineen kanssa oikealta. Reitin leveys on tässä kohdin 140 cm. 

Kiljamon taukopaikalle johtava polku on 250 cm leveää kivituhkapolkua. Alkuosassa on lievää nousua noin 30 m. Tämän jälkeen on noin 10 m tasaista osuutta, jonka jälkeen on taas nousua noin 120 m. Polku erottuu hyvin maastosta. Matkaa taukopaikalle tulee yhteensä noin 330 m.

Kiljamon taukopaikalla voi syödä eväitä isommallakin porukalla keittokatoksen pöytien ääressä tai tulentekopaikalla. Taukopaikalla on myös käymälä. Lue lisää taukopaikan retkeilyrakenteiden esteettömyydestä.

Taukopaikan jälkeen 2 m leveä kivituhkapolku jatkuu loivana ja pitkänä alamäkenä (230 m) suon reunaan, jossa polku muuttuu 1,2 metriä leveäksi pitkospuupoluksi. Polun reunoilla on 10 cm suojareunat. 

Leveää pitkospuupolkua pitkin on matkaa noin 100 metriä näköalatasanteelle, josta pääsee ihastelemaan Torronsuon laajaa suolakeutta. Näköalatasanne on kooltaan 4 m x 3 m, ja sen kaiteet ovat 1,2 m korkeat. Tasanteella olevan penkin korkeus on 54 cm. Penkissä ei ole käsinojia eikä selkänojaa.

Polku on osa Kiljamonkierrosta, joka jatkuu kapeana pitkospuupolkuna suolle ja yhtyy esteettömään Suopursupolkuun pysäköintialueen läheisyydessä.

Kiljamonkierros, 1,5 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1t
Vaativuusluokka: helppo reitti 

Lähtöpiste

Kiljamon pysäköintialue, Somerontie 732, Tammela

Retkeilyrakenteet

Kiljamon taukopaikalla on esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka ja esteetön käymälä. Ota mukaan omaa WC-paperia. Luontotorni ja puuliiteri eivät ole esteettömiä. 

Retkeilijät istuvat katoksessa pöydän ympärillä. Yksi retkeilijä istuu pyörätuolissa. Katoksessa on hiekkapohja.

Reittiselostus

Reittimerkintä on oranssi maalimerkki valkoisella pohjalla (ei vielä maastossa).

Vastapäivään kiertäessä polku alkaa Kiljamon pysäköintialueen opastustaululta esteetöntä pitkospuupolkua pitkin. Polulla saa hyvän käsityksen suon saarekkeiden monipuolisesta luonnosta, koska polun varrella on lehtolaikkuja, rämettä ja korpea. Näköalatasanteilla voi ihastella Torronsuon avaraa lakeutta. Suolla kulkeva reitti on paikoin kapeaa pitkospuupolkua ja paikoin leveää esteetöntä lankkupolkua. Suon laidassa pitkokset vaihtuvat kivituhkapolkuun, joka johtaa Kiljamon taukopaikalle. Tulentekopaikan vieressä kohoaa 17 m korkea luontotorni. Tornista katsoen pystyy hahmottamaan Torronsuon laajuuden ja avoimuuden. Taukopaikan jälkeen reitti palaa takaisin Kiljamon pysäköintialueelle loivaa alamäkeä. 

Muut patikointireitit 0-10 km

Suotaival 8,5 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-3 t
Vaativuusluokka: keskivaativa, johtuen muutamasta jyrkästä noususta ja laskusta 

Lähtöpiste

Kiljamon pysäköintialue, Somerontie 732, Tammela (Huom! pysäköinti ruuhka-aikoina Pehkun pysäköintialueelle, Somerontie 840, Tammela).

Retkeilyrakenteet

Kiljamon taukopaikalla on esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka ja esteetön käymälä. Ota mukaan omaa WC-paperia. Luontotorni ja puuliiteri eivät ole esteettömiä. 

Reittiselostus

Reittimerkintä on sininen maalimerkki valkoisella pohjalla (ei vielä maastossa).

Suotaival ympyräreitin suositeltu kiertosuunta on vastapäivään alkaen Pehkun pysäköintialueelta. Reitin alku kulkee pääosin metsäistä polkua noin 800 metrin matkan rämeisen suon reunaan, josta se jatkuu pitkospuupolkuna avosuon yli kohti Torron kylän hiekkatietä (Haipontie). Pehkun pysäköintialueelta hiekkatielle on matkaa noin 2,3 km.  Hiekkatietä kuljetaan itään noin 1,1 km, jonka jälkeen käännytään opasteiden mukaisesti metsäpolulle kohti suoaluetta. Polku jatkuu osittain pitkostettuna Härksaaren vanhalle avolouhokselle asti. Louhokselta on louhittu aikoinaan mm. kvartsia ja maasälpää. Louhokselta kuljetaan suon yli noin 3 km pitkospuupolkua pitkin, ja jatketaan opasteiden mukaisesti edelleen kohti Kiljamon taukopaikkaa. Taukopaikalta on noin 330 m Kiljamon pysäköintialueelle. Opastaulun takaa lähtevä kapea pitkospuupolku johdattaa takaisin Pehkun pysäköintialueelle.  

Suotaival ympyräreitin voi kiertää myös myötäpäivään lähtien Kiljamon pysäköintialueelta Suopursu- tai Suokukkapolkua pitkin. Suon yli kuljetaan noin 3 km pitkospuupolkua. Suon jälkeen polku vie Louhokselle, josta polku jatkuu pitkostettuna hiekkatielle. Hiekkatietä (Haipontietä) kuljetaan noin 1,1 km länteen kohti Torron kylää, kunnes hiekkatieltä on viitta "Kiljamo P 3,3 km". Polku palaa avosuolle ja pitkospuupolulle, joka johdattaa Kiljamon pysäköintialueelle.

Torron kylän kierros 10 km, ympyräreitti

Lähtöpiste

Kiljamon pysäköintialue, Somerontie 732, Tammela (Huom! pysäköinti ruuhka-aikoina Pehkun pysäköintialueelle, Somerontie 840, Tammela).

Retkeilyrakenteet

Kiljamon taukopaikalla on esteetön keittokatos, esteetön tulentekopaikka ja esteetön käymälä. Ota mukaan omaa WC-paperia. Luontotorni ja puuliiteri eivät ole esteettömiä. 

Reittiselostus

Suoretkellä on mahdollisuus nähdä myös vanhaa Torron kylän kulttuurimaisemaa. Kierros kannattaa tällöin aloittaa Kiljamon pysäköintialueelta kiertäen Suotaival myötäpäivään hiekkatielle (Haipontie) asti, ja jatkaen hiekkatietä 2,8 km länteen Torron kylän keskustaan.  Kylän jälkeen Kiljamon pysäköintialueelle palataan kulkemalla asfalttitietä (ForssaSomerontie) noin 3 km.

Piippurinsuon kierros 5,3 km, ympyräreitti

Piippurinsuon kierros sijaitsee Torronsuon kansallispuiston itäosassa ja se on osa Ilvesreittiä (hame.fi). Kierrokselle pääsee Hämeen Ilvesreittiä pitkin esim. Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelta. Kartta on tarpeen olla mukana, koska reittimerkinnät kansallispuiston ulkopuolella ovat paikoin puutteellisia. Ilvesreitti on merkitty keltaisilla ilvesmerkeillä.

Hiihtoreitit

Ajantasainen latutilanne ja latukahvilan aukioloajat kannattaa tarkistaa Torro Seuran sivuilta (facebook.com).

Torronsuon ladut ovat retkihiihtoon tarkoitettuja, perinteisen tyylin latuja, joita ei ole valaistu. Ladut ajaa talkootyönä Torro Seura ry. Latuja ylläpidetään 1.1. - 30.3. ja kunnostuksen pääpaino on viikonlopuissa. Lumitilanteesta riippuen latuja on parhaimmillaan jopa 45 km:n verran. Latukartan voi tulostaa Tammelan kunnan sivuilta (tammela.fi)

 • Kiljamo-Katavasaari-Kiljamo, 15 km, on tasainen ja helppo latu.
  • Palvelut: Kiljamon tulentekopaikka ja puuseet, Katavasaaren tulentekopaikka (vain talvikäytössä, ei kuivakäymälää).
 • Kijamo-Kallio, 5 km.
  • Reitin varrella ei ole palveluja.
 • Uusin reitti on Katavasaari-Riihivalkaman pysäköintipaikka-Kallio, pituus noin 13 km.
  • Reitin varrella ei ole palveluja.
 • Hyvälumisena talvena voidaan ajaa myös Katavasaaresta lähtevä Koskihaaran metsälenkki, pituus 8 km.
  • Mäkinen ja metsäinen hiihtolatu kansallispuiston ulkopuolella.
  • Koskihaaran ladun varressa ei ole palveluja.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Torronsuon kartta Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.