Suomen syvimmälle suolle on helppo saapua kaikkialta Etelä-Suomesta. Patikoi pitkospuita pitkin karuun suoluontoon ja lintutornille tarkkailemaan kurkien ja hanhien elämää. Lumisina talvina Torronsuon ladut houkuttavat hiihtäjää.

Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Lähikuvassa hämähäkin seitti. Taustalla suo.

Hiihto

Hyvinä lumitalvina Torronsuolla on parhaimmillaan 45 km perinteisen hiihtotyylin retkilatuja. Latujen ylläpidosta vastaa Torro-seura 1.1.–30.3., ja huolto painottuu viikonloppuihin. Voit valita esim. Kiljamo-Kallio-reitin (5 km), Katavasaari-Riihivalkama-Kallio-reitin (13 km) tai tasaisen Kiljamo-Katavasaari-Kiljamo-reitin (15 km), jonka varrella on tulentekopaikka.

Pääset hiihtoretkelle esimerkiksi kansallispuiston pysäköintialueiden Kiljamon ja Pehkun lisäksi Hakalan tilalta, joka sijaitsee Somerontien varressa. Latukartan saat Torron kylän verkkosivuilta. Voit nauttia Torronsuon talvisesta luonnosta myös avaamalla omat latusi puistoon.

Patikointi

Torronsuon tasaisessa maastossa on useita merkittyjä reittejä (1,5–10 km). Kierros Kiljamon ympäri (1,5 km) on osittain pitkostettu. Ympyräreitin varrella näet Torronsuon avointa keskiosaa, mäntyä kasvavia rämeitä ja suosaarekkeiden monipuolista luontoa.

Kiljamon tulentekopaikan vierestä lähtee reitti (noin 3 km), joka kulkee Torronsuon yli Härksaaren vanhalle louhokselle. Matkaa voi jatkaa kartan kanssa tekemällä lenkin Torron kylän kautta (10 km). Torronsuon reitit kuuluvat Hämeen järviylängön Ilvesreitistöön (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Retkeilijät kävelevät aurinkoisessa metsässä.

Lintujen tarkkailu

Pakkaa reppuun kiikarit ja lintukirja ja tule Torronsuolle katsomaan lintujen kevät- tai syysmuuttoa. Kurjet kerääntyvät suurina parvina puiston ympäristöön ruokailemaan ja saapuvat iltaisin suolle yöpymään. Monet muutkin lajit levähtävät Torronsuolla muuttomatkallaan. Lintujen matkaa ja elämää pääset tarkkailemaan Kiljamon luontotornista (17 m)

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Geokätköjä etsiessäsi saatat löytää myös luonnon omia aarteita.
  • Lumikenkäily: Vuokraa lumikengät paikallisilta yrittäjiltä ja lähde talviselle retkelle.
  • Marjastus: Suoalueilta löydät juolukoita, lakkoja ja karpaloita, metsäisiltä alueilta mustikoita.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Etelä-Suomen suurin keidassuo, sen karu luonto ja muuttomatkallaan levähtävät kurjet ovat nähtävyys itsessään. Kiljamon luontotornista pääset ihailemaan avaraa suonäköalaa.
  • Ryhmäopastukset: Torronsuon yhteistyöyritykset tarjoavat opastettuja retkiä.

Lumikenkäilijä on pysähtynyt katselemaan suota, etualalla myös muutama pieni puu, lunta vähän maassa.