Ajankohtaista Torronsuolla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Esteettömät pitkospuupolut ovat valmistuneet

(Päivitetty 10.12.2020)

Torronsuon kansallispuiston uusi esteetön pitkospuupolku ja katselulava on valmistunut joulukuun alussa. Noin 120 metriä pitkä pitkospuupolku sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella ja se on rakennettu kokonaisuudessaan suolle. 

Kiljamon pysäköintialueen opastustaulun luota alkava ja näköalatasanteelle johtava esteetön reitti on korjattu. Lahonneet pitkospuut uusittiin noin 150 metrin pituiselta reitiltä. Kiljamon reittiä pääsee kulkemaan pitkospolkua pitkin, mutta näköalatasanteelle ei saa vielä mennä ennen kuin se on korjattu. Näköalatasanne korjataan arviolta ensi vuoden alkupuolella. Näköalatasanteella on kieltotaulu sinne kulkemisen estämiseksi.

Uuden esteettömän pitkospuupolun rakennustyöt alkavat

(Päivitetty 5.11.2020)

Torronsuon kansallispuistoon Kiljamon taukopaikan läheisyyteen rakennetaan uusi esteetön pitkospuupolku. Rakennustyöt alkavat viikolla 46 (9.11.2020). Urakan on arvioitu valmistuvan 30.11.2020 mennessä.

Lankkupolku tullaan rakentamaan suolle. Rakentamisesta ei näin ollen ole suurta haittaa retkeilijöille. Pitkospuutavara työmaalle kuljetetaan taukopaikalta lähtevää polkua pitkin, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta polulla liikkuessaan.

Uusi esteetön lankkupolku sekä katselulava kuvassa punaisella. Työmaaliikenne ja tavarankuljetus kuvassa vihreällä.

Torronsuon kansallispuistossa alkavat pitkospuutyömaat

(Päivitetty 28.10.2020)

Torronsuon kansallispuistossa uusitaan lahonneita pitkospuita esteettömän reitin (n. 150 m) varrelta. Esteetön reitti alkaa Kiljamon pysäköintialueelta ja päättyy suon reunamilla olevalle näköalatasanteelle. Toinen pitkospuutyömaa sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella. Siellä rakennetaan uutta esteetöntä pitkospuuosuutta (n. 120 m). Rakentamis- ja korjaustyöt saadaan valmiiksi syksyn aikana. Muita Toronsuon reittien lahonneiden pitkospuiden korjaamistöitä jatketaan myös ensi vuonna.

Torronsuolla voi retkeillä työmaista huolimatta. Asiakasturvallisuus pyritään työmaa-aikana takaamaan. Maastossa työmaa ohjeistetaan kiertämään kuitunauhalla merkittyä polkua pitkin.

Pitkospuutyömaat rahoitetaan eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla sekä maaseuturahoitteisilla investointihankkeilla.

Kiljamon taukopaikan palvelurakenteita valmistunut

(Päivitetty 24.6.2020)

Kiljamon taukopaikalle rakennettu uusi nuotiokatos ja kuivakäymälä ovat valmistuneet. Esteetöntä kuivakäymälää viimeistellään vielä pienin korjaustöin ja ylihuomiseen mennessä sekin on valmis. Näiden uudistusten myötä Torronsuon kansallispuiston palveluvarustus on parantunut entisestään. Muistattehan luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittavan retkietiketin Torronsuolla retkeiltäessä.

Torronsuon pysäköintialue valmis, muut työt vielä kesken

(Päivitetty 8.6.2020)

Torronsuon kansallispuiston uusi pysäköintialue on hienossa kunnossa, mutta reittien ja käymälän uusiminen on vielä kesken. Kiljamon taukopaikan nuotiokatoksen ja käymälän rakentaminen saatetaan loppuun ensi viikolla. Retkeilijöitä jälleen pyydetään noudattamaan varovaisuutta liikkuessaan työmaa-alueen läheisyydessä ja mielellään kokonaan pysymään poissa työmaa-alueelta. Niin on turvallisinta kaikille ! 

Torronsuon kansallispuisto 30 vuotta - suosituimpi kuin koskaan

(Päivitetty 27.3.2020)

Torronsuon kansallispuisto juhlii tänä vuonna 30-vuotissyntymäpäiviään. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1990 suojelemaan Etelä-Suomen suurinta yhtenäistä, edustavaa ja lähes täysin luonnontilaista keidassuoaluetta. Juhlapuiston käyntimäärät ovat nousseet jo useamman vuoden. Vuonna 2019 käyntimäärä oli yli 31 000, missä on 7%:n kasvu vuoteen 2018 verrattuna.

Kuva: Marjo Lalli

Torronsuon kansallispuiston 30 -vuotista taivalta juhlistetaan tapahtumin ja näyttelyin:

Esteetön reitti huonossa kunnossa

(Päivitetty 24.3.2020)

Esteetön reitti huonossa kunnossa. Emme suosittele liikkumaan reitillä pyörätuoleilla tms.

Opastettuja retkiä ja välinevuokrausta 

(Päivitetty 17.3.2020)

Useat yhteistyötahot järjestävät opastettuja retkiä Torronsuon kansallispuistossa. Esimerkiksi patikointia, luonto- ja teemaretkiä. Voit myös kertoa toiveesi ja varata oman ohjatun retkihetken. Ryhmän koko voi monilla retkillä olla pienikin. Lisäksi monet yrittäjät vuokraavat erilaisia välineitä omatoimisia luontoaktiviteetteja varten. Yritykset toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistossa.

 

Uutisia Torronsuolta