Retkeilijät huomio! Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on jo käytettävissä

(Päivitetty 27.9.2022)

Syksy on Torronsuolla retkeilyn sesonkiaikaa. Etenkin syysviikonloppuina Kiljamon pysäköintialue täyttyy nopeasti retkeilijöiden autoista. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) on valmistunut uusi Pehkun pysäköintialue retkeilijöiden käytettäväksi, juurikin esim. ruuhkaisina syysviikonloppuina ja tulevina syyslomaviikkoina (viikot 41–43). Kiljamon pysäköintialue on nykyisin ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Uutta pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä sekä kuivakäymälällä. Näistä viimeistelytöistä huolimatta Pehkun pysäköintialue on jo retkeilijöiden käytettävissä.

Ajankohtaista syysretkille

(Päivitetty 12.9.2022)

Värikästä retkeilysyksyä Torronsuon kansallispuistossa! Kesäinen sää on vaihtunut syksyn viileydeksi ja suon pintaväri kirjavammaksi. Syksyn edetessä ruskan väriloisto valtaa koko Torronsuon. Sadat värivivahteet kertovat kasvien siirtyvän talvilepoon odottamaan kevättä. Syksyllä lintuja on enemmän liikkeellä kuin keväällä, sillä mukana ovat myös lintujen poikaset. Erityisesti syys–lokakuun taite on lintujen muuton kiivainta aikaa, esimerkiksi peippojen ja pajulintujen muutto jatkuu ja myös kurjet, hanhet ja petolinnut ovat liikkeellä. Hallaöiden kohmettamat hyönteiset ovat puolestaan kasvillisuuden kätköissä paikallaan. Loppusyksyllä, ruskan sammuttua, ei enää näe paljoa liikettä ympärillään.

  • Syksyisestä suoluonnosta voi nauttia patikoiden, karpaloita poimien tai vaikkapa syysluontoa valokuvaten. Torronsuon 17 m korkealta lintutornilta voi tarkkailla lintujen syysmuuttoa. Myös puiston yhteistyöyritykset tarjoavat monipuolisia palveluja. Tutustu yrittäjien palveluihin.
  • Kaunista ja avaraa suomaisemaa voi pistäytyä ihastelemaan lyhyiden esteettömien reittien, Suopursu- ja Suokukkapolut, näköalatasanteilta. Myös pidempi, suon poikki kulkeva, reittivaihtoehto löytyy. Tutustu reitteihin
  • Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan säännöllisesti. Polttopuita viedään tarpeen mukaan. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) on valmistunut uusi pysäköintialue retkeilijöiden käytettäväksi, erityisesti ruuhkaisina syysviikonloppuina ja tulevina syyslomaviikkoina (viikot 41–43). Uutta pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä. 
  • Torronsuon esitekartta (julkaisut.metsa.fi) 
  • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
  • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
  • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi. 
  • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. 

Kypsiä karpaloita suolla.Pitkospuut syksyisellä suolla.

Torronsuolla vilkas alkuvuosi

(Päivitetty 12.9.2022)

Metsähallituksen luontokohteiden käyntimäärien välitarkastelun mukaan, Torronsuolla käyntejä on ollut 98 prosenttia enemmän tammi- heinäkuun 2022 välisenä aikana kuin vastaavalla aikavälillä viime vuonna. Alkutalven hyvät hiihtosäät houkuttelivat paljon hiihtäjiä Torronsuolle. Torronsuo vetää hiihtäjien lisäksi myös päiväretkeilijöitä ja pistäytyjiä. Lisätietoa:

Kävijätutkimus valmistunut

(Päivitetty 3.6.2022)

Tuoreen kävijätutkimuksen mukaan Torronsuon kansallispuiston kävijämäärä kolminkertaistui vuosikymmenen aikana. Kävijätutkimus toteutettiin Torronsuon kansallispuistossa 13.–29.2.2020 ja 4.3.–16.9.2021.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Toronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 4.4.2022)

Torronsuon kansallispuiston upea maisema ja luonto ihastuttavat jokaisena vuodenaikana. Halutessasi voit tiedustella opastettuja retkiä ja muita ohjelmapalveluja Torronsuon kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltämme. Yritysten omilta nettisivuilta löytyy lisätietoa palvelutarjonnasta. Yrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteita (metsa.fi) toimiessaan kansallispuistossa.

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 30.7.2021)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

 

Uutisia Torronsuolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.