Ajankohtaista talviretkille

(Päivitetty 23.11.2023)

 • Torronsuon maastossa lumen ja jään määrä vaihtelee talvisään mukaan. Vähälumisina talvina kaunista ja avaraa suomaisemaa voi pistäytyä ihastelemaan lyhyiden esteettömien reittien, Suopursu- ja Suokukkapolkujen, näköalatasanteilta. Tutustu reitteihin.
  • Huom! polkuverkostoa ja näkötornia ei huolleta talviaikaan. Pitkospuilla ja näkötornissa liikuttaessa tulee olla erityisen varovainen. Oleellista on varautuminen, esim. pitäväpohjaiset kengät ovat tarpeen. Lue parhaat vinkit retkeilyn ABC:stä.
 • Suotuisina lumitalvina Torronsuon luonnosta voi nauttia myös lumikenkäillen, hiihtäen latu-urilla, liukulumikenkäillen tai vaikka avaamalla metsäsuksilla omat latunsa puistoon.
  • Torro-seura Ry. ajaa latupohjan ja ylläpitää latuverkostoa lumitilanteen mukaan.
   • Ajankohtaisin tieto ladun valmistumisesta, latutilanteesta pitkin talvea sekä latukartta on nähtävissä Torro-seura Ry:n sivuilta.
  • Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat monipuolisia palveluja.
 • Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan talvisin säännöllisesti. Polttopuita viedään tarpeen mukaan.
 • Kiljamon ja Pehkun pysäköintialueilla on talvikunnossapito.
  • Erityisesti ruuhkaisina talviviikonloppuina hiihtämään alueelle tulevien kannattaa pysäköidä auto Pehkun pysäköintialueelle (Somerontie 840, Tammela). Saapuminen Torronsuolle.
 • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
 • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä.
 • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin
 • Tulosta tai lataa kartta mukaan retkelle. Muut kohteen Palvelut.

Kiireellisissä asioissa asiakas- ja retkeilyneuvontamme palvelee puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian. 

Liesjärvellä ja Torronsuolla on nyt yhteinen Facebook-sivu

(Julkaistu 10.5.2023)

Naapurikansallispuistoilla, Liesjärvellä ja Torronsuolla, on nyt yhteinen Facebook-sivu. Sivu on muokattu Torronsuon vanhan sivun päälle, joten jos jo seurasit Torronsuota Facebookissa, niin seuraat automaattisesti uusittua sivua.

Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on käytettävissä

(Päivitetty 18.4.2023)

Ruuhkaisina viikonloppuina Kiljamon pysäköintialue täyttyy nopeasti retkeilijöiden autoista. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) syksyllä 2022 valmistunut Pehkun pysäköintialue on retkeilijöiden ja matkailijoiden käytettävissä esim. juurikin ruuhkaisina viikonloppuina. Kiljamon pysäköintialue on nykyisin ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Pehkun pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä. Viimeistelytyöt eivät haittaa pysäköintialueen käyttämistä.

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 25.1.2023)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Uutisia Torronsuolta

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.