Ajankohtaista retkille

(Päivitetty 21.5.2024)

Liesjärvellä ja Torronsuolla on nyt yhteinen Facebook-sivu

(Julkaistu 10.5.2023)
Naapurikansallispuistoilla, Liesjärvellä ja Torronsuolla, on nyt yhteinen Facebook-sivu. Sivu on muokattu Torronsuon vanhan sivun päälle, joten jos jo seurasit Torronsuota Facebookissa, niin seuraat automaattisesti uusittua sivua.

Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on käytettävissä

(Päivitetty 18.4.2023)
Ruuhkaisina viikonloppuina Kiljamon pysäköintialue täyttyy nopeasti retkeilijöiden autoista. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) syksyllä 2022 valmistunut Pehkun pysäköintialue on retkeilijöiden ja matkailijoiden käytettävissä esim. juurikin ruuhkaisina viikonloppuina. Kiljamon pysäköintialue on nykyisin ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Pehkun pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä. Viimeistelytyöt eivät haittaa pysäköintialueen käyttämistä.

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 25.1.2023)
Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?

- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Uutisia Torronsuolta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.