Ajankohtaista kevätretkille

(Päivitetty 17.5.2022)

Torronsuon kansallispuiston maastossa kevät on edennyt hiukan viiveellä, enää ei kuitenkaan ole jäisiä/lumisia kohtia reittien varrella. Sini- ja valkovuokot kukkivat jo kauniisti Kiljamon saarekkeella, mutta suolla tutut tupasvillat ja suopursut odottavat vielä kukkaan puhkeamistaan. Useita kurkia on nähty Torronsuon ympäristössä ruokailemassa ja levähtämässä. Puiston alueella pesii noin satakunta lintulajia. Luonnon heräämisestä voi nauttia vaikkapa patikoiden ja lintuja tarkkaillen. Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat myös monipuolisia palveluja

 • Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan säännöllisesti. Polttopuita viedään tarpeen mukaan.
 • Kiljamon alueella esteettömien reitinosien pinnoitustyö kivituhkalla jatkuu viikon 20 ajan.
  • Pinnoitustyö alkaa Kiljamon taukopaikan puomilta ja päättyy Kiljamon saarekkeen toisessa päässä olevaan esteettömään pitkospuureittiin. Työn aikana haittaa voi aiheuttaa työkoneet ja työmaaliikenne, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta alueelle liikkuessaan.
 • Torronsuon kansallispuiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) valmistuu uusi pysäköintialue retkeilijöiden ja matkailijoiden käyttöön alkukesän aikana. Pysäköintialueella tulee olemaan tilaa noin 100 henkilöautolle ja muutamalle linja-autolle. Kiljamon pysäköintialue (Somerontie 732, Tammela) säilyy puiston esteettömänä pääsisääntulopisteenä.
  • Pysäköintialueen raivaamistyö on jo tehty, mutta alueelle rakennetaan vielä kuivakäymälä sekä yhteys puiston reitistöihin. Lisäksi työ viimeistellään puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä.
 • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
 • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä, www.ilmatieteenlaitos.fi
 • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi. Esimerkiksi koirien tulee olla aina kytkettynä kansallispuistossa, liikkuminen on kielletty rajoitusosissa 1.4.-15.7. sekä pyöräily puistossa on sallittu ainoastaan Somerontiellä. 

Tyttö istuu suolla olevalla katselulavalla. Suolla kasvaa muutamia mäntyjä.

Torronsuon kansallispuistossa alkaa reitinosien pinnoitustyö

(Päivitetty 5.5.2022)

Karttakuva, johon on merkitty reitti.Retkeilijöille tiedoksi! Torronsuon kansallispuistossa Kirjamon alueella tullaan olemassa olevia esteettömiä reitinosia pinnoittamaan kivituhkalla viikkojen 19-20 aikana. Pinnoitustyö alkaa Kiljamon taukopaikan puomilta ja päättyy Kiljamon saarekkeen toisessa päässä olevaan esteettömään pitkospuureittiin. Urakan aikana haittaa aiheuttavat työkoneet ja työmaaliikenne, joten retkeilijöitä pyydetään noudattamaan varovaisuutta alueelle liikkuessaan.

Reitinosien pinnoittaminen on osa Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen luontopalvelut. Rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. 

Hyvää pääsiäistä Torronsuolla retkeileville! 

(Päivitetty 14.4.2022)

 • Suolla, poluilla ja pitkospuilla on vielä lunta, jäätä ja märkää vaihtelevasti, joten pitäväpohjaiset kengät/saappaat ovat tarpeen. 
 • Tutustuthan puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi. Esimerkiksi liikkuminen on kielletty rajoitusosissa 1.4.-15.7. ja pyöräily puistossa on sallittu ainoastaan Somerontiellä. 

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Toronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 4.4.2022)

Torronsuon kansallispuiston upea maisema ja luonto ihastuttavat jokaisena vuodenaikana. Halutessasi voit tiedustella opastettuja retkiä ja muita ohjelmapalveluja Torronsuon kansallispuiston yhteistyöyrittäjiltämme. Yritysten omilta nettisivuilta löytyy lisätietoa palvelutarjonnasta. Yrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteita (metsa.fi) toimiessaan kansallispuistossa.

Uusi pysäkointialue rakenteilla

(Päivitetty 25.3.2022)

Torronsuon kansallispuiston uusi pysäköintialue valmistuu Somerontien varteen kesään mennessä. Lue koko uutinen.

Torronsuon uudet reitit viitoitusta vaille valmiit

(Päivitetty 4.10.2021)

Torronsuon reitistö on kunnostettu lähes täydellisesti viimeisen vuoden aikana. Suon ympäri kiertävän Suopolun (8 km) pitkokset on uusittu ja reitti kulkee nyt pääosin kansallispuiston alueella. Reitin varrella on noin 1 km hiekkatietä. Vanha Torron kylän kautta kulkeva reittiosuus on yhä osa Ilvesreitistöä, mutta ei enää osa ympyräreittiä. Kiljamon pysäköintialueelta lähtevä esteetön reitti Suopursupolku (130 m) on leveä lankkupolku, jota pitkin pääsee suon laitaan ihastelemaan syksyn värejä katselutasanteelta. Vaativa esteetön reitti Suokukkapolku (550 m) lähtee Kiljamon pysäköintialueelta puomin ohi Kiljamon keittokatokselle ja edelleen suolle. Reitti on pääosin kivituhkapäällysteistä leveää polkua, jonka alkuosaa (220 m) on melko jyrkkää nousua. Keittokatokselta polku laskee kohti suota ja suon laidassa polku muuttuu leveäksi lankkupoluksi, jota pitkin pääsee suolle ihastelemaan Torronsuon laajaa suolakeutta katselutasanteelta. Kiljamolla sijaitsevat esteetön keittokatos, pöytäpenkkiryhmät, käymälä sekä nuotiokehä. Polttopuu on noin metristä halkoa, ei klapia. Näköalatorni ei ole esteetön. Reitistöt ovat pääosin valmiit, mutta viitoitukset ja opasteet ovat vielä työnalla. Reittikunnostukset on toteutettu osittain Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteiden ja reitistöjen kehittäminen hankeessa sekä osin eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla. 

Uudet reitit löytyvät Torronsuon esitekartasta. 

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 30.7.2021)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

 

Uutisia Torronsuolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.