Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tv-sarjan kuvaukset vaikuttavat Torronsuolla

(Julkaistu 5.6.2023)

Torronsuon kansallispuistossa kuvataan tv-sarjaa. Kuvausten takia suosittelemme, että retkeilijät käyttävät Torronsuolla Pehkun pysäköintialuetta. Yhtenä kuvauspäivänä Kiljamon kierros ei ole kokonaan kierrettävissä. Ilmoitamme päivämäärän heti, kun se varmistuu. Liikenteenohjaajat ovat paikalla kuvausten aikana. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä.

 

Liesjärvellä ja Torronsuolla on nyt yhteinen Facebook-sivu

(Julkaistu 10.5.2023)

Naapurikansallispuistoilla, Liesjärvellä ja Torronsuolla, on nyt yhteinen Facebook-sivu. Sivu on muokattu Torronsuon vanhan sivun päälle, joten jos jo seurasit Torronsuota Facebookissa, niin seuraat automaattisesti uusittua sivua.

Ajankohtaista kevätretkille

(Päivitetty 18.4.2023)

Ihanaa kevätretkeilyn aikaa Torronsuon kansallispuistossa! 
Torronsuon kansallispuistossa kevät on edennyt nopeasti. Pitkospuupolut ja metsäreitit ovat hyvin kuljettavissa. Jäätä ja lunta ei ole enää reiteillä - lumipälviä näkyy maisemassa enää joillakin varjopaikoilla. Tupasvillan keltamustia kukintoja ja sinivuokkoja voi ihastella reittien varrella. Luonnon heräämisestä voi nauttia myös lintuja tarkkaillen. 

  • Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat monipuolisia palveluja: www.luontoon.fi/torronsuo/palvelut/yhteistyotahot
  • Sääennuste ja mahdolliset varoitukset on hyvä tarkastaa aina ennen retkeä: www.ilmatieteenlaitos.fi
  • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi: www.luontoon.fi/torronsuo/ohjeetjasaannot. Esimerkiksi koirien tulee olla aina kytkettynä kansallispuistoissa sekä kansallispuiston rajoitusosissa liikkuminen on kielletty 1.4.-15.7. välisenä aikana linnuston pesimärauhan turvaamiseksi.
  • Puistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
  • Retkeilijöiden käytössä on Pehkun (Somerontie 840) ja Kiljamon pysäköintialueet (Somerontie 732). Kiljamo on ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville.
  • Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan säännöllisesti. Polttopuita viedään tarpeen mukaan.
  • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Torronsuon kansallispuiston Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on käytettävissä

(Päivitetty 18.4.2023)

Ruuhkaisina viikonloppuina Kiljamon pysäköintialue täyttyy nopeasti retkeilijöiden autoista. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) syksyllä 2022 valmistunut Pehkun pysäköintialue on retkeilijöiden ja matkailijoiden käytettävissä esim. juurikin ruuhkaisina viikonloppuina. Kiljamon pysäköintialue on nykyisin ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Pehkun pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä. Viimeistelytyöt eivät haittaa pysäköintialueen käyttämistä.

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 25.1.2023)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Uutisia Torronsuolta