Vastuullista syysretkeilyä Torronsuon kansallispuistossa!

Kuvituskuva.(Päivitetty 14.10.2021)

Syysretket ja ulkoilut ovat hyvä hetki opetella Retkietiketin viisi perusohjetta. Ota haltuun Retkeilyn ABC ja Retkietiketti.

Torronsuon uudet reitit viitoitusta vaille valmiit

(Päivitetty 4.10.2021)

Torronsuon reitistö on kunnostettu lähes täydellisesti viimeisen vuoden aikana. Suon ympäri kiertävän Suopolun (8 km) pitkokset on uusittu ja reitti kulkee nyt pääosin kansallispuiston alueella. Reitin varrella on noin 1 km hiekkatietä. Vanha Torron kylän kautta kulkeva reittiosuus on yhä osa Ilvesreitistöä, mutta ei enää osa ympyräreittiä. Kiljamon pysäköintialueelta lähtevä esteetön reitti Suopursupolku (130 m) on leveä lankkupolku, jota pitkin pääsee suon laitaan ihastelemaan syksyn värejä katselutasanteelta. Vaativa esteetön reitti Suokukkapolku (550 m) lähtee Kiljamon pysäköintialueelta puomin ohi Kiljamon keittokatokselle ja edelleen suolle. Reitti on pääosin kivituhkapäällysteistä leveää polkua, jonka alkuosaa (220 m) on melko jyrkkää nousua. Keittokatokselta polku laskee kohti suota ja suon laidassa polku muuttuu leveäksi lankkupoluksi, jota pitkin pääsee suolle ihastelemaan Torronsuon laajaa suolakeutta katselutasanteelta. Kiljamolla sijaitsevat esteetön keittokatos, pöytäpenkkiryhmät, käymälä sekä nuotiokehä. Polttopuu on noin metristä halkoa, ei klapia. Näköalatorni ei ole esteetön. Reitistöt ovat pääosin valmiit, mutta viitoitukset ja opasteet ovat vielä työnalla. Reittikunnostukset on toteutettu osittain Kanta- ja Päijät-Hämeen luontokohteiden ja reitistöjen kehittäminen hankeessa sekä osin eduskunnan myöntämillä lisämäärärahoilla. 

Uudet reitit löytyvät Torronsuon esitekartasta. 

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 30.7.2021)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Eerikkilä ostaa Hämeen luontokeskuksen

(Päivitetty 18.6.2021)

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort ostaa Metsähallitukselta Hämeen luontokeskuksen kiinteistön, jossa se on toiminut vuokralaisena vuodesta 2018 lähtien. Lue koko uutinen

Esteettömät pitkospuupolut ovat valmistuneet

(Päivitetty 10.12.2020)

Torronsuon kansallispuiston uusi esteetön pitkospuupolku ja katselulava on valmistunut joulukuun alussa. Noin 120 metriä pitkä pitkospuupolku sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella ja se on rakennettu kokonaisuudessaan suolle. 

Kiljamon pysäköintialueen opastustaulun luota alkava ja näköalatasanteelle johtava esteetön reitti on korjattu. Lahonneet pitkospuut uusittiin noin 150 metrin pituiselta reitiltä. Kiljamon reittiä pääsee kulkemaan pitkospolkua pitkin, mutta näköalatasanteelle ei saa vielä mennä ennen kuin se on korjattu. Näköalatasanne korjataan arviolta ensi vuoden alkupuolella. Näköalatasanteella on kieltotaulu sinne kulkemisen estämiseksi.

Opastettuja retkiä ja välinevuokrausta 

(Päivitetty 17.3.2020)

Useat yhteistyötahot järjestävät opastettuja retkiä Torronsuon kansallispuistossa. Esimerkiksi patikointia, luonto- ja teemaretkiä. Voit myös kertoa toiveesi ja varata oman ohjatun retkihetken. Ryhmän koko voi monilla retkillä olla pienikin. Lisäksi monet yrittäjät vuokraavat erilaisia välineitä omatoimisia luontoaktiviteetteja varten. Yritykset toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistossa.

Uutisia Torronsuolta