Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 30.7.2021)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Eerikkilä ostaa Hämeen luontokeskuksen

(Päivitetty 18.6.2021)

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort ostaa Metsähallitukselta Hämeen luontokeskuksen kiinteistön, jossa se on toiminut vuokralaisena vuodesta 2018 lähtien. Lue koko uutinen

Pitkospuutyömaa on alkanut

(Päivitetty 5.5.2021)

Torronsuolla on alkanut pitkospuutyömaa. Luontotornilta Louhokselle asti kulkeva, noin 3 kilometrin pituinen, osuus uusitaan. Työ tehdään vaiheittain kesän aikana, eikä se estä polun käyttämistä. Retkeilijöiltä toivotaan varovaisuutta pitkospuutyömaata ohittaessa.

Vastuullista kevätretkeilyä Torronsuon kansallispuistossa!

(Päivitetty 15.4.2021)

Keväiset retket ja ulkoilut ovat hyvä hetki opetella Retkietiketin viisi perusohjetta. Alkava kevät on luonnossa herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa. Myös retkeilysopu säilyy kanssaretkeilijöiden kanssa.

Ota haltuun Retkeilyn ABC ja Retkietiketti.

Kävijätutkimus käynnissä

(Päivitetty 17.3.2021)

Torronsuon kansallispuistossa tehdään kävijätutkimusta. Kävijätutkimuksissa selvitetään alueen kävijärakenne ja käytön alueellinen ja ajallinen jakautuminen sekä kartoitetaan kävijöiden kokemuksia ja mielipiteitä puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Lisäksi selvitetään kävijöiden rahankäyttöä ja sen paikallistaloudellisia vaikutuksia. Kävijätutkimuksien tuloksia hyödynnetään puiston kehittämisessä. Tutkimushaastattelijaan voit törmätä esimerkiksi Kiljamon tulentekopaikalla. 

Esteettömät pitkospuupolut ovat valmistuneet

(Päivitetty 10.12.2020)

Torronsuon kansallispuiston uusi esteetön pitkospuupolku ja katselulava on valmistunut joulukuun alussa. Noin 120 metriä pitkä pitkospuupolku sijaitsee Kiljamon näkötornin eteläpuolella ja se on rakennettu kokonaisuudessaan suolle. 

Kiljamon pysäköintialueen opastustaulun luota alkava ja näköalatasanteelle johtava esteetön reitti on korjattu. Lahonneet pitkospuut uusittiin noin 150 metrin pituiselta reitiltä. Kiljamon reittiä pääsee kulkemaan pitkospolkua pitkin, mutta näköalatasanteelle ei saa vielä mennä ennen kuin se on korjattu. Näköalatasanne korjataan arviolta ensi vuoden alkupuolella. Näköalatasanteella on kieltotaulu sinne kulkemisen estämiseksi.

Opastettuja retkiä ja välinevuokrausta 

(Päivitetty 17.3.2020)

Useat yhteistyötahot järjestävät opastettuja retkiä Torronsuon kansallispuistossa. Esimerkiksi patikointia, luonto- ja teemaretkiä. Voit myös kertoa toiveesi ja varata oman ohjatun retkihetken. Ryhmän koko voi monilla retkillä olla pienikin. Lisäksi monet yrittäjät vuokraavat erilaisia välineitä omatoimisia luontoaktiviteetteja varten. Yritykset toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistossa.

Uutisia Torronsuolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.