Ajankohtaista talviretkille

(Päivitetty 2.12.2022)

Ihanaa talviretkeilyn aikaa Torronsuon kansallispuistossa! Torronsuo on saanut jo kauniin valkoisen lumipeitteen. Hyönteiset viettävät lumen alla hiljaista talvilepoa ja suon kasvit sinnittelevät säästöliekillä routaisessa maassa. Talven torkkumisesta huolimatta suo elää talvellakin. Retkeilijä voi esimerkiksi lukea lumijälkien viestejä. Jokainen vastasatanut lumipeite avaa uuden sivun tutustua Torronsuon talviseen luontoon.

Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta polku-ura tamppautuu retkeilijöiden toimesta. Tärkeää on varustautua oikein; pukeutua lämpimästi ja laittaa jalkaan pitäväpohjaiset retkikengät. Pitkoksilla ja luontotornilla kulkiessa tulee olla erityisen varovainen. Torronsuon talvisesta luonnosta voi nauttia myös vaikkapa lumikenkäillen. Hyviä vinkkejä talviretkeilyyn voi lukea esimerkiksi Retkeilyn ABC-sivuilta.

  • Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan talvisin. Polttopuita viedään tarpeen mukaan.
  • Metsähallitus ei ylläpidä polkuverkostoa, näköalatasanteita eikä näkötornia talviaikaan.
  • Kiljamon ja Pehkun pysäköintialueilla on talvikunnossapito. Etenkin viikonloppuisin Kiljamon pysäköintialue voi ruuhkautua. Uudella Pehkun pysäköintialueella on runsaasti tilaa ja sieltä pääsee myös Torronsuon Suotaival-polulle tai Kiljamon kautta muille reiteille ja taukopaikalle.
  • Talven edetessä ja lumitilanteen mukaan Torro -seura ajaa latupohjan ja ylläpitää latuverkostoa. Huolto painottuu viikonloppuihin. Ajankohtaista latutiedotusta voi seurata Torro-seura Ry:n sivuilta (fi-fi.facebook.com).
  • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
  • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi) aina ennen retkeä
  • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin.
  • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Torronsuon kansallispuiston Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Keräämme tarinoita Hämeen luontokohteista

(Päivitetty 1.11.2022 ja 23.12.2022)

Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hankkeessa (lab.fi) keräämme marraskuussa 2022 kulttuuriperintöön liittyviä tarinoita seuraavista Kanta- ja Päijät-Hämeen keskeisistä luontokohteista: Torronsuon, Liesjärven ja Päijänteen kansallispuistot, Evon retkeilyalue ja Paistjärven suojelualue. Kokoamme tarinoista verkkojulkaisun.
Jaa mainittuihin kulttuuriympäristöihin liittyvä muistosi, kokemuksesi tai tarinasi 30.11. mennessä. Lisätietoa ja webropol-kysely.

23.12.2022: Jakamalla tarinan oli mahdollisuus halutessaan osallistua arvontaan täyttämällä yhteystietonsa kyselylomakkeelle. Arvontapalkintona oli vuorokauden majoitus Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa sijaitsevalla Hyypiön vuokratuvalla. Arvonta on tarinansa lähettäneiden ja arvontaan osallistuneiden kesken suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu yksityisviestillä.

Retkeilijät huomio! Torronsuon uusi Pehkun pysäköintialue on jo käytettävissä

(Päivitetty 27.9.2022)

Syksy on Torronsuolla retkeilyn sesonkiaikaa. Etenkin syysviikonloppuina Kiljamon pysäköintialue täyttyy nopeasti retkeilijöiden autoista. Puiston kylkeen (Somerontie 840, Tammela) on valmistunut uusi Pehkun pysäköintialue retkeilijöiden käytettäväksi, juurikin esim. ruuhkaisina syysviikonloppuina ja tulevina syyslomaviikkoina (viikot 41–43). Kiljamon pysäköintialue on nykyisin ensisijassa tarkoitettu esteetöntä pysäköintialuetta tarvitseville. Uutta pysäköintialuetta tullaan viimeistelemään vielä puiston opasteilla ja reittimerkinnöillä sekä kuivakäymälällä. Näistä viimeistelytöistä huolimatta Pehkun pysäköintialue on jo retkeilijöiden käytettävissä.

Kysymyksiä ja vastauksia koirista Torronsuon kansallispuistossa

(Päivitetty 25.1.2023)

Saako koira olla vapaana lain määräämän kiinnipitoajan ulkopuolella?
- Ei saa, koirat on pidettävä aina kiinni kansallispuistossa.

Onko Torronsuolla vesipistettä?
- Ei ole, ota koiralle vettä ja kuppi mukaan. Koiralle kannattaa varata myös evästä, sillä maastossa kuluu aikaa helposti sen verran, että sille ehtii tulla nälkä. Ympyrälenkki, joka kulkee enimmäkseen suolla, on noin 8 km pitkä, ja edestakainen patikointi Kiljamon tulentekopaikalta suoraan Härksaareen on noin 6 kilometriä.

Onko maasto koiralle rankka?
- Valtaosa reiteistä on tasaista tallustamista hyväkuntoisia pitkoksia pitkin. Lyhyellä metsäosuudella Härksaaressa on siellä täällä varsin maltillista nousua ja laskua.

Jos koiralle tulee kuuma, voiko se vilvoitella jossakin?
- Jotkut koirat vilvoittelevat suolla painautumalla kosteaa sammalta vasten. Jos sinun koirasi tekee niin, huolehdithan siitä, ettei se kaiva ja ruoppaa sammalta.

Entä koiran keppi- ja kaivuuhommat kansallispuistossa?
- Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen ovat kiellettyjä myös koirilta. Lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.

Entäpä kakkajutut?
- Hoidetaan pakolliset tarpeet niin, että polut jäävät puhtaaksi. Luonnossa koirankakat voi huitaista risulla metsän puolelle. Muualla ne kerätään kakkapussiin.

Onko ok, jos annan sosiaalisen ja kiltin koirani tutustua muihin koiriin ja ihmisiin?
- Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut ihmiset pelkäävät koiria. Myös osa koirista voi pelätä toisia koiria ja vieraita ihmisiä. Onkin tärkeää, että koirasi ja sinä annatte rauhan muille ihmisille ja koirille. Kontaktiin on aina kysyttävä lupa.

Uutisia Torronsuolta