Teijon ohjeet ja säännöt

Teijon kansallispuiston erämaiset meri-, järvi- ja suoalueet sijaitsevat keskellä varsinaissuomalaista kulttuurimaisemaa. Kohde kuuluu Natura 2000 -ohjelmaan (ymparisto.fi) ja sillä on alueellisesti suuri merkitys metsä- ja suoluonnon monimuotoisuuden säilyttäjänä. On tärkeää, että perehdyt alueeseen jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla alueen ohjeisiin.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen 
Pyöräily
Leiriytyminen 
Tulenteko 
Roskaton retkeily
Kalastus 
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily 
Muut säännöt ja ohjeet 
Muu kielletty toiminta
Turvallisuus

Kunnioita luontoa 

Toimitaan ja liikutaan luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.
Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan alueen sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, pyöräillen, hiihtäen, soutaen ja meloen. 

Pyöräily

Pyöräily on sallittu selvästi erottuvilla poluilla ja teillä. Otathan muut alueella liikkujat huomioon ja noudatat hyvää maastopyöräilyetikettiä. Vältä pitkoksia.

Leiriytyminen 

Alueella saa telttailla tulenteko- ja laavupaikoilla.
Ryhmien leiriytyminen ainoastaan Onnelannummen (luontoon.fi) varattavalla leirialueella, Kirjakkalan ruukkikylä (ruukkikylä.fi)

Tulenteko 

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.
Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi. Kertakäyttögrillien käyttö kokonaan kielletty.
Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske Kariholman keittokatosta. 

Roskaton retkeily 

Teijon kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään.
Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Marjastus ja sienestys

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu. 
Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden, kääpien tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen kansallispuistossa on kielletty.  

Muut säännöt ja ohjeet 

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Teijon kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta 

 • Muita häiritsevä äänekkyys 22-07 välisenä aikana
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • Koirien päästäminen uimaan suosituimmilla uimapaikoilla
 • Omien veneiden/kanoottien säilyttäminen alueen järvien rannassa
 • Kaikenlaisten moottorien käyttö kansallispuistoon kuuluvilla järvillä (Matildan-, Hamarin- ja Puolakkajärvi).   

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

 • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa wc-paperia. 
 • Punkkeja esiintyy Teijon kansallispuistossa
 • Punkeilta voit suojautua pukeutumalla pitkälahkeisiin housuihin ja pitkähihaiseen paitaan. Housun lahkeet kannattaa sujauttaa sukkien sisään.
 • Retkipäivän päätteeksi kannattaa pitää punkkitarkastus. Punkkeja saattaa löytyä etenkin taipeista. Punkit kannattaa poistaa apteekkien myymillä punkkipihdeillä.
 • Lue lisää punkeista 
 • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus on Teijon kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
 • Retkeilyn ABC
 • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu. 

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.