Teijon ohjeet ja säännöt
Tarkista varoitukset
Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Ohjeita Teijossa liikkumiseen
Teijon kansallispuistossa on
sallittua
- liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen, pyöräillen ja meloen,
- Maastopyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
- telttailu tulenteko- ja laavupaikoilla,
- marjojen ja sienten poimiminen,
- Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen ja viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä). Katso rajoitukset
- Matildanjärvella kaikenlaiseen kalastamiseen tarvitaan lupa (eraluvat.fi).
- tulenteko vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.
- ryhmien leiriytyminen ainoastaan varattavalla leirialueella, varaukset luontokeskukselta.
rajoitettua
- Matildanjärvella kaikenlaiseen kalastamiseen tarvitaan lupa (eraluvat.fi).
- Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
kiellettyä
-
Avotulen teko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske Kariholman keittokatosta.
-
lemmikkieläinten vapaana pitäminen
-
moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
-
roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
-
koirien päästäminen uimaan suosituimmilla uimapaikoilla
-
omien veneiden/kanoottien säilyttäminen alueen järvien rannassa
-
kaikenlaisten moottorien käyttö järvillä
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuistossa voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Matkapuhelimen toimivuus alueen pohjoisosassa, Kirjakkalan alueella on yleensä heikko.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
- Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
Varusteet ja turvallisuus
- Alueella esiintyy punkkeja. Punkkitarkistus kannattaa tehdä päivittäin ja punkkipihdit on hyvä pakata mukaan.
- Lisäksi lämpiminä vuodenaikoina kannattaa varustevalinnassa ottaa huomioon, että alueella on kyykäärmeitä nautiskelemassa auringon lämmöstä.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
- Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.
Erätarkastajat valvovat luontokohteita
Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.
Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.