Patikointi Kalastus Pyöräily Luontokeskus Ryhmäopastukset Nähtävyydet ja näköalat Marjastus ja sienestys Melonta ja soutu Purjehdus Veneily Kuntohiihto Retkihiihto Geokätköily Suunnistus Leirin järjestäminen 

Löydä kauniista järvi- ja ruukkimaisemista monenlaista tekemistä ja fyysisesti vaativaa menoa mutta myös luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Teijo on monipuolinen perhekohde, jossa aika ei käy pitkäksi kenelläkään.

Patikointi

Nauti Teijon maisemista omin päin tai opastetusti. Merkittyjä polkuja on yhteensä noin 50 kilometriä. Matildanjärvelle (Kariholman pysäköintialueelta 0,6 km) sekä Jeturkastin pirunpellolle (Jeturkastin pysäköintialueelta 0,7 km) avautuvaa maisemaa pääsevät ihailemaan myös liikuntaesteiset.

Lasten kanssa retkellä Teijolla. Kuva: Anne Muuri

Koululaisille ja perheille sopivia reittejä (1,5- 5,5 km) lähtee Teijon luontokeskukselta. Vaativammilla reiteillä (10–20 km) kulkijan matkalle osuu mäntymetsien ja suo- ja järvimaisemien lisäksi purojen solinaa ja kallioiden ylityksiä. Yöpyä voi laavussa, kalamajoissa, teltassa tai asuntovaunulla.

Talvisaikaan vaeltaminen sujuu kätevimmin lumikengillä. Lumikengät voi vuokrata luontokeskuksesta tai paikallisesta laskettelukeskuksesta, ja myös opastettuja lumikenkäilyretkiä on tarjolla. Lumisina talvina ylläpidetään latuverkostoa luonto- ja laskettelukeskuksen välillä (5–7 km).

Kalastus

Kalastusta Teijon kansallispuistossa. Kuva: Jari Kostet

Matildanjärvi on Metsähallituksen erityiskalastuskohde, jonne istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta. Kaikenlainen kalastus Matildanjärvellä edellyttää kohdekohtaisen kalastusluvan hankkimisen. Viehekalastus edellyttää lisäksi 18-64 vuotiailta kalastonhoitomaksun maksamista (www.eräluvat.fi).

Kalastusretkillesi voit vuokrata veneen tai kanootin luontokeskukselta. Matildanjärvi soveltuu myös liikuntaesteisten kalastuskohteeksi.

Tarvittavat kalastusluvat

 • Matildanjärven kalastusalue (lupa-alue 6515)
  • Kolmen tunnin, vuorokauden tai viikon luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta sekä kesäisin Teijon luontokeskuksesta. Kolmen tunnin tai vuorokauden kalastusluvan voi hankkia myös matkapuhelimella (www.eräluvat.fi). Kohteella on opaste, josta löytyvät suomenkieliset ohjeet ja puhelinnumerot mobiililuvan ostamiseen.
  • Kalastajalla pitää olla kohdekohtainen vapalupa. Sallittuja pyydysvälineitä ovat viehevälineet, mato-onki, perho ja pilkki. Yhtä lupaa kohti saa käyttää enintään kahta vapaa tai siimaa, joiden on oltava kalastajan käden ulottuvilla.
 • Kansallispuiston muissa järvissä ja merialueella voi onkia, pilkkiä ja kalastaa yhdellä vieheellä. Merialueella yleiskalastusoikeuksiin kuuluu myös silakan litkapyynti yhdellä vavalla. Viehekalastus edellyttää 18-64 vuotiailta kalastonhoitomaksun maksamista (www.eräluvat.fi).
 • Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräily

Merkitty pyöräilyreitti (35 km) alkaa Salosta ja kulkee Teijon kansallispuiston kautta päättyen Kemiön Strömmaan. Lisätietoa reitistä (www.salo.fi).

Teijon polut soveltuvat erinomaisesti myös maastopyöräilyyn. Maaston korkeusvaihtelut tarjoavat riittävästi haastetta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Alueella on runsaasti moottoriliikenteeltä suljettuja metsäteitä, joita pitkin pääsee myös tavallisella pyörällä. 

Teijon kansallispuiston kautta kulkee merkitty pyöräilyreitti. Kuva: Jari Kostet

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Kansallispuistossa voi harrastaa myös geokätköilyä.
 • Hiihto: Lumisina talvina Matildanjärven pohjoispuolen ja laskettelurinteen välillä on ylläpidetty latu (5-7 km). Innokkaat retkeilijät tekevät myös itse metsälatuja. Niitä ei huolleta, mutta ne ovat käytettävissä kelien mukaan. Reittien varrella voi yöpyä teltassa tai laavulla.
 • Leirin järjestäminen:  Partiolaisten ja muiden ryhmien käyttöön on varattu leirialue Onnelannummella rannan läheisyydestä.
 • Luontokeskus: Teijon luontokeskuksesta saat parhaat vinkit, mihin mennä ja mitä tehdä. Matkamuistoja, kahvila sekä inva-wc.
 • Marjastus ja sienestys: Kokeile, maistuvatko mustikat, puolukat ja vadelmat sekä tyypillisimmät ruokasienet kansallispuistosta poimittuina toisenlaisilta kuin kotimetsässä.
 • Melonta ja soutu: Kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä vuokrattavana niin järville kuin merelle. Rannoilla ja saarissa on tulentekopaikkoja sekä yöpymispaikkoja laavuissa ja omalla teltalla.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Sahajärven luonnonpuisto. Korkeat kallionlaet Nenustannokka ja Nikkallio esimerkiksi lintujen tarkkailuun.
 • Purjehdus ja veneily: Mathildedalin satamaan (luontokeskukselle 2 km) voi rantautua moottori- ja purjeveneellä. Matildan satamassa palveluita.
 • Ryhmäopastukset: Tietoa opastuksista luontokeskuksessa ja luonnon helmassa saa Teijon luontokeskuksesta sekä kohdasta Palvelut/Yhteistyötahot.
 • Suunnistus: Lapsiperheille suunnattu kiintorastirata (2-3 km, 10 kiintorastilippua) kiertää luontokeskuksen lähimaastossa. Liput löydetään kartan ja kompassin avulla. Karttoja voi ostaa luontokeskuksesta, kompasseja saa lainaan luontokeskuksesta. Toinen, haastavampi rata (5-6 km, 10 kiintorastilippua) kiertää Matildan kylän eteläpuolella korkeuseroiltaan vaihtelevassa maastossa. Reitillä voi hyödyntää metsäpolkuja, mutta merkittyjä retkeilyreittejä radalla ei ole.
 • Uinti: Lapsiperheille sopivia hiekkarantoja on Matildan-, Saha- ja Hamarinjärvillä. Matalissa vesissä on mukava polskia tai harjoitella uimaan. Matildan- ja Sahajärvellä myös uimakopit ja kuivakäymälät, mutta alueella ei ole virallista uimarantaa.

Melojat Teijossa. Kuva: Jari Kostet

Katso video

Lounais-Suomen kansallispuistoja (www.youtube.com)

Yhteistyötahojen palvelut Teijon retkeilyalueella

Teijon kansallispuistossa toimivat yhteistyötahot tarjoavat ohjelmapalveluja ja välinevuokrausta.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi