Löydä kauniista järvi- ja ruukkimaisemista monenlaista tekemistä ja fyysisesti vaativaa menoa mutta myös luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Teijo on monipuolinen perhekohde, jossa aika ei käy pitkäksi kenelläkään.

Patikointi

Nauti Teijon maisemista omin päin tai opastetusti. Merkittyjä polkuja on yhteensä noin 50 kilometriä. Matildanjärvelle (Kariholman pysäköintialueelta 0,6 km) sekä Jeturkastin pirunpellolle (Jeturkastin pysäköintialueelta 0,7 km) avautuvaa maisemaa pääsee ihailemaan myös esteettömästi.

Kaksi retkeilijää poseeraa männyn edessä syksyisessä metsässä, polun varrella.

Koululaisille ja perheille sopivia reittejä (1,5- 5,5 km) lähtee Matildanjärveltä. Vaativammilla reiteillä (10–20 km) kulkijan matkalle osuu mäntymetsien ja suo- ja järvimaisemien lisäksi purojen solinaa ja kallioiden ylityksiä. Yöpyä voi laavussa, kalamajoissa, teltassa tai asuntovaunulla.

Talvisaikaan vaeltaminen sujuu kätevimmin lumikengillä. Lumikengät voi vuokrata paikallisesta laskettelukeskuksesta, ja myös opastettuja lumikenkäilyretkiä on tarjolla. 

Kalastus

Kaksi kalastajaa virvelien kanssa veneessä. Taustalla toinen vene, jossa toinen kalastaja soutaa ja toinen istuu kyydissä. Vesistöä ympäröi tiheä metsikkö.

Matildanjärvi on Metsähallituksen erityiskalastuskohde, jonne istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista kirjolohta. Kaikenlainen kalastus Matildanjärvellä edellyttää kohdekohtaisen kalastusluvan hankkimisen. Viehekalastus edellyttää lisäksi 18-64 vuotiailta kalastonhoitomaksun (eräluvat.fi) maksamista.

Kalastusretkillesi voit vuokrata veneen tai kanootin luontokeskukselta. Matildanjärvi soveltuu myös esteettömäksi kalastuskohteeksi.

Tarvittavat kalastusluvat

 • Matildanjärven kalastusalue (lupa-alue 6515)
  • Kolmen tunnin, vuorokauden tai viikon luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta sekä kesäisin Teijon luontokeskuksesta. Kolmen tunnin tai vuorokauden kalastusluvan voi hankkia myös matkapuhelimella (eräluvat.fi). Kohteella on opaste, josta löytyvät suomenkieliset ohjeet ja puhelinnumerot mobiililuvan ostamiseen.
  • Kalastajalla pitää olla kohdekohtainen vapalupa. Sallittuja pyydysvälineitä ovat viehevälineet, mato-onki, perho ja pilkki. Yhtä lupaa kohti saa käyttää enintään kahta vapaa tai siimaa, joiden on oltava kalastajan käden ulottuvilla.
 • Kansallispuiston muissa järvissä ja merialueella voi onkia, pilkkiä ja kalastaa yhdellä vieheellä. Merialueella yleiskalastusoikeuksiin kuuluu myös silakan litkapyynti yhdellä vavalla. Viehekalastus edellyttää 18-64 vuotiailta kalastonhoitomaksun (eräluvat.fi) maksamista.
 • Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräily

Teijon polut soveltuvat erinomaisesti myös maastopyöräilyyn. Maaston korkeusvaihtelut tarjoavat riittävästi haastetta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Alueella on runsaasti moottoriliikenteeltä puomeilla suljettuja metsäteitä, joita pitkin pääsee myös tavallisella pyörällä. Huomioithan puomit ajovauhdissasi. Kansallispuistossa on myös pyörällä ajamiseen soveltumattomia pitkososuuksia. 

Merkitty pyöräilyreitti (35 km) alkaa Salosta ja kulkee Teijon kansallispuiston kautta päättyen Kemiön Strömmaan. Lisätietoa Rannikkoreitistä (rannikkoreitti.fi).

Maastopyöräilijä nousee kalliolla mäkeä ylöspäin. Taustalla syksyistä metsää.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Kansallispuistossa voi harrastaa myös geokätköilyä.
 • Leirin järjestäminen:  Partiolaisten ja muiden ryhmien käyttöön on varattu leirialue Onnelannummella rannan läheisyydestä.
 • Marjastus ja sienestys: Kokeile, maistuvatko mustikat, puolukat ja vadelmat sekä tyypillisimmät ruokasienet kansallispuistosta poimittuina toisenlaisilta kuin kotimetsässä.
 • Melonta, soutu ja SUP-lautailu: Kanootteja, kajakkeja, soutuveneitä ja SUP-lautoja vuokrattavana niin järville kuin merelle. Rannoilla ja saarissa on tulentekopaikkoja sekä yöpymispaikkoja laavuissa ja omalla teltalla.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Sahajärvellä Totin luontopolku (1,3 km). Korkeat kallionlaet Nenustannokka ja Nikkallio esimerkiksi lintujen tarkkailuun.
 • Purjehdus, veneily: Mathildedalin satamaan voi rantautua moottori- ja purjeveneellä. Mathildedalin satamassa palveluita.
 • Ryhmäopastukset: Tietoa opastuksista Teijon luontokeskuksesta sekä kohdasta Yhteistyötahot.
 • Suunnistus: Lapsiperheille suunnattu kiintorastirata (2-3 km, 10 kiintorastilippua) kiertää Matildanjärven lähimaastossa. Liput löydetään kartan ja kompassin avulla. Karttoja voi ostaa Teijon luontokeskuksesta, kompasseja saa myös lainaan kansallispuiston infosta. Toinen, haastavampi rata (5-6 km, 10 kiintorastilippua) kiertää Matildan kylän eteläpuolella korkeuseroiltaan vaihtelevassa maastossa. Reitillä voi hyödyntää metsäpolkuja, mutta merkittyjä retkeilyreittejä radalla ei ole.
 • Uinti: Lapsiperheille sopivia hiekkarantoja on Matildan-, Saha- ja Hamarinjärvillä. Matalissa vesissä on mukava polskia tai harjoitella uimaan. Matildan- ja Sahajärvellä myös uimakopit ja kuivakäymälät. Kansallispuistossa ei ole virallisia uimarantoja.

Kaksi juoksuvaatteissa olevaa naista tutkii puiden keskellä maastokarttaa.