Kukkodâh0,1 km
HastâleijeevuotâHelppo
Kalajoen dyynialueisiin kuuluva Vihaslahti on luonnoltaan ja kasvi- sekä lintulajistoltaan monimuotoinen maankohoamisrannikon alue. Alueen hiekkarannat ja rantaniityt ovat jatkuvassa muutoksessa maan kohotessa ja aaltojen ja jäiden muokatessa sen pehmeää hiekkapohjaa. Vihaslahti on merestä irtautunut kluuvijärvi. Vihaslahden lintutornille johtaa noin sadan metrin mittainen reitti. Tornista aukeaa näkymä Vihaslahdelle ja rantaniityille.
- Vihaslahden taukopaikka lintutornille johtavan polun alussa.
- Kalajoen kaupungin reittikokonaisuus yhdistää Vihaslahden hiekkasärkkien alueeseen.
- Vihaslahti-Keihäslahden Natura 2000 -alue ja valtakunnallinen lintuvesiensuojeluohjelman kohde.
- Runsas pesivä vesi- ja rantalinnusto sekä tärkeä muutonaikainen levähdyspaikka.
- Pinta-ala 138 hehtaaria, perustettu 1997.
Ohtâvuotâtiäđuh
VyelgimsajeVihaslahti pysäköintipaikka
Vihaslahden pysäköintialue on noin 0,1 km matkan päässä Vihaslahden retkeilyrakenteista ja lintutornin polusta.
Vihaslahden taukopaikan retkeilyrakenteisiin kuuluvat nuotiokatos, ulkotulipaikka ja käymälä. Taukopaikka on suosittu retkeilykohde, jossa vierailee myös suuria ryhmiä. Taukopaikan vierestä lähtee noin 0,1 km mittainen helppokulkuinen polku Vihaslahden lintutorniin.
Kalajoen dyynialueisiin kuuluva Vihaslahti on luonnoltaan ja kasvi- sekä lintulajistoltaan monimuotoinen maankohoamisrannikon alue. Maan kohoaminen, aallot ja jäät muokkaavat jatkuvasti alueen dyynejä, hiekkarantoja ja rantaviivaa sekä pehmeää hiekkapohjaa. Vihaslahti on merestä irtautunut kluuvijärvi, joka saa vettä vain sateesta, tai kun merivesi nousee korkealle.
Suojelualueen ytimen muodostaa Vihaslahden laidunnettu merenrantaniitty, joka on yksi seudun laajimmista niityistä. Alueella esiintyvä kasvilajisto on monipuolinen, muun muassa uhanalaista upossarpiota esiintyy Vihaslahden kluuvijärvessä.
Vihaslahden lintutornista avautuu näkymä Vihaslahdelle sekä aluee rantaniityille. Monimuotoisen ympäristön vuoksi alueen vesi- ja rantalinnusto on runsaslajinen. Alue on tärkeä niin muuttoaikaan levähtäville kuin pesivillekin linnuille ja useat alueella tavattavista lajeista ovat uhanalaisia. Pesimälajistoon kuuluvat esimerkiksi tukkasotka, jouhisorsa, heinätavi, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku ja suokukko. Kevät- ja syysmuuton aikana alueella lepäilee satoja sorsalintuja ja kahlaajia.
Vihaslahden taukopaikalta ja lintutornilta voi jatkaa matkaansa myös etelän suuntaan kohti Kalajoen hiekkasärkkiä helppokulkuista reittiä pitkin. Kalajoen kaupungin ylläpitämä Hiekkasärkkien rantareitti soveltuu mainiosti päiväretkeilyyn. Reitin pituus on yhteen suuntaan noin 4,0 kilometriä, riippuen siitä, kuinka pitkälle hiekkasärkkien alueella haluaa reittiä jatkaa. Matkan varrella on useita penkkejä, joille voi pysähtyä levähtämään. Reitti on helppokulkuinen ja suurimmalta osalta leveää lankkupolkua, joille on helppo lähteä vaikkapa lastenrattaiden kanssa. Reitillä on muutamia nousuja ja laskuja, jotka tekevät polun vaativaksi pyörätuolilla kulkeville.
LopâttemsajeVihaslahti pysäköintipaikka