Kukkodâh2.9 km
Pišto(n. 2 h)
HastâleijeevuotâKeskivaativa
Kolmiloukkosen kierroksella pääset kulkemaan vaihtelevissa maisemissa jääkauden muovaamien harjukumpujen ja eri-ikäisten mäntymetsien keskellä. Jyrkkien harjujen suojaan kätkeytyy kaunis Kolmiloukkosen lampi. Reitin varrella voit tutustua kulttuuriperintökohteeseen, savottakämpän jäännökseen 1900-luvun alusta. Kolmiloukkosen kierros on esteetön Kolmiloukkosen laavulle ja sen läheisyydessä olevalle esteettömälle näköalatasanteelle saakka. Esteetön osuus reitistä luokitellaan vaativaksi esteettömäksi reitiksi.
- RieggeekiäinuAvžuuttum jotteemsunde vyestipiäiván.
- TulâstâllâmsajeTäärhist ain vyeimist leijee meccipuáluváruttâs ovdil tulâstâllâm.
- LeirâdâttâmmáhđulâšvuotâLeirâdâttâm lii loválâš tuše merkkejum vuoiŋâstem- já tulâstâllâmsoojij ohtâvuođâst.
- HiivsigMušte pyehtiđ wc-pááppár.
- Mušte lyeniseehâKiäinust iä lah pasâttâsliteh. Pyevti lyeniseehâ já tuálvu luonijd fárustâd.
- Ij čäcičyegisReitillä on luonnonvesipisteitä, joiden vesi tulee keittää ennen käyttöä.
- Ij avrajuu tälvivReitin ympyräosuudella ei ole talvikunnossapitoa. Huollettu talvireitti alkaa luontokeskukselta ja päättyy Kolmiloukkosen laavulle (lammen länsirannalla).
Ohtâvuotâtiäđuh
VyelgimsajeSallan luontokeskus, Hautajärventie 111, 98900 Salla
Kolmiloukkosen reitti alkaa sorastetulla osuudella. Reitti lähtee Sallan luontokeskuksen pihaan tullessa vasemmanpuoleisen pysäköintialueen reunasta. Noin 150 m päässä pysäköintialueesta ylitetään Sallan kansallispuiston raja. Sorastetun osuuden leveys on noin 1,6 m ja sen pinta on kivituhkaa.
Reitti kumpuilee alkuun melko jyrkkienkin mäkien yli. Jyrkin nousu on noin 200 m päässä reitin alusta. Nousun pituus on noin 25 m ja kaltevuus 15,5 astetta.
Maaston kumpuilu jatkuu vielä noin 300 m, mutta korkeuserot vähenevät laavua kohti. Reitillä on paikoin sivuttaiskaltevuutta, eniten alkuosuudella.
Kolmiloukkosen laavu (lammen länsirannalla) sijaitsee pienessä niemessä, noin 1 km päässä reitin lähtöpisteestä. Esteetön käymälä on hieman ennen laavua reitin oikealla puolella.
Sorastettu reitti jatkuu laavulta oikealle, ja alkaa seurata lammen rantaa mäntymetsässä. Laavun jälkeen reitti on tasaisempi, mutta sillä on jonkin verran korkeuseroja. Reitin varrella voi tutustua kulttuuriperintökohteeseen, savottakämpän jäännökseen 1900-luvun alusta.
Sorastettu osuus päättyy suon laitaan noin 500 m laavun jälkeen. Hieman ennen sorastetun osuuden päättymistä reitiltä haarautuu vasemmalle sorastettu pisto esteettömälle näköalatasanteelle.
Takaisin voi palata samaa reittiä tai jatkaa vaikeakulkuisemmalla reitillä Kolmiloukkosen lammen ympäri.
Reitin keskivaativa osuus alkaa lammen eteläpäässä, jossa ylitetään suo pitkoksia pitkin. Lankkusillan jälkeen reitti erkanee UKK-reitistä vasemmalle, jatkaen lammen rantaa kohti pohjoista. Suon jälkeisessä risteyksessä on ruskeat metalliviitat opastamassa Kolmiloukkosen kierrokselle.
Reittiosuus suolta Kolmiloukkosenvaaran kautta takaisin Kolmiloukkosen laavulle on vaikeakulkuisempi ja polku erottuu paikoin huonommin.
Polku kulkee Kolmiloukkosenvaaran laavulle (lammen itärannalla), joka sijaitsee pyöreän rakkakivikon reunustamassa luonnonkauniissa niemessä.
Laavun ja käymälän välistä kulkevat pitkospuut, jotka kiertävät rakkakivikon. Reitti jatkuu sorastettuna polkuna harjun laelle, jota pitkin se kulkee suoraan kohti Kolmiloukkosen laavua.
Hieman ennen Kolmiloukkosen laavua tullaan metallirakenteisiin portaisiin, joita pitkin laskeudutaan alas harjun rinteen jyrkin osuus. Portaiden metalliaskelmien reunassa on kapea laudoitus koirille.
Laavulta reitti jatkuu risteyksestä oikealle kohti Sallan luontokeskusta samaa sorastettua polkua kuin kierroksen alussa.
LopâttemsajeSallan luontokeskus, Hautajärventie 111, 98900 Salla