Skip to main content
Hiking destinations
Kivilinnan raunioita. Osa raunioista on korkeampia, osa matalia. Rauniossa ei ole kattoa ja sen ympärillä kasvaa heinikkoa. Taustalla näkyy lehtipuumetsää, taivaalla on pilviä.

Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon ylimysten turvapaikaksi Piikkiönlahden rannalle. Linna oli 1500-luvun alussa yksi Ruotsin valtakunnan suurimmista piispanlinnoista ja katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus. Hulppea linna oli täynnä aikansa arjen ylellisyyttä ja uudenaikaisia ratkaisuja maailmalta: sieltä on löydetty jopa Suomen ensimmäisenä pidetty sisävessa ja kaakeliuuni. Linnan tarina päättyi, kun kuningas Kustaa Vaasa määräsi piispanlinnan purettavaksi uskonpuhdistuksen jälkeen vuonna 1528. Kasvillisuus valtasi muinoin niin upean linnan ja loiston päivistä jäi jäljelle vain raunio. Kuusiston piispanlinnan rauniot ovat avoinna vierailijoille maksutta ympäri vuoden. Kohde sopii koko perheelle päiväretkikohteeksi.

  • Kiehtovaa historiaa vuosisatojen ajalta
  • Ihmisen muovaamaa kulttuurimaisemaa
  • Runsas lintulajisto
Vanhaa kivimuuria jonka edessä kasvaa heinikkoa ja niittykukkia. Vasemmalla näkyy kukassa oleva sireenipensas, jossa on lilan väriset kukat.

Kuusiston piispanlinnan luonto

Vähitellen merestä kohonnut Kuusiston saari on ajan myötä kehittynyt merkittäväksi lintukohteeksi. Luonto houkuttelee paikalle monipuolisen linnuston ja alueella viihtyvät myös monet lepakkolajit.

Čuosâttuv luándu
Talvimaisema jossa taustalla näkyy keskiaikaisen linnan rauniot. Etualalla on lehdetön puu ja pensaita. Maassa on vähän lunta ja puut ovat kuurassa. Laskeva aurinko luo säteitä raunioille.

Kuusiston piispanlinnan historia

Linna oli 1500-luvun alussa yksi Ruotsin valtakunnan suurimmista piispanlinnoista ja katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus.

History of the destination

Kuásástellee muštolisto

  • Ijâstâllâm kuávlust lii kieldum
  • Leirâdâttâm kuávlust lii kieldum
  • Tulâstâllâm lii kieldum
  • Mušte pyehtiđ lyeniseehâParkkisaajeest lii pasâttâslitte. Pyevti lyeniseehâ já tuálvu luonijd pasâttâsliitán.
  • Toolâ jielâhijd ain päddikeejistMušte meid pennuupoškâseehâ já nuurâ pasâttâsâid seekân.
Ravvuuh já njuolgâdusah