Sanginjoen palvelut

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Retkeilijät istuvat katetun taukopaikan penkeillä metsän keskellä.

Asiakaspalvelu ja opastus

Sanginjokea koskeviin tiedusteluihin vastaa Liminganlahden luontokeskus.

Ruokailu, ruoanlaitto ja eväiden hankinta

Omien eväiden syönti Sanginjoen alueella onnistuu tulentekopaikoilla sekä reittien varrella sijaitsevien katettujen pöytien ääressä.

Avotulen teko on sallittua vain sitä varten rakennetuilla paikoilla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

Kahvila ja ravintola

Luontokeskus Loppula (luontokeskus.loppula.fi) on avoinna kesäaikaan viikonloppuisin.

Tulentekopaikat

Avontulen tekeminen on sallittua ainoastaan tätä tarkoitusta varten rakennetuilla paikoilla. Tulentekopaikat kierretään kerran viikossa ja samalla niiden polttopuutilanne tarkistetaan ja varastot täydennetään tarpeen mukaan.

  • Isokankaankierroksen alussa sijaitsee tulentekopaikkoja Isokankaanjärven laavulla, Kummunkorven laavulla sekä Ahinmajan edustalla.
  • Kalimeenkierroksella tulentekopaikat sijaitsevat Kalimeenlammen rantamilla sekä reitin alussa että laavulla noin puolen kilometrin päässä kierroksen varrella, sekä Myllykoskella kahdella laavulla.
  • Korpilammella Riistapolun varressa sijaitsee laavu ja tulentekopaikka.
  • Sanginjoen rannalla Lemmenpolun varrella on useita tulentekopaikkoja, joiden kunto tällä hetkellä vaihtelee suuresti.

Ihmisiä joen yli menevällä sillalla kiikaroimassa.

Juomavesi

Vierailijoiden on syytä tuoda juomavesi mukanaan. Alueella ei ole vesipisteitä, eikä alueen vesistöistä juomista suositella, koska niiden vedenlaatua ei tarkkailla.

Jätehuolto

Sanginjoen alueella noudatetaan roskatonta retkeilyä, jonka mukaisesti kävijöitä pyydetään viemään tuomansa roskat mukanaan pois. Biojätteet voi laittaa taukopaikkojen kuivakäymälöihin.

Käymälät

  • Lemmenpolun puolivälissä sijaitsee käymälä.
  • Kalimeenkierroksella käymälä löytyy Myllykosken laavulta sekä Kalimeenlammelta.
  • Isokankaankierrokselta käymälä löytyy Isokaankaanjärven laavulta.

Ihminen seisoo tumman vanhan hirsirakennuksen ulkoportailla. Oven yläpuolella on puinen kyltti, jossa lukee "AHINMAJA".

Päivätuvat

Isokankaanjärvellä sijaitsee päivätupa Ahinmaja, jossa retkeilijät voivat halutessaan esimerkiksi lämmittää saunan. Ahinmajalle ei toimiteta polttopuita saunan lämmitystä varten, mutta vierailijat voivat kantaa niitä läheiseltä Isokankaanjärven laavulta. Yöpyminen Ahinmajalla ei ole sallittua.

HUOM! Ahinmaja suljetaan talven ajaksi 1.12.2021 alkaen.

Yöpyminen

Laavut

  • Isokaankaan kierroksella on kaksi laavua, joista ensimmäinen sijaitsee Ahinmajan tuntumassa parkkipaikan lähellä. Toinen - Kummunkorven laavu - on noin kierroksen puolivälissä.
  • Kalimeenkierroksella on Myllykoskella kaksi laavua lähellä toisiaan, minkä lisäksi Kalimeenlammen rannalla kierroksen varrella sijaitsee reitin kolmas laavu.
  • Riistapolun varrella laavu sijaitsee noin kierroksen puolivälissä Korpilammen rannalla.

Laavu joen rannalla metsän keskellä.

Telttailu

Tilapäinen leiriytyminen on sallittua alueen taukopaikoilla.

Esteettömät palvelut

Sanginjoella ei ole esteettömiä palveluita.

Muut palvelut lähiseudulla

Oulun kaupungin Pilpasuon suojelualue sijaitsee Sanginjoen suojelualueen eteläpuolella. Alue on osa Natura 2000 -verkostoa sekä valtakunnallisen soidensuojeluohjelman kohde. Lisätietoja Pilpasuosta saa Oulun kaupungin sivuilta.