Sanginjoen rahoitus mahdollistaa alueelle kansallispuistotasoiset palvelut

(Päivitetty 3.1.2023)
Eduskunnan tämän vuoden budjetissa on varattuna 1,9 miljoonan euron rahoitus Sanginjoen luonnonsuojelualueen kehittämiseen. Rahat käytetään reittien, taukopaikkojen ja muiden palveluiden parantamiseen.

Lue lisää uutisesta Oulussa sijaitsevan Sanginjoen rahoitus mahdollistaa alueelle kansallispuistotasoiset palvelut.

Pysäköintipaikkojen talviauraukset Sanginjoelle talvella 2022-2023

(Päivitetty 5.12.2022)
Sanginjoen suojelualueesta on julkaistu talvelle 2022-2023 kartta, johon on merkitty pysäköintialueet, jotka pidetään auki talven ajan.

Metsähallitus huomauttaa, että Sanginjoen alueella tulee olemaan talven aikana ennallistamistyömaita ja erilaisia materiaalinkuljetuksia pienemmillä metsäautoteillä. Suosittelemme, ettei näiden kuljetusten ja ajoneuvojen perässä ajeta pidemmälle kuin karttaan merkityille pysäköintialueille, jotta retkeilijät eivät jää lumipenkkoihin kiinni. Työmaa-ajoja varten tehty auraus ei sovellu henkilöautoille. Turvallisinta on jättää autot auratuille p-paikoille, jolloin työmaa-ajojenkaan kulku ei esty.

Talviaurauskartan löydät Kartat-sivulta.

Sanginjoen ojitettuja soita palautetaan kohti luonnontilaa vaiheittain monen vuoden aikana - urakka alkaa tällä viikolla

(Päivitetty 8.11.2022)
Metsähallitus aloittaa Oulun Sanginjoella tällä viikolla soiden ennallistamisen eli soita palautetaan mahdollisimman luonnontilaisiksi. Samalla alkaa monen vuoden mittainen urakka, jonka aikana soita ennallistetaan. Talven aikana tehdään hakkuita muun muassa Asmonkorven suunnalla, kevättalvella Taivalkoskensuolle rakennetaan vesiensuojelukosteikko ja syksyllä tehdään ojien tukkiminen Muuraiskankaan soilla. Töitä jatketaan ensi vuonna.

Lue lisää uutisesta Puhtaammat vesistöt ja paremmat marjasadot – Sanginjoen soiden ennallistamisella on lukuisia myönteisiä vaikutuksia.

Sanginjoen retkeilyrakenteiden opiskelijakilpailu on ratkennut

(Päivitetty 5.10.2022)
Metsähallituksen ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön yhteistyössä järjestämä Sanginjoen retkeilyrakenteiden opiskelijakilpailu on ratkennut. Voittajaksi valittiin ehdotus Pystymetsä, jonka tekijöitä olivat Hermanni Hakumäki ja Minttumeri Hirsimaa. Kilpailussa palkittiin ja lunastettiin yhteensä viisi työtä. Lisäksi jaettiin yleisöäänestyksen palkinto.

Lue lisää uutisesta Sanginjoen opiskelijakilpailun voittajatyöt tuovat tuoreita ideoita ja positiivista rohkeutta retkeilyrakenteisiin.

Ahinmajan vuokratupa on avattu

(Julkaistu 22.9.2022)
Ahinmajan vuokratupa on nyt avattu ja varattavissa erälupien verkkokaupasta. Tupa sijaitsee Isokankaanjärven rannalla ja sen pihapiiri tulentekopaikkoineen on nyt kokonaan vuokraajan käytössä.

Sanginjoen reitit uudistuvat ja nimet vaihtuvat

(Julkaistu 9.6.2022)
Entinen Lemmenpolku on nyt nimeltään Sanginjokivarsi. Lemmenpolun nimi päädyttiin vaihtamaan siitä syystä, että Muhoksella on jokivarressa samanniminen polku. Entinen Riistapolku on nyt Korpilammen kierros. Kalimeen kierros ja Isokankaan kierros ovat säilyttäneet nimensä. Reittisuunnitelmat ja alueen kehittäminen ovat vielä kesken, joten valitettavasti nyt siirtymäaikana on olemassa karttoja ja kylttejä vanhoilla reittinimillä. Kaikki ajankohtaiset kyltit saadaan maastoon toivottavasti tänä vuonna. Vanhoihin reitteihin tulee joitain uudelleenlinjauksia, ja myös uusia reittejä on luvassa myöhemmin. 

Uusimman kartan voi ladata Julkaisut.metsa.fistä

Loppulasta Korpilammen kierrokselle vievälle yhdyspolulle on viety tilapäiset opaskyltit.

Sanginjoki sai oman tunnuksen

(Päivitetty 25.11.2021)
Sanginjoen luonnonsuojelualueelle valmistui Jari Kostetin suunnittelema tunnus, jossa lajina on pohjantikka. Pohjantikka on yksi vanhojen metsien tunnuslajeista. Värimaailma tulee metsän sammalpeitteestä ja taustalla näkyy vanhoja havupuita.

Korpiseläntien varteen rakennetaan uusi pysäköintialue

(Päivitetty 15.9.2021)
Viikolla 37 Sanginjoen Loppulan yhteyteen aloitetaan uuden pysäköintialueen rakentaminen. Korpiseläntien varteen rakennettava uusi pysäköintialue on noin 1200 neliön suuruinen ja sille mahtuu noin 35 henkilöautoa ja linja-auto. Metsähallituksen rakentama pysäköintialue palvelee sekä Loppulassa järjestettävää toimintaa että alueen retkeilijöitä.

Ensimmäisenä tulevalta pysäköintialueelta kaadetaan puut, minkä vuoksi Korpiseläntien liikennettä joudutaan rajoittamaan. Tie on hetkittäin suljettu, mutta urakoitsija päästää liikennettä kulkemaan alueen läpi. Odotteluun on silti syytä varautua.

Uusi pysäköintialue valmistuu lokakuun loppuun mennessä ja tarkoituksena on pitää pysäköintialueen auki myös talvella. Suunnitelmissa on myös tuoda paikalle talven ajaksi väliaikainen käymälä. Sanginjoen talviaikainen saavutettavuus paranee huomattavasti näiden toimenpiteiden johdosta.

Kalimeenkierroksen reitillä poistettu pitkospuita

(Julkaistu 25.8.2021)
Metsähallitus on purkanut Kalimeenkierroksella erittäin huonokuntoisia pitkospuita. Pitkospuiden puute yhdessä viimeaikaisten sateiden kanssa ovat kuitenkin tehneet reitistä haastavan, erityisesti reitin pohjoisosassa. Kulje reitillä varovaisuutta noudattaen.

Uutisia Sanginjoelta

Sanginjoen esite


(Pdf 2 Mt, julkaisut.metsa.fi)

 

Sanginjoen talviauraus

Karttaan on merkitty talvella 2022-2023 Sanginjoella avoinna pidettävät pysäköintialueet: