Sallivaaran poroerotuspaikka

Kuva retkikohteesta

Sallivaaran erotuspaikka sijaitsee Lemmenjoen kansallispuistossa.Pohjois-Lappi
Inarin kunta (www.inari.fi)
Lemmenjoen kansallispuisto

Sallivaaran poroerotuspaikka on entisöity rakennuskokonaisuus, joka huokuu menneen ajan tunnelmaa. Talviset erotukset Sallivaarassa kestivät ennen viikkokausia, ja elämä aidalla oli työntäyteistä ja värikästä.

Sallivaara sijaitsee Lemmenjoen kansallispuistossa, joka on Suomen suurin jäljellä oleva tietön metsäerämaa. Kansallispuisto kuuluu saamelaisalueeseen, jossa osa alkuperäisväestöstä edelleen hankkii toimeentulonsa poronhoidosta ja muista luontaiselinkeinoista.

Sallivaaran poroerotuspaikka. Kuva: Lentokuva Vallas

 

Sallivaara on kämppineen ja aitoineen yksi harvoista hyvin säilyneistä vanhan ajan suurista poroerotuspaikoista. Joulu- ja tammikuussa pidetyt erotukset kestivät viikosta kahteen viikkoon, ja väkeä kerääntyi paikalle läheltä ja kaukaa. 1950-luvulla erotuspaikalle syntyi erikoinen markkinaperinne iltatoreineen ja tansseineen.

Kämpät ja aitarakenteet entisöitiin 1980-luvun lopussa. Rakenteet on suojeltu elinkeino- ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaina saamelaisen poronhoidon muistomerkkeinä. Kämpät ovat edelleen yksityisiä, mutta osa niistä on avoinna yleisölle joko nähtävyyskohteena tai autiotupana. Yleisökäytössä olevat kämpät ovat Metsähallituksen hoidossa. 

Aukioloajat

Yleisökäyttöön tarkoitetut kämpät ovat aina avoinna. Rakennuksiin tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla ja kävellen

  • Polku Sallivaaraan lähtee Repojoen opastuspaikalta, joka sijaitsee Inari - Kittilä -tien (nro 955) varrella Inarista 70 km Kittilään päin. Opastuspaikalta on noin 6 km pituinen kävelymatka Sallivaaran erotuspaikalle. Reitti on viitoitettu, osin katettu murskeella ja pitemmät jänkäosuudet on pitkostettu. Polun pystyy kulkemaan vaelluskengillä.

Sallivaaran kulkuyhteyskartta © Metsähallitus 2005

Julkiset kulkuyhteydet

  • Inarista ei ole linja-autoyhteyttä Repojoelle.

Sähköiset kartat

Palvelut

Autiotupa

  • Sallivaara, autiotupa. Tupa tunnetaan poliisien kämppänä ja sen vieressä on myös tulentekopaikka ja telttailualue.

Opastustupa

  • Kaapi Aikion ja Teuvo Lehtolan kämppä toimii opastustupana. Tuvalla on Sallivaaran historian esittelyaineistoa.

Polku Sallivaaran laelle

  • Opastustuvan ja autiotuvan välistä lähtee polku Sallivaaran laelle, josta avautuu näköala ympäristön laajoille suoalueille.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Alueella ei ole palveluja liikuntaesteisille. 
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/sallivaara.