Saapuminen Saaristomerelle

7.6.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

 

Saaristomeren kansallispuisto sijaitsee Varsinais-Suomessa Turunmaan saariston eteläreunalla. Kansallispuistoon pääseminen edellyttää merimatkaa. Lähimmät yhteysalussatamat sijaitsevat noin 70 km Turusta ja noin 190 km Helsingistä.

Palveluja löytyy monelta saarelta. Kansallispuiston saarille pääse yhteysaluksella, taksiveneellä, omalla veneellä tai kajakilla.

Linja-autolla yhteysalusten satamiin

Turusta ja Helsingistä on linja-autoyhteyksiä Pärnäisten ja Kasnäsin yhteysalussatamiin sekä Högsåran lossisatamaan. Yhteyksiä voi hakea Matkahuollon aikatauluhausta (matkahuolto.fi).

Yhteysaluksella tai lautalla Saaristomeren kansallispuistoon

Saaristomeren asutuille saarille on maksutonta yhteysalusliikennettä. Näistä saarista muutamilla on myös kansallispuiston alueita.

Pärnäinen - Berghamn (Saaristotie 5735, Parainen) Nauvon poikittainen reitti/ms Cheri (ferentes.fi): Vuoro täytyy varata etukäteen.
Kirjainen - Berghamn (Österuddintie 29, Parainen) Nauvon poikittainen reitti/ms Cheri (ferentes.fi): Vuoro täytyy varata etukäteen.
Pärnäinen - Berghamn - Jurmo (Saaristotie 5735, Parainen) m/s Baldurilla (meritie.fi). Vuoro liikennöidään kerran päivässä. Meno-paluu liikenne ma-ke. Viikonloppuisin alus pysähtyy tarvittaessa myös Berghamnissa.
Svartnäs - Högsåra (Svartnäs Södersundet, Kemiönsaari). Lossi liikennöi päivisin 8 - 10 kertaa (finferries.fi). Koska Högsåran tiet ovat kapeita ja pysäköintialueita on rajoitetusti, niin suosittelemme auton jättämistä Svartnäsiin. 
Kasnäs - Holma (Kasnäsintie 1296, Kemiönsaari) m/s Stellalla (meritie.fi). Liikennöi arkiaamuisin ja iltapäiviin.

Yhteysalus on saapunut laituriin. Keula on avoinna lastausta varten ja taustalla näkyy saaria ja vettä.

Autolla

Yhteysalussatamiin pääsee autolla. Satamien yhteydessä on yleensä valtion ilmaisia parkkialueita ja yksityisiä maksullisia paikkoja. 

Polkupyörällä

Polkupyörän voi ottaa mukaan yhteysaluksiin ja lauttoihin. Yleensä muutama pyörä mahtuu myös taksiveneisiin. Varmista asia kuitenkin varauksen yhteydessä. Rannikkoreitin pyöräilyreitti (rannikkoreitti.fi) kulkee osittain saariston läpi.

Veneellä

Saaristomeren kansallispuiston retkikohteet saavuttaa parhaiten veneellä tai meloen. Veneväyliä kulkee niin Ahvenanmaalta, Turun suunnalta kuin Hangostakin. Katso koordinaatit Saaristomeren kansallispuiston käyntikohteisiin ja luontosatamiin
Yhteistyöyrittäjät järjestävät tilauksesta venekuljetuksia ja risteilyjä kansallispuiston alueelle. Vuokrattavana on myös moottori- ja purjeveneitä sekä kajakkeja. Sopivia lähtöpaikkoja kajakille löytyy esimerkiksi Kemiönsaaren Kasnäsista tai Paraisten Korpoströmistä. Muutamalle kansallispuiston saarelle, kuten esimerkiksi Öröhön (visitoro) löytyy kesäisin maksullista vuoroliikennettä.