Saaristomeren ohjeet ja säännöt

Saaristomeren kansallispuisto on perustettu Saaristomeren luonnon ja kulttuurin suojelemiseksi. On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 1,4 Mb, julkaisut.metsa.fi).

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Saaristomeren kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen ja veneellä rajoitusosia lukuun ottamatta:

  • Haluamme turvata saariston linnuille pesimärauhan, siksi osalle kansallispuiston saarista on maihinnousukielto huhtikuusta heinäkuuhun. Lisäksi rajoitusosien tarkoituksena on rauhoittaa myös hyljeluotoja. Nauvon Trunsön, Sandholmin ja Borstön ulkoluotoalueilla, jotka ovat tärkeitä hylkeiden suojelun kannalta sekä tutkimuksen vertailualueena, on maihinnousu kielletty ympäri vuoden. Sama koskee Jurmon ja Utön rajoitusosan eteläisintä kulmaa (nk. Grimsörarnan hylkeidensuojelualue). Näillä alueilla ei saa maihinnousun lisäksi kulkea veneellä eikä laitesukeltaa ilman Metsähallituksen lupaa. Tarkista rajoitusalueet (Pdf, 1,4 Mb, julkaisut.metsa.fi).

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.

Roskaton retkeily

Saaristomeren kansallispuistossa ei ole Metsähallituksen ylläpitämiä sekajäteastioita. Joillakin kansallispuistoon joko osittain tai kokonaan kuuluvilla saarilla Pidä Saaristo Siistinä ylläpitää sekajäteastioita näillä saarilla: Jurmo, Björkö, Bodö ja Berghamn. Örössä jätehuollosta vastaa yrittäjä. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään.

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla tai tuvan tulisijassa. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Jokaisenoikeudella voi onkia, pilkkiä ja pyytää silakkaa litkalla.

Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla, esim. uistelussa tai siian kelaongissa, tarvitset Saaristomeren kansallispuistossa lisäksi Metsähallituksen Merialueen vapaluvan nro 7412 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Verkko- ja muuhun pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Saaristomeren kansallispuiston pyydyslupa nro 6015 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa palvelunumerosta 020 69 2424.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu rajoitusosia lukuun ottamatta. 

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Muut säännöt ja ohjeet

Saaristomeren kansallispuistossa telttasaunan käyttö on sallittu vain merkityillä leirintäpaikoilla, joissa se ei aiheuta häiriötä tai vaaraa laiduneläimille tai asutukselle. Telttasaunan käyttö on mahdollista omia puita käyttäen kansallispuiston alueella seuraavien saarten telttapaikoilla:

  • Dalskär, Parainen (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 05,1' lon: 22° 09,2' ETRS-TM35FIN: N: 6670842, E: 230460).
  • Högland, Kemiönsaari (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 06,5' lon: 22° 18,9' ETRS-TM35FIN: N: 6672684, E: 239544).
  • Sandön, Kemiönsaari (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 02,15' lon: 22° 20,4' ETRS-TM35FIN: N: 6664619, E: 240260).
  • Stora Hästö, Parainen (Euref-Fin (~ WGS84) lat: 60° 04,04' lon: 21° 32,4' ETRS-TM35FIN: N: 6671391, E: 196134).

Saunateltan kiuaskivet saunojan on tuotava matkassaan (ei saa kerätä paikan päältä). Osa telttasaunojen kiukaista on rakenteeltaan avotuliin verrattavia, jolloin niihin sovelletaan avotulentekoa koskevia määräyksiä ja ohjeita. Telttasaunan käyttäjän tulee huolehtia myös tuhkasta ja sen paloturvallisesta käsittelystä.

Vesialueella liikkuminen ja maihinnousu on kiellettyä vuoden ympäri Nauvon Trunsön ja Korppoon Grimsörar alueilla. Laitesukellus alueilla on sallittua vain Metsähallituksen erillisellä luvalla.

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Saaristomeren kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Saaristomeren kansallispuistossa

  • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
  • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
  • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
  • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
  • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
  • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
  • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Saaristomeren järjestyssääntö

Saaristomeren kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 1,4 Mb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 16.4.2001.

Järjestyssääntö on olemassa myös vihkosena, joka kannattaa olla veneessä. Järjestyssäännöt voi tilata numerosta 0206 39 4620.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

  • Merellä liikkumiseen on aina varustauduttava huolellisesti, sillä sää saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Erityisesti kannattaa pitää huolta siitä, että vene on aina kunnossa ja huollettu.
  • Liikkumista helpottaa myös merikortti, Saaristomeren alueen kattaa sarja D.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Saarilla liikuttaessa kannattaa muistaa, että kalliot ovat liukkaita kostealla säällä ja että märkä sammal ja leväkasvusto ovat petollisia jalan alla.
  • Punkit elävät kosteissa ruohikoissa, ja osa niistä kantaa viruksia ja bakteereita, jotka aiheuttavat tauteja, kuten puutiaisaivotulehdusta (thl.fi) ja borrelioosia (reumaliitto.fi). Erityisesti jalkojen suojaaminen on tärkeää. Helpoin tapa suojata jalat on laittaa housunlahkeet sukan sisään. Punkkipihdit ja jokailtainen punkkitarkastus ovat myös tarpeen.
  • Käärmeitä esiintyy yleisesti saaristossa, joten kävellessä kannattaa tarkkailla maastoa.
  • Pukeudu retkelle värikkäästi ja sään mukaisesti. Mukaan kannattaa aina ottaa juomavettä ja wc-paperia. 
  • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
  • Matkapuhelimien kuuluvuus on Saaristomeren kansallispuistossa varsin hyvä muutamia katvealueita lukuun ottamatta. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
  • Retkeilyn ABC
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista-sivu.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Saaristomeren järjestyssääntö

Saaristomeren kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 1,4 Mb, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 16.4.2001.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.