WWF järjestää kesällä 2024 talkoita Saaristomeren kansallispuistossa

(Päivitetty 16.4.2024)

WWF ja Metsähallitus järjestävät kesällä luonnonhoitotalkoot (wwf.fi/vapaaehtoistyo/talkooleirit) Fårön harjusaarella ja Naantalin Pähkinäisten saarella. Fårössä raivataan hiekkarantojen reunametsistä nuoria puita ja niitetään hiekkarantoja valtaavaa järviruokoa. Luonnonhoitotoimin ylläpidetään paahteisuutta tarvitsevien hyönteis- ja kasvilajien elinympäristöjä ja hiekkarantoja, jotka muutoin kasvaisivat vähitellen umpeen.

Pähkinäisissä kunnostetaan umpeenkasvaneita hakamaita ja niittyjä. Leirin työt keskittyvät kunnostusraivauksen jälkien siistimiseen. Kasoiksi kerättävät risut poltetaan, jos sääolot ovat sopivat.

Fårön ja Pähkinäisten talkoot ovat osa Rannikko LIFE-hanketta (metsa.fi/projekti/rannikko-life-hanke/)

Lisäksi Saaristomerellä järjestetään roskatalkooleiri elokuun lopulla. Talkooleiri on osa Biodiversea LIFE IP -hanketta (metsa.fi/projekti/biodiversea/) jonka tavoitteena on tehostaa meriluonnon suojelua ja edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä Suomen meri- ja rannikkoalueilla.

 

Hakuilmoitus

(Päivitetty 28.12.2023)
Metsähallituksen Luontopalvelut vuokraa Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla Örön linnakesaarella matkailuliiketoiminnan harjoittamista varten noin 2000 m² sisätiloja sekä satamalaiturit.  Tavoitteena on löytää kohteeseen kohteen arvon ja potentiaalin tunnistava toimija, jolla on halua investoida ja kehittää Örön linnakesaarta Saaristomeren kansallispuistolle ja alueelle lisäarvoa tuottavana ympärivuotisena matkailukohteena. Vuokrattavat rakennukset ovat suojelun piirissä, mikä vaikuttaa niiden hoitoon ja käyttöön. Vuokralaisen on sitouduttava kansallispuiston arvojen mukaiseen toimintaan sekä Metsähallituksen toimittajien toimintatapaohjeeseen.  

Vuokrakohde sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa Kemiönsaaren edustalla, noin puolen tunnin venematkan päässä Kasnäsin vierasvenesatamasta.

Lisää vuokrauksesta (www.metsa.fi/oro-vuokraaminen)

Lisää Örön linnakesaaresta (luontoon.fi/oro)

Uutisia Saaristomereltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tule Öröhön!

Örön 100 vuotta suljettuna ollut linnakesaari on avautunut kävijöille. Kuva: Tapani Tuovinen.

Tutustu Saaristomeren kansallispuiston uusimpaan käyntikohteeseen, Örön linnakesaareen.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.