Ruunaan retkeilyalue sijaitsee Joensuu - Lieksa - Nurmes -tien (kantatie 73) itäpuolella. Ruunaalle on Lieksasta matkaa 30 km, Nurmeksesta 84 km ja Joensuusta 120 km.

Ruunaan luonnonsuojelualue sijaitsee Ruunaan retkeilyalueen itäpuolella.

Retkeilyreiteille

Retkeilyreiteille lähdetään useimmiten Neitikosken ja Siikakosken pysäköintialueilta, mutta kesäaikaan nämä pysäköintialueet voivat olla ajoittain ruuhkaisia.

Retkeilyreiteille pääsee myös alueen muilta pysäköintialueilta, jonka vuoksi retkelle lähtö kannattaa sesonkiaikoina suunnitella esimerkiksi retkeilyalueen pohjoisosan Miikkulanvaaran tai eteläosan Kalatien pysäköintialueilta.

Autolla Ruunaalle

Huomioithan, että pysäköintialueille ei ole tarkkoja osoitetietoja.

Ruunaantien (tien nro 5224) kautta

Neitikosken pysäköintialue, Neitikoskentie, Lieksa. Pysäköintialue sijaitsee Neitikoskentien päässä. Tilaa noin 20 autolle ja 2 linja-autolle. Pysäköintialue on käytettävissä myös talvella, mutta tien aurauksessa voi olla viivettä.

Hongikkorannan pysäköintialueelle päästään kääntymällä Neitikoskentieltä oikealle hieman ennen Ruunaan retkeilykeskusta. Tilaa noin 8 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Miikkulanvaaran pysäköintialue (Haapavitjan länsipuolella), Paasikoskentie, Lieksa. Pysäköintialueelle ajetaan jatkamalla 2,4 km eteenpäin Neitikosken pysäköintialueelta. Tilaa noin 10 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Lakkapäänlahden pysäköintialueelle ajetaan jatkamalla 1,5 km eteenpäin Neitikosken pysäköintialueelta. Tilaa noin 4 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Siikakosken pysäköintialueet, Siikakoskentie, Lieksa. Siikakoskentielle käännytään Ruunaantieltä (tien nro 5224) Naarajoen sillan kohdalta. Pysäköintialueet sijaitsevat Siikakoskentien päässä. Tilaa yhteensä noin 25 autolle. Pysäköintialueet ovat käytettävissä myös talvella, mutta Siikakoskentien aurauksessa voi olla viivettä.

Vastuuniemen pysäköintialueelle pääsee ajamalla Siikakoskentietä noin 4,7 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Kattilajärventielle. Kattilajärventietä ajetaan noin 1,8 km, jonka jälkeen käännytään oikealle kohti Vastuuniemeä. Tilaa noin 6 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Siikakosken kalatien pysäköintialueelle pääsee ajamalla Siikakoskentietä noin 7,3 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle ja ajetaan noin 2 km Tilaa noin 12 autolle ja 7 matkailuautolle ja -vaunulle. Ei talvikunnossapitoa.

Hattuvaaran kautta

Mutikaisenkarin pysäköintialue (Haapavitjan itäpuolella), Haapavitjantie, Lieksa. Pysäköintialue sijaitsee tien päässä. Tilaa noin 12 autolle ja 3 matkailuautolle ja -vaunulle. Ei talvikunnossapitoa.

Neitijärven pysäköintialue, Neitijärventie, Lieksa. Pysäköintialueelle pääsee kääntymällä Hattuvaarantieltä (tien nro 522) Hatunkylän kohdalta Neitijärventielle. Pysäköintialue sijaitsee tien päässä olevalla kääntöpaikalla. Tilaa noin 3 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Horkan pysäköintialueelle pääsee kääntymällä Hattuvaarantieltä (tien nro 522) Hatunkylän kohdalta Neitijärventielle. Neitijärventietä ajetaan noin 5,5 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle. Tilaa noin 15 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Itkiinpohjan pysäköintialue, Itkiinpohjantie, Lieksa (tien nro 15862). Pysäköintialue sijaitsee Itiikinpohjantien päässä. Tilaa noin 5 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Kimppakyydillä Ruunaalle

Lieksa-Ruunaa välillä liikennöi etukäteen tilattava Lieksan kaupungin järjestämä Kimppakyyti (lieksa.fi). Kyyti tilataan suoraan autoilijalta.

Junalla ja bussilla Lieksaan

Lieksaan pääsee Joensuusta junalla (vr.fi) ja bussilla (matkahuolto.fi).