Innostu Ruunaan koskien kuohuista koskea laskien tai kalastaen. Nauti Vaara-Karjalan metsäisistä maisemista ja rajaseudun tunnusta myös hiihtäen tai patikoiden.

Koskenlasku ja koskimelonta

Lieksanjoen pärskyvät kosket ovat unohtumaton elämys! Vauhdikas koskenlasku hurmaa perämiehen ohjaaman koskiveneen tai kumilautan kyydissä. Koskireitti Matkalahdesta Naarajoen sillalle on yhteensä 30 km pitkä. Lue lisää koskenlaskusta Ruunaalla.

Retkeilijöitä kumilautan kyydissä kuohuvassa koskessa. Ilmassa lentää vesipisaroita.

Ruunaan kosket sopivat myös koskimelontaan. Haastavissa koskissa tarvitaan aiempaa kokemusta, koskikajakki tai aukkopeitteellä varustettu intiaanikanootti sekä turvavarusteet. Lue lisää turvallisesta melonnasta. Neitikoski stoppareineen tarjoaa kokeneille koskimelojille kuohuisat harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet. Kanootteja voi vuokrata paikallisilta yrittäjiltä.

Meloja turvavarusteissaan kallellaan kosken kuohuvassa stopparissa.

Kalastus

Ruunaan kosket tarjoavat riemukkaita kalastuselämyksiä kaikille kalojen narraajille. Retkeilyalueelle istutetaan säännöllisesti kirjolohia ja järvitaimenia. Venekalastaja löytää hyvät kalavedet Neitikosken, Siikakosken ja Murrookosken yläpuolelta. Veneitä voi vuokrata alueen yrittäjiltä. Haapavitja ja Paasikoski ovat perhokalastajan apajia. Uistinkalastajan kalapaikkoja löytyy joka koskelta. Kalasaaliistaan kuulu Kattilakoski on vuokrauskäytössä.

Kalastajia kahlaamassa rantavedessä. Rannalla kasvaa kesäisen vehreää metsää.

Patikointi

Ruunaan maisemissa on yli 50 km vaihtelevia, merkittyjä patikointireittejä moneen makuun. Luontopolku Närelenkki (2 km) Neitikoskella ja Siikakosken pikkulenkit sopivat mainiosti perheretkeilyyn. Vaativammalle vaeltajalle soveltuvat esimerkiksi Neitijärven kierros (22 km) ja Koskikierros (31 km) tai näiden yhdistelmä. Lieksanjoen voi ylittää Haapavitjan ja Siikakosken riippusiltoja pitkin ja samalla voi ihailla kosken kuohuja lähes lintuperspektiivistä. Reittien varrella on mukava levähtää ja nauttia eväistä huolletuilla laavuilla ja tulentekopaikoilla.

Muut aktiviteetit

 • Hiihto: Alue soveltuu omatoimiseen murtomaahiihtoon eräsuksilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat.
 • Ruunaan Matkailun ylläpitämä 12 km pitkä perinteisen latu Siikakoski - Murroojärven alueella. Lue lisää ladusta. 
 • Ruunaan Koskihiihto-tapahtuma pyritään järjestämään 6.3.2022, jolloin alueelle tehdään lisää hiihtolatuja. Koskihiihdon yhteydessä tehdyistä laduista ilmoitetaan Ajankohtaista-sivulla. 

Hiihtelijä ladulla avoimen kosken äärellä.

 • Geokätköily: Geokätköjen etsiminen aktivoi iloisesti pienten ja isojen kehoa ja mieltä. Lue lisää
 • Koiravaljakkoajelu: Rattoisa tapa tutustua Ruunaan luontoon. Lähde pitkälle päiväretkelle tai viikonloppuvaellukselle ihmisystävällisten ja koulutettujen koirien kyydissä. Lue lisää
 • Lumikenkäily: Tutustu talviseen luontoon omatoimisella tai ohjatulla lumikenkäretkellä.
 • Retkeilykeskus: Ruunaan retkeilykeskuksesta saat touko-syyskuussa monipuolista tietoa Ruunaan ja Vaara-Karjalan luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista.
 • Luontopolku: Helppokulkuinen Närelenkki (2 km) tutustuttaa kävijän Ruunaan luontoon Verkkopuron maisemissa. Polku soveltuu myös lapsille.
 • Marjastus ja sienestys: Löydä puolukkakankaat sekä makoisat mustikat ja karpalot. Marjastus ja sienestys on sallittua retkeilyalueellakin jokaisenoikeudella.

Lähikuva kypsistä puolukoista lehtineen.

 • Melonta: Koskimelontaan tottumattomalle sopii retkimelonta koskien välijärvillä. Kanootteja voi vuokrata paikallisilta yrittäjiltä. Tutustu alueen melontareitteihin ja -ohjeisiin.
 • Metsästys: Riistaeläimiä ovat jänis, metso, teeri ja pyy. Retkeilijöiden ja kalastajien turvallisuuden takaamiseksi metsästys ei ole sallittua pääosalla koskialuetta kiertävän Koskireitin ja Lieksanjoen välistä aluetta eikä itse Lieksanjoella. Koskireitin ja Lieksanjoen välissä metsästys on sallittua Kattilaniemellä lukuun ottamatta Neitikosken-Kirppuvirran rantametsiä. Tarkemmat rajaukset löytyvät metsästyslupa-aluekartoista. Lue lisää eräluvista (eraluvat.fi).
 • Moottorikelkkailu: Retkeilyalueen ympäri kiertää Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistyksen hoitama moottorikelkkaura (30 km). Yhdistys hoitaa myös alueen lounaisosan läpi kulkevaa uraa, joka jatkuu pohjoisessa Kuhmoon ja etelässä Ilomantsiin. Lisätietoja reiteistä ja tarvittavista luvista.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Tutustu koskimaisemiin patikoiden, veneellä, meloen tai koskia laskien. Huuhkajanvaaran näkötornista avautuu uljas näköala Vaara-Karjalan maisemiin yli Neitijärven.
 • Oppimaan luontoon: Ruunaan retkeilyalue tarjoavat koululaisille ja päiväkotiryhmille oivallisia mahdollisuuksia tutustua Pohjois-Karjalan luontoon.
 • Patikointi: Yhteensä 50 km merkittyjä retkeilyreittejä (2–31 km) ja hyvät patikointimahdollisuudet. Neitikoskella esteetön pyörätuolireitti (600 m).
 • Pyöräily: Runsaasti pyöräilyyn soveltuvia polkuja ja metsäautoteitä sekä vaihtelevaa vaaramaisemaa. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Pitkokset ovat osittain kaksilankkuisia, joten pitkostettuja polkuja ei suositella pyöräilijöille.
 • Ryhmäopastukset: Yhteistyöyrittäjät järjestävät Ruunaan retkeilykeskuksessa ja maastossa maksullisia ryhmäopastuksia alueen luonnosta ja historiasta.
 • Uinti: Uimaan pääsee esimerkiksi Lakkapäänlahdessa tai Neitijärven pysäköintialueen rannassa. Neitikosken varaussaunan rannassa voi uida silloin, kun sauna ei ole varattu. Kannattaa muistaa, että Lieksanjoen rannat voivat olla kivikkoisia ja syviä ja veden virtaus on paikoin voimakasta. Alueella ei ole virallista uimarantaa.
 • Vaellus: Useamman päivän erävaelluksia voi tehdä Koskikierros-reitillä (31 km) tai Ruunaan läpi Kuhmosta Patvinsuon kansallispuistoon johtavalla Karhunpolulla (133 km). Yöpyä voi teltassa tai laavulla.
 • Veneily: Moottoriveneily on sallittua. Veneen pitkäaikainen säilytys on sallittu vain maksullisilla venepaikoilla. Soutuveneitä voi vuokrata paikallisilta yrittäjiltä.