Retkeilytaidot

Retkeilytaitojen oppimisessa on hyvä edetä sopivin askelin. Ensin kannattaa tehdä lyhyempiä retkiä helpommissa olosuhteissa ja sitten edetä kauemmas ja vaativampiin olosuhteisiin. Kun taidot karttuvat, retkeily on turvallisempaa ja siitä nauttii enemmän. Kartanlukutaito on yksi tärkeimmistä retkeilytaidoista.

Kartanlukutaito on yksi tärkeimmistä retkeilytaidoista. Kuva: Jari Kostet

Retkeilyä voi oppia kokemuksen kautta, mutta kaikkea ei retkeilyssä kannata opetella kantapään kautta. Helppo tapa opetella retkeilyä on lähteä paikallisen latu- tai muun retkeily-yhdistyksen järjestämälle retkeilyn peruskurssille tai retkeilyiltaan. Myös kansalais- ja työväenopistot järjestävät toisinaan koulutusta. Lapset ja nuoret voivat oppia taitoja esimerkiksi osallistumalla partiotoimintaan.

Ensin voi liikkua kokeneempien retkeilijöiden kanssa joko tutussa seurassa tai ohjatuilla retkillä ja vaelluksilla. Kokeneemmat retkeilijät jakavat mielellään neuvoja ja kokemuksiaan retken suunnittelusta, varusteista, kohteista ja muista retkeilyn tärkeistä asioista. Vilkasta keskustelua käydään esimerkiksi Internetin retkeilyaiheisilla keskustelupalstoilla.