Repoveden reitit

Päivitetty 31.5.2024
Lapinsalmen silta Repoveden kansallispuistossa suljetaan toistaiseksi. Retkeilijöitä pyydetään saapumaan Repoveden kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven pysäköintialueiden kautta. Lapinsalmelta pääset reiteille Ketunlossilla ja ylitysveneellä, jonka aikataulut löydät nettisivultamme ajankohtaista-osiosta.

Repovesi on suosittu retkeilykohde, josta löytyy eritasoisia merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö suo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. Monet polut ovat paikoin fyysisesti varsin vaativia korkeuserojen vuoksi. Vaikeakulkuisilla paikoilla on portaita ja pitkospuita. Melko vaativa maasto vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa.

Muistathan, että alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jonne retkeilijöiltä on pääsy kielletty. Varoalue on merkitty maastoon sini-valkoisin maalimerkein, puomein sekä paikoin varoitustauluin.

Lähtöpisteet
Reitti- ja retkivinkkejä
Helppokulkuiset reitit
Muut patikointireitit 1-10km
Muut patikointireitit yli 10 km
Pyöräilyreitit
Vesi- ja melontareitit

 

Reittien lähtöpisteet

Merkityille reiteille voi lähteä Tervajärven, Lapinsalmen tai Saarijärven pysäköintialueilta.

 • Ketunlenkille pääsee helpoiten Lapinsalmen pysäköintialueen
  (Riippusillantie 55, Kouvola) kautta.
 • Korpin kierroksen lähin pysäköintialue on Saarijärvi, Kuismantie 990, Kouvola.
 • Koppelon kierros lähtee Tervajärven pysäköintialueelta, Kivisilmäntie 720, Kouvola. 
 • Kaakkurin kierrokselle voi lähteä kaikilta pysäköintialueilta.

Rantautumispaikoista löytyy tietoa veneilijöiden erityispalveluista.

Metsässä on metallipylväässä neljä ruskeaa reittiviittaa.

Reitti- ja retkivinkkejä:

Reitit on viitoitettu ja merkitty maastoon oransseilla maalimerkeillä.

 • Saarijärven pysäköintialueelta on noin 3 km:n matka kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille sekä 2,5 km Kirnuhuokoon.
 • Tervajärven pysäköintialueelta pääsee hyvin koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kiertävälle 8,3 km mittaiselle Koppelon kierrokselle tai vesitse kanootilla.
 • Kuutinkanavalle on maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta. Kuutinkanavalle pääsee hyvin myös vesitse.
 • Pikaiseen puistoon tutustumiseen sopii Ketunlenkki 3,5 km (Lapinsalmi - Kapiavesi - Lapinsalmi).  
 • Päiväretket: Päiväretkillä on kätevää yhdistää vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Osa matkaa voidaan vaikka soutaa ja osa matkasta kävellään alueen poluilla. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä. Lisätietoja matkailuyrittäjistä saa Repoveden palvelut-sivulta ja Kolin luontokeskus Ukosta.
 • Linja-autoryhmät: Linja-autolla saapuvien ryhmien kannattaa sopia, että linja-auto noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.
 • Vesibussi pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa.

Muut kartat


Helppokulkuiset reitit

Kaksi retkeilijää patikoi lumisella Lapinsalmen sillalla. Toinen heistä taluttaa koiraa.

Lapinsalmen sillan reitti 700 m/suunta

Kulkuaika noin 20 min/suunta. 
Sopii hyvin perheille ja ryhmille.

Reitillä on kahdet portaat. Ei talvikunnossapitoa, mutta reitti pysyy tallattuna läpi talven. Polku ja erityisesti portaat voivat olla liukkaat!

Lapinsalmen sillan reitillä elämyksiä tarjoaa Kapiaveden yli ulottuva pylonisilta. Komean sillan ylitys luo jännittävää retkitunnelmaa niin perheen isoille kuin pienimmille. 

Lähtöpiste

 • Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Sillan viereisellä Lapinsalmen tulentekopaikalla on grillikatos, 2 tulentekopaikkaa, ruokailukatos ja telttailualue ja kaksi laituria. Tulentekopaikalla on uintimahdollisuus, mutta ei virallista uimarantaa. Paikalta löytyvät kemialliset käymälät (ota mukaan omat wc-paperit). 

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Lapinsalmella telttapaikka löytyy sillan itäpuolelta ylätasanteelta. Tulentekopaikalla telttailu ei ole sallittu.

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta Lapinsalmen tulentekopaikalle.

Lapinsalmen sillan reitti vie kulkijan komeissa kalliometsämaisemissa Lapinsalmen pysäköintialueelta Kapiaveden ylittävälle pylonisillalle. Sillan toisella puolella odottaa Lapinsalmen katettu tulentekopaikka evästelyä varten. Reitti on pidemmän Ketunlenkki-reitin osa.

 

Talaksen reitti, 800 m/suunta

Kulkuaika noin 20 min/suunta, ei talvikunnossapitoa.

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Tervajärven pysäköintialueelta Talaksen taukopaikalle (800 m) on kuljettavissa soratietä pitkin avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana.

Kauniin Tervajärven rantaa myötäilevä soratie luo puitteet helppokulkuiseen ulkoiluun. 

Lähtöpiste

 • Osoite: Tervajärven pysäköintialue, Kivisilmäntie 720, Kouvola
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Tervajärven pysäköintipaikalta löytyvät opastetaulut ja käymälät sekä läheisen rannan tuntumasta veneenlaskupaikka ja kanoottilaituri. Talaksen tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka ja käymälät. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. 

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Tervajärven pysäköintipaikalta Talaksen tulentekopaikalle puomilla suljettua päätietä tai vaihtoehtoisesti rantaa myötäilevää polkua pitkin.

Reitti on pidemmän Kaakkurinkierros-reitin osa.

Sukeltajaniemen reitti, 900 m/suunta

Vaativa pyörätuolireitti. Esteetön käymälä. 

Kulkuaika noin 20 min/suunta, ei talvikunnossapitoa.

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Saarijärven pysäköintialueelta Sukeltajaniemen taukopaikalle (900 m) on kuljettavissa soratietä pitkin avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana.

Repoveden kauniiden metsien reunustama soratie luo helppokulkuisen reitin Sukeltajaniemen luonnonkauniille tulentekopaikalle kirkasvetisen Valkjärven rannalle.

Lähtöpiste

 • Osoite: Saarijärven pysäköintialue, Kuismantie 990, Kouvola
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,810' lon: 26° 52.857' ETRS-TM35FIN N: 6784718 E: 493601

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Saarijärven pysäköintialueelta löytyvät opastetaulut ja käymälät. Sukeltajaniemen tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka ja käymälä. Sukeltajaniemen tulentekopaikka ei ole käytettävissä maastopalovaroituksen aikana. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista leiriytyä lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Sukeltajaniemen tulentekopaikka on kaunis ja rauhallinen paikka, mutta siellä on vähän tilaa teltoille.

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Saarijärven pysäköintipaikalta Sukeltajaniemen tulentekopaikalle.

Sukeltajaniemen reitti kulkee Saarijärven pysäköintialueelta soratietä pitkin länteen. Reitti on helppokulkuinen ja tulentekopaikka on näköetäisyydellä soratieltä. Reitti on pidemmän Kaakkurinkierros-reitin osa.

Retkeilijä kävelemässä reppuselässä metsäpolulla.

Määkijän reitti, 1,7 km/suunta

Vain sulan maan aikana, kulkuaika noin 45 min/suunta, ei talvikunnossapitoa. 

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Lapinsalmen pysäköintialueelta Kapiaveden rantaa myötäillen lossille, 600 m, on kuljettavissa avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana. Loppumatka lossilta Määkijän tulentekopaikalle ei tähän sovellu polun epätasaisuuden vuoksi.

Vaativuutta lisää hieman omin käsin käytettävä Ketunlossi, jonka vuoksi kulkuaika voi pitkittyä. Lossille mahtuu 8-10 henkilöä. Talvella, kun vesistö jäätyy, lossi on suljettu, eikä reitti ole käytössä. 

Kulje kauniissa kalliomaisemassa ihastellen näkymää Kapiavedelle ja vastarannalle. Omin käsin käytettävä Ketunlossi luo seikkailutunnelmaa vesistönylitykseen. Lossin jälkeisessä Määkijänniemessä pääsee tutustumaan ennallistettuun ja poltettuun metsään.

Lähtöpiste

 • Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Määkijän tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka, kemialliset käymälät (ota mukaan omat wc-paperit), kanoottilaituri, kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta sekä Määkijän varauskota.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. 

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta Määkijän tulentekopaikalle.

Määkijän reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta pelastustietä pitkin Kapiaveden rantaan ja rantaa myötäillen Ketunlossille. Kapiavesi ylitetään Määkijänniemeen omin käsin vaijerista vetäen Ketunlossilla, joka luo seikkailutunnelmaa reitin varrelle. Lossin jälkeen Määkijänniemessä pääset tutustumaan vuonna 2007 poltettuun eli ennallistettuun metsään. Ennallistaminen (metsa.fi) on luonnonsuojelussa käytettävä menetelmä, jonka avulla istustusmetsän kehitystä ohjataan kohti luonnonkaltaista tilaa.
Reitti seuraa pääosin Ketunlenkkiä, mutta viimeiset 200 m patikoidaan kaakkoon Määkijän opasteiden mukaan.

Muut patikointireitit 0-10 km

Joukko eri-ikäisiä retkeilijöitä ylittää puista siltaa. Etualalla on sileää kalliota ja harvaa mäntymetsää.

Ketunlenkki, 3,5 km ympyräreitti

Kulkuaika 2-3 t. Ei talvikunnossapitoa.

Reitti on pääosin tasainen, mutta sillä on kahdet lyhyet portaat ja jonkin verran juurakkoisia kohtia. Reitillä ylitetään kivikko, jossa on kuitenkin kaide tukemassa kulkua. Ketunlossin käyttäminen vaatii hieman käsivoimia.

Repoveden suosituimpana ympyräreittinä Ketunlenkki sopii mainiosti perheretkeilyyn. Nähtävyytenä ja erityisenä kokemuksena reitin varrelta löytyvät muun muassa Lapinsalmen sillalta avautuvat maisemat sekä omin käsivoimin toimiva Ketunlossi.

Lähtöpiste

 • Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Ketunlenkin kartta Retkikartta.fissä (avautuu uuteen ikkunaan).

Ketunlenkin reittiesite (PDF, 1,6 Mt, julkaisut,metsa.fi).

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut ja kesäisin kioski. 

Lapinsalmen tulentekopaikalta löytyvät grillikatos, 2 tulentekopaikkaa, ruokailukatos, käymälät, telttailualue sekä kaksi laituria. Tulentekopaikalla on uintimahdollisuus, mutta ei virallista uimarantaa. Kapiaveden tulentekopaikka on reitin puolivälissä. Kapiavedeltä löytyy tulentekopaikka, kanoottilaituri ja käymälät. Ota mukaan omat wc-paperit ja tarkista maastopalovaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi)

Repovedellä on mahdollista leiriytyä lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulentekopaikkojen leiriytymismahdollisuuksia on listattu Palvelut-sivulla

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalimerkit puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Ympyräreitti alkaa Lapinsalmen pysäköntialueelta ja päättyy samaan paikkaan.

Myötäpäivään kierrettäessä ensimmäinen kohde noin 600 metrin päässä on Lapinsalmen silta ja tulentekopaikka. Reitti jatkuu metsien keskellä itään kohti Kapiaveden tulentekopaikkaa, jonne on noin 500 metriä. Kapiavedeltä polku jatkuu rantaa seuraillen. Terrilehden rannassa on lyhyt, lohkareinen osuus, jonne on asennettu kaide. 

Reitin loppupuolella Kapiavesi ylitetään omin käsin vedettävällä Ketunlossilla. Viimeiset 600 metriä reitti myötäilee rantaa länteen ja päättyy lähtöpisteeseen Lapinsalmen pysäköintialueelle. 

Huomioitavaa 

Jos tahdot reitistä vaativamman ja pidemmän, voit poiketa Lapinsalmelta Katajavuorelle. Pitkät portaat ovat haastavat, mutta ylhäällä avautuvat maisemat palkitsevat vaivan. Katajavuorelta polku jatkuu alas kohti Kapiaveden tulentekopaikkaa.

Ketunlenkkiin voi yhdistää myös käynnin Määkijän tulentekopaikalla. Määkijällä on myös vuokrakota. Kapiaveden tulentekopaikalta Määkijän tulentekopaikalle on noin kilometri, joista viimeiset 200 metriä poiketaan Ketunlenkiltä koilliseen Määkijän opasteiden mukaan.  

Ketunlossi ei ole käytössä talvella. Lossin ollessa tauolla, Ketunlenkki ei ole kierrettävissä kokonaisuudessaan. Salmi on virtainen, eikä sitä pidä lähteä jäätä pitkin ylittämään. Tiedotamme lossin liikennöinnistä Repoveden facebook -sivulla ja Repoveden ajankohtaista-sivulla.

Jyrkkä vuori nousee lammesta ja heijastuu lammen tyyneen pintaan.

Korpinkierros, 4,3 km ympyräreitti

Kulkuaika noin 2-3 tuntia, ei talvikunnossapitoa.

Korpinkierroksella kuljet Repoveden vaikuttavissa metsämaisemissa. Olhavanvuoren jylhät maisemat Olhavanlammen yli palkitsevat kulkijan. Reitiltä voi poiketa Olhavan laavulle tai tulentekopaikalle, jonka tuntumassa sijaitsee Suomen paras kalliokiipeilypaikka, jossa myös korpit pesivät.

Lähtöpiste

 • Vesiltä tultaessa Karhulahti
 • Karhulahden koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,067' lon: 26° 49.476' ETRS-TM35FIN N: 6783345 E: 490568
 • Olhavan seutu
 • Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,055' lon: 26° 49.485' ETRS-TM35FIN N: 6783323 E: 490577

Korpinkierroksen kartta Retkikartta.fissä (avautuu uuteen ikkunaan).

Korpinkierroksen esite (pdf, 1,9 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Karhulahden tulentekopaikalta löytyvät opastetaulu, tulentekopaikka, käymälät, kanoottilaituri ja Karhulahden varauskota.

Reitin varrelta löytyy Olhavan kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta. Reitiltä voi poiketa Olhavanlammen eteläpäässä laavulle tai kiipeilijöiden tulentekopaikalle. Sieltä löytyvät myös kiipeilystä ja luonnosta kertova opastetaulu ja käymälät. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista leiriytyä lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulentekopaikkojen leiriytymismahdollisuuksia on listattu Palvelut-sivulla

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Korpinkierros-symbolit viitoissa.
Suositeltava kiertosuunta myötäpäivään, jolloin parhaat maisemat jäävät loppupuolelle.

Ympyräreitti kulkee Olhavalammen ympäri puoliksi metsäteitä pitkin. Aluksi kuljetaan noin 1 km soratietä Olhavalta Karhulahteen, josta vanhaa jo heinittynyttä metsätietä pitkin pohjoiseen noin 2 km. Reitti jatkuu vaihtelevassa sekametsässä ja reitti haarautuu oikealle ja nousee pikkuhiljaa kohti Olhavanvuorta, jonka kallioiset maisemat hivelevät silmää. Reitti polveilee notkelmien, siirtolohkareiden ja honkien välistä kallliopaasille, joista avautuu länteen päin metsien ja pienvesien mosaiikkimaisia kaukomaisemia. Olhavalta laskeudutaan takaisin päätielle.

Retkeilijä istuu kallioilla aurinkolasit silmillään ja kuksa käsissään.

Koppelonkierros, 8,3 km ympyräreitti

Kulkuaika noin 3-4 tuntia, ei talvikunnossapitoa. 

Koppelonkierros puikkelehtii Tervajärvelle avautuvien maisemapaikkojen, hämyisten kallionjyrkänteiden ja varttuneiden metsien lomassa. Tukkiniemen vanhoissa metsissä viihtyy myös reitin nimikkoeläin, naarasmetso eli koppelo. 

Lähtöpiste

 • Tervajärven sisääntulo. Vesiltä tultaessa Kuutinkanava.
 • Tervajärven sisääntulo: Tervajärven pysäköintialue, Kivisilmäntie 720, Kouvola
 • Tervajärven koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874
 • Kuutinkanavan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 10.5306' lon: 26° 51.7597'  ETRS-TM35FIN N: 6782319m E: 492649m

Koppelonkierroksen kartta Retkikartta.fissä (avautuu uuteen ikkunaan).

Koppelonkierroksen reittiesite (PDF, 1,6 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Reitin varrella on useita taukopaikkoja. Tervajärven pysäköintialueen tuntumassa on opastetaulu, käymälät sekä kanoottilaituri ja veneenlaskupaikka. Veneenlaskupaikalle pääsee autolla  peruuttaen. Käymälä, tulentekopaikka sekä retkipöytä löytyvät Lojukoskelta, Kuutinkanavalta sekä Talakselta. Lojukoskella ja Kuutinkanavalla on myös melontalaituri sekä kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta). Lojukoskella on varauskota.

Muista ottaa mukaan WC-paperia sekä tarkistaa maastopalovaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi)!

Repovedellä on mahdollista leiriytyä lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulentekopaikkojen leiriytymismahdollisuuksia on listattu Palvelut-sivulla. 

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Koppelonkierros-symbolit risteysviitoissa.

Reitti kiertää Tervajärven ja sen varrella on kolme taukopaikkaa. Reitin kiertosuunnan voi vapaasti valita.

Myötäpäivään kierrettäessä kuljetaan ensin noin 700 m helpohkoa metsäpolkua Talakseen. Talaksen jälkeen polku ylittää puistoa halkovan tien ja nousee ylös mäntykankaalle. Talaksesta Kuutinkanavalle on matkaa noin  2,5 km. Matkallla kuljetaan komean, pitkän kalliojyrkänteen sivuitse.
Kuutinkanavan jälkeen matka jatkuu Tervajärven pohjoisrantaa seuraillen kohti Lojukoskea, jonne on noin 2 km. Etenkin keväisin maasto on paikoin märkää. Pian sukelletaan syvemmälle metsään, kohti Tukkiniemeä, jossa humisevat Repoveden kansallispuiston vanhimmat puut. Ennen Lojukosken tulentekopaikkaa ylitetään pieni silta. 

Metsässä polulla seisovista retkeilijöistä toinen on kumartunut valokuvaamaan polun varren kasvillisuutta lähempää.

Lojukoskelta matka jatkuu seuraillen Pahkajärven ampuma-alueen rajaa kohti Tervajärven pysäkointialuetta. Tämän etapin pituus on noin 3,3 km. Ampuma-alue on liikkumiskieltoaluetta ja aluetta valvotaan. Alun kuusikkorinteen jälkeen polku jatkuu helppokulkuisena ja leveänä urana, jolla myös maastopyöräily on sallittua. Reitti jatkuu tasaisena vielä kauniin Sulkusalmen sillan jälkeen, kunnes sukeltaa oikealle metsään. Paikoin lohkareisen ja haastavan polun kohokohtia ovat näköalakalliot, joilta avautuu maisema yli Tervajärven. Kilpikaarnaiset tai kitukasvuisen käkkyräiset männyt, keloutuvat kuusivanhukset ja rannan tummanvihreät tervalepät luovat erämaisen ilmeen. Reitti päättyy Tervajärven pysäköintialueen tuntumaan.

Muut patikointireitit yli 10 km

Kaksi retkeilijää pystyttämässä telttaa järven rannalla.

Kaakkurinkierros, 26 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2-4 päivää.
Korkeuserojen vuoksi kulkemiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Kaakkurinkierros näyttää kulkijalle Repoveden jylhät kallioiset maisemat ja nähtävyydet sekä tarjoaa useita tulenteko- ja yöpymispaikkoja. Salpausselän pohjoispuoleisten vuorten kallioisilta rinteiltä avautuu kauniiden pienvesistöjen ja metsien mosaiikkimainen maisema. Koe jännitystä Lapinsalmen pylonisillalla ja Ketunlossilla. Pysähdy tauolle Kirnuhuo'on kalliopaasien muodostaman katon alle, seuraa rohkeiden kalliokiipeilijöiden ponnisteluita Olhavalla ja tunnelmoi tukkilaisaikoja Kuutinkanavan tulentekopaikalla.

Lähtöpisteet

 • Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola
  Lapinsalmen koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202
 • Osoite: Saarijärven pysäköintialue, Kuismantie 990, Kouvola
  Saarijärven koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,810' lon: 26° 52.857' ETRS-TM35FIN N: 6784718 E: 493601
 • Osoite: Tervajärven pysäköintialue, Kivisilmäntie 720, Kouvola
  Tervajärven koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874

Kaakkurinkierroksen kartta Retkikartta.fissä (avautuu uuteen ikkunaan).

Kaakkurinkierroksen reittiesite (pdf, 2 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Pysäköintialueilla

 • Lapinsalmi: opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Sopimusyrittäjien kanoottivuokraus. Kanoottilaituri, pelastustietä rantaan noin 200 m
 • Saarijärvi: opastetaulut, käymälät. 200 m päässä Tolosen talon pihalla kaivo, katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta
 • Tervajärvi: opastetaulut, käymälät, veneenlaskupaikka, kanoottilaituri

Tulentekopaikoilla

 • Puiston kaikilla tulentekopaikoilla on tulisijat, polttopuut, telttapaikkoja ja käymälä. Ota mukaan omat wc-paperit.
 • Tulentekopaikkojen lisärakenteet:
  • Lapinsalmi: grillikatos, ruokailukatos, kaksi laituria. 
  • Kuutinkanava, kanavan länsipää: opastetaulu, katettu tulentekopaikka ja ruokailukatos, kanoottilaituri.
 • Kuutinkanava, kanavan itäpää: kanoottilaituri ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.
 • Kuutti: käymälä 100 m reittiä pitkin länteen.
 • Olhava: laavu ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.
 • Kirnukangas: laavu
 • Lojukoski: kanoottilaituri ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.

Vuokrakohteet:

Reittiselostus

Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.
Reitin voi kiertää molempiin suuntiin ja jakaa itselleen sopiviin päivämatkoihin. 
Kaakkurinkierrokselle voi lähteä kaikilta kolmelta Repoveden pysäköintialueelta.

Tässä reittiselostuksessa reitti kuvataan niin, että lähtöpaikkana on Lapinsalmen pysäköintialue ja reitti kierretään myötäpäivään. 

Lapinsalmi-Kuutinkanava, vajaa 5 km. Reitti alkaa Lapinsalmen sillan ylityksellä ja jatkuu pohjoiseen Katajavuorelle, jonne kiivetään pitkät puiset portaat. Näköalojen jälkeen laskeudutaan alas ja Katajajärven kautta Kuutinkanavan tulentekopaikkaa kohti.

Kuutinkanava-Sukeltajaniemi 8,5 km. Kuutinkanavan jälkeen reitti suuntaa luoteeseen kohti Olhavaa ja Korpinkierrosta. Olhavalle matkaa on noin 2,5 km. Reitti kiertää Korpinkierroksen myötäpäivään niin, että se ensin ohittaa Olhavan kaivon ja poikkeaa lännessä Karhulahden tulentekopaikalle, jonne on reitiltä 300 m pisto. Reitti kiertää Olhavanlammen pohjoispuolelta Olhavavuoren päälle ja jylhien kalliomaisemien äärelle. Olhavalta reitti suuntaa itään ja luonnonkauniin Valkjärven rantoja seuraillen kohti Sukeltajaniemen tulentekopaikkaa.

Sukeltajaniemi-Lojukoski, noin 5,5 km. Sukeltajaniemestä matka jatkuu Saarijärveä ja Lojukoskea kohti. Saarijärven pysäköintialueen kupeessa on kansallispuiston huoltotukikohta Tolosen talo, jonka pihalta löytyy kaivo. Kaivolta reitti kääntyy pitkin varoalueen rajaa etelää kohti. Rajareitiltä Kaakkurinkierros tekee koukkauksen länteen kohti Kirnukankaan laavua ja tulentekopaikkaa. Lähistöllä on Kirnuhuo'on kalliopoukama ja reitti jatkuu portaita nousten Hauklammenvuoren näköalapaikalle. Siitä reitti jatkaa edelleen itään/kaakkoon kohti Lojukosken tulentekopaikkaa. 


Lojukoski_Lapinsalmi, reilut 7 km.  Lojukoskelta kierros jatkuu varoalueen rajan myötäisesti etelään ja Tervajärven kautta aina Lapinsalmelle saakka. Lojukosken jälkeen polku ylittää Sulkusalmen kävelysillan ja päätyy Tervajärven rantaa myötäillen lounaaseen Tervajärven pysäköintialueelle. Lojukoskelta Tervajärven pysäköintialueelle on 3,3 km. Tervajärveltä reitti kulkee Talaksen tulentekopaikalle luoteeseen ja jatkaa siitä länteen kohti Kapiavettä ja Määkijänniemeä. Reitti päättyy Kapiaveden ylitykseen Ketunlossilla ja paluuseen Lapinsalmen pysäköintialueelle. 

Huomioitavaa

Kaakkurinkierros kannattaa jaksottaa kuljettavaksi 2-4 päivän kuluessa. Korkeuserojen vuoksi kulkemiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Repoveden varauskodat ovat tasavälein reitin varrella, joten niitä hyödyntäen voi retkeillä ilman telttaa.

Retkeilijä katselee vuorelta kesäistä järvimaisemaa.

Nähtävää ja koettavaa

Kaakkurinkierrokselta avautuu useita hienoja kaukomaisemia mm. Katajavuorelta, Olhavanvuorelta ja Hauklamminvuorelta. Kuutinkanavalla on esillä alueen vanhaa uittokulttuuriperintöä ja Kirnuhuo'on kalliopaasien kätköissä keitettiin aikoinaan pontikkaa. Lapinsalmen pylonisilta, Ketunlossi sekä Olhavan kiipeilykallion ovat Repoveden nähtävyyksistä kenties tunnetuimmat. 

Reitiltä voi poiketa Mustanlamminvuorelle, jonka laella olevaan näkötorniin kiipeämällä näkee kauas joka suuntaan. 

Kaksi retkeilijää meloo kajakeilla kapeassa salmessa.

Vesi- ja melontareitit

Alueella ei ole merkittyjä melontareittejä, mutta runsaasti palvelurakenteita melojille. 

Repoveden idyllisiin maisemiin pääset tutustumaan myös meloen tai soutaen. Mahtavat kallionjyrkänteet ja suojaisat vedet tekevät Repovedestä mainion vesiretkeilykohteen myös vähän meloneille ja harrastusta aloittaville. 

Lähtöpisteitä kansallispuistossa

Lapinsalmen pysäköintialue, pelastuslaituri, Riippusillantie 55, Kouvola
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Tervajärven pysäköintialue, veneenlaskupaikka, Kivisilmäntie 720, Kouvola
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Kansallispuiston alueella on useita taukopaikkoja, joiden yhteydessä kanoottilaiturit. Laiturit näet alueen kartasta. Kanoottilaiturit sijaitsevat Lapinsalmella sekä pysäköintialueen että tulentekopaikan puolella, Kapiavedellä, Määkijällä, Lojukoskella, Mustavuorella, Kuutinkanavalla ja Karhulahdessa. Lisäksi kanoottilaituri Tervajärven puolella puiston sisääntulon yhteydessä. 

Tulentekopaikkojen läheisyydessä voi leiriytyä lyhytaikaisesti. Karhulahdessa, Lojukoskella sekä Määkijässä on myös vuokrakodat. Lisätietoja löydät Palvelut-sivulta.  
Muista ottaa mukaan WC-paperia sekä tarkistaa maastopalovaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi)!

Tutustu myös alueen nähtävyyksiinvälinevuokraustietoihin, veneilijöiden erityispalveluihin sekä alueelle veneellä saapuvien opastukseen.

Reittiehdotuksia 

Itse kansallispuistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta alueesta on saatavilla useita karttojaRepoveden kansallispuiston palvelukartta (pdf, 6,0 Mt, julkaisut.metsa.fi) riittää hyvin suunnistamiseen.
Hieman pidempää melontaretkeä suunnittelevan kannattaa suunnata katseensa myös puiston rajojen ulkopuolelle, kuten Tihvetjärvelle ja Hirvenpääjoelle tai aloittaa retkensä esimerkiksi Hillosensalmelta tai Orilammelta. Tervajärvelle tai Tervajärveltä päästäkseen on ylitettävä kannas, jota varten kannattaa ottaa mukaan kanoottikärry.

Repoveden länsipuolella kulkee Savonselän Melontarengas -reitti. Se kulkee Voikoskelta Vuohijärven kautta Siikakoskelle ja sieltä edelleen Verlaan. Repoveden maisemiin voi poiketa Hillosensalmen kohdalta. Reittiä on mainostettu maailman pisimpänä (360 km) sisävesien melontareittinä, ja sen voi toki meloa vain osittain. Reitin maisemat vaihtelevat luonnonkauniista salomaista taajamien asutukseen.

Huomioitavaa

Kunnioita mökkirauhaa ohittamalla yksityiset mökkirannat vähintään noin 50 metrin päästä. Kts. Repoveden yksityismökit -kartta (pdf 3,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Repoveden vesillä liikkuu myös veneitä ja esimerkiksi vesiskoottereita. Muuhun liikenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota etenkin Kapiavedellä.

Repoveden kaakkureiden pesinnän onnistumiseksi pienet lammet ja järvet kuten Olhavanlampi tulee rauhoittaa vesiliikenteeltä kuten melomiselta, soutelulta ja suppailulta.

Alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jossa liikkuminen ilman erillistä lupaa on kielletty. Alue on merkitty maastoon ja kartoille.

Kaksi maastopyöräilijää ajaa hiekkatiellä metsämaisemassa.

Pyöräilyreitit

Reitit ovat käytettävissä sulan maan aikaan. Pyöräily on sallittu vain siihen osoitetuilla reiteillä.
Korkeuserojen vuoksi pyöräily on varsin raskasta.

Repoveden kansallispuisto on saavutettavissa myös pyöräillen ja kuuluisimmat kaukomaisematkin ovat vain patikkamatkan päässä pyöräilyreitiltä. Puiston pohjoispuolella alkavat mainiot maastopyöräilyreitit aina Mäntyharjulle saakka.

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Pyöräilyreitit on merkitty symboleilla risteysviittoihin. Löydät reitit ja palvelut myös kartalta (pdf, 6 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Pyöräilyreitit sivuavat useita kansallispuiston tulentekopaikkoja. Määkijän, Lojukosken, Karhulahden ja Kuutinkanavan tulentekopaikat ovat saavutettavissa pyöräillen. Tulentekopaikkojen läheisyydessä voi myös telttailla. Karhulahdessa, Lojukoskella sekä Määkijässä on vuokrakodat. Lisätietoja löydät palvelut-sivulta.  

Muista ottaa mukaan WC-paperia sekä tarkistaa maastopalovaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi)!

Reittiehdotuksia

Kansallispuiston sisällä voi pyöräillä ympyräreitin aloittaen miltä hyvänsä sisääntulolta: esimerkiksi Lapinsalmelta aloittaessa pyöräillään ensin Ketunlossille ja sieltä Määkijään leveää, kestävöityä polkua pitkin. Määkijän jälkeen reitti yhtyy huoltotiehen ja pian Kivisilmäntiehen Kuutinkanavan eteläpuolella. Kivisilmäntie vaihtuu Kuismantieksi ja johtaa Saarijärvelle, josta reitti jatkuu oikealle metsäistä huoltouraa pitkin. Varoalueen rajaa myötäilevä reitti kulkee Lojukosken kautta Tervajärvelle, josta jatketaan Kivisilmäntietä pohjoiseen ja sieltä Määkijän ja lossin kautta takaisin Lapinsalmelle. 

Puiston pohjoispuolella kansallispuiston reitit yhtyvät Mäntyharju-Repovesireittiin (mantyharju.fi). Reitiltä poikkeaa polku myös Orilammen majalle. Reittiä on kunnostettu ja linjattu erityisesti maastopyöräilijöitä ajatellen.

Repovedelle voi poiketa myös valtakunnalliselta pyöräilyreitiltä nro 15, joka kulkee Kotkasta Mikkeliin. Reitti sivuaa Lapinsalmen sisääntuloa. Viimeiset kolme kilometriä ajetaan päällystämätöntä Tihvetniementietä.

Huomioitavaa

Kansallispuistossa pyöräily on sallittu vain siihen osoitetuilla reiteillä, kuten huoltourilla ja tiellä. 
Kansallispuiston kuuluisimmat näköalapaikat kuten Olhava ja Mustanlamminvuori eivät ole pyöräilyreittien varrella. Varaudu siis jättämään pyöräsi lukittuna polun varteen tai taukopaikalle maisemien katselun ajaksi.

Puiston läpi kulkeva Kuismantie ja Kivisilmäntie on suljettu puomein, mutta teillä on silti liikennettä. Tie on mutkainen ja mäkinen soratie!

Kaikilla reiteillä on myös jalankulkijoita.

Asiakaspalvelu

Saimaan luontokeskus Riihisaari
p. 020 639 5929
saimaa(a)metsa.fi

Kolin luontokeskus Ukko
p. 020 639 5654
ukko(at)metsa.fi

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Repoveden kartan Retkikartta.fi:ssä.

Pysäköintialueet

Lapinsalmi

 • Riippusillantie 55, Kouvola


Saarijärvi

 • Kuismantie 990, Kouvola


Tervajärvi

 • Kivisilmäntie 720, Kouvola

Retkiehdotuksia

Tutustu puistoon  
Ketunlenkki 3,5 km (Lapinsalmi - Kapiavesi - Lapinsalmi) 

Saarijärven pysäköintialueelta  
3 km kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille sekä 2,5 km Kirnuhuokoon

Tervajärven pysäköintialueelta  
koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kierrokselle tai vesitse kanootilla

Kuutinkanavalle  
maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta, pääsee hyvin myös vesitse

Päiväretket
Yhdistä vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä

Linja-autoryhmät
Linja-auton kannattaa noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.

Vesibussi
pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa