Repoveden nähtävyydet

7.10.2019
Lapinsalmen silta on purettu ja uutta siltaa rakennetaan parhaillaan. Silta valmistuu ja avataan marraskuussa. Työmaa-alue on aidattu ja pääsy ulkopuolisilta on kielletty. Rakennustöistä aiheutuu jonkin verran meteliä. Ketunlossi on normaalissa käytössä. Se poistetaan käytöstä pakkasten tullessa - yleensä joulukuun puolella. Lapinsalmen sillan korvaavat maksuttomat venekuljetukset jatkuvat myös syyslomaviikoilla 12.-27.10.2019.

Näköalat

 • Olhavanvuorelta avautuu vaikuttavat näkymät ympäröiviin metsiin ja Olhavanlammelle. Pystysuora kallionseinämä laskee jalkojen juuresta 50 m matkan Olhavanlammen rantaan. Vuoren huipulta nähtynä lampi on kuin pieni pesä metsän sylissä. Kaakkurin näkee usein lipumassa lammen vesillä kaikessa rauhassa. Karhulahdentieltä kannattaa poiketa Olhavanlammen rantaan, josta avautuu upea näkymä Olhavanvuoren jyrkänteisiin. Tyynenä ja aurinkoisena kesäpäivänä vuorenseinämän sadat sävyt hehkuvat kertautuen vielä lammen pinnastakin.

Olhavanlammen taustalla Olhavanvuori. Kuva: Tuomo Häyrinen

 • Jyrkälle Mustalammin-vuorelle on raskasta kivuta ja hankala tulla alas, mutta näköalan vuoksi reissu kannattaa tehdä. Mustalammin-vuoren näkötornista on hyvällä ilmalla esteetön näköala melkein koko Repoveden alueen yli. Silmiin ei osu rakennuksia lähes yhtenäisen metsäpeitteen keskeltä. Repoveden Ruskiansalmi väikkyy kahden niemen välissä.
 • Lapinsalmen riippusilta on poistettu käytöstä. Uusi, ns. pylonisilta, valmistuu syksyllä 2019.
 • Katajavuorelle kohoavat portaat lähes pystysuoraa jyrkännettä pitkin kohti taivasta. Nousu palkitaan yhdellä Repoveden kauneimmista näköaloista. Maisemia ihaillessa mielikin lepää.
 • Ketunlossi on mielenkiintoinen osa Ketunlenkkiä (lossi ei ole käytössä talvisin). Lossin ollessa tauolla Ketunlenkki ei ole kierrettävissä kokonaisuudessaan. Salmi on virtainen, eikä sitä pidä lähteä jäätä pitkin ylittämään. Tiedotamme lossin liikennöinnistä Repoveden facebook -sivulla ja Repoveden ajankohtaista -sivulla.Ketunlossi. Kuva: Saara Olkkonen

Historialliset kohteet

 • Muinaishistoria näkyy Olhavanvuorella. Vuonna 2000 sen seinämästä löytyi vasenta kämmentä esittävä kalliomaalaus. Muinaisia kuvia on aiemmin löytynyt Löppösen luolalta, joka sijaitsee Repoveden läheisyydessä Ruskiansalmen eteläpäässä.
  • Muistathan, että kalliomaalaukset ovat muinaismuistolain mukaan rauhoitettuja!
 • Myös Kuutinlahden näyttävä kalliosortuma kertoo omalta tavallaan alueen muinaishistoriasta. Kuutinvuori sortui noin 9300 vuotta sitten. Sortumapaikalla on pidetty Kuutinlahden konsertteja ja lahdella onkin erinomainen akustiikka.
 • Kuutinkanava on vanha puinen uittoränni, joka oikaisi tukkien uittomatkan Tervajärveltä suoraan Repoveteen. Kuutinkanava on rakennettu 1912 ja sillä on pituutta 270 metriä. Alun perin kanava oli kivetty uoma, mutta siihen ei riittänyt tarpeeksi vettä. Tilalle rakennettiin puiden uittamiselle sopivampi puinen ränni eli uittoruuhi. Viimeiset tukit kolisivat rännissä vuonna 1968. Tukkilaisaikojen tervantuoksuinen muisto on kunnostettu vuonna 1996. Kuutinkanavalla on tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä kanootti- ja laivalaiturit.
 • Kirnuhuo'on 10 - 15 m korkeuteen nousevien kalliopaasien muodostaman katon kätköissä keiteltiin ennen vanhaan pontikkaa.
Kuutinlahden massiivinen kalliosortuma. Kuva: Metsähallitus / Heidi Kilpeläinen

Nähtävyydet lähiseudulla

 • Repoveden läheisyydessä on yli 20 m korkea Elvingin torni. Valkoinen, kahdeksankulmainen torni erottuu hyvin Repoveden maisemasta. Vuorineuvos Rudolf Elving rakennutti torninsa vuosina 1905 - 1907. Tornista tarkkailtiin metsäpalojen alkuja ja luvattomia metsästys- ja kalastuspuuhia. Sotien aikana tornissa oli lottien ilmavalvontapaikka. Torni sijaitsee Orilammelle vievän tien varressa Kirjokiven kartanon niemellä. Kunnostettu torni on avoinna kesäaikana (www.visitkouvola.fi), jolloin huipulle pääsee maksusta ihailemaan Repovettä toisesta suunnasta. Tornin ylläpidosta vastaa LC Valkeala.