Repoveden nähtävyydet

17.1.2024, päivitetty 22.5.
Lapinsalmen silta Repoveden kansallispuistossa suljetaan toistaiseksi. Retkeilijöitä pyydetään saapumaan Repoveden kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven pysäköintialueiden kautta. Lapinsalmelta pääset reiteille Ketunlossilla, mutta se ruuhkautuu helposti vilkkaina ajankohtina.

Näköalat

Olhavanvuori

Olhavanvuorelta avautuu vaikuttavat näkymät ympäröiviin metsiin ja Olhavanlammelle. Pystysuora kallionseinämä laskee jalkojen juuresta 50 m matkan Olhavanlammen rantaan. Vuoren huipulta nähtynä lampi on kuin pieni pesä metsän sylissä. Kaakkurin näkee usein lipumassa lammen vesillä kaikessa rauhassa. Karhulahdentieltä kannattaa poiketa Olhavanlammen rantaan, josta avautuu upea näkymä Olhavanvuoren jyrkänteisiin. Tyynenä ja aurinkoisena kesäpäivänä vuorenseinämän sadat sävyt hehkuvat kertautuen vielä lammen pinnastakin.

Vuoren jyrkkä seinämä nousee lammesta. Metsää ja pilviä heijastuu lammen tyyneen pintaan.

Mustalamminvuoren näkötorni

Jyrkälle Mustalamminvuorelle on raskasta kivuta ja hankala tulla alas, mutta näköalan vuoksi reissu kannattaa tehdä. Mustalamminvuoren näkötornista on hyvällä ilmalla esteetön näköala melkein koko Repoveden alueen yli. Silmiin ei osu rakennuksia lähes yhtenäisen metsäpeitteen keskeltä. Repoveden Ruskiansalmi väikkyy kahden niemen välissä.

Näkötorni metsäisen kallion laella.

Lapinsalmen silta

Lapinsalmen uusi ja komea silta avattiin marraskuussa 2019. Silta kulkee 12 metrin korkeudessa ja pituutta sillä on 55 metriä.  Silta on vakaa ja siinä on suora kansi, joten sitä on mukava käyttää ympäri vuoden. Sillalta avautuvat maisemat Kapiavedelle ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsee suosittu Lapinsalmen tulentekopaikka.

Katajavuori portaineen

Katajavuorelle kohoavat portaat lähes pystysuoraa jyrkännettä pitkin kohti taivasta. Näissä Repoveden pisimmissä portaissa on yhteensä 224 askelmaa. Nousu palkitaan yhdellä Repoveden kauneimmista näköaloista. 

Kaksi retkeilijää kesällä nousemassa mutkittelevia portaita kaiteesta tukea ottaen. Portaat ovat jylhän kallioseimän vieressä.

Ketunlossi

Ketunlossi on mielenkiintoinen osa Ketunlenkkiä. Käsivoimin rannalta toiselle kiskottava lossi on elämys etenkin lapsille. Vilkkaimpina aikoina lossille voikin muodostua jonoa. 
Talvisin, yleensä marraskuulta huhti-toukokuulle, Ketunlosi ei ole käytössä. Silloin Ketunlenkkikään ei ole kierrettävissä kokonaisuudessaan. Salmi on virtainen, eikä sitä pidä lähteä jäätä pitkin ylittämään. Tiedotamme lossin liikennöinnistä Repoveden facebook -sivulla ja Repoveden ajankohtaista -sivulla.Retkeilijät ovat vetämässä lossia salmen yli.

Historialliset kohteet

Kalliomaalaus Olhavanvuorella

Muinaishistoria näkyy Olhavanvuorella. Vuonna 2000 sen seinämästä löytyi vasenta kämmentä esittävä kalliomaalaus. Muinaisia kuvia on aiemmin löytynyt Löppösen luolalta, joka sijaitsee Repoveden läheisyydessä Ruskiansalmen eteläpäässä.

  • Muistathan, että kalliomaalaukset ovat muinaismuistolain mukaan rauhoitettuja!

Kuutinlahden kalliosortuma

Myös Kuutinlahden näyttävä kalliosortuma kertoo omalta tavallaan alueen muinaishistoriasta. Kuutinvuori sortui noin 9300 vuotta sitten. Sortumapaikalla on pidetty Kuutinlahden konsertteja ja lahdella onkin erinomainen akustiikka.

Vuoresta irronnut kalliosortuma järven rannassa.

Kuutinkanava

Kuutinkanava on vanha puinen uittoränni, joka oikaisi tukkien uittomatkan Tervajärveltä suoraan Repoveteen. Kuutinkanava on rakennettu 1912 ja sillä on pituutta 270 metriä. Alun perin kanava oli kivetty uoma, mutta siihen ei riittänyt tarpeeksi vettä. Tilalle rakennettiin puiden uittamiselle sopivampi puinen ränni eli uittoruuhi. Viimeiset tukit kolisivat rännissä vuonna 1968. Tukkilaisaikojen tervantuoksuinen muisto on kunnostettu vuonna 1996. Kuutinkanavalla on tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä kanootti- ja laivalaiturit.

Kirnuhuoko

Kirnuhuo'on 10 - 15 m korkeuteen nousevien kalliopaasien muodostaman katon kätköissä keiteltiin ennen vanhaan pontikkaa.

 

Nähtävyydet lähiseudulla

Elvingin torni

Repoveden läheisyydessä on yli 20 m korkea Elvingin torni. Valkoinen, kahdeksankulmainen torni erottuu hyvin Repoveden maisemasta. Vuorineuvos Rudolf Elving rakennutti torninsa vuosina 1905 - 1907. Tornista tarkkailtiin metsäpalojen alkuja ja luvattomia metsästys- ja kalastuspuuhia. Sotien aikana tornissa oli lottien ilmavalvontapaikka. Torni sijaitsee Orilammelle vievän tien varressa Kirjokiven kartanon niemellä. Kunnostettu torni on avoinna kesäaikana (visitkouvola.fi), jolloin huipulle pääsee maksusta ihailemaan Repovettä toisesta suunnasta. Tornin ylläpidosta vastaa LC Valkeala.

Verla

Idyllinen Verla on tehdasmuseo ja UNESCOn maailmanperintökohde. Se sijaitsee vain 25 minuutin ajomatkan päässä Lapinsalmen pysäköintialueelta. Kesäisin Verlaan pääsee myös Repovesibussilla Kouvolasta tai Repovedeltä. Vanhan puuhiomon ja pahvitehtaan koneiden äärellä voit tutustua menneiden sukupolvien työntekoon ja elämään pienessä tehdaskylässä. Tutustu alueen nähtävyyksiin, tarinoihin ja runsaaseen palvelutarjontaan osoitteessa verla.fi

Monikerroksisen tiilirakennuksen päädyssä on vuosiluku 1893. Ihmisiä on kävelemässä rakennuksen pihalla kesällä.

Avaa Repoveden kansallispuiston virtuaalioppaan visitrepovesi.fi.