Repoveden nähtävyydet

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Näköalat

 • Olhavanvuorelta avautuu vaikuttavat näkymät ympäröiviin metsiin ja Olhavanlammelle. Pystysuora kallionseinämä laskee jalkojen juuresta 50 m matkan Olhavanlammen rantaan. Vuoren huipulta nähtynä lampi on kuin pieni pesä metsän sylissä. Kaakkurin näkee usein lipumassa lammen vesillä kaikessa rauhassa. Karhulahdentieltä kannattaa poiketa Olhavanlammen rantaan, josta avautuu upea näkymä Olhavanvuoren jyrkänteisiin. Tyynenä ja aurinkoisena kesäpäivänä vuorenseinämän sadat sävyt hehkuvat kertautuen vielä lammen pinnastakin.

Vuoren jyrkkä seinämä nousee lammesta. Metsää ja pilviä heijastuu lammen tyyneen pintaan.

 • Jyrkälle Mustalamminvuorelle on raskasta kivuta ja hankala tulla alas, mutta näköalan vuoksi reissu kannattaa tehdä. Mustalamminvuoren näkötornista on hyvällä ilmalla esteetön näköala melkein koko Repoveden alueen yli. Silmiin ei osu rakennuksia lähes yhtenäisen metsäpeitteen keskeltä. Repoveden Ruskiansalmi väikkyy kahden niemen välissä.
 • Lapinsalmen uusi ja komea, ns. pylonisilta, avattiin marraskuussa 2019. Silta kulkee 12 metrin korkeudessa ja pituutta sillä on 55 metriä. Sillalla ei ole henkilömäärään liittyviä käyttörajoituksia, kuten vanhalla riippusillalla.
 • Katajavuorelle kohoavat portaat lähes pystysuoraa jyrkännettä pitkin kohti taivasta. Nousu palkitaan yhdellä Repoveden kauneimmista näköaloista. Maisemia ihaillessa mielikin lepää.
 • Ketunlossi on mielenkiintoinen osa Ketunlenkkiä (lossi ei ole käytössä talvisin). Lossin ollessa tauolla Ketunlenkki ei ole kierrettävissä kokonaisuudessaan. Salmi on virtainen, eikä sitä pidä lähteä jäätä pitkin ylittämään. Tiedotamme lossin liikennöinnistä Repoveden facebook -sivulla ja Repoveden ajankohtaista -sivulla.Retkeilijät siirtävät itsensä lossilla salmen yli.

Historialliset kohteet

 • Muinaishistoria näkyy Olhavanvuorella. Vuonna 2000 sen seinämästä löytyi vasenta kämmentä esittävä kalliomaalaus. Muinaisia kuvia on aiemmin löytynyt Löppösen luolalta, joka sijaitsee Repoveden läheisyydessä Ruskiansalmen eteläpäässä.
  • Muistathan, että kalliomaalaukset ovat muinaismuistolain mukaan rauhoitettuja!
 • Myös Kuutinlahden näyttävä kalliosortuma kertoo omalta tavallaan alueen muinaishistoriasta. Kuutinvuori sortui noin 9300 vuotta sitten. Sortumapaikalla on pidetty Kuutinlahden konsertteja ja lahdella onkin erinomainen akustiikka.
 • Kuutinkanava on vanha puinen uittoränni, joka oikaisi tukkien uittomatkan Tervajärveltä suoraan Repoveteen. Kuutinkanava on rakennettu 1912 ja sillä on pituutta 270 metriä. Alun perin kanava oli kivetty uoma, mutta siihen ei riittänyt tarpeeksi vettä. Tilalle rakennettiin puiden uittamiselle sopivampi puinen ränni eli uittoruuhi. Viimeiset tukit kolisivat rännissä vuonna 1968. Tukkilaisaikojen tervantuoksuinen muisto on kunnostettu vuonna 1996. Kuutinkanavalla on tulentekopaikka, kuivakäymälä sekä kanootti- ja laivalaiturit.
 • Kirnuhuo'on 10 - 15 m korkeuteen nousevien kalliopaasien muodostaman katon kätköissä keiteltiin ennen vanhaan pontikkaa.
Vuoresta irronnut kalliosortuma järven rannassa.

Nähtävyydet lähiseudulla

Avaa Repoveden kansallispuiston virtuaalioppaan visitrepovesi.fi.