Repoveden aktiviteetit

Päivitetty 31.5.2024
Lapinsalmen silta Repoveden kansallispuistossa suljetaan toistaiseksi. Retkeilijöitä pyydetään saapumaan Repoveden kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven pysäköintialueiden kautta. Lapinsalmelta pääset reiteille Ketunlossilla ja ylitysveneellä, jonka aikataulut löydät nettisivultamme ajankohtaista-osiosta.

Repoveden kansallispuisto kutsuu patikoimaan, retkeilemään, kiipeilemään, melomaan, ihailemaan näköaloja ja nauttimaan poikkeuksellisen jylhistä kalliomaisemista. Seikkailu on lähellä!

Muistathan, että liikkuminen puiston itäpuolisella Pahkajärven ampuma-alueella on kielletty.

Patikointi ja vaellus

Repoveden kansallispuisto on perinteinen ja suosittu patikointikohde. Puistossa on yhteensä noin 45 km merkittyjä retkeilyreittejä Ketunlenkistä (3,5 km) Kaakkurin Kierrokseen (26 km). Voit valita lyhyiden ja helppojen ja haastavien, ylös kallioille nousevien reittien joukosta itsellesi parhaiten sopivan. Päiväretkiin voit yhdistää myös melontaa, soutua ja ohjattuja retkiä tai aktiviteetteja.

Voit tehdä Repovedellä myös useamman vuorokauden vaelluksia tai jatkaa kansallispuistosta eteenpäin pidemmille vaellusreiteille. Lisätietoa Mäntyharjun kunnan ylläpitämistä reiteistä (mantyharju.fi).Kaksi retkeilijää kävelee pitkoksilla kesäisessä metsässä.

Nähtävyydet ja näköalat

Repovesi hemmottelee kävijää näköaloilla. Olhavanvuorella jalkojesi juuressa putoaa 50 metrin pystysuora kallioseinämä. Alhaalta Olhavanlammen rannalta voit ihailla taitavia, huimapäisiä kiipeilijöitä.

Mustalamminvuoren näkötornista näet kirkkaalla säällä melkein koko Repoveden alueen yli. Katajavuorelle kiivetään kuin taivaaseen: portaita pitkin lähes pystysuoraa jyrkännettä vasten. Hienoja näköaloja voit ihastella myös Tolosenvuorelta ja Tervajärven rantakallioilta. Hauklamminvuorelle ja sieltä alas Kirnuhuokoon kannattaa kävellä silloin, kun haluaa tuntea itsensä oikein pieneksi jylhien kallioseinämien muodostamassa pesässä.

Elämyksen tarjoaa myös Lapinsalmen ylitys pitkin 12 metrin korkeudessa kulkevaa, 55 metriä pitkää, siltaa. 

Kuutinkanavan vanha uittoränni on tervantuoksuinen muisto tukkilaisajoista, jolloin alueen mataliin puroihin rakennettiin puisia kouruja ja pieniä patoja eli tammia tukkien uittamista varten. 

Vuoren jyrkkä seinämä nousee lammesta. Lammen yllä on aamu-usvaa.

Melonta ja soutu

Ihaile Repoveden jyhkeitä kallioita vesiltä käsin. Täällä voit tehdä pitkiäkin melonta- ja souturetkiä ja vuokrata välineitä, mm. kanootteja ja kirkkoveneitä yhteistyöyrittäjiltämme. Varsinaisia melontareittejä ei ole, mutta alueella on helppo suunnistaa. Rantautumista helpottavat lukuisat kanoottilaiturit tulentekopaikkojen yhteydessä. Melo vaikkapa Mäntyharjulta Repovedelle (50 km) (mantyharju.fi).

Huomio! Ethän vesillä liikkuessasi mene liian lähelle yksityisiä mökkirantoja! Jätä vähintään 50 metrin etäisyys. Kartta (pdf 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).


Meloja on kääntynyt katsomaan kameraan. Veden pinta on tyyni.

Muut aktiviteetit

Hiihto: Repoveden kansallispuistossa ei ole latuverkostoa. Lähimmät hiihtoladut lähtevät Orilammen lomakeskuksesta, Orilammen majalta, josta jäälatu ylettyy Karhulahden tulentekopaikalle saakka. Reittien ulkopuolella hiihtelystä voi nautiskella, kunhan pysyttelee poissa liikkumiskieltoalueelta. Kannattaa muistaa, että Repovedellä on paljon virtavesiä, jotka heikentävät jäätä. Talvella virtausten paikat myös muuttuvat.

Kalastus:

Kiipeily: Noin 50 m korkea Olhavanvuori on Suomen paras kalliokiipeilykohde. Kiipeily on kielletty muinaismuistolain nojalla Olhavanvuoren kalliomaalauksen läheisyydessä. Lisäksi uusien hakojen ja porahakojen kiinnittäminen kallioon on kielletty. Alueen muilla vuorilla kalliokiipeily ei ole sallittua herkästi vahingoittuvan kasvillisuuden vuoksi. Lisätietoja turvallisesta kiipeilystä tai kalliolta laskeutumisesta.

Kaksi kalliokiipeilijää seisoo vuorella kiipeilyvarustuksissaan.

Lumikenkäily: Lumikengillä pääset paikkoihin, jotka ovat kesällä liian hankalasi tavoitettavissa. Lumipeite suojelee maastoa kulumiselta ja muovaa maisemat uuden näköisiksi.

Marjastus ja sienestys: Poimi talteen mustikat, puolukat, kantarellit, männynherkkutatit, haperot ja kangasrouskut. Syötävien marjojen ja ruokasienien poimiminen on sallittua myös kansallispuistossa. Suppilovahverot majailevat kosteilla pohjoisrinteillä. Marjastaa ja sienestää voi liikkumiskieltoaluetta lukuun ottamatta.

Pyöräily: Pyöräile esimerkiksi Kuismantietä pitkin puiston halki ja koettele kuntoasi mäkisessä maastossa. Pyöräily on sallittu alueen teillä sekä erikseen karttaan ja maastoon merkityillä reiteillä.  Kartta (pdf 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

Pyöräilijä ajaa metsän reunustamalla hiekkatiellä. Pyörän tarakalla on täydet pyörälaukut.

Retkiluistelu: Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat. Lisätietoja turvallisesta retkiluistelusta.

Ryhmäopastukset: Yhteistyöyrittäjät järjestävät muun muassa opastettuja patikka- ja melontaretkiä sekä maastoruokailuja. 

Uinti: Parhaiten pääset uimaan Tervajärven pysäköintialueen läheisyydestä, Määkijältä, Lapinsalmen tulentekopaikalta ja Kuutinkanavalta. Alueella ei ole virallista uimarantaa.