Repoveden aktiviteetit

4.8.2022
Tervajärven pysäköintialueelle johtava Kivisilmäntie on siltatyön vuoksi poikki 15.8.–15.10.2022. Saapuminen Repovedelle tapahtuu Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueiden kautta. Lue lisää.

Repoveden kansallispuisto kutsuu patikoimaan, retkeilemään, kiipeilemään, melomaan, ihailemaan näköaloja ja nauttimaan poikkeuksellisen jylhistä kalliomaisemista. Seikkailu on lähellä!

Muistathan, että liikkuminen puiston itäpuolisella Pahkajärven ampuma-alueella on kielletty.

Patikointi ja vaellus

Repoveden kansallispuisto on perinteinen ja suosittu patikointikohde. Puistossa on yhteensä noin 45 km merkittyjä retkeilyreittejä Ketunlenkistä (3,5 km) Kaakkurin Kierrokseen (26 km). Täältä löydät niin lyhyet, esteettömät kuin hyvää kuntoa vaativat, jyrkänteille nousevat reitit. Päiväretkiin voit yhdistää myös melontaa, soutua ja ohjattuja kalastusretkiä.

Voit tehdä Repovedellä myös useamman vuorokauden vaelluksia tai jatkaa kansallispuistosta eteenpäin pidemmille vaellusreiteille. Lisätietoa Mäntyharjun kunnan ylläpitämistä reiteistä (mantyharju.fi).Kaksi retkeilijää kävelee pitkoksilla kesäisessä metsässä.

Nähtävyydet ja näköalat

Repovesi hemmottelee kävijää näköaloilla. Olhavanvuorella jalkojesi juuressa putoaa 50 metrin pystysuora kallioseinämä. Olhavanlammen rannalta voit ihailla taitavia, huimapäisiä kiipeilijöitä.

Mustalamminvuoren näkötornista näet kirkkaalla säällä melkein koko Repoveden alueen yli. Katajavuorelle kiivetään kuin taivaaseen: portaita pitkin lähes pystysuoraa jyrkännettä vasten. Hienoja näköaloja voit ihastella myös Tolosenvuorelta ja Tervajärven rantakallioilta. Kirnuhuokoon kannattaa kävellä silloin, kun haluaa tuntea itsensä oikein pieneksi jylhien kallioseinämien muodostamassa pesässä.

Elämyksen tarjoaa myös Lapinsalmen ylitys pitkin 12 metrin korkeudessa kulkevaa, 55 metriä pitkää, siltaa. 

Kuutinkanavan vanha uittoränni on tervantuoksuinen muisto tukkilaisajoista.

Vuoren jyrkkä seinämä nousee lammesta. Lammen yllä on aamu-usvaa.

Melonta ja soutu

Ihaile Repoveden jyhkeitä kallioita vesiltä. Täällä voit tehdä pitkiäkin melonta- ja souturetkiä ja vuokrata välineitä, mm. kanootteja ja kirkkoveneitä. Rantautumista helpottavat lukuisat kanoottilaiturit tulentekopaikkojen yhteydessä. Melo vaikkapa Mäntyharjulta Repovedelle (50 km) (mantyharju.fi).

Huomio! Ethän vesillä liikkuessasi mene liian lähelle yksityisiä mökkirantoja! Jätä vähintään 50 metrin etäisyys. Kartta (pdf 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).
Meloja on kääntynyt katsomaan kameraan. Veden pinta on tyyni.

Muut aktiviteetit

Hiihto: Repoveden kansallispuistossa ei ole latuverkostoa. Lähimmät hiihtoladut lähtevät Orilammen lomakeskuksesta, Orilammen majalta, josta jäälatu ylettyy Karhulahden tulentekopaikalle saakka. Reittien ulkopuolella hiihtelystä voi nautiskella, kunhan pysyttelee poissa liikkumiskieltoalueelta. Kannattaa muistaa, että Repovedellä on paljon virtavesiä, jotka heikentävät jäätä. Talvella virtausten paikat myös muuttuvat.

Kalastus:

Kiipeily: Noin 50 m korkea Olhavanvuori on Suomen paras kalliokiipeilykohde. Kiipeily on muinaismuistolailla kielletty Olhavanvuoren kalliomaalauksen läheisyydessä. Lisäksi uusien hakojen ja porahakojen kiinnittäminen kallioon on kielletty. Alueen muilla vuorilla kalliokiipeily ei ole sallittua herkästi vahingoittuvan kasvillisuuden vuoksi. Lisätietoja turvallisesta kiipeilystä tai kalliolta laskeutumisesta.

Kaksi kalliokiipeilijää seisoo vuorella kiipeilyvarustuksissaan.

Lumikenkäily: Lumikengillä voit tutustua hiihtourien ulkopuolelle jääviin talvimaisemiin ja kavuta jyrkillekin rinteille.

Marjastus ja sienestys: Poimi talteen mustikat, puolukat, kantarellit, männynherkkutatit, haperot ja kangasrouskut. Suppilovahverot majailevat kosteilla pohjoisrinteillä. Marjastaa ja sienestää voi liikkumiskieltoaluetta lukuun ottamatta.

Pyöräily: Pyöräile esimerkiksi Kuismantietä pitkin puiston halki ja koettele kuntoasi mäkisessä maastossa. Pyöräily on sallittu alueen teillä sekä erikseen osoitetuilla reiteillä. Kartta (pdf 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

Pyöräilijä ajaa metsän reunustamalla hiekkatiellä. Pyörän tarakalla on täydet pyörälaukut.

Retkiluistelu: Kannattaa muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat. Lisätietoja turvallisesta retkiluistelusta.

Ryhmäopastukset: Yhteistyöyrittäjät järjestävät muun muassa opastettuja patikka- ja melontaretkiä sekä maastoruokailuja. 

Uinti: Parhaiten pääset uimaan Tervajärven pysäköintialueen läheisyydestä, Määkijältä, Lapinsalmen tulentekopaikalta ja Kuutinkanavalta. Alueella ei ole virallista uimarantaa.

Vapaaehtoistyö: Vapaaehtoisena pääset nauttimaan Repoveden kauniista maisemista ja tekemään tärkeää työtä Suomen upeimman luonnon hyväksi. Kansallispuistossa toimii Pro Repovesi ry.