Ketunlossi on laitettu talviteloille.
Varaudu märkiin ja liukkaisiin polkuihin ja kallioihin.
Huusseihin ei saa heittää jätteitä, ei biojätettäkään.
Repoveden kaikki kaivot ovat käytössä.
Varoaluetta valvotaan ja luvattomaan liikkumiseen puututaan.
 

 

Ketunlossi on laitettu talviteloille

(Julkaistu 12.11.2021)

Ketunlossi on laitettu talviteloille, eikä ole enää käytössä. 
Ketunlossi lukitaan talviteloille vuosittain siinä vaiheessa, kun ilman ja veden lämpötila ovat painuneet siihen pisteeseen että lossin rissapyörät uhkaavat jäätyä. Tämän jälkeen Ketunlenkki ei ole enää kuljettavissa rengasreittinä ennen seuraavaa kevättä.

Varaudu märkiin ja liukkaisiin polkuihin ja kallioihin

(Päivitetty 19.10.2021)

Loppusyksy tuo tullessaan reippaat sateet, kuuran ja jään. Erityisesti juurakot, kivikot, kalliot ja puiset rakenteet kuten portaat voivat olla liukkaita. Paikoin polku voi myös liettyä mutaiseksi. Syksyn retkille kannattaakin varautua vettä pitävillä, tukevapohjaisilla ja lämpimillä kengillä.  

Tuo jätteet pois maastosta, älä heitä jätteitä käymälään

(Päivitettu 2.11.2021)

Repovedellä käymälät ovat ei-kompostoivia umpisäiliökäymälöitä eli kemiallisia käymälöitä. Niiden käytössä on kaksi tärkeää seikkaa:
1) Sulje istuimen kansi poistuessasi. Näin ilmanvaihto toimii parhaiten, eikä hajuja synny.
2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään. Jätteet aiheuttavat tukoksia ja  lisäkuluja.


Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla muun muassa maanparannusaineeksi.

Repoveden kaivovedet on testattu, kaikki kaivot ovat käytössä 

(Päivitetty 14.9.2021)

Kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kuutinkanavan kaivo uusintatestattiin vielä heinäkuussa ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi.

Kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä väri- ja makuhaittoja etenkin Määkijässä, Lojukoskella ja Kuutinkanavalla. Valkjärven kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
 

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 10.7.2021)

Repoveden kansallispuiston itäosa on varoaluetta, jolla liikkuminen on kielletty ja liikkumiskieltoalueella kulkemiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 10.5.2021)

Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!

Tarkista aina varoitukset ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 9.6.2021)

Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroitus voi vaikuttaa retkisuunnitelmiisi, sillä silloin avotulen teko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. 

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana voit käyttää retkikeitintä. Voit tehdä tulet sisällä kämpissä ja kodissa sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikatoksissa.

Kaikkien muiden tulentekopaikkojen sekä risukeittimen käyttö on metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty. Tiesithän, että tulen sytyttäjä  on aina vastuussa tekemästään tulesta. 

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2021)

Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020, 12.11.2021)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Repoveden kansallispuisto

  @Luontoonfi #repoveden kansallispuisto