Ajankohtaista Repovedellä
Tarkista varoitukset
Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
- Ketunlossi on rikkoutunut 30.5., korjaukseen menee muutama tunti
- Retkeilyn ajankohtaisia.
- Tervajärven pysäköintialue suljettu 22.5-2.6.
- Ketunlossi on vesillä jälleen.
- Repoveden kaivot ovat käytössä.
- Kivien heittäminen alas Olhavalta on hengenvaarallista.
- Huusseihin ei saa heittää jätteitä, ei biojätettäkään.
- Varoaluetta valvotaan ja luvattomaan liikkumiseen puututaan.
- Skutsirasti
Saapuminen Repovedelle
Kansallispuistossa tapahtuu
- Repoveden kansallispuisto 20 vuotta - juhlavuoden retket ja muu ohjelma.
- Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Repovedellä?
- Lapinsalmella ennallistetaan luonnonympäristöjä metsäkonetyönä.
- Repovedellä valmistellaan ennallistamispolttoja.
Skutsirastit
(Päivitetty 24.5.2023)
Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.
- Skutsirasti löytyy Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen sillalta.
Tervajärven pysäköintialue on suljettu 22.5.-2.6. Hirvenpäänjoen sillan pinnoituksen vuoksi
(Julkaistu 10.5.2023)
Syksyllä 2022 alkanut Hirvenpäänjoen sillan remontti viimeistellään pinnoituksella. Tervajärven pysäköintilueelle johtava Kivisilmäntie suljetaan pinnoitustyön ja pinnoitteen kuivumisen ajaksi eli 22.5.-2.6.
Alueen mökkiläiset ja muut kiinteistönhaltijat, jotka ovat saaneet syksyllä kulkuluvan kansallispuiston läpi kulkevalle tielle remontin ajaksi, voivat käyttää syksyllä saamaansa kulkulupaa ja puomien koodeja samoin ehdoin.
Repovedellä valmistellaan ennallistamispolttoa
(Julkaistu 22.3.2022, päivitetty 5.5.2023)
Repoveden Valkjärvellä, Kuismantien varressa, ennallistetaan metsää ennallistamispoltolla. Metsä on varttunutta, hyvin tiheää ja luontoarvoiltaan yksipuolista entistä talousmetsää. Ennalistamispolttoala valmisteltiin maaliskuussa 2022 ja se poltetaan kesällä 2023.
Miten ennallistamispolton valmistelu ja itse poltto etenee?
Maaliskuussa 2022 alueella tehtiin valmistelevat hakkuut. Se on tarpeen palokuorman vähentämiseksi ylitiheässä istutusmetsässä. Alue myös kuivuu paremmin, kun puustoa harvennetaan ja alikasvos on raivattu. Samalla alueen ympärille raivataan nk. palokäytävä, jonka tehtävä on auttaa palon hallinnassa.
Toukokuussa 2013, ennen polttoa, palokäytävää avataan vielä kaivamalla. Alue tarkistetaan huolellisesti esimerkiksi lintujen pesien varalta. Yleisesti ottaen raivatut polttoalueet eivät ole houkutteleva pesintäpaikkoja linnuille.
Varsinainen polttopäivä määrittyy olosuhteiden, kuten tuulen, sateiden ja maaston kuivuuden mukaan. Parasta olisi, mikäli maasto on kuivaa eli voimassa on metsäpalovaroitus. Ihanteellisessa tapauksessa heti polton jälkeen on luvassa sadetta. Yleensä poltto pyritään järjestämään heti alkukesästä, jolloin kasvillisuus ei ole vielä kovin rehevää. Ennallistamispoltto ei estä kansallispuistossa retkeilyä, mutta itse polttoalalle ei tule mennä.
Ennallistamispolton jälkeen aluetta seurataan mahdollisten jälkipalojen varalta. Jälkivartiointia jatketaan seuraavaan kunnon sadejaksoon saakka. Jälkivartioinnin jälkeen metsä saa jäädä rauhaan ja kehittymään itsekseen.
Mitä hyötyä ennallistamispoltoista on?
Polttaminen kuulostaa rajulta toimenpiteeltä, mutta metsäpaloilla on aina ollut oleellinen, erittäin tärkeä osa metsäluontoa. Ennallistamispolton tavoitteena on aina metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistaminen. Poltettavaksi valitaan alueita, jotka hyötyvät siitä eniten. Siksi polttoja tehdään usein entisissä talousmetsissä. Osa palaneista puista kuolee heti tai myöhemmin, osa jää kasvamaan. Maahan jää usein palamattomia alueita. Palossa hiiltyvä puuaines on tärkeä elinympäristö monille uhanalaisille lajeille, erityisesti kääville ja hyönteisille. Tiheän, yksilajisen metsän tilalla on nyt tilaa ja valoa monipuolisemman luonnonmetsän kehittymiselle. Maaperän siemenpankista itää lajeja, jotka ovat taantuneet tiheässä metsässä tai jotka vaativat kuumuutta itääkseen.
Paloalueilla tehdään myös seurantaa ja tutkimusta. Lisätietoja ennallistamispoltoista löydät Metsähallituksen sivuilta.
Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Repovedellä?
(Julkaistu 3.3.2023)
Muistathan tehdä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.
Löydät linkin ja ohjeet Repoveden kansallispuiston ohjeet ja säännöt -sivulta.
Tekemällä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin varmistat, että:
- alueella ei ole muita tapahtumia, työmaita tai muutoksia, jotka vaikuttavat toimintaasi
- tapahtuma ei vaaranna alueen luontoarvoja
- tapahtumasi on laillinen
- osoitat asiakkaillesi ja yleisöllesi olevasi vastuullinen tapahtumanjärjestäjä
- tapahtumasi voidaan järjestää, ja suunnitellulla tavalla
- mikäli tapahtumasi on kaupallinen, osaat huomioida käyttökorvaukset ja muut mahdolliset maksut budjetissasi
Tapahtumailmoitus menee suoraan asiantuntijoidemme käsiteltäväksi. He ottavat teihin yhteyttä ja opastavat mahdollisissa jatkotoimissa, kuten mahdollisten erityislupien hakemisessa.
Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tapahtumat tulee sovittaa alueen järjestyssääntöihin ja suojelumääräyksiin. Luonnolle ei saa aiheutua häiriötä, eikä kohteita voi lähtökohtaisesti sulkea muulta yleisöltä.
Etenkin jos suunnittelet maastokilpailuja tai suurempaa tapahtumaa, tapahtumailmoitus kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Siten voimme yhdessä varmistaa, että tapahtuma sopii kohteeseen ja aikomaasi ajankohtaan ja että se on mahdollista ylipäätään järjestää. Näin tapahtumalla on mahdollisuudet onnistua nyt ja kenties jatkossakin.
Myös leirikouluista tai suurten ryhmien leiriytymisestä kannattaa ehdottomasti tehdä ilmoitus tapahtumailmoituslomakkeen kautta.
Retkeilyn ajankohtaisia
(Päivitetty 22.5.2023)
Kokoamme tähän päivittyvään tekstiin retkeilyn ajankohtaisia asioita.
Repovedellä retkeillään tavanomaisissa kesäolosuhteissa. Muista tarkistaa ruohikko- ja metsäpalovaroitusten tilanne aina ennen retkelle lähtöä osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.
Ketunlossi on jälleen vesillä. Lossi on kevään aikana kunnostettu ja kansilaudoitus on uusittu. Myös lossille johtavat laiturirakenteet on uusittu ja Lapinsalmen puoleista laituria on pidennetty.
Lapinsalmella on aloitettu uuden pysäköintilalueen viimeiset pinnoitustyöt sekä kioskipaikan pohjustustyöt. Osa alueesta voidaan sulkea tilapäisesti, seuraathan ohjeistusta.
Kevät tuo mukanaan kelirikon. Etenkin pienimmät, päällystämättömät metsätiet voivat olla huonossa kunnossa, mutta myös Repoveden pysäköintilalueille johtavilla Kuismantiellä, Kivisilmäntiellä ja Tihvetniementiellä kannattaa löysätä kaasujalkaa entisestään ja pitää katse tiessä.
Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla. Siis myös talvella. Mökit ja mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).
Kansallispuisto 20 vuotta - juhlavuoden retket ja muu ohjelma
(Päivitetty 14.4.2023)
Repoveden kansallispuisto perustettiin 1.1.2003. Tänä vuonna Repovedellä juhlitaankin kaksikymppisiä pitkin vuotta. Kansallispuisto järjestää kesän aikana useita ohjattuja luontoretkiä, joihin on vapaa pääsy. Tapahtumalistaus ja tarkemmat tiedot täydentyvät alkukevän mittaan.
- 18.6. klo 11 Pohjoismainen luonnonkukkien päivä: Mustikan metsä. Tule mukaan hauskalle ja vähän jännittävällekin retkelle, jonka tavoitteena on ratkaista tehtäviä ja varmistaa mustikan sadon onnistuminen. Sopii lapsille aikuisen seurassa. Ei sovellu lastenrattaille. Retken kesto 1,5–2 h, jonka aikana kävelemme noin 1–2 kilometriä helpossa, mutta epätasaisessa metsämaastossa, reitillä on myös portaita. Lähtö Lapinsalmen pysäköintialueelta, retki päättyy Lapinsalmen tulentekopaikalle. Vapaa pääsy.
- 4.7. klo 11 Metsätöitä ja uittoa Repovedellä - Metsänkäytön historiaa. Lähtö Tervajärven pysäköintialueelta, ohjattu retki päättyy kahvitteluun Kuutinkanavalla. Retken kesto 2,5-3 h, jonka aikana kävellään noin 5 kilometriä Koppelonkierroksen vaihtelevilla poluilla. Kuutinkanavalta on vielä noin 3 km lähtöpisteeseen Tervajärvelle. Varaa mukaasi juomapullo ja vaihteleville poluille soveltuvat retkeilykengät. Soveltuu peruskuntoisille aikuisille. Vapaa pääsy. Järjestäjinä: Metsähistorian seura ja UPM.
- 26.8. klo 11-14 Retkeilyhenkiset syntymäpäiväjuhlat Suomen luonnon päivänä. Ohjattuja retkiä ja ohjelmanumeroita Lapinsalmen ja Ketunlenkin ympäristössä. Tule vartiksi tai koko ajaksi. Vapaa pääsy.
Myös monet yhteistyöyrityksemme järjestävät juhlavuoden kunniaksi ohjelmaa, kuten opastettuja retkiä. Näillä retkillä opppaat, jotka tuntevat Repoveden kuin omat taskunsa, perehdyttävät syvemmin Repoveden luontoon tai vaikkapa historiaan. Suurin osa näistä retkistä on maksullisia.
Lisätietoja, tarkemman kuvauksen sekä ohjeet mahdolliseen ilmoittautumiseen löydätte tapahtumajärjestäjien nettisivuilta, linkit alla:
- 13.5. Tervanpolton historiaa Repoveden kansallispuiston alueella - Retki tervan historiaan. Maksullinen retki. Lisätietoja: tervarumpu.fi
- 10.6. Tervarummun kylän ja sahan historiaa - Retki vuosisadan alun erämaakylään. Maksullinen retki. Lisätietoja: tervarumpu.fi
- 14.7. Repoveden metsähistoriapäivä - Saarijärven savottakämpän avoimet ovet. Vapaa pääsy. Lisätietoja: tervarumpu.fi
- 29.7. Orilammen Maja ja Kultareitti - Repoveden luontomatkailun ensisävel. Maksullinen retki. Lisätietoja: tervarumpu.fi
- 20.8. Avohakkuita ja aktivismia - Retki Repoveden syntysijoille ja kansallispuiston perustamisen vaiheisiin. Maksullinen retki. Lisätietoja: tervarumpu.fi
- 1.9. Lepakkojen yö. Täysikuun retki Repoveden lepakoiden luo meloen ja patikoiden. Maksullinen retki. Lisätietoja: repovesikeskus.fi
Bussilla ja junalla kansallispuistoon kesäkaudella 2023
(Päivitetty 24.4.2023)
Kesäsesongilla Repoveden kansallispuistoon on varsin mainiot julkisen liikenteen yhteydet. Kesäkaudella 2023 kansallispuistoon pääsee niin junalla kuin bussillakin. Kootut ohjeet Repovedelle saapumiseen niin julkisilla, omalla autolla kuin vesitsekin löydät kansallispuiston Saapuminen -sivulta.
Junalla (vr.fi) pääsee ympäri vuoden lähimmäksi Repoveden kansallispuistoa pääsee Mäntyharjuun (47 km) tai Kouvolaan (55 km).
Vuonna 2023 osa junavuoroista pysähtyy myös Hillosensalmella 29.4.–28.10.:
IC 63, joka lähtee Helsingistä klo 8.19 (19.6.2023 alkaen 8.15) ja pysähtyy Hillosensalmella klo 10.13.
IC 68, joka lähtee Kuopiosta klo 14:20 ja pysähtyy Hillosensalmlla klo 16.42.
Junapysäkiltä on matkaa kansallispuistoon Lapinsalmelle 9 km ja vesiteitse Karhulahteen noin 3 km. Lapinsalmelle pääsee esimerkiksipaikallisliikenteen busseilla 15, 15A ja 15B sekä 5, jotka odottavat junalla saapuvat (kouvola.digitransit.fi).
Voit myös tilata venetaksikyydin, joilla pääset suoraan kansallispuiston ytimeen, esimerkiksi Karhulahteen tai Kuutinkanavalle. Venetaksipalveluja tarjoavat KuutinKolo sekä Seikkailuviikari. Monet yrittäjät vuokraavat myös vuokrapyöriä tai kanootteja. Sovi vuokravälineiden tuomisesta tai venetaksikyydistä aina etukäteen.
Kesäisin Kouvolan rautatieasemalta pääsee Repovedelle busseilla 5, 15 A ja 15 (ns. Repovesi-bussi) (kouvola.digitransit.fi). Mäntyharjun asemalta Repoveden kansallispuistoon on melonta-, patikointi- ja maastopyöräilyreitit.
Kaikki Repoveden kaivot ovat käytössä
(Päivitetty 26.4.2023)
Repoveden kaivot ovat käytössä ympäri vuoden. Kaivoja on viisi: Määkijä, Kuutinkanava, Lojukoski, Olhava ja Saarijärvi. Valkjärven varausleirialueella on kaivo. Etenkin hiljaisemmalla kaudella ja pohjaveden laskiessa on mahdollista, että vettä joutuu pumppaamaan hieman pidempään ennen kuin vettä alkaa virrata. Kaivojen kuivuminen on hyvin epätodennäköistä eikä sitä ole toistaiseksi tapahtunut.
Kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kuutinkanavan kaivo on testattu viimeksi huhtikuussa 2023 ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi.
Kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä väri- ja makuhaittoja etenkin Määkijässä, Lojukoskella ja Kuutinkanavalla. Valkjärven varausleirialueen kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. Ilmoitamme tällä sivulla, mikäli juotavuuteen vaikuttavia muutoksia ilmenee.
Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
Tuo jätteet pois maastosta, älä heitä jätteitä käymälään
(Päivitettu 2.11.2022)
Repovedellä käymälät ovat ei-kompostoivia umpisäiliökäymälöitä eli kemiallisia käymälöitä. Niiden käytössä on kaksi tärkeää seikkaa:
1) Sulje istuimen kansi poistuessasi. Näin ilmanvaihto toimii parhaiten, eikä hajuja synny.
2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään. Jätteet aiheuttavat tukoksia ja lisäkuluja.
Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla muun muassa maanparannusaineeksi.
Kansallispuistossa ei ole jäteastioita. Voit käyttää pahvia ja paperia sytykkeenä. Tuo kaikki muut roskat mukanasi pois maastosta.
Myös biojätteet tulee tuoda mukana pois maastosta. Metsään heitetyt omenankarat, banaaninkuoret ja puuronjämät maistuvat metsän eläimille ja houkuttelevat niitä telttailualueiden lähistölle. Pahimmassa tapauksessa ne tulevat hakemaan ruokaa teltasta tai rinkasta ja saattavat nakertaa reikiä retkeilyvarusteisiin.
Repovedellä ennallistetaan luonnonympäristöjä metsäkonetyönä
(julkaistu 15.3.2023)
Repovedellä tehdään metsäkonetyönä vieraslajin poistoa ja valmistellaan soiden kunnostamista Lapinsalmi-Tihvetniemi -välisellä alueella. Työ ei vaikuta Lapinsalmella liikkumiseen ja reiteillä retkeilyyn.
Käsiteltävältä kuviolla poistetaan 1970-luvulla istutettua kontortamäntyä, (Pinus contorta) jonka luontainen levinnäisyysalue on Pohjois-Amerikassa. Suomeen sitä on istutettu tuhansia hehtaareja etenkin 70-luvulla, sillä etenkin alkuun se kasvaa nopeammin ja voimakkaammin kuin kotoinen metsämäntymme (Pinus sylvestris). Toisaalta vieraslajina sillä ei ole välttämättä vastustuskykyä täkäläisille taudeille ja hyönteistuhoille. Nopeasti kasvanut, verrattain hauras puuaines myös kärsii tykky- ja lumivauriosta. Vaikka kontortamänty ei ole erityisen hanakka levittäytymään ja syrjäyttämään alkuperäistä lajistoa, on metsätalouden tarpeisiin istutettu vieraslaji tarkoituksenmukaista poistaa luonnonsuojelualueelta.
Lisäksi näiden hakkuiden yhteydessä poistetaan puustoa luonnonsuojelualueella sijaitsevalta suolta. Puustoa poistetaan niin, että metsän rakenne vastaa samankaltaisen, luonnontilaisen suon puuston rakennetta. Suoluonnon ennallistaminen jatkuu syksyllä, jolloin sitä kuivattavat ojat tukitaan. Sen jälkeen suo saa jäädä kehittymään itsekseen: ensimmäisenä palautuu veden taso, ja jo muutamien vuosien jälkeen sammalet ja suokasvillisuus alkaa lisääntyä, mutta suuri osa muutoksista vie jopa vuosisatoja.
Repovedenkansallispuisto.fi-sivun palvelut ovat muuttaneet osoitettaan
(Päivitetty 3.1.2023)
Repovedenkansallispuisto.fi-sivu on sulkeutunut marraskuussa 2022. Verkkokaupan tuotteet löydät palveluntarjoajien sivuilta:
- Repoveden kaikki vuokrakodat, Valkjärven varausleirialue ja Tolosentalon vuokratupa löytyvät tutusta osoitteesta luontoon.fi/tuvat/etela-suomi.
- Tervarumpu Oy:n vuokrakämppiä eli Kuutinkämppää, Pihkapirttiä ja Savottakämppää voi vuokrata edelleen yrityksen oman nettisivun kautta (tervarumpu.fi).
- Eräsen vuokravarusteet, telttasaunapalvelun ja ohjelmapalvelut löydät osoitteesta: eranen.johku.com.
Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan
(Päivitetty 27.1.2023)
Repoveden kansallispuiston itäosa on varoaluetta, jolla liikkuminen on kielletty ja liikkumiskieltoalueella kulkemiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.
Kivien heittäminen alas Olhavalta on hengenvaarallista
(Päivitetty 4.10.2022)
Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista.
Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Kallion juurella voi myös olla muita retkeilijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!
Uutisia Repovedeltä
-
25.05.2023
Hyppää seikkailuun ja tule bussilla tai risteillen retkelle Järvi-Suomen kansallispuistoihin
-
24.05.2023
Kansallispuistopäivän 24.5. uutuus: mielen hyvinvoinnin helpot harjoitukset Suomen kansallispuistoihin
-
14.04.2023
Lintujen pesintää turvataan kansallispuistojen liikkumisrajoitusalueilla
Jaa retkesi kohokohdat
Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.
Vinkit retkeilyyn
YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi
Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.
Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.