Ajankohtaista Repovedellä

17.1.2024
Lapinsalmen silta Repoveden kansallispuistossa suljetaan toistaiseksi. Retkeilijöitä pyydetään saapumaan Repoveden kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven pysäköintialueiden kautta.

Saapuminen

Kansallispuistossa tapahtuu


Julkisen liikenteen yhteydet kesäkaudella 2024

(Julkaistu 25.4.2024, päivitetty 14.5.2024)

Kesäsesongilla Repoveden kansallispuistoon on varsin mainiot julkisen liikenteen yhteydet. Kesäkaudella 2023 kansallispuistoon pääsee niin junalla kuin bussillakin.  Kootut ohjeet Repovedelle saapumiseen niin julkisilla, omalla autolla kuin vesitsekin löydät kansallispuiston Saapuminen -sivulta.

Vuonna 2024 osa junavuoroista (vr.fi) pysähtyy myös Hillosensalmella 27.4.–26.10.:
IC 63, joka lähtee Helsingistä klo 8.19  ja pysähtyy Hillosensalmella klo 10.13.
IC 68, joka lähtee Kuopiosta klo 14:20 ja pysähtyy Hillosensalmlla klo 16.42.

Junapysäkiltä on matkaa kansallispuistoon Lapinsalmelle 9 km ja vesiteitse Karhulahteen noin 3 km. Lapinsalmelle pääsee esimerkiksi paikallisliikenteen busseilla 15, 15A ja 15B sekä 5, jotka odottavat junalla saapuvat (kouvola.digitransit.fi). Bussilippua ei tarvitse ostaa ennakkoon. 

Voit myös tilata venetaksikyydin, joilla pääset suoraan kansallispuiston ytimeen, esimerkiksi Karhulahteen tai Kuutinkanavalle. Venetaksipalveluja tarjoavat KuutinKolo sekä Seikkailuviikari.

Monet yrittäjät vuokraavat myös vuokrapyöriä tai kanootteja. Sovi vuokravälineiden tuomisesta tai venetaksikyydistä aina etukäteen.

Kesäisin Kouvolan rautatieasemalta pääsee Repovedelle busseilla 5, 15 A ja 15  (ns. Repovesi-bussi) (kouvola.digitransit.fi). Mäntyharjun asemalta Repoveden kansallispuistoon on melonta-, patikointi- ja maastopyöräilyreitit.

 

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 14.5.2024)

Kokoamme tähän päivittyvään tekstiin retkeilyn ajankohtaisia asioita.

Lapinsalmen silta on suljettu toistaiseksi retkeilijöiden käytöstä. Silta suljettiin tammikuussa, minkä jälkeen on valmisteltu sillan korjaamista eli vahvistamista. Metsähallituksen tämän hetken arvion mukaan silta saadaan kunnostettua ja retkeilijöiden käyttöön elokuussa. Muutokset aikatauluun ovat yhä mahdollisia, ja niistä tiedotetaan tällä Ajankohtaista-sivulla. Lue lisää.

Ketunlossi on otettu käyttöön. Lossi kuitenkin ruuhkautuu helposti ja vikatilanteen sattuessa kestää kauan, ennen kuin apua saadaan paikalle. Mikäli sinulla on kiire, suosittelemme että aloitat retkesi Saarijärveltä tai Tervajärveltä. 

Reitit ovat sulat. Maastossa on vielä kosteaa ja sivuteillä on kelirikkoa. Suosittelemme Repovedellä retkeileville pitäväpohjaisia ja vettä sietäviä jalkineita kuten vaelluskenkiä tai kumisaappaita. 


Vuoden 2025 tupavarausten kalenteri avautuu marraskuussa 2024

(Päivitetty 10.4.2024)

Repoveden kansallispuiston vuokrakodat, Tolosentalon vuokratupa ja Valkjärven varausleirialue ovat vuokrattavissa Metsähallituksen Eräluvat -verkkokaupassa. Verkkokauppa uudistuu vuonna 2024. Tästä syystä vuoden 2025 varauskalenteri aukeaa vasta marraskuussa 2024. 

Vuoden 2024 varauskalenteri on avoinna normaalisti osoitteessa luontoon.fi/tuvat.

Älä möykkää, kunnioita kotirauhaa

(Päivitetty 30.8.2023)
Repoveden alueella on runsaasti mökkejä, jotka kuuluvat kotirauhan piiriin. Myös vuokrakodatja -tuvat, teltat, riippumatot ja muut majoitteet kuuluvat kotirauhan piiriin. Anna mökkiläisille ja väsyneille kanssaretkeilijöille mahdollisuus nukkua ja nauttia luonnon rauhasta. 

Kesämökkejä ei tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen.  Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla. Siis myös talvella. Mökit ja mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Repoveden esitekartta (pdf 3,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

     

Kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunoissa on käytettävä omia puita

(Pävitetty 27.7.2023)
Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Suomen kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla tulentekopaikkoja sekä retkeilyrakennelmien ja tupien tulisijoja, joihin on tarjolla polttopuita paikan päällä. Metsähallitus muistuttaa, että telttasaunoihin ja omien majoitteiden tulisijoihin retkeilijän on tuotava puut itse, jotta polttopuuta riittää kaikille retkeilijöille tarkoitettujen rakennettujen tulentekopaikkojen käyttöön. Lue lisää täältä.

Kaikki Repoveden kaivot ovat käytössä, Kuutinkanavalla runsaasti rautaa

(Päivitetty 19.12.2023)

Lokakuussa 2023 Kuutinkanavan kaivon veden todettiin tuoksuvan ja maistuvan voimakkaasti raudalle. Myös veden väri on rusehtavaa. Veden juominen ei ole välttämättä kovin miellyttävää, joten suosittelemme täyttämään juomapullot muista kaivoista tai käyttämään vedensuodatinta.

Repoveden kaivot ovat käytössä ympäri vuoden. Kaivoja on viisi: Määkijä, Kuutinkanava, Lojukoski, Olhava ja Saarijärvi. Valkjärven varausleirialueella on kaivo. Etenkin hiljaisemmalla kaudella ja pohjaveden laskiessa on mahdollista, että vettä joutuu pumppaamaan hieman pidempään ennen kuin vettä alkaa virrata. Kaivojen kuivuminen on hyvin epätodennäköistä eikä sitä ole toistaiseksi tapahtunut. 

Kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kuutinkanavan kaivo on testattu viimeksi huhtikuussa 2023 ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi. 

Kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä väri- ja makuhaittoja etenkin Määkijässä, Lojukoskella ja Kuutinkanavalla.  Valkjärven varausleirialueen kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. Ilmoitamme tällä sivulla, mikäli juotavuuteen vaikuttavia muutoksia ilmenee. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.

Tuo jätteet pois maastosta, älä heitä jätteitä käymälään

(Päivitettu 4.8.2023)

Repovedellä käymälät ovat ei-kompostoivia umpisäiliökäymälöitä eli kemiallisia käymälöitä. Niiden käytössä on kaksi tärkeää seikkaa:
1) Sulje istuimen kansi poistuessasi. Näin ilmanvaihto toimii parhaiten, eikä hajuja synny.
2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään. Jätteet aiheuttavat tukoksia ja  lisäkuluja.


Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla muun muassa maanparannusaineeksi.

Kansallispuistossa ei ole jäteastioita. Voit käyttää pahvia ja paperia sytykkeenä. Tuo kaikki muut roskat mukanasi pois maastosta. 

Myös biojätteet tulee tuoda mukana pois maastosta. Metsään heitetyt omenankarat, banaaninkuoret ja puuronjämät maistuvat metsän eläimille ja houkuttelevat niitä telttailualueiden lähistölle. Pahimmassa tapauksessa ne tulevat hakemaan ruokaa teltasta tai rinkasta ja saattavat nakertaa reikiä retkeilyvarusteisiin. 
 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Repovedellä? 

(Julkaistu 3.3.2023)

Muistathan tehdä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.
Löydät linkin ja ohjeet Repoveden kansallispuiston ohjeet ja säännöt -sivulta.

Tekemällä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin varmistat, että:  

  • alueella ei ole muita tapahtumia, työmaita tai muutoksia, jotka vaikuttavat toimintaasi 
  • tapahtuma ei vaaranna alueen luontoarvoja  
  • tapahtumasi on laillinen 
  • osoitat asiakkaillesi ja yleisöllesi olevasi vastuullinen tapahtumanjärjestäjä 
  • tapahtumasi voidaan järjestää, ja suunnitellulla tavalla 
  • mikäli tapahtumasi on kaupallinen, osaat huomioida käyttökorvaukset ja muut mahdolliset maksut budjetissasi

Tapahtumailmoitus menee suoraan asiantuntijoidemme käsiteltäväksi. He ottavat teihin yhteyttä ja opastavat mahdollisissa jatkotoimissa, kuten mahdollisten erityislupien hakemisessa.

Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tapahtumat tulee sovittaa alueen järjestyssääntöihin ja suojelumääräyksiin. Luonnolle ei saa aiheutua häiriötä, eikä kohteita voi lähtökohtaisesti sulkea muulta yleisöltä.

Etenkin jos suunnittelet maastokilpailuja tai suurempaa tapahtumaa, tapahtumailmoitus kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Siten voimme yhdessä varmistaa, että tapahtuma sopii kohteeseen ja aikomaasi ajankohtaan ja että se on mahdollista ylipäätään järjestää. Näin tapahtumalla on mahdollisuudet onnistua nyt ja kenties jatkossakin. 
Myös leirikouluista tai suurten ryhmien leiriytymisestä kannattaa ehdottomasti tehdä ilmoitus tapahtumailmoituslomakkeen kautta.

Repovedellä ennallistetaan luonnonympäristöjä metsäkonetyönä

(julkaistu 15.3.2023)

Repovedellä tehdään metsäkonetyönä vieraslajin poistoa ja valmistellaan soiden kunnostamista Lapinsalmi-Tihvetniemi -välisellä alueella. Työ ei vaikuta Lapinsalmella liikkumiseen ja reiteillä retkeilyyn.

Käsiteltävältä kuviolla poistetaan 1970-luvulla istutettua kontortamäntyä, (Pinus contorta) jonka luontainen levinnäisyysalue on Pohjois-Amerikassa. Suomeen sitä on istutettu tuhansia hehtaareja etenkin 70-luvulla, sillä etenkin alkuun se kasvaa nopeammin ja voimakkaammin kuin kotoinen metsämäntymme (Pinus sylvestris). Toisaalta vieraslajina sillä ei ole välttämättä vastustuskykyä täkäläisille taudeille ja hyönteistuhoille. Nopeasti kasvanut, verrattain hauras puuaines myös kärsii tykky- ja lumivauriosta. Vaikka kontortamänty ei ole erityisen hanakka levittäytymään ja syrjäyttämään alkuperäistä lajistoa, on metsätalouden tarpeisiin istutettu vieraslaji tarkoituksenmukaista poistaa luonnonsuojelualueelta.

Lisäksi näiden hakkuiden yhteydessä poistetaan puustoa luonnonsuojelualueella sijaitsevalta suolta. Puustoa poistetaan niin, että metsän rakenne vastaa samankaltaisen, luonnontilaisen suon puuston rakennetta. Suoluonnon ennallistaminen jatkuu syksyllä, jolloin sitä kuivattavat ojat tukitaan. Sen jälkeen suo saa jäädä kehittymään itsekseen: ensimmäisenä palautuu veden taso, ja jo muutamien vuosien jälkeen sammalet ja suokasvillisuus alkaa lisääntyä, mutta suuri osa muutoksista vie jopa vuosisatoja. 

Repovedenkansallispuisto.fi-sivun palvelut ovat muuttaneet osoitettaan

(Päivitetty 3.1.2023)

Repovedenkansallispuisto.fi-sivu on sulkeutunut marraskuussa 2022. Verkkokaupan tuotteet löydät palveluntarjoajien sivuilta:

  • Repoveden kaikki vuokrakodat, Valkjärven varausleirialue ja Tolosentalon vuokratupa löytyvät tutusta osoitteesta luontoon.fi/tuvat/etela-suomi
  • Tervarumpu Oy:n vuokrakämppiä eli Kuutinkämppää, Pihkapirttiä ja Savottakämppää voi vuokrata edelleen yrityksen oman nettisivun kautta (tervarumpu.fi)
  • Eräsen vuokravarusteet, telttasaunapalvelun ja ohjelmapalvelut löydät osoitteesta: eranen.johku.com.

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 27.1.2023)

Repoveden kansallispuiston itäosa on varoaluetta, jolla liikkuminen on kielletty ja liikkumiskieltoalueella kulkemiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Kivien heittäminen alas Olhavalta on hengenvaarallista

(Päivitetty 4.10.2022)

Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Kallion juurella voi myös olla muita retkeilijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa! 

Uutisia Repovedeltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.