Varaudu märkiin ja liukkaisiin polkuihin ja kallioihin

(Päivitetty 19.10.)

Loppusyksy tuo tullessaan reippaat sateet, kuuran ja jään. Erityisesti juurakot, kivikot, kalliot ja puiset rakenteet kuten portaat voivat olla liukkaita. Paikoin polku voi myös liettyä mutaiseksi. Syksyn retkille kannattaakin varautua vettä pitävillä, tukevapohjaisilla ja lämpimillä kengillä.  
 

Varaudu pysäköinnin ruuhkautumiseen syyssesongin aikana

(Päivitetty 27.9.2021)

Ruskaretkeilysesosongin ollessa kuumimmillaan etenkin Lapinsalmen sisääntulon pysäköintialue ruuhkautuu varsinkin kauniina viikonloppupäivinä. Ruuhkaisinta on tavallisesti klo 10-14. 


Varmista liikkumisen sujuvuus ja turvallisuus pysäköidessäsi:

  • Hälytysajoneuvojen täytyy päästä liikkumaan alueella esteettä. Mitään puiston sisälle johtavia reittejä ei saa tukkia. Pelastustien on pysyttävä aina avoinna.
  • Älä ole tilarohmu: pysäköi järjestyksessä ja tiiviisti.
  • Saarijärven pysäköintialueella pohjoisessa ja Tervajärven pysäköintialueella etelässä on yleensä vähemmän ruuhkaa kuin Lapinsalmella.

Lapinsalmella auton voi jättää myös Riippusillantien varteen, Lapinsalmelta katsoen tien oikeaan laitaan. Riippusillantien pituus on noin 800 m. Sen sijaan Tihvetniementiellä on pysäköintikielto. Huomaa myös, että Tihvetniementiellä on nopeusrajoitus 40 km / h sekä mökkejä, joiden pihateitä ei missään tapauksessa saa tukkia.  Poliisi valvoo aluetta.

Jos on välttämätöntä pysäköidä tien varteen, pysäköidään aivan laitaan niin, ettei pysäköinti haittaa muiden ajoneuvojen kulkua. Mutkiin ja mäenharjanteille ei pidä pysäköidä; näkyvyyden puute johtaa helposti vaaratilanteisiin.

Repoveden kaivovedet on testattu, kaikki kaivot ovat käytössä 

(Päivitetty 14.9.2021)
Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kaivojen vesi on siis keittämättä juomakelpoista. Kuutinkanavan kaivo uusintatestattiin vielä heinäkuussa ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi.

Määkijän, Lojukosken ja Kuutinkanavan kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä hieman väri- ja makuhaittoja. Valkjärven kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
 

Tarkista aina varoitukset ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 9.6.2021)

Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroitus voi vaikuttaa retkisuunnitelmiisi, sillä silloin avotulen teko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. 

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana voit käyttää retkikeitintä. Voit tehdä tulet sisällä kämpissä ja kodissa sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikatoksissa.

Kaikkien muiden tulentekopaikkojen sekä risukeittimen käyttö on metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty. Tiesithän, että tulen sytyttäjä  on aina vastuussa tekemästään tulesta. 

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

Kesän bussiaikataulut Repovedelle astuvat voimaan kesäkuun alussa

(Julkaistu 24.5.2021)

Kesäaikataulut Repovedelle astuvat voimaan kesäkuun ensimmäisenä lauantaina eli 5.6. Parasta bussimatkailussa on tietenkin tunnelma ja se, ettei perillä taatusti tarvitse etsiä pysäköintipaikkaa.

Repovedelle ajaa kaksi linjaa, bussit 5 ja 15. Repoveden osalta aikataulu on voimassa 5.6.-26.9. sekä 30.-31.10., myös pyhäpäivinä. Repovesibussi eli bussi 15 kuljettaa Kouvolan matkakeskukselta muun muassa Verlaan, Lapinsalmelle ja Orilammelle viikonloppuisin kahdesti päivässä. Bussi 5 liikennöi myös arkisin. Kaikki ajot eivät suuntaa Repovedelle asti, joten tarkistathan aikataulut ennen reissua. 
Tarkemmat aikataulut sekä tietoa lipuista, pyörien kuljetuksesta ja muusta oleellisesta löydät VisitKouvolan sivuilta (visitkouvola.fi) ja aikatauluvihkosta (visitkouvola.fi).

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 10.5.2021)

Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!

Ketunlossi on taas käytettävissä

(Julkaistu 12.4.2021) 

Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että Ketunlossi on otettu talviteloilta käyttöön ja Ketunlenkki on taas kierrettävissä rengasreittinä. Ketunlossi on helppokäyttöinen vetolautta, jonka käyttövoimana toimii retkeilijä itse. 

Retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että Ketunlossin kapasiteetti on rajallinen. Etenkin vilkkaimpina retkeilypäivinä lautalle voi muodostua pitkiäkin jonoja. Ketunlossi sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Lapinsalmen pysäköintialueelta, joten mikäli epäilet jonoutumista, voit tarkistaa tilanteen suuntaamalla ensin Ketunlossille eli kiertämällä Ketunlenkin vastapäivään. Jos lossilla on ruuhkaa, voit tarvittaessa kääntyä takaisin ja kiertää Ketunlenkin toisin päin tai muuttaa reittisuunnitelmaa.

Muista Retkietiketti ja koronaturvallisuus myös kevään luontoretkillä!

(Julkaistu 31.3.2021)

Korona-ohjeet ovat jo tuttuja, ja ne koskevat myös luonnossa liikkumista: Pidä riittävä turvaväli muihin retkeilijöihin. Huolehdi käsihygieniasta, ota käsidesi mukaan. Vältä tulentekopaikkojen ruuhkaa ottamalla mukaan retkieväät, joita varten ei tarvitse nuotiota. Nauti ne omassa rauhassa kauempana muista retkeilijöistä. Jätä huussi siistiin kuntoon käyntisi jälkeen, käytä omaa wc-paperia, muista myös käsidesi.

Alkava kevät on luonnossa kaunista mutta herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa:
1. Kunnioita luontoa!
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille
5. Älä roskaa.

Repovedellä on siirrytty ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin

(Julkaistu 2.11.2020)

Repovedellä on siirrytty  ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin. Viimeinen muutostyö tehtiin lokakuun lopussa Valkjärven varausleirialueen käymälässä. Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla mm. maanparannusaineeksi.

Jotta käymälöiden ilmanvaihto toimii ja hajuhaitat minimoidaan, on käytössä muistettava kaksi asiaa:

1) Sulje istuimen kansi poistuessasi.

2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään.

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 10.7.2020)

Kansallispuiston itäosassa olevalla liikkumiskieltoalueella liikkumiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2020)

Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Repoveden kansallispuisto

  @Luontoonfi #repoveden kansallispuisto