Ajankohtaista Repovedellä

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Annetaan pesärauha kaakkureille ja muille linnuille!

(Päivitetty 28.4.2021)

Kevät on muuttolintujen ja pesänrakennuksen aikaa. Esimerkiksi Repoveden kaakkurit ovat saapuneet. Nämä pienten lampien ja järvien kesäasukkaat arvostavat hiljaisuutta ja rauhaa, joten ollaan kivoja kaakkureille ja muillekin linnuille:

Pidä lemmikit kytkettynä koko ajan.
Älä missään nimessä lähesty kaakkureita.
Jätä dronet maihin ja kuvaa lintuja vain ja ainoastaan maalta käsin. 
Vältä liikkumista Repoveden pienillä järvillä ja lammilla, joilla kaakkurit pesivät.
Olhavanlammella kiipeilijät voivat käyttää venettä kallion juuressa leiripaikan ja kiipeilykallion välillä.

Ketunlossi on taas käytettävissä

(Julkaistu 12.4.2021) 

Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että Ketunlossi on otettu talviteloilta käyttöön ja Ketunlenkki on taas kierrettävissä rengasreittinä. Ketunlossi on helppokäyttöinen vetolautta, jonka käyttövoimana toimii retkeilijä itse. 

Retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että Ketunlossin kapasiteetti on rajallinen. Etenkin vilkkaimpina retkeilypäivinä lautalle voi muodostua pitkiäkin jonoja. Ketunlossi sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Lapinsalmen pysäköintialueelta, joten mikäli epäilet jonoutumista, voit tarkistaa tilanteen suuntaamalla ensin Ketunlossille eli kiertämällä Ketunlenkin vastapäivään. Jos lossilla on ruuhkaa, voit tarvittaessa kääntyä takaisin ja kiertää Ketunlenkin toisin päin tai muuttaa reittisuunnitelmaa.

Älä anna kevään ensimmäisen ruohikkopalovaroituksen yllättää! 

(Päivitetty 12.4.2020)

Ensimmäiset ruohikkopalovaroitukset ovat mahdollisia pian lumen sulamisen jälkeen. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. Voit tehdä tulet myös sisällä kämpissä ja kodissa. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tekemästään tulesta.

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

Repovedellä tulen voi tehdä varauskotien sisällä kamiinassa, Valkjärven varausleirialueen leirituvan kamiinassa ja Kuutinkanavan sekä Lapinsalmen yleisessä käytössä olevissa grillikatoksissa.

Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi).

Muista Retkietiketti ja koronaturvallisuus myös kevään luontoretkillä!

(Julkaistu 31.3.2021)

Korona-ohjeet ovat jo tuttuja, ja ne koskevat myös luonnossa liikkumista: Pidä riittävä turvaväli muihin retkeilijöihin. Huolehdi käsihygieniasta, ota käsidesi mukaan. Vältä tulentekopaikkojen ruuhkaa ottamalla mukaan retkieväät, joita varten ei tarvitse nuotiota. Nauti ne omassa rauhassa kauempana muista retkeilijöistä. Jätä huussi siistiin kuntoon käyntisi jälkeen, käytä omaa wc-paperia, muista myös käsidesi.

Alkava kevät on luonnossa kaunista mutta herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa:
1. Kunnioita luontoa!
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille
5. Älä roskaa.

Repoveden kaivot ovat käytössä, Valkjärvellä voimakkaita maku- ja värihaittoja

(Päivitetty 18.3.2021)
Kaivojen vedenlaatu tutkittiin kesällä 2018, ja tutkimustulosten perusteella kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Määkijän, Lojukosken ja Kuutinkanavan kaivoissa voi silti esiintyä hieman väri- ja makuhaittoja. Valkjärven kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa järvestä ja keittää. Tarkemmat tiedot löytyvät kaivojen infotauluista.

Repoveden poluilla ei ole talvihuoltoa, lumi sulaa kovaa vauhtia

(Julkaistu 9.2.2021, päivitetty 31.3.)
Repoveden polut ovat olleet ahkerassa käytössä koko lumisen talven ajan ja suurin osa kesäreiteistä on useimmiten kuljettavissa ilman lumikenkiäkin. Huomaa kuitenkin, että reiteillä ei ole esimerkiksi hiekoitusta ja eikä portaita lapioida auki. Reitit ja etenkin portaat voivat olla liukkaat. Ketunlenkki ei ole kuljettavissa rengasreittinä, sillä Ketunlossi on talviteloilla.

Repovedellä on siirrytty ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin

(Julkaistu 2.11.2020)
Repovedellä on siirrytty  ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin. Viimeinen muutostyö tehtiin lokakuun lopussa Valkjärven varausleirialueen käymälässä. Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla mm. maanparannusaineeksi.

Jotta käymälöiden ilmanvaihto toimii ja hajuhaitat minimoidaan, on käytössä muistettava kaksi asiaa:

1) Sulje istuimen kansi poistuessasi.

2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään.

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 10.7.2020)
Kansallispuiston itäosassa olevalla liikkumiskieltoalueella liikkumiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 10.9.2020)
Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!

Kansallispuiston pysäköinti ruuhkautuu 

(Päivitetty 2.10.2020)
Varsinkin Lapinsalmen sisääntulon pysäköintialue on edelleen ruuhkainen hyvillä ulkoilukeleillä. Pysäköitäessä on pidettävä mielessä, että hälytysajoneuvojen täytyy päästä liikkumaan alueella esteettä. Mitään puiston sisälle johtavia reittejä ei saa tukkia.

Pysäköintialueet kannattaa täyttää järjestyksessä ja mahdollisimman tiiviisti.

Risteyksiin ja niiden välittömään läheisyyteen ei saa pysäköidä, eikä kiinteistöille johtavia teitä saa tukkia. Jos on välttämätöntä pysäköidä tien varteen, pysäköidään aivan laitaan niin, ettei pysäköinti haittaa muiden ajoneuvojen kulkua. Mutkiin ja mäenharjanteille ei pidä pysäköidä; näkyvyyden puute johtaa helposti vaaratilanteisiin.

Perussääntö kaikenlaisten ajoneuvojen pysäköinnissä on turvallisuuden ja kulkemisen sujuvuuden varmistaminen. Saarijärven pysäköintialueella pohjoisessa ja Terväjärven pysäköintialueella etelässä on yleensä vähemmän ruuhkaa kuin Lapinsalmella.

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2020)
Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Ruuhkaa Repoveden kansallispuistossa

(Päivitetty 25.5.2020)

Repoveden kansallispuisto ruukautuu etenkin viikonloppuisin. Esimerkiksi viikonvaihteessa 23. - 24.5. Ketunlossille oli pisimmillään noin sadan metrin jono, Olhavalla lähes 25 telttaa, pysäköintialueilla kaikkiaan ainakin 418 ajoneuvoa ja puistossa noin tuhat kävijää. Jonoissa ja muussa ruuhkassa on tärkeää muistaa turvavälit sekä niistämis- ja yskimishygienia. Sesonkiaikoina ruuhkaisinta on Lapinsalmen pysäköintialueella ja viikonloppuisin. Arkipäivinä on yleensä väljempää.

Google Maps:in reittiohjauksissa virheitä pohjoisesta tie nro 15 kautta Tervajärven sisääntulolle saavuttaessa

(Päivitetty 6.8.2019)

Ajaessasi kantatietä nro 15 pohjoisesta kohti Tervajärven sisääntuloa käänny Tuohikotin kohdalta oikealle, tielle numero 369 (Tuohikotti-Jaala). Kansallispuiston opasteet alkavat heti risteyksen jälkeen. Tällä hetkellä Google Maps:in reittihaku ohjaa jossain tilanteissa, lähtöpaikasta riippuen, kääntymään kantatieltä 15 jo aiemmin väärässä kohdassa. Käytä Google Mapsissa Tervajärven sisääntulon osoitetta: Kivisilmäntie 720, Kouvola.

Kivisilmäntien Hirvenpäänojan sillalla painorajoituksia

(Päivitetty 1.8.2019)

Tervajärven pysäköintialueelle johtavan Kivisilmäntien Hirvenpäänojansillalla on painorajoituksia, jotka vaikuttavat bussien ja muiden isojen autojen liikkumiseen. Silta sijaitsee noin 4,5 km päässä Tervajärven pysäköintialueelta. Sillalla on liikennemerkki 347: Ajoneuvon suurin sallittu telille kohdistuva massa, 13 t. Lisäksi on lisäkilpi: 3-akseliselle telille 16 t.

Painorajoituskyltti. Kuva: Maarit Partanen

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Repoveden kansallispuisto

  @Luontoonfi #repoveden kansallispuisto