Ajankohtaista Repovedellä

4.8.2022
Tervajärven pysäköintialueelle johtava Kivisilmäntie on siltatyön vuoksi poikki 15.8.–15.10.2022. Saapuminen Repovedelle tapahtuu Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueiden kautta. Lue lisää.

Retkeilyn ajankohtaisia.
Remontit vaikuttavat palveluihin Mustavuorella ja Kirnukankaalla syys-lokakuussa.
Osa Repoveden vuokrakohteista siirtyy Eräluvat -verkkokauppaan.
Tervajärven pysäköintialue poissa käytöstä 15.8.-15.10.2022.
Tarkista varoitukset aina ennen retkelle lähtöä.
Bussilla Repovedelle läpi kesän.
Retkeilysesongin pysäköintivinkit.
Muistutus Olhavalla vieraileville.
Repoveden kaivot ovat käytössä.
Huusseihin ei saa heittää jätteitä, ei biojätettäkään.
Varoaluetta valvotaan ja luvattomaan liikkumiseen puututaan.
Repovedellä valmistellaan ennallistamispolttoja.

Tervajärven pysäköintialueelle johtava Kivisilmäntie on poikki 15.8.–15.10. – käytä Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueita

(Päivitetty 4.8.2022) 
 
Tervajärven pysäköintialueelle johtava Kivisilmäntie on poikki 15.8.–15.10.2022 välisenä aikana Hirvenpäänjoen sillalla tehtävän siltatyön vuoksi. Kulku Repovedelle tapahtuu siltatyön aikana ainoastaan Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueiden kautta. Jos lähdet vaellukselle ennen siltatyön alkamista, jätä autosi Saarijärven tai Lapinsalmen pysäköintialueelle. 

Kartta ja infografiikka käytettävissä olevista pysäköintialueista.

Kiinteistönomistajille, joilla kulku omalle kiinteistölle katkeaa siltatyön johdosta, on järjestetty luvanvarainen kiertotie. Kiertotie kulkee pohjoisesta Voikoskelta Repoveden kansallispuiston runkotietä (Kuismantie) pitkin, Saarijärven ja Tervajärven puomien läpi. Hae kulkulupaa Repoveden kansallispuiston runkotielle hyvissä ajoin tieisännöitsijältä tai Metsähallitukselta: 

Huomioi, että kansallispuiston teillä nopeusrajoitus on 30 km/h ja sitä tulee ehdottomasti noudattaa. Tiellä liikkuu myös jalankulkijoita ja esimerkiksi maastopyöräilijöitä. Ajolupa on henkilökohtainen ja koskee ainoastaan runkotien käyttöä Saarijärven puomilta Tervajärven puomille. Muu autoilu kansallispuistossa ja pysäköinti runkotien varrella on kielletty. 
 

Remontit vaikuttavat palveluihin Mustavuorella ja Kirnukankaalla syyskuussa

(Julkaistu 15.9.2022, päivitetty 23.9.2022)

Metsähallitus kunnostaa Kirnukankaan laavun kattoa ja Mustavuorelle nousevia portaita syyskuussa. Laavun katto korjattiinn viikolla 38. Mustavuoren portaiden korjaus lykkääntyi viikolla ja alkaa lokakuun alussa. Kunnostuksen aikana kohteet eivät ole käytettävissä. Käyttökatko on arviolta kaksi tai kolme päivää.

 

Osa Repoveden vuokrakohteista siirtyy Eräluvat-verkkokauppaan

(Päivitetty 30.8.2022)
Repoveden kaikki vuokrakodat, Valkjärven varausleirialue ja Tolosentalon huoneisto siirtyvät Metsähallituksen omaan Eräluvat -verkkokauppaan syksyllä 2022. Varauskalenterit marraskuusta 2022 eteenpäin avautuvat Eräluvat-verkkokauppaan 1.10.2022. 

Tervarumpu Oy:n vuokrakämppiä eli Kuutinkämppää, Pihkapirttiä ja Savottakämppää voi vuokrata edelleen yrityksen oman nettisivun kautta (tervarumpu.fi)

 

Tarkista aina varoitukset ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 22.8.2022)

Tiesithän, että jos teet retkelläsi avotulen eli nuotion, vastuu on sinulla?  Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroitus voi vaikuttaa retkisuunnitelmiisi, sillä silloin avotulen teko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. Kaikkien muiden tulentekopaikkojen sekä risukeittimen käyttö on metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty. 

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana voit käyttää retkikeitintä. Voit tehdä tulet sisällä kämpissä ja kodissa sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikatoksissa.

Kun tauko on pidetty ja lähdet jatkamaan matkaa, älä jätä nuotiota roihuamaan itsekseen. Seuraava tulistelija tekee kyllä nuotionsa itse. Älä kuitenkaan sammuta tulta vedellä, lämmönvaihtelu vaurioittaa tulipesää. Riittää, että tuli on selvästi hiipunut ja jäähtynyt. Voit tarvittaessa siirtää kekäleitä kauemmas toisistaan tulipesässä.

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

 

Bussilla Repovedelle läpi kesän

(Julkaistu 9.6.2022, päivitetty 31.8.2022)

Linja 15, tuttavien kesken Repovesibussi, kurvaa Kouvolan Matkakeskukselta Lapinsalmen portille sekä takaisin viikonloppuisin, paikallisliikenteen hinnoin. Bussivuoro ajetaan lokakuun loppuun saakka. Lisätietoja Kouvolan kaupungin sivuilta (visitkouvola.fi).

 

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 26.9.2022)

Kokoamme tähän päivittyvään tekstiin retkeilyn ajankohtaisia asioita.

Repovedellä järjestetään syys-lokakuussa tapahtumia, jotka näkyvät ja vaikuttavat myös muihin retkeilijöihin. Kaikki reitit ovat kuljettavissa ja taukopaikat käytettävissä normaalisti.

MRM 2022 maastojuoksutapahtuma Mäntyharju-Repovesi -reitillä sivuaa kansallispuistoa ja näkyy lähinnä Saarijärven suunnilla. Lisätietoja tapahtuman sivuilla. 
Olhava Emergency Medicine Camp 20.-23.9.2022 Maastoensiavun koulutustapahtuma terveydenhoitoalan ammattilaisille. Tapahtuman aikana harjoitellaan ensiavun antamista maasto-olosuhteissa ympäri puistoa järjestettävillä rasteilla, joilla simuloidaan erilaisia onnettomuustilanteita. Lisätiedot tapahtuman sivuilta.
Tapahtuma peruttu. RepoTour 2.10.2022 Kolmatta kertaa järjestettävä maastopyöräilyn retkitapahtuma Repoveden maastopyöräilyreiteillä. Ilmoittautuminen ja lisätiedot Kouvolan pyöräilijöiden sivuilla

Mustikkasesonki alkaa olla ohitse, mutta puolukat ovat kypsiä. Niitä löytyy paikottain. Sienisato näyttää heikolta, mutta reippaat sateet saattaisivat vielä pelastaa osan satoa. Ruokasienien ja marjojen kerääminen on kansallispuistossa sallittua. Sen sijaan kasvien ja kasvinosien sekä puiden, varpujen, sammalten ja jäkälien keruu on kielletty.

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen voimassa ollessa voi tulistella ainoastaan Kuutinkanavan tai Lapinsalmen katetuissa grillikatoksissa. Tarkista  varoitukset aina jo ennen retkelle lähtöä (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset).

Kesälomasesongin ulkopuolella vilkkainta on viikonloppuisin klo 10-14. Esimerkiksi Ketunlossi ja Lapinsalmen tulentekopaikka voivat ruuhkautua. Ketunlossi on vetolossi, joka yhdistää Kapiaveden Määkijänniemen ja Lapinsalmen puoleiset rannat. Lossimatka kestää muutaman minuutin, joten suosituimpina aikoina lossi voi ruuhkautua ja jonotusajat voivat venyä. Lossiin mahtuu enimmillään kymmenen henkilöä.

Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.
Meloessa kesämökit tulee ohittaa vähintään 50 metrin etäisyydeltä mikäli vain suinkin mahdollista. Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

     

 

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 4.5.2022)

Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!
 

Retkeilysesongin pysäköintivinkit

(Julkaistu 25.5.2022, päivitetty 4.8.2022)

Tervajärven pysäköintialueelle johtava Kivisilmäntie on poikki 15.8.–15.10.2022 välisenä aikana Hirvenpäänjoen sillalla tehtävän siltatyön vuoksi. Kulku Repovedelle tapahtuu siltatyön aikana ainoastaan Saarijärven ja Lapinsalmen pysäköintialueiden kautta. Jos lähdet vaellukselle ennen siltatyön alkamista, jätä autosi Saarijärven tai Lapinsalmen pysäköintialueelle. Lue lisää.

Lapinsalmen pysäköintialueen laajennus on valmistunut. Laajennuksen myötä pysäköntialue on laajentunut sadalla paikalla ja alueelle mahtuu 300 henkilöautoa. Suuremmasta kapasiteetista huolimatta Lapinsalmen pysäköintialue voi ruuhkautua vilkkaimpina ajankohtina. Pysäköintiin tarvitaan edelleen malttia ja harkintaa. 

Vilkkain sesonki ajoittuu tavallisesti juhannuksesta elokuun alkuun ja keskipäivään klo 10-14 väliselle ajalle. Saarijärven (ja Tervajärven) pysäköintilalueet ovat yleensä vähemmän ruuhkautuneita kuin Lapinsalmi. Harkitse, voitko aloittaa retkesi niiltä tai saapua puistoon vesiteitse.

On tärkeää pysäköidä järjestyksessä ja tiiviisti, älä ole tilarohmu!

Varmistetaan pysäköinnin sujuvuus ja turvallisuus:
Hälytysajoneuvojen tulee päästä alueelle joka tilanteessa. Kansallispuistoon johtavia reittejä, etenkään pelastustietä, ei saa tukkia missään tapauksessa.

Voit pysäköidä tarvittaessa myös Riippusillantien varteen. Pysäköinti on sallittu tien oikeassa laidassa pysäköintialueelta päin katsottuna. Mikäli pysäköit tien laitaan, pidä huoli että et tuki tietä vaan muut ajoneuvot pääsevät ohitsesi.

Riippusillantien osuus on noin 800 metriä pitkä. Risteyksen jälkeen tie vaihtuu Tihvetniementieksi, jolla on pysäköintikielto. Tihvetniementiellä on nopeusrajoitus 40 km/h ja poliisi valvoo aluetta. 

 

Kaikki Repoveden kaivot ovat käytössä

(Päivitetty 9.9.2022)

Repoveden kaivot ovat käytössä ympäri vuoden. Kaivoja on viisi: Määkijä, Kuutinkanava, Lojukoski, Olhava ja Saarijärvi. Valkjärven varausleirialueella on kaivo. Etenkin hiljaisemmalla kaudella ja pohjaveden laskiessa on mahdollista, että vettä joutuu pumppaamaan hieman pidempään ennen kuin vettä alkaa virrata. Kaivojen kuivuminen on hyvin epätodennäköistä eikä sitä ole toistaiseksi tapahtunut. Tällä hetkellä ainakin Määkijän kaivolla vettä joutuu pumppaamaan jopa muutamia kymmeniä kertoja.

Kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kuutinkanavan kaivo uusintatestattiin vielä heinäkuussa ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi. 

Kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä väri- ja makuhaittoja etenkin Määkijässä, Lojukoskella ja Kuutinkanavalla. Valkjärven varausleirialueen kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. Ilmoitamme tällä sivulla, mikäli juotavuuteen vaikuttavia muutoksia ilmenee. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
 

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 19.6.2022)

Repoveden kansallispuiston itäosa on varoaluetta, jolla liikkuminen on kielletty ja liikkumiskieltoalueella kulkemiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.
 

Repovedellä ennallistetaan metsää polttamalla 

(Julkaistu 22.3.2022, päivitetty 6.4.2022)

Repoveden Valkjärvellä, Kuismantien varressa, ennallistetaan metsää ennallistamispoltolla. Metsä on varttunutta, hyvin tiheää ja luontoarvoiltaan yksipuolista entistä talousmetsää. Maaliskuussa 2022 valmisteltiin ennallistamispolttoala, joka poltetaan vuonna 2023.

Miten ennallistamispolton valmistelu ja itse poltto etenee?  

Maaliskuussa 2022 alueella tehdään valmistelevat hakkuut. Se on tarpeen palokuorman vähentämiseksi ylitiheässä istutusmetsässä. Alue myös kuivuu paremmin, kun puustoa harvennetaan ja alikasvos on raivattu. Samalla alueen ympärille raivataan nk. palokäytävä, jonka tehtävä on auttaa palon hallinnassa.

Varsinainen polttopäivä määrittyy olosuhteiden, kuten tuulen, sateiden ja maaston kuivuuden mukaan. Parasta olisi, mikäli maasto on kuivaa eli voimassa on metsäpalovaroitus. Ihanteellisessa tapauksessa heti polton jälkeen on luvassa sadetta. Yleensä poltto pyritään järjestämään heti alkukesästä. Ennallistamispoltto ei estä kansallispuistossa retkeilyä, mutta itse polttoalalle ei tule mennä.

Ennallistamispolton jälkeen aluetta seurataan mahdollisten jälkipalojen varalta. Jälkivartiointia jatketaan seuraavaan kunnon sadejaksoon saakka.  

Mitä hyötyä ennallistamispoltoista on?

Jälkivartioinnin jälkeen metsä saa jäädä rauhaan ja kehittymään itsekseen. Osa palaneista puista kuolee heti tai myöhemmin, osa jää kasvamaan. Myös maahan jää usein palamattomia alueita. Palossa hiiltyvä puuaines on tärkeä elinympäristö monille uhanalaisille lajeille, erityisesti kääville ja hyönteisille. Tiheän, yksilajisen metsän tilalla on nyt tilaa ja valoa monipuolisemman luonnonmetsän kehittymiselle. Maaperän siemenpankista itää lajeja, jotka ovat taantuneet tiheässä metsässä tai jotka vaativat kuumuutta itääkseen. Paloalueilla tehdään myös seurantaa ja tutkimusta. Lisätietoja ennallistamispoltoista löydät Metsähallituksen sivuilta.
 

Tuo jätteet pois maastosta, älä heitä jätteitä käymälään

(Päivitettu 2.11.2021)

Repovedellä käymälät ovat ei-kompostoivia umpisäiliökäymälöitä eli kemiallisia käymälöitä. Niiden käytössä on kaksi tärkeää seikkaa:
1) Sulje istuimen kansi poistuessasi. Näin ilmanvaihto toimii parhaiten, eikä hajuja synny.
2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään. Jätteet aiheuttavat tukoksia ja  lisäkuluja.


Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla muun muassa maanparannusaineeksi.
 

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020, 12.11.2021)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.