Retkeilyn ajankohtaisia
Tarkista varoitukset aina ennen retkelle lähtöä.
Junalla Hillosensalmelle kesä-elokuussa
Retkeilysesongin pysäköintivinkit
Ketunlossi on taas käytössä. 
Muistutus Olhavalla vieraileville
Repoveden kaivot ovat käytössä.
Repovedellä valmistellaan ennallistamispolttoja.
Huusseihin ei saa heittää jätteitä, ei biojätettäkään.
Varoaluetta valvotaan ja luvattomaan liikkumiseen puututaan.

 

Tarkista aina varoitukset ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 20.5. 2021)

Tiesithän, että jos teet retkelläsi avotulen eli nuotion, vastuu on sinulla?  Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroitus voi vaikuttaa retkisuunnitelmiisi, sillä silloin avotulen teko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. Kaikkien muiden tulentekopaikkojen sekä risukeittimen käyttö on metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty. 

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana voit käyttää retkikeitintä. Voit tehdä tulet sisällä kämpissä ja kodissa sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikatoksissa.

Kun tauko on pidetty ja lähdet jatkamaan matkaa, älä jätä nuotiota roihuamaan itsekseen. Seuraava tulistelija tekee kyllä nuotionsa itse. Älä kuitenkaan sammuta tulta vedellä, lämmönvaihtelu vaurioittaa tulipesää. Riittää, että tuli on selvästi hiipunut ja jäähtynyt. Voit tarvittaessa siirtää kekäleitä kauemmas toisistaan tulipesässä.

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

 

Junalla Hillosensalmelle kesä-elokuussa

(Julkaistu 19.5.2022)

VR käynnistää kokeilun, jossa osa Helsinki-Kuopio -junista pysähtyy Repoveden kupeessa Hillosensalmen seisakkeella. Kokeilu tapahtuu 20.6.-13.8. Vuoroja on kaksi, yksi molempiin suuntiin:

  • IC 63 (Helsinki klo 8:19–Hillosensalmi klo 10:12– Kuopio 12:29)
  • IC 68 (Kuopio klo 14:20–Hillosensalmi klo 16:45–Helsinki klo 18:40)

Hillosensalmelta Repoveden kansallispuistoon on reitistä riippuen  muutaman kilometrin matka joko vesitse tai maanteitse. Hillosensalmi ei sijaitse vaellusreittien varrella, mutta pyöräily-yhteydet ovat hyvät ja alueella toimii jo tällä hetkellä lukuisia kuljetuspalveluja tarjoavia yrityksiä. Luvassa on myös varta vasten junayhteyksille räätälöityjä palveluja, jotka kuitenkin ovat vielä työn alla. 

Päivitämme tietoja jatkoyhteyksistä, kun niitä varmistuu.

 

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 24.5.2022)

Kokoamme tähän päivittyvään tekstiin retkeilyn ajankohtaisia asioita.

Talvi oli runsasluminen ja lumi viivytteli maastossa verrattain pitkään. Kevät on kuitenkin ollut vähäsateinen ja maastossa on siksi kuivaa. Metsä- ja ruohikkopalovaroitusten kausi on alkanut. Tarkista siis varoitukset aina jo ennen retkelle lähtöä (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset).

Hyttyset ovat jo liikkeellä. 

Toukokuun lopulla ja vielä kesäkuun alussa Repovedellä retkeilee isojakin koululaisryhmiä. Valtaosa suuntaa kulkunsa Lapinsalmelle ja Ketunlenkille. 
Vilkkainta on kuitenkin viikonloppuisin klo 10-14, jolloin esimerkiksi Ketunlossille voi olla pitkiäkin jonoja. Myös pysäköintiin voi tarvita malttia erityisesti Lapinsalmella. Saarijärvellä ja Tervajärvellä on tavallisesti hiljaisempaa.  Katso pysäköintivinkit Ajankohtaista -sivulta.
 

Ketunlossi on käytössä

(Julkaistu 26.4.2022)

Ketunlossi on jälleen vesillä ja käytettävissä. Ketunlenkki (3,5, km) on siis kokonaisuudessaan kuljettavissa ja pyöräilyreitti-yhteys muualle Repoveden kansallispuistoon on käytössä. 

Ketunlossi on vetolossi, joka yhdistää Kapiaveden Määkijänniemen ja Lapinsalmen puoleiset rannat. Lossimatka kestää muutaman minuutin, joten suosituimpina aikoina lossi voi ruuhkautua ja jonotusajat voivat venyä pitkiksikin. Lossiin mahtuu enimmillään kymmenen henkilöä.
 

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 4.5.2022)

Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!
 

Retkeilysesongin pysäköintivinkit

(Julkaistu 25.5.2022)

Lapinsalmen pysäköintialuetta laajennetaan. Pysäköintiä ja kulkemista voidaan ohjata, mutta pysäköinti on mahdollista myös laajennustöiden aikana. Seuraa mahdollisia työmaaohjeita kuten kylttejä tai muovinauhoin suljettuja alueita. Varsinaiset maanrakennustyöt ovat tällä hetkellä kuitenkin loppusuoralla. Pysäköintialueen valmistuttua Lapinsalmen pysäköintialueen kapasiteetti kasvaa 200 autosta 300:een autoon.

Pysäköintialuella voi kuitenkin olla vilkasta ja ruuhkautunutta, erityisesti Lapinsalmella. Vilkkain sesonki ajoittuu tavallisesti juhannuksesta elokuun alkuun ja keskipäivään klo 10-14 väliselle ajalle. Saarijärven ja Tervajärven pysäköintilalueet ovat yleensä vähemmän ruuhkautuneita kuin Lapinsalmi. Harkitse, voitko aloittaa retkesi niiltä tai saapua puistoon vesiteitse.

On tärkeää pysäköidä järjestyksessä ja tiiviisti, älä ole tilarohmu!

Varmistetaan pysäköinnin sujuvuus ja turvallisuus:
Hälytysajoneuvojen tulee päästä alueelle joka tilanteessa. Kansallispuistoon johtavia reittejä, etenkään pelastustietä, ei saa tukkia missään tapauksessa.

Voit pysäköidä tarvittaessa myös Riippusillantien varteen. Pysäköinti on sallittu tien oikeassa laidassa pysäköintialueelta päin katsottuna. Mikäli pysäköit tien laitaan, pidä huoli että et tuki tietä vaan muut ajoneuvot pääsevät ohitsesi.

Riippusillantien osuus on noin 800 metriä pitkä. Risteyksen jälkeen tie vaihtuu Tihvetniementieksi, jolla on pysäköintikielto. Tihvetniementiellä on nopeusrajoitus 40 km/h ja poliisi valvoo aluetta. 

 

Kaikki Repoveden kaivot ovat käytössä

(Päivitetty 4.5.2022)

Repoveden kaivot ovat käytössä ympäri vuoden. Kaivoja on viisi: Määkijä, Kuutinkanava, Lojukoski, Olhava ja Saarijärvi. Valkjärven varausleirialueella on kaivo. Näin hiljaisemmalla kaudella on mahdollista, että vettä joutuu pumppaamaan hieman pidempään ennen kuin vettä alkaa virrata.

Kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kuutinkanavan kaivo uusintatestattiin vielä heinäkuussa ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi. 

Kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä väri- ja makuhaittoja etenkin Määkijässä, Lojukoskella ja Kuutinkanavalla. Valkjärven varausleirialueen kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa vaikkapa matkan varrelta Saarijärveltä. Ilmoitamme tällä sivulla, mikäli juotavuuteen vaikuttavia muutoksia ilmenee. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
 

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 19.1.2022)

Repoveden kansallispuiston itäosa on varoaluetta, jolla liikkuminen on kielletty ja liikkumiskieltoalueella kulkemiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.
 

Repovedellä ennallistetaan metsää polttamalla 

(Julkaistu 22.3.2022, päivitetty 6.4.2022)

Repoveden Valkjärvellä, Kuismantien varressa, ennallistetaan metsää ennallistamispoltolla. Metsä on varttunutta, hyvin tiheää ja luontoarvoiltaan yksipuolista entistä talousmetsää. Maaliskuussa 2022 valmisteltiin ennallistamispolttoala, joka poltetaan vuonna 2023.

Miten ennallistamispolton valmistelu ja itse poltto etenee?  

Maaliskuussa 2022 alueella tehdään valmistelevat hakkuut. Se on tarpeen palokuorman vähentämiseksi ylitiheässä istutusmetsässä. Alue myös kuivuu paremmin, kun puustoa harvennetaan ja alikasvos on raivattu. Samalla alueen ympärille raivataan nk. palokäytävä, jonka tehtävä on auttaa palon hallinnassa.

Varsinainen polttopäivä määrittyy olosuhteiden, kuten tuulen, sateiden ja maaston kuivuuden mukaan. Parasta olisi, mikäli maasto on kuivaa eli voimassa on metsäpalovaroitus. Ihanteellisessa tapauksessa heti polton jälkeen on luvassa sadetta. Yleensä poltto pyritään järjestämään heti alkukesästä. Ennallistamispoltto ei estä kansallispuistossa retkeilyä, mutta itse polttoalalle ei tule mennä.

Ennallistamispolton jälkeen aluetta seurataan mahdollisten jälkipalojen varalta. Jälkivartiointia jatketaan seuraavaan kunnon sadejaksoon saakka.  

Mitä hyötyä ennallistamispoltoista on?

Jälkivartioinnin jälkeen metsä saa jäädä rauhaan ja kehittymään itsekseen. Osa palaneista puista kuolee heti tai myöhemmin, osa jää kasvamaan. Myös maahan jää usein palamattomia alueita. Palossa hiiltyvä puuaines on tärkeä elinympäristö monille uhanalaisille lajeille, erityisesti kääville ja hyönteisille. Tiheän, yksilajisen metsän tilalla on nyt tilaa ja valoa monipuolisemman luonnonmetsän kehittymiselle. Maaperän siemenpankista itää lajeja, jotka ovat taantuneet tiheässä metsässä tai jotka vaativat kuumuutta itääkseen. Paloalueilla tehdään myös seurantaa ja tutkimusta. Lisätietoja ennallistamispoltoista löydät Metsähallituksen sivuilta.
 

Tuo jätteet pois maastosta, älä heitä jätteitä käymälään

(Päivitettu 2.11.2021)

Repovedellä käymälät ovat ei-kompostoivia umpisäiliökäymälöitä eli kemiallisia käymälöitä. Niiden käytössä on kaksi tärkeää seikkaa:
1) Sulje istuimen kansi poistuessasi. Näin ilmanvaihto toimii parhaiten, eikä hajuja synny.
2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään. Jätteet aiheuttavat tukoksia ja  lisäkuluja.


Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla muun muassa maanparannusaineeksi.
 

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2021)

Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020, 12.11.2021)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.