Ajankohtaista Repovedellä

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Repoveden poluilla ei ole talvihuoltoa, lähimmät ladut Orilammella

(Julkaistu 9.2.2021)
Repoveden polut ovat olleet ahkerassa käytössä koko lumisen talven ajan ja suurin osa kesäreiteistä on useimmiten kuljettavissa ilman lumikenkiäkin. Huomaa kuitenkin, että reiteillä ei ole esimerkiksi hiekoitusta ja eikä portaita lapioida auki. Reitit ja etenkin portaat voivat olla liukkaat. Ketunlenkki ei ole kuljettavissa rengasreittinä, sillä Ketunlossi on talviteloilla.

Kansallispuistossa ei ole latuverkostoa, mutta Orilammen maja ylläpitää omaa latuverkostoa. Laduista tiedotetaan Orilammen majan sivulla (orilampi.com). 

Jäälle ei ole turvallista mennä

(Julkaistu 14.12.2020, päivitetty 16.2.2021) 
Repoveden vesistöt ovat kauttaaltaan jäässä, jopa virtapaikoissa voi olla ohut jääkansi. Jäällä liikkuminen ei kuitenkaan ole turvallista, sillä jään kantavuus vaihtelee huomattavasti paikasta riippuen. 

Ketunlossi on suljettu talveksi

(Julkaistu 7.12.2020)
Ketunlossi on laiteltu talviteloille. Luvassa on pakkasia, jolloin lossin rissapyörät jäätyvät. Ketunlenkki ei siis enää ole kuljettavissa silmukkana eikä lossin kautta pääse eteenpäin. Lossi otetaan käyttöön jälleen keväällä.

 

Repovedellä on siirrytty ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin

(Julkaistu 2.11.2020)
Repovedellä on siirrytty  ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin. Viimeinen muutostyö tehtiin lokakuun lopussa Valkjärven varausleirialueen käymälässä. Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla mm. maanparannusaineeksi.

Jotta käymälöiden ilmanvaihto toimii ja hajuhaitat minimoidaan, on käytössä muistettava kaksi asiaa:

1) Sulje istuimen kansi poistuessasi.

2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään.

 

Koppelonkierros on jälleen kuljettavissa kokonaisuudessaan

(Julkaistu 15.10.)
Tervajärven pohjoisrantaa seuraileva Koppelonkierroksen polkuosuus Lojukosken ja Kuutinkavan on taas kuljettavissa. Puretut sillat ja huonokuntoiset pitkokset on saatu korjattua. Koppelonkierros on täten kierrettävissä. 

 

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 10.7.2020)
Kansallispuiston itäosassa olevalla liikkumiskieltoalueella liikkumiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty 
opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 10.9.2020)
Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!

Repoveden kaivot ovat käytössä, Valkjärvellä voimakkaita maku- ja värihaittoja

(Päivitetty 3.9.2020)
Kaivojen vedenlaatu tutkittiin kesällä 2018, ja tutkimustulosten perusteella kaivojen vesi on keittämättä juomakelpoista. Määkijän, Lojukosken ja Kuutinkanavan kaivoissa voi silti esiintyä hieman väri- ja makuhaittoja. Valkjärven kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa järvestä ja keittää. Tarkemmat tiedot löytyvät kaivojen infotauluista.

 

Kansallispuiston pysäköinti ruuhkautuu 

(Päivitetty 2.10.2020)
Varsinkin Lapinsalmen sisääntulon pysäköintialue on edelleen ruuhkainen hyvillä ulkoilukeleillä. Pysäköitäessä on pidettävä mielessä, että hälytysajoneuvojen täytyy päästä liikkumaan alueella esteettä. Mitään puiston sisälle johtavia reittejä ei saa tukkia.

Pysäköintialueet kannattaa täyttää järjestyksessä ja mahdollisimman tiiviisti.

Risteyksiin ja niiden välittömään läheisyyteen ei saa pysäköidä, eikä kiinteistöille johtavia teitä saa tukkia. Jos on välttämätöntä pysäköidä tien varteen, pysäköidään aivan laitaan niin, ettei pysäköinti haittaa muiden ajoneuvojen kulkua. Mutkiin ja mäenharjanteille ei pidä pysäköidä; näkyvyyden puute johtaa helposti vaaratilanteisiin.

Perussääntö kaikenlaisten ajoneuvojen pysäköinnissä on turvallisuuden ja kulkemisen sujuvuuden varmistaminen. Saarijärven pysäköintialueella pohjoisessa ja Terväjärven pysäköintialueella etelässä on yleensä vähemmän ruuhkaa kuin Lapinsalmella.

 

Tulenteko metsäpalovaroituksen aikana

(Päivitetty 4.8.2020)

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. Voit tehdä tulet myös sisällä kämpissä ja kodissa. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tekemästään tulesta.

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

Repovedellä tulen voi tehdä varauskotien sisällä kamiinassa, Valkjärven varausleirialueen leirituvan kamiinassa ja Kuutinkanavan sekä Lapinsalmen yleisessä käytössä olevissa grillikatoksissa.

Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi).

Annetaan pesärauha kaakkureille!

(Päivitetty 1.7.2020)

Repoveden kaakkurit viettävät nyt kiireistä perhe-elämää poikasten kanssa. Nämäkin kesäasukkaat arvostavat hiljaisuutta ja rauhaa, joten ollaan kivoja kaakkureille:

Vältä edelleen liikkumista Repoveden pienillä järvillä ja lammilla, joilla kaakkurit pesivät. Älä missään nimessä lähesty kaakkureita.
Jätä dronet maihin ja kuvaa lintuja vain ja ainoastaan maalta käsin.

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2020)

Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Ruuhkaa Repoveden kansallispuistossa

(Päivitetty 25.5.2020)

Repoveden kansallispuisto ruukautuu etenkin viikonloppuisin. Esimerkiksi viikonvaihteessa 23. - 24.5. Ketunlossille oli pisimmillään noin sadan metrin jono, Olhavalla lähes 25 telttaa, pysäköintialueilla kaikkiaan ainakin 418 ajoneuvoa ja puistossa noin tuhat kävijää. Jonoissa ja muussa ruuhkassa on tärkeää muistaa turvavälit sekä niistämis- ja yskimishygienia. Sesonkiaikoina ruuhkaisinta on Lapinsalmen pysäköintialueella ja viikonloppuisin. Arkipäivinä on yleensä väljempää.

Google Maps:in reittiohjauksissa virheitä pohjoisesta tie nro 15 kautta Tervajärven sisääntulolle saavuttaessa

(Päivitetty 6.8.2019)

Ajaessasi kantatietä nro 15 pohjoisesta kohti Tervajärven sisääntuloa käänny Tuohikotin kohdalta oikealle, tielle numero 369 (Tuohikotti-Jaala). Kansallispuiston opasteet alkavat heti risteyksen jälkeen. Tällä hetkellä Google Maps:in reittihaku ohjaa jossain tilanteissa, lähtöpaikasta riippuen, kääntymään kantatieltä 15 jo aiemmin väärässä kohdassa. Käytä Google Mapsissa Tervajärven sisääntulon osoitetta: Kivisilmäntie 720, Kouvola.

Kivisilmäntien Hirvenpäänojan sillalla painorajoituksia

(Päivitetty 1.8.2019)

Tervajärven pysäköintialueelle johtavan Kivisilmäntien Hirvenpäänojansillalla on painorajoituksia, jotka vaikuttavat bussien ja muiden isojen autojen liikkumiseen. Silta sijaitsee noin 4,5 km päässä Tervajärven pysäköintialueelta. Sillalla on liikennemerkki 347: Ajoneuvon suurin sallittu telille kohdistuva massa, 13 t. Lisäksi on lisäkilpi: 3-akseliselle telille 16 t.

Painorajoituskyltti. Kuva: Maarit Partanen

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Repoveden kansallispuisto

  @Luontoonfi #repoveden kansallispuisto