Ajankohtaista Repovedellä

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Varaudu sinileväkauteen

(Päivitetty 15.7.2021)

Hyvin lämpimän kesän myötä myös sinilevien kukinta saattaa olla tavallista runsaampaa. Toistaiseksi Repoveden vesistöistä ei ole havaittu sinileväesiintymiä, mutta tilanne saattaa lämpöjakson jatkuessa muuttua nopeastikin. Pidä silmällä sinilevätilannetta (jarviwiki.fi). Sinilevää saattaa esiintyä esimerkiksi suvantopaikoilla, joissa vesi seisoo pitempään.

Retkeilijä voi helpon lasi- tai keppitestin avulla tarkastaa sinilevätilanteen ja ilmoittaa omat havaintonsa Järvi-wikiin (jarviwiki.fi).

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä ruoanlaittoon. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä. Lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle voimakkaan kukinnan aikana.

Sinileväesiintymien syntymistä voit myös omalta osaltasi vähentää ehkäisemällä pesuaineiden joutumista vesistöihin. Jo 10 henkilön peseytyminen samassa rannassa voi lisätä merkittävästi paikallista ravinnekuormitusta ja sinilevien määrää. Suosi biohajoavia pesuaineita ja toimita kaikki pesut ja tiskaukset riittävän kaukana, noin 5 metrin päässä vesistöstä.

Repoveden kaivovedet on testattu, kaikki kaivot ovat käytössä 

(Päivitetty 14.7.2021)
Kaivojen vedenlaatu tutkittiin toukokuussa 2021, ja tutkimustulosten perusteella ve täyttää tutkituilta osin talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset. Kaivojen vesi on siis keittämättä juomakelpoista. Kuutinkanavan kaivo uusintatestattiin vielä heinäkuussa ja veden laatu todettiin edelleen juomakelpoiseksi.

Määkijän, Lojukosken ja Kuutinkanavan kaivoissa voi silti satunnaisesti esiintyä hieman väri- ja makuhaittoja. Valkjärven kaivossa esiintyy voimakkaita väri- ja makuhaittoja, vesi kannattaa mieluummin ottaa järvestä ja keittää. 

Jotta veden laatu säilyisi hyvänä myös jatkossa, on tärkeää, ettei kaivojen päällä tiskata eikä peseydytä. Kun tiskaat, pyykkäät tai peseydyt, pidä viiden metrin väli kaivoihin ja vesistöihin. Mikäli käytät pesuainetta, suosi biohajoavia aineita.
 

Retkeilevät kesäoppaat opastavat

(Päivitetty 1.7.2021)

Oletko jo tavannut Repoveden kansallispuiston retkeilevät kesäoppaat Pihlan ja Nikon? Heidät voi bongata niin poluilla, taukopaikoilla kuin vaikkapa vesillä melomassa tai tekemässä pieniä huoltotöitä. He tuntevat Repoveden tienoot kuin omat taskunsa, kertovat parhaat vinkit ja opastavat retkeilijöitä koko kesän aina elokuun puoliväliin saakka.

Heinäkuun ajan kesäoppaat ovat tavattavissa myös eräillä suosituimmilla taukopaikoilla: 
Kuutinkanava tiistaisin klo 12-14  6.7.-3.8. 
Kapiavesi perjantaisin klo 12-14  2.7.-6.8. PAITSI EI 9.7.
Olhava klo 12-14 ainoastaan to 8.7.

 

Tarkista aina varoitukset ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 9.6.2021)

Tarkista voimassa olevat varoitukset jo ennen retkelle lähtöä (www.ilmatieteenlaitos.fi). Metsä- tai ruohikkopalovaroitus voi vaikuttaa retkisuunnitelmiisi, sillä silloin avotulen teko on kielletty kaikkialla muulla paitsi hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla. 

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana voit käyttää retkikeitintä kuten Trangiaa. Voit tehdä tulet sisällä kämpissä ja kodissa sekä Lapinsalmen ja Kuutinkanavan grillikatoksissa.

Kaikkien muiden tulentekopaikkojen sekä risukeittimen käyttö on metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty. Tiesithän, että tulen sytyttäjä  on aina vastuussa tekemästään tulesta. 

Sallitut ja kielletyt tulentekomuodot.

 

Varaudu pysäköinnin ruuhkautumiseen 

(Päivitetty 17.6.2021)
Retkeilysesosongin ollessa kuumimmillaan etenkin Lapinsalmen sisääntulon pysäköintialue ruuhkautuu usein. Ruuhkaisinta on klo 10-14, viikonloppuisin ja kauniilla säällä.  Suosi siis kimppakyytejä ja julkista liikennettä. Bussit 5 ja 15 Kouvolasta liikennöivät taas 5.6. alkaen.

Varmista liikkumisen sujuvuus ja turvallisuus pysäköidessäsi:

  • Hälytysajoneuvojen täytyy päästä liikkumaan alueella esteettä. Mitään puiston sisälle johtavia reittejä ei saa tukkia. Pelastustien on pysyttävä aina avoinna.
  • Älä ole tilarohmu: pysäköi järjestyksessä ja tiiviisti.
  • Saarijärven pysäköintialueella pohjoisessa ja Tervajärven pysäköintialueella etelässä on yleensä vähemmän ruuhkaa kuin Lapinsalmella.

Lapinsalmella auton voi jättää myös Riippusillantien varteen, Lapinsalmelta katsoen tien oikeaan laitaan. Riippusillantien pituus on noin 800 m. Sen sijaan Tihvetniementiellä on pysäköintikielto. Huomaa myös, että Tihvetniementiellä on nopeusrajoitus 40 km / h sekä mökkejä, joiden pihateitä ei missään tapauksessa saa tukkia.  Poliisi valvoo aluetta.

Jos on välttämätöntä pysäköidä tien varteen, pysäköidään aivan laitaan niin, ettei pysäköinti haittaa muiden ajoneuvojen kulkua. Mutkiin ja mäenharjanteille ei pidä pysäköidä; näkyvyyden puute johtaa helposti vaaratilanteisiin.
 

Kesän bussiaikataulut Repovedelle astuvat voimaan kesäkuun alussa

(Julkaistu 24.5.2021)
Kesäaikataulut Repovedelle astuvat voimaan kesäkuun ensimmäisenä lauantaina eli 5.6. Parasta bussimatkailussa on tietenkin tunnelma ja se, ettei perillä taatusti tarvitse etsiä pysäköintipaikkaa.

Repovedelle ajaa kaksi linjaa, bussit 5 ja 15. Repoveden osalta aikataulu on voimassa 5.6.-26.9. sekä 30.-31.10., myös pyhäpäivinä. Repovesibussi eli bussi 15 kuljettaa Kouvolan matkakeskukselta muun muassa Verlaan, Lapinsalmelle ja Orilammelle viikonloppuisin kahdesti päivässä. Bussi 5 liikennöi myös arkisin. Kaikki ajot eivät suuntaa Repovedelle asti, joten tarkistathan aikataulut ennen reissua. 
Tarkemmat aikataulut sekä tietoa lipuista, pyörien kuljetuksesta ja muusta oleellisesta löydät VisitKouvolan sivuilta (visitkouvola.fi) ja aikatauluvihkosta (visitkouvola.fi).
 

Muistutus Olhavalla vieraileville

(Päivitetty 10.5.2021)
Olhava on paitsi komea maisemapaikka, myös eräs Suomen parhaista kiipeilykallioista. 

Kun vierailet Olhavan päällä, muista että alhaalla kallioseinällä saattaa olla kiipelijöitä. Älä siis KOSKAAN heitä mitään alas kalliolta. Vuoren päältä tippuva tai heitetty kivi tai muu esine saattaa pudotessaan aiheuttaa peruuttamatonta ja vakavaa vahinkoa!

Annetaan pesärauha kaakkureille ja muille linnuille!

(Päivitetty 28.4.2021)
Kevät on muuttolintujen ja pesänrakennuksen aikaa. Esimerkiksi Repoveden kaakkurit ovat saapuneet. Nämä pienten lampien ja järvien kesäasukkaat arvostavat hiljaisuutta ja rauhaa, joten ollaan kivoja kaakkureille ja muillekin linnuille:

Pidä lemmikit kytkettynä koko ajan.
Älä missään nimessä lähesty kaakkureita.
Jätä dronet maihin ja kuvaa lintuja vain ja ainoastaan maalta käsin. 
Vältä liikkumista Repoveden pienillä järvillä ja lammilla, joilla kaakkurit pesivät.
Olhavanlammella kiipeilijät voivat käyttää venettä kallion juuressa leiripaikan ja kiipeilykallion välillä.

Ketunlossi on taas käytettävissä

(Julkaistu 12.4.2021) 
Kevät on edennyt siihen pisteeseen, että Ketunlossi on otettu talviteloilta käyttöön ja Ketunlenkki on taas kierrettävissä rengasreittinä. Ketunlossi on helppokäyttöinen vetolautta, jonka käyttövoimana toimii retkeilijä itse. 

Retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että Ketunlossin kapasiteetti on rajallinen. Etenkin vilkkaimpina retkeilypäivinä lautalle voi muodostua pitkiäkin jonoja. Ketunlossi sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Lapinsalmen pysäköintialueelta, joten mikäli epäilet jonoutumista, voit tarkistaa tilanteen suuntaamalla ensin Ketunlossille eli kiertämällä Ketunlenkin vastapäivään. Jos lossilla on ruuhkaa, voit tarvittaessa kääntyä takaisin ja kiertää Ketunlenkin toisin päin tai muuttaa reittisuunnitelmaa.

 

Muista Retkietiketti ja koronaturvallisuus myös kevään luontoretkillä!

(Julkaistu 31.3.2021)
Korona-ohjeet ovat jo tuttuja, ja ne koskevat myös luonnossa liikkumista: Pidä riittävä turvaväli muihin retkeilijöihin. Huolehdi käsihygieniasta, ota käsidesi mukaan. Vältä tulentekopaikkojen ruuhkaa ottamalla mukaan retkieväät, joita varten ei tarvitse nuotiota. Nauti ne omassa rauhassa kauempana muista retkeilijöistä. Jätä huussi siistiin kuntoon käyntisi jälkeen, käytä omaa wc-paperia, muista myös käsidesi.

Alkava kevät on luonnossa kaunista mutta herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa:
1. Kunnioita luontoa!
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille
5. Älä roskaa.

Repoveden poluilla ei ole talvihuoltoa, lumi sulaa kovaa vauhtia

(Julkaistu 9.2.2021, päivitetty 31.3.)
Repoveden polut ovat olleet ahkerassa käytössä koko lumisen talven ajan ja suurin osa kesäreiteistä on useimmiten kuljettavissa ilman lumikenkiäkin. Huomaa kuitenkin, että reiteillä ei ole esimerkiksi hiekoitusta ja eikä portaita lapioida auki. Reitit ja etenkin portaat voivat olla liukkaat. Ketunlenkki ei ole kuljettavissa rengasreittinä, sillä Ketunlossi on talviteloilla.

Repovedellä on siirrytty ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin

(Julkaistu 2.11.2020)
Repovedellä on siirrytty  ei-kompostoiviin umpisäiliökäymälöihin. Viimeinen muutostyö tehtiin lokakuun lopussa Valkjärven varausleirialueen käymälässä. Umpisäiliökäymälät sopivat Repoveden kaltaiseen suosittuun kohteeseen: niiden tyhjennysväli on perinteistä, aluslaatikollista käymälää pidempi ja jäte käsitellään keskitetysti jäteasemalla mm. maanparannusaineeksi.

Jotta käymälöiden ilmanvaihto toimii ja hajuhaitat minimoidaan, on käytössä muistettava kaksi asiaa:

1) Sulje istuimen kansi poistuessasi.

2) Älä laita käymälään mitään ylimääräistä, ei biojätettäkään.

Kansallispuiston itäosan varoalueella liikkumista valvotaan 

(Päivitetty 10.7.2020)
Kansallispuiston itäosassa olevalla liikkumiskieltoalueella liikkumiseen puututaan ankarasti. Luvattomat liikkujat kiinniotetaan, ja asiasta kirjoitetaan aina sakko. Liikkumiskieltoalue on perustettu puhtaasti turvallisuussyistä, ja alueella voi olla räjähtämättömiä ammuksia. Liikkumiskieltoalueen raja on merkitty opastekarttoihin (pdf 6 Mt, julkaisut.metsa.fi) punaisella ja maastossa puihin valko-sinisin maalimerkein.

Kunnioitetaan mökkirauhaa!

(Päivitetty 1.6.2020)
Repoveden kansallispuiston sisällä ja lähialueella on useita kesämökkejä. Retkeillessä on syytä muistaa, että kesämökit kuuluvat kotirauhan piiriin, eikä niitä tule käyttää esimerkiksi kauttakulkuun tai leiriytymiseen. Kotirauha pätee myös silloin, kun mökin asukkaat eivät ole paikalla.

Mökkirannat on merkitty oheiseen karttaan punaisella. Pidetään niihin meloessa vähintään 50 metrin etäisyys mikäli vain mahdollista. Kartta (pdf, 2430 kt, julkaisut.metsa.fi).

       

Ruuhkaa Repoveden kansallispuistossa

(Päivitetty 25.5.2020)

Repoveden kansallispuisto ruuhkautuu etenkin viikonloppuisin. Esimerkiksi viikonvaihteessa 23. - 24.5. Ketunlossille oli pisimmillään noin sadan metrin jono, Olhavalla lähes 25 telttaa, pysäköintialueilla kaikkiaan ainakin 418 ajoneuvoa ja puistossa noin tuhat kävijää. Jonoissa ja muussa ruuhkassa on tärkeää muistaa turvavälit sekä niistämis- ja yskimishygienia. Sesonkiaikoina ruuhkaisinta on Lapinsalmen pysäköintialueella ja viikonloppuisin. Arkipäivinä on yleensä väljempää.

Google Maps:in reittiohjauksissa virheitä pohjoisesta tie nro 15 kautta Tervajärven sisääntulolle saavuttaessa

(Päivitetty 6.8.2019)

Ajaessasi kantatietä nro 15 pohjoisesta kohti Tervajärven sisääntuloa käänny Tuohikotin kohdalta oikealle, tielle numero 369 (Tuohikotti-Jaala). Kansallispuiston opasteet alkavat heti risteyksen jälkeen. Tällä hetkellä Google Maps:in reittihaku ohjaa jossain tilanteissa, lähtöpaikasta riippuen, kääntymään kantatieltä 15 jo aiemmin väärässä kohdassa. Käytä Google Mapsissa Tervajärven sisääntulon osoitetta: Kivisilmäntie 720, Kouvola.

Kivisilmäntien Hirvenpäänojan sillalla painorajoituksia

(Päivitetty 1.8.2019)

Tervajärven pysäköintialueelle johtavan Kivisilmäntien Hirvenpäänojansillalla on painorajoituksia, jotka vaikuttavat bussien ja muiden isojen autojen liikkumiseen. Silta sijaitsee noin 4,5 km päässä Tervajärven pysäköintialueelta. Sillalla on liikennemerkki 347: Ajoneuvon suurin sallittu telille kohdistuva massa, 13 t. Lisäksi on lisäkilpi: 3-akseliselle telille 16 t.

Painorajoituskyltti. Kuva: Maarit Partanen

Varovaisuutta huonokuntoisilla pitkoksilla

(Päivitetty 1.6.2020)

Retkeilijöiden tulee noudattaa suurta varovaisuutta liikuttaessa vanhoilla, huonokuntoisilla pitkoksilla. Suuri osa puiston 15-20 vuotta vanhoista pitkoksista on tullut tiensä päähän ja lahonnut. Huonokuntoisia pitkoksia on esimerkiksi Talas-Kuutinkanava-reitillä, Katajavuoren reitillä, Mustalammin rantapolulla ja Kirnuhuokossa. Myös muilla reiteillä on huonokuntoisia osuuksia. Pitkokset on tavoitteena kunnostaa parin seuraavan vuoden kuluessa. 

Uutisia Repovedeltä

Jaa retkesi kohokohdat

Kerro meille ja muille, millaista oli retkelläsi Repoveden kansallispuistossa.

https://www.facebook.com/repovesikansallispuisto

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Repovesi

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartta perustuu YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

  Repoveden kansallispuisto

  @Luontoonfi #repoveden kansallispuisto