Retkeilyreitit ja polut

Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja sen lähialueella on merkittyjä polkuja yli 20 km.

Reittien lähtöpisteet

 • Kansallispuiston polut alkavat kansallispuiston opastuspisteeltä, Viitasaarentie 2119, Saarijärvi (tien nro 6510)
 • Kansallispuiston halki kulkevalle Keski-Suomen maakuntauralle sopivia lähtöpaikkoja on esim. Saarijärven Heramäen kuntorata ja Kannonkosken Ilomäentien ja Korsutien risteys, jossa pysäköidään tien varteen.

Ympyräreitit

 • Riihinevan polku: Riihinevan polku on 1,4 km mittainen. Se on merkitty maastoon vihreillä maalitäplillä.
 • Mastomäen polku: Aarniometsässä kulkeva Mastomäen polku on 3,2 km mittainen. Se on merkitty maastoon oransseilla maalitäplillä. Polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa reilu tunti.
  • Lähtöpaikka: Kansallispuiston opastuspiste ja pysäköintialue.
  • Nähtävää: Iso puu ja Mastomäen ikimetsät.
  • Palvelut: Kansallispuiston opastuspiste ja kaivo.
 • Kotajärven polku: Polku on merkitty maastoon punaisin maalitäplin. Kotajärven 6,5 km mittainen polku kulkee osin samaa reittiä Mastomäen polun kanssa. Kierrokseen on hyvä varata aikaa noin 2,5 tuntia.
 • Tulijärven polku (17 km) on merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Polku kulkee osittain samaa reittiä Kotajärven polun kanssa ja osittain puistoa ympäröivässä talousmetsässä. Kierroksen varrella voi yöpyä Tulijärven laavulla (Saarijärven kaupunki) tai Poika-ahon vuokratuvassa.

Retkeilijä kävelemässä polulla. Vasemmalla kuusenoksat ja oikealla puiset viitat, taustalla metsää.

Muut reitit

 • Keski-Suomen maakuntaura: Puiston halki kulkee sinisin maalipilkuin merkitty vaellusreitti, Keski-Suomen maakuntaura. Maakuntauraa on Keski-Suomessa n. 400 km. Reittiä ei kuitenkaan ole ylläpidetty ja se on joiltakin osin maastosta lähes kadonnut. Reitti on kuljettavissa Saarijärven Heramäen kuntoradalta (27 km) Pyhä-Häkkiin ja edelleen Kannonkoskelle Korsutien ja Ilomäentien risteykseen (23 km). Maakuntauran ylläpidosta kansallispuiston ulkopuolella vastaa Saarijärven kaupunki (saarijarvi.fi) ja Kannonkosken kunta (kannonkoski.fi).

Hiihtoreitit

Talvisin kansallispuistossa voi hiihtää Saarijärven kaupungin ylläpitämillä laduilla. Ladut ovat valaisemattomia retkilatuja perinteiseen hiihtoon. Puistossa lähtöpaikkana on kansallispuiston pysäköintialue. Saarijärven kaupungin ylläpitämät ladut ajetaan lumitilanteen mukaan tammikuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Ladut kunnostetaan viikonlopuiksi. Saarijärven laduista on tehty maksuton latukartta, jota voi kysellä Saarijärven kaupungintoimistosta.

 • Saarijärven suuntaan:
  • Kansallispuiston pysäköintialueelta latu kulkee 1, 5 km Kotajärven keittokatokselle. Kotajärveltä voi hiihtää puiston ulkopuolelle, etelään Saarijärven Heramäen kuntoradalle, jonne matkaa kertyy 27 km . Latua ylläpitää Saarijärven kaupunki. Ajoaikataulua päivitetään Saarijärven kaupungin sivuilla (saarijarvi.fi). Latutilannetta voi tiedustella myös puhelinnumerosta 044 459 8295.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Isojärven kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.