Pyhä-Häkin aktiviteetit

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Komea luminen mänty on kuvattu alhaalta ylöspäin sinertävää taivasta vasten. Salaman valo valaisee männyn latvan ja leijuvat lumihiutaleet. Mäntyä kehystävät muiden puiden latvat.

Etelä-Suomen mahtavimmassa aarniometsässä riittää nähtävää. Patikoi katsomaan 400 vuotta vanhoja ikihonkia, menneiden vuosisatojen metsäpalojen jälkiä tai Poika-ahon historiallista kruununmetsätorppaa.

Nähtävyydet ja näköalat

Löydä ikimetsien ihmeet! Mastomäen kalevalaisen jyhkeissä männiköissä puiden keski-ikä on 250 vuotta. Puiston tunnetuin ikipetäjä, nyt jo kelottunut Vanha iso puu aloitti kasvunsa vuonna 1518. Ympärysmittaa jätillä on 288 cm. Uusi, elävä Iso puu valittiin vuonna 2006. Vuonna 1641 syntyneen vireän vanhuksen löydät Mastomäen kiertävältä rengasreitiltä (3,2 km). Vanha iso puu on sekin yhä arvokkaasti pystyssä noin 200 metrin päässä, Kotajärven rengasreitin varrella.

Poika-ahon kruununmetsätorpassa, pihapiirissä ja niityillä aistit historian havinan. Puiston länsireunalla sijaitseva torppa perustettiin vuonna 1854. Päärakennus toimii nykyään vuokratupana, ja kesäisin se on lammaspaimenten käytössä.

Patikointi

Patikoiden pääset mukavasti puiston nähtävyyksien ja luonnon ääreen. Pyhä-Häkissä on noin 30 km merkittyjä reittejä. Valitse neljästä rengasreitistä (1,4–17 km) sopivin, pakkaa eväät reppuun ja lähde seikkailemaan.

Suuri joukko retkeilijöitä kulkee polulla kesäisessä metsässä.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Geokätköily on hauska tapa liikkua, tutustua luontoon ja harrastaa mukavassa seurassa.
  • Hiihto: Puistossa on talvisin perinteisen hiihtotyylin retkilatu (1,5 km). Latua ylläpitävät Saarijärven kaupunki ja Kannonkosken kunta, ja se jatkuu puiston ulkopuolelle.
  • Lumikenkäily: Hohtavista hangista voit nauttia myös lumikenkäillen.
  • Marjastus: Etsi lähiruokaa eväskorin täytteeksi. Marjastus ja sienestys on puistossa sallittu.
  • Pyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Uinti: Uimaan pääset esimerkiksi Kotajärven keittokatoksen rannan laiturilta. Puistossa ei ole virallista uimarantaa.
  • Vaellus: Tulijärven polun (17 km) varrella voit yöpyä Tulijärven laavulla (Saarijärven kaupunki) tai Poika-ahon vuokratuvassa. Lue lisää reiteistä.
  • Vapaaehtoistyö: Villaterapiaa tarjolla! Hae vuoden alussa lammaspaimenen pestiin kesäiseen Poika-ahoon.

Lähikuva iloisen näköisestä lampaasta, joka rouskuttaa lehtiä. Lampaalla on korvissa merkit. Taustalla lampaiden suojakatos ja nainen kyykyssä lampaan vierellä.