Puurijärvi - Isosuon kansallispuisto tarjoaa lintuparatiisin keskellä arvokasta satakuntalaista kulttuurimaisemaa. Tule päiväretkelle patikoimaan ja nauttimaan luonnosta.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Lintujen tarkkailu  

Kansallispuiston lintukeitaassa ehdit rauhoittua, pysähtyä, katsella ja kuunnella. Kapua Kärjenkallion katettuun lintutorniin, joka on Pohjoismaiden suurimpia – sinne mahtuu kerrallaan noin 50 katselijaa. Puurijärven eteläpäässä, Mutilahdessa, sekä pohjoisosassa, Ahvenuksella, on noin 4 m korkeat lintutornit. Myös Isollasuolla on luontotorni. 

Retkeilijä ja viisi lasta lintutornissa. Retkeilijällä on kaukoputki jalustalla. Lintutornista aukenee aurinkoinen järvimaisema.

Puiston soiden yleisimmät lintulajit ovat niittykirvinen ja keltavästäräkki. Soilla pesivät myös monet kahlaajat, muun muassa kapustarinta ja liro. Isosuo on linnustoltaan puiston arvokkain alue.

Luontopolut  

Isosuon pohjoisreunalla kulkee luontopolku (2 km), jonka varrella pääset tutustumaan suon salaisuuksiin. Luontopolun varrella on 4 m korkea luontotorni, johon voi kiivetä katselemaan maisemia ja lintujen elämää. Polulta haarautuu myös reitti turvesuulille (100 m).
 
Puinen lintutorni aurinkoisella suolla.
 

Muut aktiviteetit   

  • Geokätköily: Lintujen lisäksi voit etsiä kansallispuistosta geokätköjä. 
  • Hiihto: Avaa oma latusi kansallispuiston hangille. Puistossa voi harrastaa maastohiihtoa, mutta latuja ei ajeta. Puurijärven ja Korkeasuon rajoitusosilla liikkumista on rajoitettu 1.2.–30.11. 
  • Nähtävyydet ja näköalat: Tutustu turpeennoston historiaan Isosuon pitkospolun varrella sijaitsevassa turvesuulissa. Hienoimmat näköalat avautuvat Puurijärven opastuskatoksen läheisyydessä olevalta esteettömältä lintulavalta, Kärjenkallion lintutornista, Isosuon pohjoisosan luontotornista sekä Mutilahden ja Ahvenuksen lintutorneista. 
  • Marjastus ja sienestys: Poimi syksyiseltä suolta suuhusi kirpeät karpalot tai metsän laidasta makoisia mustikoita. 
  • Melonta: Saavu Puurijärven ja Isosuon kansallispuistoon meloen Kokemäenjokea ja Ala-Kauvatsanjokea pitkin, niin saat hienon elämyksen. Alueen melontareittioppaan voit hakea Kokemäen kaupungintalolta. Jokia pitkin voi myös soutaa. Ala-Kauvatsajoen tulentekopaikan luona on venelaiturit. Puurijärvellä liikkuminen on sulan maan aikaan kiellettyä lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.
  • Patikointi: Puistossa on kolme merkittyä reittiä (0,5–2 km), jotka vievät lintutorneille. Niiden varrella tutustut suon elämään, lintuihin ja kasveihin. 
  • Uinti: Uimaan pääsee parhaiten Ala-Kauvatsanjoen laiturilta. Puistossa ei ole virallista uimarantaa.

Kaksi retkeilijää puisella katselulavalla. Retkeilijöillä on mukanaan kaukoputki jalustalla. Lavalta aukenee maisema keväiselle järvelle.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Puurijärvi-Isosuo

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.