Perämeren käyntimäärä nousi kymmenen prosenttia

(Päivitetty 26.1.2024)

Vuoden 2023 aikana Perämeren kansallispuistoon tehtiin noin 6400 käyntiä, mikä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin käyntimäärä vuonna 2022. Tämä suuntaus on yhteneväinen Lapissa sijaitsevien muiden kansallispuistojen kanssa.

Perämeri on pieni ja syrjäinen kansallispuisto, jonne tehdään käyntejä erityisesti kesäaikaan veneillä. Talviaikainen retkeily vaatii kokemusta merijäällä liikkumisesta hiihtäen tai moottorikelkalla sekä sulana pysyvien laivaväylien tuntemisen.

Lue lisää tiedotteesta Lapin muiden kansallispuistojen käyntimääristä.

LIFE Biodiversea -hankkeen kuulumisia Perämeren kansallispuistosta

(Päivitetty 30.5.2023)
Meriharjuskantojen tilan parantamiseen tähtäävä työ jatkuu Luonnonvarakeskuksen ja Metsähallituksen yhteisessä LIFE Biodiversea-hankkeessa. Selkä-Sarven alueelta pyydettiin jäiden lähdettyä 30 meriharjusta akustista merkintää varten. Kalat nukutettiin ja niiden vatsaonteloon laitettiin pieni musta kapseli, akustinen lähetin. Kansallispuistoon ja sitä ympäröivälle merialuuelle on sijoitettu vastaanottimia, jotka tallentavat havainnot kalojen liikkeistä useiden satojen metrien etäisyydeltä. Vastaanottimet ovat vedessä seuraavan vuoden ajan. Nyt ne on merkitty pintaan tulevalla poijulla, mutta syksyllä ensimmäisen lukukerran jälkeen vastaanottimet jätetään pohjaan ilman pintamerkkiä, jotta jäät eivät talviaikaan kadota laitteita. Merkinnällä pyritään selvittämään, kuinka laajalla alueella meriharjukset liikkuvat mihinkin vuodenaikaan.

Meriharjus on suurella osalla Suomen rannikko alueella erittäin harvinainen. Perämeren kansallispuiston alueella niitä vielä esiintyy kohtalaisiissa määrin, ja siksi alue soveltuu hyvin tämänkaltaiseen tutkimukseen. Merkintäpyynin yhteydessä saadut muutamat kutemattomat meriharjukset lypsettiin, ja niistä saatua mätiä käytetään Luonnonvarakeskuksessa uuden emokalaston perustamisessa yhdessä jo aiemmin keväällä pilkittyjen harjusten kanssa. Emokalaston tuottamia poikasia voidaan käyttää muualle rannikkoalueelle tehtävissä tuki-istutuksissa. Jos löydät Kemi-Tornion merialueelta keltaisen kohon, jossa lukee TUTKIMUS, ethän siirrä sitä, jotta arvokasta aineistoa ei jää syksyllä löytämättä.

Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven sauna on jälleen käytössä

(Päivitetty 6.7.2022)
Selkä-Sarven sauna on jälleen käytössä pienen pintaremontin jälkeen. Remontin myötä saunan käyttö muuttuu maksulliseksi, aikuiset 7€ ja lapset 4€. Saunamaksun voi suorittaa Eräluvat.fi-sivustolla. Maksuilla katetaan saunan kuluja. Sauna on saaren kaikkien kävijöiden yhteiskäytössä.

Säätilanteen seuranta Perämerellä

(Päivitetty 9.1.2019)
Säätilannetta Perämerellä voi seurata Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Uutisia Perämereltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.