LIFE Biodiversea -hankkeen kuulumisia Perämeren kansallispuistosta

(Päivitetty 30.5.2023)
Meriharjuskantojen tilan parantamiseen tähtäävä työ jatkuu Luonnonvarakeskuksen ja Metsähallituksen yhteisessä LIFE Biodiversea-hankkeessa. Selkä-Sarven alueelta pyydettiin jäiden lähdettyä 30 meriharjusta akustista merkintää varten. Kalat nukutettiin ja niiden vatsaonteloon laitettiin pieni musta kapseli, akustinen lähetin. Kansallispuistoon ja sitä ympäröivälle merialuuelle on sijoitettu vastaanottimia, jotka tallentavat havainnot kalojen liikkeistä useiden satojen metrien etäisyydeltä. Vastaanottimet ovat vedessä seuraavan vuoden ajan. Nyt ne on merkitty pintaan tulevalla poijulla, mutta syksyllä ensimmäisen lukukerran jälkeen vastaanottimet jätetään pohjaan ilman pintamerkkiä, jotta jäät eivät talviaikaan kadota laitteita. Merkinnällä pyritään selvittämään, kuinka laajalla alueella meriharjukset liikkuvat mihinkin vuodenaikaan.

Meriharjus on suurella osalla Suomen rannikko alueella erittäin harvinainen. Perämeren kansallispuiston alueella niitä vielä esiintyy kohtalaisiissa määrin, ja siksi alue soveltuu hyvin tämänkaltaiseen tutkimukseen. Merkintäpyynin yhteydessä saadut muutamat kutemattomat meriharjukset lypsettiin, ja niistä saatua mätiä käytetään Luonnonvarakeskuksessa uuden emokalaston perustamisessa yhdessä jo aiemmin keväällä pilkittyjen harjusten kanssa. Emokalaston tuottamia poikasia voidaan käyttää muualle rannikkoalueelle tehtävissä tuki-istutuksissa. Jos löydät Kemi-Tornion merialueelta keltaisen kohon, jossa lukee TUTKIMUS, ethän siirrä sitä, jotta arvokasta aineistoa ei jää syksyllä löytämättä.

Perämeren kansallispuiston Selkä-Sarven sauna on jälleen käytössä

(Päivitetty 6.7.2022)
Selkä-Sarven sauna on jälleen käytössä pienen pintaremontin jälkeen. Remontin myötä saunan käyttö muuttuu maksulliseksi, aikuiset 7€ ja lapset 4€. Saunamaksun voi suorittaa Eräluvat.fi-sivustolla. Maksuilla katetaan saunan kuluja. Sauna on saaren kaikkien kävijöiden yhteiskäytössä.

Säätilanteen seuranta Perämerellä

(Päivitetty 9.1.2019)
Säätilannetta Perämerellä voi seurata Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Uutisia Perämereltä

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.