Pärnälahden kelomökki, vuokratupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Vuokratupa, 3-4 hlö / 25 m², 1h, kk, sauna, kuisti

Varaukset   

Varauksen voi tehdä Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi)Varausehdot vuokratuvalle. Varattavissa 1.5.–31.10.

Pärnälahden tunnelmallinen kelomökki sijaitsee Pielisen rannalla Kolin kansallispuiston eteläosassa. Mökissä on sauna, jonka löylyistä pääsee pulahtamaan suoraan Pieliseen. Vuokratuvan hiekkarannalla on oma tulentekopaikka. Tupa on sähkölämmitteinen ja hyvin varusteltu. Tupaa ympäröi valoisa mäntymetsä. Rakennuksen takaa kulkee tie viereiselle vuokratuvalle, jonne on matkaa 150 m. 

Sijainti

 • Itä-Suomi, Pohjois-Karjala, Lieksa, Kolin kansallispuisto.
 • Pärnälahti kelomökki vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 63° 01.7661' lon: 29° 57.2199'  ETRS-TM35FIN: N: 6992302 E: 649421
 • Rantatie 136b, 83960 Koli

Ajo-ohjeet

Kolin luontokeskus Ukosta ajetaan Ylä-Kolintietä alaspäin 2 km, minkä jälkeen tie kaartaa oikealle kohti Kolin kylää. Kolin kylälle on luontokeskuksesta matkaan yhteensä 3,6 km. Kolin kylältä käännytään oikealle ja ajetaan Merilänrannantietä n. 1 km kohti Loma-Kolia ja käännytään oikealle Rantatielle, jota pitkin satamaan n. 1 km. Satamasta jatketaan eteenpäin 12,6 km etelään päin, josta käännytään opasteen "Pärnälahden vuokratuvat" mukaisesti vasemmalle.

Risteyksessä olevalta puomilta on mökille matkaa n. 400 m. Puomi on yleensä auki. Jos puomi on kiinni, tulee puomilta ensin kävellä tuvalle, noutaa tuvan avainnippu ja palata avaamaan puomi. Pihaan voi ajaa autolla. Samaa tietä kuljetaan myös Pärnälahden punaiselle tuvalle, joten pysäköidessäsi huomioithan, ettet tuki tietä. Toukokuun alkupuolella puomilta mökille ei välttämättä pääse autolla riippuen lumitilanteesta ja kelirikosta.

Kartat

Kolin kansallispuiston kartta
Retkikartta.fi
Kolin retkeily- ja palvelukartta 1:20 000 / 1:50 000
Maastokartta P534, 1:50 000

Hinta

2024
Hintaluokka A (1.5.-9.6. ja 26.8.-31.10.)
1. vrk 90 €
2.-7. vrk 80 €
Hintaluokka B (10.6.-25.8.)
1. vrk 110 €
2.-7. vrk 95 €

Majoitusvuorokausi klo 14–12.
Ei yli viikon varauksia.

Avaimet

Avainten nouto ja palautus

Tuvan avaimet ovat oven vieressä avainlaatikossa, joka aukeaa 4 numeroisella yhdistelmällä. Heti tuvan varattuasi saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varausvahvistuksen. Varausvahvistuksen liitetiedostona on tuvan avainkoodin sisältävä infoviesti (tarkasta saamasi liitetiedostot ja roskapostikansiosi). Laita tiedot itsellesi talteen. Ellet ole saanut koodia vähintään kahta arkipäivää ennen varaustasi, ota yhteyttä Kolin luontokeskus Ukkoon.

Rantatien ja Pärnälahden tupien risteyksessä olevalta puomilta on mökille matkaa n. 400 m. Puomi on yleensä auki. Puomin saa tarvittaessa auki tuvan avainnipussa olevalla avaimella, joka tulee noutaa tuvan avainlaatikosta kävellen.

Kun saavut tuvalle, syötä koodi laatikkoon kierittämällä avainlaatikon numeroita. Ota avaimet laatikosta, avaa tuvan lukko ja laita avaimet takaisin laatikkoon. Kieritä numerot vielä takaisin nollille. Säilytä avaimia aina avainlaatikossa, jotta ne eivät huku tai jää lukkojen taa tuvan sisälle. Jätä varauksen päätteeksi avaimet samaan laatikkoon.

Varustus

 • Tarvittava talousvesi tulee tuoda mukana, sillä tuvalla ei ole vesipistettä. Juomavettä saat esimerkiksi Kolin luontokeskus Ukosta.
 • Makuupaikat kolmelle kerrossängyssä, yhdelle irtopatjoilla, tyynyt ja peitot, ei liinavaatteita.
 • Sähkölämmitys (peruslämpö ei aina päällä), puulämmitteinen sauna, avotakka, sähköliesi, imuri, jääkaappi pakastuslokerolla, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin, astiat ja ruokailuvälineet 4:lle. Huomaathan, että sateisella ja matalapaineisella säällä tulisijat vetävät huonosti. Tulisija saattaa tällöin savuttaa sisälle. Tulisijaa kannattaa esilämmittää vedon parantamiseksi. Tarkasta lämmitysohjeet tupakansiosta.
 • Pihapiirissä imutyhjennettävä käymälä, tulentekopaikka ja soutuvene. Tuvalla on biojätteille kompostori.
 • Astianpesuaineet, perusmausteet, tulentekovälineet sekä wc- ja talouspaperit eivät sisälly vuokrahintaan.

Huomautukset

 • Tarkasta myös Kolin kansallispuiston ajankohtaiset ennen tuvalle saapumista.
 • Vastuullinen ulkoilija retkeilee roskattomasti eikä jätä jälkiä. Tuvalla ei ole jäteastioita, joten jokainen tuvan käyttäjä vie jätteensä pois maastosta. Kompostoituvat jätteet voi laittaa kompostoriin.
 • Saunaan on kantovesi. Kiukaan vesiastia tulee täyttää ennen saunan lämmittämistä.
 • Jos havaitset järvessä sinilevää (thl.fi), älä käytä järvivettä tai ui siinä. Metsähallitus ei ole vastuussa mahdollisista sinileväkukinnoista.
 • Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella, koska tämä aiheuttaa veden saastumista ja rehevöitymistä ja lisää esimerkiksi sinileväkukintoja. Käytä vain biohajoavia pesuaineita ja imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä.
 • Tuvalla ei ole esteettömiä palveluja.
 • Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä.
 • Telttailu pihapiirissä on kielletty kansallispuiston järjestyssäännön nojalla.
 • Tuvalla on sähkölämmitys, mutta peruslämpö ei ole aina päällä, joten varaudu riittävän lämpimin varustein.
 • Kesäaikaan häiriöttömien yöunien turvaamiseksi kannattaa mukaan varata makuupussin mentävä hyttysverkko.
 • Metsähallitus ei ole vastuussa ukkosmyrskyjen aiheuttamista sähköverkon häiriöistä.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus

Huollosta vastaava

Yleinen asiakaspalvelu, palautteet ja huolto:
Metsähallitus, Luontopalvelut,
Kolin luontokeskus Ukko, puh. 040 7732442.

Varaus-, peruutus- ja maksuasiat:
Eräluvat-asiakaspalvelu (verkkokauppa.eraluvat.fi)

Varaustilanne

Varaa Eräluvat-kaupasta

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pärnälahden kelomökin vuokratuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää