Pallas-Yllästunturin reitit

Mies istuu kivellä polun vieressä avoimessa tunturimaisemassa. Kiven vieressä maassa on reppu. On syyskesä, miehellä on yllään ulkoilutakki ja lippis.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen lähiympäristössä on 500 kilometriä merkittyjä kesäreittejä niin lyhyille päiväretkille kuin pitkille vaelluksille. Talviseen tunturiluontoon pääset suksilla, kävellen, lumikengillä ja paksupyörällä. Kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yli 500 kilometriä hoidettuja latuja ja yli 100 kilometriä talviretkeilyreittejä. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituin pitkä vaellusreitti on 50 km:n pituinen Hetta-Pallas-vaellusreitti.

Suositellut retkeilyreitit kansallispuistossa

Alla olevista reittikuvauksista pääset suosituimmille kansallispuiston reiteille.

 

Reittimerkinnät

Tutustu huolellisesti reittimerkintöihin. Erityisesti Ylläksen alueella on niin paljon reittejä, että maastossa voi varsinkin talvella helposti joutua väärälle reitille.

Maastopyöräily Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on yksi pyöräilijöiden suosikkikohteista. Hyvät palvelut ja monipuoliset reitit tekevät tunturikohteesta myös pyöräilyyn sopivan. Pyöräilyyn soveltuvat erityisesti sitä varten kunnostetut reitit, joita on pääasiassa Ylläksen alueella. Suurin osa muista kesäreiteistä on aloittelevalle pyöräilijälle turhan haastavia.

Maastopyöräily on sallittua vain kansallispuiston virallisilla merkityillä kesäreiteillä. Poluilta poikkeaminen pyöräillen on kiellettyä! Luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä pyöräily on kielletty seuraavilla kesäreiteillä: Palkaskero (pdf 376 kt), Pirunkuru (pdf 321 kt), Varkaankuru (pdf 312 kt) ja Tuomikuru (pdf 318 kt) sekä Keimiötunturilla ja Sammaltunturilla Ilmatieteenlaitoksen tutkimusaseman polulla.  

Maastopyöräilyn vaativuusluokittelu löytyy Trailforksista (trailforks.com, englanniksi)

Maastopyöräilijä kesäyön valaistuksessa avoimessa tunturissa. Taustalla oranssi taivas.

 Maastopyöräilijän etiketti 

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Ota huomioon muut kulkijat. 
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä väistää muita.
  • Maastossa kypärän käyttö on itsestäänselvyys.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Vältä lukkojarrutuksia. Noudata kansallispuiston järjestyssääntöä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Pyöräily on kansallispuistossa sallittu vain virallisilla kesäreiteillä. Pyöräillen ei polulta saa poiketa.
  • Nauti luonnosta, mutta muista vastuusi.

Tulostettava versio maastopyöräilijän etiketistä (pdf 474 kt, julkaisut.metsa.fi).

Maastopyöräilyreitit Enontekiöllä 

Enontekiöllä on uusi laaja maastopyöräilypolkuverkosto. Reittejä ei ole merkitty maastoon, mutta kartat löytyvät Enontekiön kunnan matkailusivuilta (enontekiolapland.com). Polkujen taso vaihtelee helposta vaativaan. 

Maastopyöräilyreitit Pallaksella 

Pallaksen alueen reitit ovat haastavia pyöräiltäväksi korkeuserojen sekä erittäin kivisen maastopohjan takia, joten ne soveltuvat lähinnä kokeneille harrastajille. Helpompia, mutta paljon nousua sisältäviä maisemallisia reittejä ovat Särkitunturin sorastettu reitti sekä Vuontisjärveltä Montellinmajalle vievä reitti. 

Maastopyöräilyreitit Ylläksellä 

Ylläksellä on useita pyöräilyyn soveltuvia kunnostettuja reittejä. Ylläksen erikoisuus on hyvin ylläpidetty 100 km:n talvipolkuverkosto, joka on suunniteltu erityisesti talvipyöräilijöille.

Talviretkeilyreitit Pallas-Yllästunturilla

Hetassa Jyppyrä on suosituin lumikenkäilykohde ja sinne vie merkitty reitti.

Pallastunturien alueella on pääasiassa avotunturia, jossa tuuli kovettaa hangen pinnan. Lumikenkäilijät, tunturihiihtäjät ja vapaalaskijat etsivät usein omat reittinsä tunturiin. Raattaman reiteillä (raattamanreitit.fi) saa liikkua suksien lisäksi leveärenkaisella pyörällä ja lumikengillä. 

Kaamosajan valaistuksessa kyykyssä oleva hymyilevä tyttö ja valkoinen koira katsovat kameraan. Tytöllä on jalassa lumikengät ja koiralla mustat tossut. Taustalla vaaleanpunasävyinen tunturi ja lumen peittämiä puita.

Ylläksellä talvipolkuverkosto on yli 100 km pitkä. Talvipoluille ovat tervetulleita niin pyöräilijät, kävelijät, lumikenkäilijät kuin koiran ulkoiluttajat. Muiden kulkijoiden huomioon ottaminen on itsestään selvyys ja nopeammat väistävät aina hitaampia kulkijoita. Tutustu Ylläksen alueen talvipolkuihin kansallispuiston reittivalikossa.

Ladut

Pallas-Yllästunturin alueella on yli 500 kilometriä hiihtoreittejä, joista suurinta osaa huolletaan koneellisesti. Hoidetuilla laduilla voi hiihtää sekä perinteisellä että luistelutyylillä. Latuja huoltaa neljä latupoolia. Karttoja voit ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa. Kaikista laduista on myös sähköiset kartat:

Risteyksissä on reittiviitat. Ladut on merkitty avotunturissa ja soilla ristiviitoin tai muovikepein. Paikoin metsäiset ladut on merkitty puiden kylkiin sinisillä, punaisilla tai oransseilla kolmioilla. 

Kansallispuiston reiteillä koiravaljakolla ajo ei ole sallittua. Koiravaljakoksi katsotaan reki, pyörä tai vastaava, jota vetää kaksi tai useampi koiraa.

Tunturi-Lapin taival -reitistö

Kuusi ruskeaa reittiviittaa mäntymetsää vasten. Viitoissa lukee: "Tunturi-Lapin Taival, Pallas 18", "Mäntyrova 13", "Muonio 20", "Olos 12", "Jeris 8", "Särkijärvi 6"

Tunturi-Lapin taival on viitoitettu reitistö, joka johdattaa kulkijan kansallispuiston kautta kylästä kylään. Reitistö tarjoaa mahdollisuuden retkeillä päivärepun kanssa ja majoittua mukavasti kylissä. Ota yhteyttä yhteistyöyrittäjiimme ja sovi auton tai tavaroiden siirrot. 

Vaaleanvihreä tunnus, jossa on kaksi tunturisiluettia ja reitti sekä teksti Tunturi-Lapin taival.