Maailman puhtainta ilmaa!

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu The Purest Air! -hankkeen tuloksiin.  

Hetta-Pallas -vaellusreitti on kohta roskaton!

Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton, kun jätepisteet poistetaan reitiltä kevättalvella 2023. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas -reitistä roskaton! Jaa viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas, #RetkiEtiketti ja #PallasYllästunturinKansallispuisto.

Latujen hoidon tilanne

Sähköiset latukartat löydät täältä:

Huomaa, että Hetta-Pallas -hiihtoreitillä latuja avataan vasta kevättalvella! Siihen asti alueella ei ole ylläpidettyjä talvireittejä. Kulkijan on siis oltava suunnistustaitoinen ja varauduttava liikkumaan vaativissa lumiolosuhteissa!  (Päivitetty 14.3.2023)

Lumivyöryvaara huomioitava

Tarkista aina lumivyöryennuste ennen kuin lähdet maastoon!

(Päivitetty 14.3.2023)

Varkaankurussa työajoa

Varkaankurussa ajetaan moottorikelkalla pohjia luontopolun uusittavien pitkosten ajoa varten. Älä mene työmaalle, kiitos. Varkaankurun suuntaan menee kuitenkin lumikenkäilyreitti, joka lähtee Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan päädystä. Reitti on merkitty sinisillä aurauskepeillä ja lähtöpisteessä on sinipohjainen kyltti "Varkaankuru", jossa on lumikenkäilijän kuva. (Päivitetty 14.3.2023)

Talvipolku vai latu

(Päivitetty 14.3.2023)

Pallastunturille rakennetaan uusi luontokeskus

Rahoitus uudelle luontokeskukselle on saatu hallituksen lisätalousarvioesityksessä. Lue lisää uutisesta. Sillä aikaa kun vanha luontokeskus on suljettuna, asiakaspalvelu toimii arkisin klo 9–16 puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Myös tupien avaimet saa etukäteen sopimalla. Muista tehdä varaus ajoissa, jotta avainten haku ei jää viime tippaan! Pahoittelemme, että palvelut ovat Pallaksella nyt puutteelliset. Kuivakäymälä löytyy Pallaskodalta. Lapland Hotels Pallakselta (laplandhotels.com) palvelee kulkijoita. (Päivitetty14.3.2023)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 14.3.2023)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 14.3.2023)

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut. Pysäköintialuetta ei kuitenkaan aurata sydäntalven aikaan, vaan silloin on käytettävä tien varressa olevaa levikettä. (Päivitetty 14.3.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 14.3.2023)

Osa Varkaankurun polusta suljettu kesän 2023

Varkaankurussa kulkeva pitkospuureitti on suljettu 2023. Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysy siis reitillä. Kartassa suljettu reitti on merkitty mustalla. (Päivitetty 14.3.2023)

Kartta suljetusta Varkaankurun luontopolun osuudesta.

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. 
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 214.3.2023)

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Lumivyöryennuste

Tarkista lumivyöryennuste
(ilmatieteenlaitos.fi)
ennen retkeä!

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.

Tapahtumat 

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.