Varkaankurun sorastus on tältä kesältä valmistunut

Varkaankurun alaosa eli luontokeskuksen risteyksestä Kesänkijärvelle tuleva polku on sorastettu ja retkeilijöiden käytössä. (Päivitetty 11.8.2022)
Myös Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan uuden pysäköintialueen takana oleva reitti on valmistunut. (Päivitetty 11.8.2022)

Reittityöt jatkuvat Ylläsjärven ja Äkäslompolon välillä

Ylläsjärven teräsritiläpitkostyömaasta on saatu valmiiksi Ylläsjärveltä Ojanlatvaan tuleva reitti. Rakentaminen jatkuu reittiosuuksilla Kahvikeidas-Ojanlatva sekä Ojanlatva-Latvamaja. (Päivitetty 11.8.2022) 

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis ja retkeilijöiden käytössä

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut heinäkuun loppupuolella ja palvelee Särkitunturin reitillä kulkevia retkeilijöitä. (Päivitetty 11.8.2022)

Purovedestä voi saada kampylo-tartunnan.

Luonnossaliikkujille huomio: Kampylo-tartunnan voi saada purovedestä (facebook.com/MuoEnoPTH). Lämmin sää on lisännyt tartuntariskiä ja tartuntoja on jo todettu Muonion kunnan alueella.  Suodatus tai keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi muuallakin. (Päivitetty 16.7.2022)

Hetta-Pallas -reitistä tulee roskaton

Vuonna 2023 Suomen vanhimmasta ja suosituimpiin lukeutuvasta Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton jätepisteiden poistuessa reitiltä. Ohjeistamme tulevaan jo tänä kesänä sekä kerromme Facebook-sivullamme faktoja aiheeseen liittyen.

Me Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta haastamme nyt kaikki retkeilijät mukaan tärkeän asian puolesta. Asian, joka koskettaa kaikkia luontokohteita ja on aina ajankohtainen. Tavoitteenamme on täysin roskaton retkeily.

Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijätkin pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Haastetta saa jakaa eteenpäin. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas –reitistä roskaton!

Käy retkellä, tee omia huomioitasi ja jaa tärkeää viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas #RetkiEtiketti #PallasYllästunturinKansallispuisto

Tiedote aiheesta: www.luontoon.fi/-/hetta-pallas-reitistä-tulee-roskaton

(Päivitetty 1.7.2022)

Lossivene ei käytössä tänä kesänä

Ylläksen alueella retkeileville tiedoksi:
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läheisyydessä toiminut Elämänluukun yrittäjän lossivene ei ole käytössä tänä kesänä / toistaiseksi. (Päivitetty: 4.7.)

Pakassaivon tien korjaus alkaa 

Pakasaivon tien korjaustyöt aloitetaan heinäkuun alussa. Tiellä voi kulkea tietöistä huolimatta, mutta kannattaa ajaa rauhallisesti ja varautua siihen, että tiellä liikkuu työkoneita. (Päivitetty 29.6.2022)

Vatikurun luontopolusta esite

Vatikurun luontopolusta on tehty esite nettiversiona. Esitteen on kuvittanut Tupu Vuorinen. Se löytyy suomeksi ja englanniksi.

Vatikurun luontopolku on kolmen kilometrin mittainen ja helppokulkuinen. Polku on merkitty sinisin käpymerkein. Osa polusta sopii myös lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi.

Saunakuulumisia kansallispuistosta

Hannukurun sauna on korjattu ja se on taas käytettävissä.

Keimiöjärven vuokratuvan sauna on sen sijaan lukittu huonokuntoisena. Samalla vuokratuvan hintaa on laskettu. Tuvan nykyinen hinta on 180 €/vrk ja 1080 €/viikko. (Päivitetty 16.5.2022)

Muonion Särkitunturin P-aluetta laajennetaan

Kauan kaivattu Särkitunturin pysäköintialueen laajennustyömaa alkaa 9.5. ja se kestää ainakin heinäkuulle. Reitti on turvallisuussyistä SULJETTU työn ajan. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 9.5.2022)

Kellokas ja sen P-alue suljettu touko-kesäkuun

Yllästunturin luontokeskus Kellokas on suljettu 2.5.–3.7.2022 lämmitysjärjestelmäremontin takia. Luontokeskus pienentää hiilijalanjälkeään ja siirtyy maalämpöön. Myös Kellokkaan pysäköintialuetta laajennetaan ja pysäköintialue on suljettu remontin ajan. Savottamuseo puretaan ja siirretään pysäköintialueen laajennuksen ja uudelleenjärjestelyn tieltä. Savottamuseo palaa uuteen sijaansa loppuvuodesta. Pysäköintialueen muutokset aiheuttavat kesän mittaan erilaisia liikennejärjestelyjä, mutta niistä tiedotetaan myöhemmin. Kellokkaan ollessa kiinni asiakaspalvelun tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse. Pahoittelemme häiriötä.

(Päivitetty 9.5.2022)

Pallastunturin luontokeskus remonttiin

Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Suomen ja Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Nyt 45 vuoden ikään ehtinyt luontokeskus remontoidaan. Pallastunturin luontokeskus menee kiinni 2.5. ja se on kiinni koko loppuvuoden. Asiakaspalvelu toimii puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Pallastunturilla retkeilijöiden palvelut ovat kesän ajan puutteelliset. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 6.5.2022)

Linkupalon kota puretaan

Linkupalon Tulivuoripuiston palvelut poistuvat käytöstä ja kota puretaan. Myös luontopolku on poistunut käytöstä. (Päivitetty 16.5.2022)

Sarvijärvellä uusi kota

Pallastunturien latureitistön varrella oleva Sarvijärven vanha laavu on saanut seuraajakseen uuden kodan tulistelua ja eväiden syöntiä varten. (Päivitetty 16.5.2022)

Tunturi-Lapin luontokeskus palvelee kesällä päivittäin

Enontekiön Hetassa sijaitseva Tunturi-Lapin luontokeskus palvelee asiakkaita toukokuussa arkisin ja kesäkuusta syyskuuhun päivittäin. Sieltä kannattaa kysyä apua ja neuvoa, vaikka asia koskisikin Pallastunturin tai Yllästunturin asioita. (Päivitetty 28.4.2022)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. 
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 5.5.2022)

Uusi kestävän matkailun opas ilmestynyt

Metsähallitus on tehnyt luontomatkailuyrittäjille uuden kestävän matkailun oppaan, johon voi tutustua ao. linkistä. 

Tupien koronaohjeita keväälle 2022 

Tutustu retkeilijän koronaturvallisuusohjeisiin. 

Varaustuvat, uudet varaukset

Varaustupien paikkamäärät rajataan uusissa varauksissa 6 henkilöön 31.5.2022 asti.

  • Jos esim. 10 hengen varaustuvalla on jo 2 hengen varaus, on paikkoja vapaana maksimissaan 4.
  • Jos esim. 10 hengen tuvalla ei ole muita varauksia ja samassa ryhmässä on 6–10 henkilöä, voi tuvalle silloin varata kaikille paikat.

Varaustuvat, aiemmin tehdyt varaukset

Jo tehtyjä varauksia ei automaattisesti peruta. Asiakas voi maksutta perua varauksen ajalta 1.1.-31.5.2022 ottamalla yhteyttä luontokeskukseen ennen varauksen alkua. Kannattaa huomioida, että kevättalvella tuvilla voi olla täyttä, jos kaikki käyttävät varaamansa tupapaikat. Esimerkiksi huhtikuussa moni tupa on useana yönä jo myyty loppuun.

(Päivitetty 5.5.2022)

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 7.2.2022)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 24.2.2021)

Montellinmajalla uusi kota tulisteluun

Montellinmaja on poistunut autiotupakäytöstä. Tuvan vieressä on uusi päiväkäyttöön tarkoitettu kota, joka on nyt valmis ja käytössä. Lähin autiotupa on Nammalakurussa. (Päivitetty 11.10.2021)

Kotia poistunut käytöstä

Aakenuksen Pyhäjärven vanha kota ja Vareskota sekä Pallasjärven Pallaslompolon ja Hirvaslahden kodat on poistettu käytöstä ja ne on myyty ja purettu pois. (Päivitetty 2.8.2021)

Mustavaaran autiotuvasta nähtävyyskohde

Mustavaaran tupa on poistunut autiotupakäytöstä. Tuvan lähelle on valmistunut uusi kota, joka palvelee retkeilijöitä tulistelupaikkana. Mustavaaran tupa on vanha porokämppä ja se jää historialliseksi nähtävyyskohteeksi. Tupa on paliskunnan omistuksessa ja lukittu. (Päivitetty 1.10.2021)

Äkäsmyllyn laavu on purettu 

Äkäsmyllyn lähellä oleva huonokuntoinen laavu ja vanha käymälä on purettu. Äkäsmyllynhistorialliset rakenteet ovat nykyisin yksityisessä omistuksessa. Metsähallituksen Luontopalvelut on parantanut läheisen retkeilykohteen, Äkässaivon, palveluja. Äkässaivo sijaitsee noin neljä kilometriä Äkäsmyllyltä etelään. Siellä on Saivonkierros-niminen luontopolku sekä kota ja tulentekopaikka tulisteluun. (Päivitetty 16.9.2021)

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.

Tapahtumat 

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.