Nammalakurun varaustuvan ja autiotuvan huollot saatiin valmiiksi ennakoitua nopeammin

Tuvat aukeavat näin ollen retkeilijöille jo perjantaina 7.6. Nammalakurun varaustupa ja autiotupa ovat olleet huollon vuoksi suljettuna 3.-6.6.2024. Tulentekopaikat ja kuivakäymälä ovat käytettävissä, ja tuvan pihapiirissä voi leiriytyä. Varaustupia voi varata suoraan Erälupien verkkokaupasta. (Päivitetty 5.6.2024)

Tilannetietoja Hetta-Pallas-reitiltä

Reitti alkaa olla hyvin kuljettavissa Hetan ja Pallaksen välillä. Joitain satunnaisia kosteampia alueita reitillä vielä on, mutta pääosin reitti on kuivunut.

Kuvassa on vaellusreitti tunturissa. Kuvan vasemmassa reunassa on hirsinen kota.
Montellin ja Vuontispirtin väli sen sijaan on vielä erittäin märkä. Sillan kohdalla joutuu kahlaamaan pitkältä matkalta. Alla oleva kuva on otettu lauantaina 1.6. 

Kolme henkilöä kahlaa tulvivan joen yli.
Märässä maastossa kulkeminen kuluttaa reittiä herkästi, ja se on siksi hyvin altis kulumiselle. (Päivitetty 4.6.2024)

Hetta-Pallas-vaellusreitin varaustuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa

Varauksen Hetta-Pallas-reitin varaustupiin voi tehdä Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokaupa.eraluvat.fi). Tupien avaimet sijaitsevat tuvilla avainlaatikoissa. Varmista, että olet saanut avainlaatikon koodin ennen matkaan lähtöä. Lisätietoa tupien siirtymisestä verkkokauppaan täältä. (Päivitetty 3.6.2024)

Aakenuksen Pyhäjärventie on huonossa kunnossa

Aakenuksen Pyhäjärvelle kulkua suunnittelevien on hyvä huomioida, että Pyhäjärventie on tällä hetkellä huonossa kunnossa. Tiellä on paljon kuoppia. Emme suosittele tiellä ajoa. Liikennöinti metsätiellä tapahtuu kuljettajan omalla vastuulla. (Päivitetty 29.5.2024)

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Tuvan rakenteet ovat huonokuntoiset. Sulku koskee kaikkia Mustakeron autiotuvan rakenteita, mukaan lukien kuivakäymälä ja puuliiteri. Leiriytyminen tuvan pihapiirissä on kielletty. Vesipaikka säilyy edelleen käytössä. Lähin taukopaikka on Keimiöjärven autiotupa, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Mustakeron autiotuvasta. Lisäksi Mustavaarassa on kota ja kuivakäymälä. (Päivitetty 27.5.2024).

Skutsirastit

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Tutustu Eräetikettiin 

Metsästyskauden alettua on hyvä tutustua Eräetikettiin. Eräetiketti on jatkoa Retkietiketille, jota noudatetaan valtion alueilla retkeiltäessä. Eräetiketti muistuttaa kunnioittamaan luontoa, saalista ja toisia luonnossa liikkujia. Eräetiketti ottaa lisäksi huomioon kalastuksen ja metsästyksen erityispiirteet, kuten saaliin kunnioituksen ja tulistelun erilaisilla alueilla. Lisätietoa Eräetiketistä (eraluvat.fi). (Päivitetty 27.5.2024)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 6.5.2024)

Ilmatieteenlaitos ja yliopistot tutkivat

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi törmätä erilaisiin tutkimuslaitteisiin niin järvillä, soilla kuin tuntureilla. Jos ilmettelet jonkin laitteen tai merkin olemassa oloa, se on todennäköisesti osa Ilmatieteenlaitoksen tai yliopiston tutkimuksia. Jos asia vaivaa, voit tarkistaa sen luontokeskuksistamme. Jätä kuitenkin kaikki laitteet rauhaan, jotta saamme oikeaa tutkimustietoa mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloomme. (Päivitetty 6.5.2024)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 6.5.2024)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 6.5.2024)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu Puhtaan ilman hankkeiden tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.