Vastaa ja vaikuta Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tulevaisuuteen!

Tervetuloa vastaamaan Metsähallituksen kyselyyn, jolla kootaan alueen käyttäjiltä asiakaskokemusta, tietoa ja toiveita Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kehittämisen tueksi. Kyselyyn on helpointa vastata tietokoneella tai tabletilla, mutta kysely toimii myös älypuhelimessa. Aikaa vastaamiseen kuluu 10-20 minuuttia. Kysely on avoinna 2.1.2023 asti. Avaa kysely tästä linkistä (new.maptionnaire.com)

Kyselyä hyödynnetään kansallispuistolle  laadittavassa hoito- ja käyttösuunnitelmassa, jolla linjataan ja yhteensovitetaan alueen luonnon ja kulttuuriperinnön suojelua, virkistyskäyttöä sekä erilaisten käyttäjä- ja sidosryhmien tarpeita. Suunnitelma ohjaa Metsähallituksen toimenpiteitä alueella seuraavien 10-15 vuoden ajan. Lue lisää uutisesta. 

Sidosryhmillä ja kansalaisilla on mahdollisuus kuitenkin vaikuttaa suunnitelmaan koko suunnitteluprosessin ajan. Suunnittelun etenemistä voi seurata Metsa.fi -sivustolta (metsa.fi). (Päivitetty11.11.2022)

Talvi on alkanut kansallispuistossa

Talvi on alkanut. Heikkoja jäitä on nyt varottava erityisesti. Järvet ja joet ovat vasta jäätymässä, ja jää voi olla lumipeitteen alla hyvin heikko. Älä mene jäälle, jos et tunne vesistöä! (Päivitetty 1.12.2022)

Pallastunturin luontokeskuksen remontti ei toteudu suunnitellusti

Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Suomen ja Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Luontokeskus oli tarkoitus remontoida ja avata uudelleen vuoden 2023 alkupuolella. Selvisi kuitenkin, että rakennuksen ongelmat ovat niin mittavat, ettei suunniteltu remontti riitä. Lue lisää uutisestaPallastunturin luontokeskus on siis suljettu toistaiseksi. Asiakaspalvelu toimii puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. (Päivitetty 1.12.2022)

Varkaankurun pitkospuureitti suljettu kesän 2023

Varkaankurussa kulkeva pitkospuureitti on suljettu. Vanhat pitkokset puretaan ja uudet asennetaan kesän 2023 aikana. Luontokeskus Kellokkaasta pääsee kuitenkin Kesänkijärven suuntaan. Varkaankurun kodalle pääsee, kun suuntaa Keskisenlaen kierrokselle. Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysythän siis reitillä. Oheisessa kuvassa punaisella merkityt polut ovat normaalisti kuljettavissa. Mustalla merkitty polkuosuus on suljettuna. (Päivitetty 1.12.2022)

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis ja retkeilijöiden käytössä

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut ja se palvelee Särkitunturin reitillä kulkevia retkeilijöitä. (Päivitetty 7.11.2022)

Hetta-Pallas -reitistä tulee roskaton

Vuonna 2023 Suomen vanhimmasta ja suosituimpiin lukeutuvasta Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton jätepisteiden poistuessa reitiltä. Me Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta haastamme nyt kaikki retkeilijät mukaan tärkeän asian puolesta. Tavoitteenamme on täysin roskaton retkeily. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Haastetta saa jakaa eteenpäin. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas -reitistä roskaton! Lue lisää tiedotteesta. Käy retkellä, tee omia huomioitasi ja jaa tärkeää viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas #RetkiEtiketti #PallasYllästunturinKansallispuisto (Päivitetty 11.11.2022)

Vatikurun luontopolusta esite

Vatikurun luontopolusta on tehty esite nettiversiona suomeksi ja englanniksi. Esitteen on kuvittanut Tupu Vuorinen. Vatikurun luontopolku on kolmen kilometrin mittainen ja helppokulkuinen. Polku on merkitty sinisin käpymerkein. Osa polusta sopii myös lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi.

Linkupalon kota puretaan

Linkupalon Tulivuoripuiston palvelut ovat poistuneet käytöstä ja kota puretaan. Myös luontopolku on poistunut käytöstä. (Päivitetty 7.11.2022)

Sarvijärvellä uusi kota

Pallastunturien latureitistön varrella oleva Sarvijärven vanha laavu on saanut seuraajakseen uuden kodan tulistelua ja eväiden syöntiä varten. (Päivitetty 7.11.2022)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. 
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 7.11.2022)

Uusi kestävän matkailun opas ilmestynyt

Metsähallitus on tehnyt luontomatkailuyrittäjille uuden kestävän matkailun oppaan, johon voi tutustua ao. linkistä. 

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 7.11.2022)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 11.11.2022)

Uutisia Pallas-Yllästunturilta