Opastettu Geopark -Kelvenneristeily 29.5. alkaen klo 10

(Päivitetty 10.5.2022)
Opastettu Geopark -Kelvenneristeily Padasjoen satamasta järjestetään sunnuntaina 29.5. klo 10. Retki sisältää ruokailun. Paluu satamaan n. klo 14.30. Hinta 10 €, maksu tasarahalla laivaan noustessa. Mukaan mahtuu 50 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset: maria.virtanen@padasjoki.fi 20.5.2022 mennessä. Oppaana Nina Lehtovirta, laiva Jenni-Maria II.

Padasjoen kunnan järjestämä retki on osa Geopark -viikon tapahtumatarjontaa ja juhlistaa osaltaan juuri tuoreeltaan UNESCO kohteeksi valittua Salpausselkä Geopark aluetta. Kelventeen saari Päijänteen kansallispuistossa on yksi kansainvälisestikin merkittävä geokohde Salpausselkä Geopark alueella.  Lue lisää Salpausselkä UNESCO Global Geoparkista. 

Opastettu yleisöretki Pulkkilanharjulla 21.5. klo 16:30-18:00

(Päivitetty 26.4.2022)
Maksuton opastettu Salpausselkä Geopark - yleisöretki Pulkkilanharjulla Päijänteen kansallispuistossa järjestetään lauantaina 21.5. klo 16:30 - 18:00. Opastus alkaa Karisalmen -sillan pysäköintialueen info- taulujen luota ja päättyy samaan paikkaan. Retkellä kuljet jääkauden jälkiä pitkin. Pulkkilanharjun ainutlaatuinen geologia, luonto ja kulttuuri tulee noin 2 kilometrin pituisella luontopolulla tutummaksi.

Metsähallituksen järjestämä retki on osa Geopark -viikon tapahtumatarjontaa ja juhlistaa osaltaan juuri tuoreeltaan UNESCO kohteeksi valittua Salpausselkä Geopark aluetta. Pulkkilanharju on yksi merkittävä geokohde Salpausselkä Geopark alueella. Lue lisää Salpausselkä UNESCO Global Geoparkista. 

Jäälle menemistä ei enää suositella!

(Päivitetty 13.4.2022)

Päijänteen kansallispuiston taukopaikoilla ei ole ollut talvikunnossapitoa. Puiston huoltokäynnit aloitetaan myöhemmin keväällä sulan veden aikaan. 

Padasjoen kunnan ylläpitämää ja merkitsemää jääreittiä puiston saariin ei enää ole. Kevätaurinko on pehmentänyt jääkerrosta ja jää voi olla vaarallisen heikkoa virtapaikoilla. Heikentyneen jään kantavuuden vuoksi jäälle menemistä ei suositella! Päijänteen kansallispuistoon osittain kuuluvan Pulkkilanharjun eteläpuoliselta alueelta jäät ovat jo lähteneet. 
Jäätilanne (https://www.vesi.fi/jaatilanne/)

Päijänteen kansallispuisto yksi merkittävimmistä kohteista Salpausselkä UGGP alueella

(Päivitetty 13.4.2022)

Salpausselkä Geopark on 13.4. nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki. Alueella on kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia edustavia geokohteita, kuten Päijänteen kansallispuiston edustavat harju- ja kalliosaaret. Tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä on osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Linkki uutiseen
Linkki Unescon tiedotteeseen
Salpausselkä Geopark -sivusto

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta koko ajan kytkettyinä

(Päivitetty 14.3.2022)
Päijänteen saarissa saattaa tulla mieleen, että lemmikin voi päästää saareen vapaaksi, koska eihän se sieltä karkuun pääse. Muistetaan kuitenkin, että Päijänteen kansallispuisto on ennen kaikkea luonnonsuojelualue ja vapaana oleva lemmikki voi aiheuttaa paljon ongelmia suojellulle luonnolle, villieläimille ja kanssaretkeilijöille.

Päijänteen kansallispuistolla on huomattava merkitys linnuston suojelun kannalta, sillä se on pesimäympäristö monelle lintulajille. Alueella pesivät esimerkiksi lokkilinnut, kalatiira, kaakkuri, mustakurkku-uikku, tukka- ja isokoskelo sekä ampuhaukka ja nuolihaukka. Kuikka esiintyy puistossa vielä melko yleisenä, mutta pesintä onnistuu häirinnän vuoksi harvoin. Saarissa vapaana kulkevat kissat ja koirat ovat todellinen uhka lintujen pesinnälle ja pienille poikasille.

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoihin, kunhan omistajat noudattavat lakia ja pitävät lemmikkinsä koko ajan kytkettyinä. Lue lisää koiran kanssa retkeilystä.

Kelventeen mäyrät vohkivat retkeilijöiden eväitä

(Päivitetty 7.9.2021)
Kelventeellä on varsinkin loppukesästä havaittu ruokaa varastavia mäyriä. Ruuat kannattaa ripustaa yön ajaksi puiden oksiin. Lue mäyräjuttu (yle.fi).

Uutisia Päijänteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.