Ajankohtaista Päijänteellä

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Päijätsalon näkötornin entisöintityöt valmistuneet

(Päivitetty 28.8.2020)

Päijätsalon yli 120-vuotiaan näkötornin maalaus- ja korjausurakka on valmistunut ja torni on taas avoinna kävijöille. Näkötornin kunnostustyöt on toteutettu osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen luontopalvelut ja rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta.

Puiston järjestyssäännöt ja retkietiketti

(Päivitetty 24.6.2020)

Päijänteen kansallispuiston järjestyssääntöjä sekä luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittavaa retkietikettiä on noudatettava kaikkien puistossa retkeilevien. Juhannuksen jälkeen monet puiston retkisatamista olivat huonossa kunnossa mm. roskaamisen ja luovattomien nuotiopaikkojen takia. Tämä ikävä käyttäytyminen lisää ylimääräistä huolto- ja valvontatyötä kentän väelle.

Puiston polttopuuhuolto käynnissä

(Päivitetty 10.6.2020)

Päijänteen kansallispuiston taukopaikoilla tehdään polttopuuhuoltoa. Puuvajat täydentyvät polttopuista, osassa puita jo onkin viime vuoden jäljiltä. Käyttäkää polttopuita säästeliäästi. Ne ovat tarkoitettu ainoastaan puistossa retkeilevien nuotiopuuksi.

Työssäoppijat puiston huolto- ja valvontatehtävissä

(Päivitetty 10.6.2020)

Asikkalan Koulutuskeskus Salpauksen työssäoppijat ovat aloittaneet työnsä Päijänteen kansallispuistossa. Työssäoppijat tekevät mm. polttopuuhuoltoa, rakennelmien korjaustöitä ja valvontatehtäviä. Ikävä lisätyö aiheutuu luvattomien nuotiopaikkojen purkamisesta. Luvattomat nuotiopaikat ovat iso ongelma Päijänteen kansallispuistossa.

Tulenteko on sallittu ainoastaan siihen osoitetuilla paikoilla. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. 

Uutisia Päijänteeltä