Ajankohtaista syysretkille

(Päivitetty 16.9.2022)

Päijänteen kansallispuistossa huolletaan taukopaikkoja syksyisin. Syksyn jälkeen huoltotyöt loppuvat talven ajaksi. Syksyisestä puiston luonnosta ja maisemasta voi nauttia patikoiden, meloen ja soutaen tai vaikkapa lintujen syysmuuttoa tarkkaillen. Erityisen suosittu lintujen muuttoajan seurantapaikka on Pulkkilanharju Asikkalassa.

 • Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat paitsi kuljetuspalveluja puistoon myös monipuolisia muita palveluja.
 • Opastettu ruskavaellus Päijänteen kansallispuistoon järjestetään lauantaina 1.10. Lisätietoa, hintatiedustelu ja ilmoittautumiset: www.kulkeevettenhalki.fi. 
 • Päijänteen esitekartta: www.luontoon.fi/paijanne/kartat
 • Retkeilyreittien lähtöpisteitä ovat Pulkkilanharjun pysäköintialue (Karisalmi) Asikkalassa sekä Päijätsalon pysäköintialue Sysmässä. Vesiteitse tultaessa Kirkkosalmen tai Likolahden retkisatama Kelventeen saaressa Padasjoella.
 • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
 • Otathan tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeäsi: www.ilmatieteenlaitos.fi
 • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin
 • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Päijänteen kansallispuiston Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Opastettu ruskavaellus 1.10.2022

(Päivitetty 12.9.2022)

Nyt on oiva tilaisuus tutustua Päijänteen kansallispuiston maisemiin laivalla ja patikoiden. Opastettu ruskavaellus Päijänteen kansallispuistoon järjestetään lauantaina 1.10.2022. Laiva lähtee Pulkkilanharjun Karisalmesta klo 10 ja palaa takaisin Karisalmeen noin klo 17. Vaelluksen järjestää KulkeeVettenHalki ja oppaana toimii Merja Palokangas-Viitanen.

Lisätietoa, hintatiedustelu ja ilmoittautumiset: KulkeeVettenHalki, Jorma Sainio, puh. 040 5055560.

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat ovat kesäsesongin arvokas apu

(Päivitetty 8.9.2022)

Vilkas retkeilykesä on hiljentymässä Päijänteellä. Kansallispuiston rakenteiden huolto ja ylläpito vaatii paljon työtunteja, jossa Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat ovat olleet korvaamattomana apuna. Kiitos heille! Lue koko uutinen: Työtä oppimassa Päijänteen kansallispuistossa.

Salpausselkä Geopark-tapahtumaviikot innostivat ihmisiä lähtemään jääkauden jälkien jäljille

(Päivitetty 8.6.2022)

Vuosimiljoonien aikana Suomen maankamaraa ovat erilaiset luonnon mullistukset muovanneet - litistäneet, ruhjoneet ja hioneet. Muinoin korkealle kohonneet vuorijonot ovat hävinneet ja tulivuoret sammuneet. Viimeisin luonnon oma jättiläismäinen arkkitehti oli Veiksel-jääkauden mannerjää, joka jäätikön sulamisvesineen kulutti, tasoitti ja kasasi Suomen maaperämaiseman nykyisenlaiseksi. Jääkauden jättämiin jälkiin pääsi ohjatusti tutustumaan eri puolilla Salpausselkä Geopark -aluetta juuri päättyneillä Geopark -tapahtumaviikoilla. Päijänteen kansallispuistossa tyytyväisen ja kiinnostuneen kuulijakunnan saaneet opastetut Salpausselkä Geopark -yleisöretket järjestettiin Pulkkilanharjulla sekä Kelventeen saaressa. Lue koko uutinen.

Ajankohtaista kesäretkille

(Päivitetty 1.6.2022)

 • Koulutuskeskus Salpauksen työssäoppijat ovat aloittaneet puistossa kesän huolto- ja valvontatyöt. Työssäoppijat ovat suureksi avuksi Metsähallituksen kentän väelle kesäsesongin kiireessä.

 • Polttopuutäydennys toimitetaan puiston taukopaikoille juhannukseen mennessä. Reittikatselmuksia tehdään huoltotöiden yhteydessä kesän aikana.

 • Kesäisestä puiston luonnosta ja maisemasta voi nauttia patikoiden, meloen ja soutaen tai vaikkapa lintuja tarkkaillen. Kesäkuussa linnuilla on pesimätouhut kiivaimmillaan ja luonto pauhaa laulusta. Heinä–elokuussa lintumaailma alkaa hiljentyä vähitellen, sillä linnut alkavat uusia höyhenpukujaan heti pesimisen jälkeen ja ovat silloin piilottelevia sekä hiljaisia. Erityisen suosittu lintujen muuttoajan seurantapaikka on Pulkkilanharju.

 • Saapuminen Päijänteelle, www.luontoon.fi/paijanne/saapuminen

 • Päijänteen kartat, www.luontoon.fi/paijanne/kartat

 • Vesireittien lähtöpisteitä ovat Asikkalan Vääksyn vierassatama, Padasjoen laivaranta, Sysmän vierassatama ja Päijätsalon Pyydysniemi.

 • Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat paitsi kuljetuspalveluja puistoon myös monipuolisia muita palveluja.

 • Retkeilyreittien lähtöpisteitä ovat Pulkkilanharjun pysäköintialue (Karisalmi) Asikkalassa sekä Päijätsalon pysäköintialue Sysmässä. Vesiteitse tultaessa Kirkkosalmen tai Likolahden retkisatama Kelventen saaressa Padasjoella.

 • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.

 • Otathan tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeäsi. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty Päijänteen kansallispuiston kaikilla tulentekopaikoilla, www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/padasjoki.

 • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin. Esimerkiksi koirien tulee aina olla kytkettynä kansallispuistossa.

 • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Päijänteen kansallispuiston Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Tyyni järvi ja hiekkarantaa. Järvelle, lähelle rantaa on ankkuroitu purjevene. Rannalla on kumivene ja iso mänty.
 

Päijänteen kansallispuisto yksi merkittävimmistä kohteista Salpausselkä UGGP alueella

(Päivitetty 13.4.2022)

Salpausselkä Geopark on 13.4. nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki. Alueella on kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia edustavia geokohteita, kuten Päijänteen kansallispuiston edustavat harju- ja kalliosaaret. Tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä on osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Linkki uutiseen
Linkki Unescon tiedotteeseen
Salpausselkä Geopark -sivusto

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta koko ajan kytkettyinä

(Päivitetty 14.3.2022)
Päijänteen saarissa saattaa tulla mieleen, että lemmikin voi päästää saareen vapaaksi, koska eihän se sieltä karkuun pääse. Muistetaan kuitenkin, että Päijänteen kansallispuisto on ennen kaikkea luonnonsuojelualue ja vapaana oleva lemmikki voi aiheuttaa paljon ongelmia suojellulle luonnolle, villieläimille ja kanssaretkeilijöille.

Päijänteen kansallispuistolla on huomattava merkitys linnuston suojelun kannalta, sillä se on pesimäympäristö monelle lintulajille. Alueella pesivät esimerkiksi lokkilinnut, kalatiira, kaakkuri, mustakurkku-uikku, tukka- ja isokoskelo sekä ampuhaukka ja nuolihaukka. Kuikka esiintyy puistossa vielä melko yleisenä, mutta pesintä onnistuu häirinnän vuoksi harvoin. Saarissa vapaana kulkevat kissat ja koirat ovat todellinen uhka lintujen pesinnälle ja pienille poikasille.

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoihin, kunhan omistajat noudattavat lakia ja pitävät lemmikkinsä koko ajan kytkettyinä. Lue lisää koiran kanssa retkeilystä.

Kelventeen mäyrät vohkivat retkeilijöiden eväitä

(Päivitetty 7.9.2021)
Kelventeellä on varsinkin loppukesästä havaittu ruokaa varastavia mäyriä. Ruuat kannattaa ripustaa yön ajaksi puiden oksiin. Lue mäyräjuttu (yle.fi).

Uutisia Päijänteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.