Ajankohtaista Päijänteellä

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kelventeelle pääsee vielä hiihtämään

(Päivitetty 18.3.2021)

Padasjoen kunta on huoltanut perinteisen latu-uran Padasjoen Laivarannan satamasta Kelventeelle. Hiihtomatka Kelventeelle ja takaisin on 18 kilometriä. Lunta on vähän ja latu-ura on jääpohjalla. Jäätilanne on tällä hetkellä turvallinen, ei ole railoja eikä jään kohoumia hiihtoreitin varrella. 

Huomioithan, että latutilanne voi muuttua nopeasti säätilanteen mukaan. Tällä hetkellä on hyvät pakkashiihtokelit. Padasjoen kunta päivittää ajankohtaiset latutiedot nettisivuilleen: https://www.padasjoki.fi/fi/Palvelut/Liikunta-ja-vapaa-aika/Hiihtoladut

Turvallista talviulkoilua Päijänteellä!

Hiihtoladut Päijänteen kansallispuistoon

(Päivitetty 15.2.2021)

Padasjoen kunta on ajanut, perinteisen ja vapaan hiihtotyylin, ladut Päijänteen kansallispuistoon. Ladut lähtevät Padasjoen laivarannasta ja kiertävät ympäri Vähä-Haukkasalon. Vähä-Haukkasalosta lähtee latuhaara Lietsaareen ja sieltä aina Kelventeelle asti. Paluu takaisin laivarantaan samaa reittiä. Hiihtomatka Kelventeelle yhteen suuntaan on noin 9 kilometriä. 

Päijänteen jäälle tehty latu on ajettu 10.2. Jäätä Päijänteellä on yli 20 cm. Ajankohtaiset latutiedot löytyvät Padasjoen kunnan nettisivuilta: www.padasjoki.fi/fi/Palvelut/Liikunta-ja-vapaa-aika/Hiihtoladut.

Turvallista talviulkoilua Päijänteellä!

Taukopaikkojen polttopuuhuolto

(Päivitetty 4.2.2021)

Päijänteen kansallispuiston taukopaikoista ainoastaan Isohiedan ja Kirkkosalmen taukopaikoilla ei ole tällä hetkellä polttopuita. Polttopuutäydennystä jokaiselle taukopaikalle tehdään taas jäiden lähdön jälkeen lauttakuljetuksena. 

Päijätsalon näkötornin entisöintityöt valmistuneet

(Päivitetty 28.8.2020)

Päijätsalon yli 120-vuotiaan näkötornin maalaus- ja korjausurakka on valmistunut ja torni on taas avoinna kävijöille. Näkötornin kunnostustyöt on toteutettu osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen luontopalvelut ja rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta.

Puiston järjestyssäännöt ja retkietiketti

(Päivitetty 24.6.2020)

Päijänteen kansallispuiston järjestyssääntöjä sekä luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittavaa retkietikettiä on noudatettava kaikkien puistossa retkeilevien. Juhannuksen jälkeen monet puiston retkisatamista olivat huonossa kunnossa mm. roskaamisen ja luovattomien nuotiopaikkojen takia. Tämä ikävä käyttäytyminen lisää ylimääräistä huolto- ja valvontatyötä kentän väelle.

Puiston polttopuuhuolto käynnissä

(Päivitetty 10.6.2020)

Päijänteen kansallispuiston taukopaikoilla tehdään polttopuuhuoltoa. Puuvajat täydentyvät polttopuista, osassa puita jo onkin viime vuoden jäljiltä. Käyttäkää polttopuita säästeliäästi. Ne ovat tarkoitettu ainoastaan puistossa retkeilevien nuotiopuuksi.

Työssäoppijat puiston huolto- ja valvontatehtävissä

(Päivitetty 10.6.2020)

Asikkalan Koulutuskeskus Salpauksen työssäoppijat ovat aloittaneet työnsä Päijänteen kansallispuistossa. Työssäoppijat tekevät mm. polttopuuhuoltoa, rakennelmien korjaustöitä ja valvontatehtäviä. Ikävä lisätyö aiheutuu luvattomien nuotiopaikkojen purkamisesta. Luvattomat nuotiopaikat ovat iso ongelma Päijänteen kansallispuistossa.

Tulenteko on sallittu ainoastaan siihen osoitetuilla paikoilla. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. 

Uutisia Päijänteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.