Ajankohtaista Päijänteellä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Kerro valokuvalla, mikä on parasta
parasta Päijänteen kansallispuistossa

(julkaistu 2.6.2023)

Päijänteen kansallispuisto täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlan kunniaksi Metsähallitus, Asikkalan kunta ja Etelä-Suomen Sanomat järjestävät Parasta Päijänteellä -valokuvakilpailun. 

Kuvaile valokuvan keinoin Päijänteen kansallispuiston henkeä. Voit miettiä esimerkiksi tällaisia asioita: Mikä puistossa on sinulle kaikkein tärkeintä? Mikä on mielipaikkasi puistossa? Mukavinta tekemistä? Entä hauskinta, rentouttavinta tai haastavinta? Näytä kuvillasi, miten ja missä Päijänteen luonto puhuttelee ja koskettaa juuri sinua.

Kilpailun säännöt

Kilpailuaika 1.6. – 31.8.2023.
Kilpailun järjestäjät ovat Metsähallitus, Asikkalan kunta ja Etelä-Suomen Sanomat.

Voit osallistua 1 – 2 kuvalla, jotka olet ottanut kilpailuaikana Päijänteen kansallispuistossa.

Kuvaajalla on oltava kuviin täydet oikeudet. Kotirauhan tai muun suojan piirissä kuvatuilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun.

Kuvissa on vain retkietiketin mukaista toimintaa. Koirat ovat hihnassa, nuotio luvallisella paikalla ja teltta telttailualueella ja niin edelleen. Ks. www.luontoon.fi/retkietiketti

Kilpailuun ei voi osallistua trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla. Kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla. 

Kuvan lievä käsittely on sallittua. Saat esimerkiksi poistaa kennon pölystä johtuvat jäljet, säätää sävyä ja valoisuutta, poistaa kohinaa, terävöittää ja pehmentää yms. Pysy kuitenkin kohtuudessa. 
 
Näin lähetät kuvasi kilpailuun 

1. vaihe 
Valitse kilpailukuvasi. 
Anna kuvallesi nimi /nimet näin:
Kuvan_nimi_kuvauspaikka_kuvauspäivämäärä
Esimerkki: 
Auringonlasku_Kelvenne _08072023.

Lataa kuva https://asikkala.kuvat.fi/i/xDBzftkrVmFA8HGpeNuadZM26R3j9bvJ Näkymän oikeassa yläkulmassa on Lähetä tiedostoja -kohta, jota klikkaamalla pääset lataamaan kuvasi kuvapankkiin. 

2. vaihe 
Kun olet ladannut kuvan, mene webropoliin https://link.webropolsurveys.com/S/1BDE52C5A99B19EE 
ja anna kysytyt tiedot.

Voittajakuvien valitseminen ja tulosten julkaiseminen

Kun kilpailu on päättynyt, esiraati valitsee kilpailuun lähetetyistä kuvista 30  kuvaa yleisöäänestykseen. Kuvat julkaistaan Etelä-Suomen Sanomien verkossa. Yleisöäänestys on 11. – 24.9.2023. äänestyksen voittajille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti. Voittajat ja voittajakuvat julkistetaan syyskuun viimeisellä viikolla. 

Kilpailun järjestäjillä on oikeus julkaista voittajakuvat tulosten esittelyn yhteydessä internet-sivuillaan. 

Valokuvien käyttöoikeudet

Valokuvauskilpailun järjestäjillä on esiraadin valitsemien 30 kuvan käyttöoikeus Päijänteen kansallispuiston ei-kaupallisessa viestinnässä. Kuvaaja sitoutuu siihen, ettei hän anna kuvan käyttöoikeuksia muille tahoille eikä myöskään omassa toiminnassaan käytä kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. Kuvaajan nimi mainitaan aina julkaisun yhteydessä. Loput kuvat hävitetään kuvapankista.

Kilpailun järjestäjillä on oikeus luovuttaa esiraadin valitsemista 30 kuvasta kuvia kansallispuiston sijaintikunnille, Sysmälle ja Padasjoelle, sekä Salpausselkä UNESCO Global Geoparkille käytettäväksi niiden ei-kaupallisessa Päijänteen kansallispuistoa koskevassa viestinnässä. Kuvaajan nimi mainitaan julkaisun yhteydessä.
 
Kuvien mahdollisesta kaupallisesta käytöstä sovitaan aina kuvaajan kanssa henkilökohtaisesti.

Palkinnot
1. ja 2. palkinto: mökkivuorokausi jollakin Päijät-Hämeen luontokohteella. Jos kuvaaja on alaikäinen, mökkivuorokaudesta sovitaan huoltajan kanssa.
3. palkinto: Etelä-Suomen Sanomien digitilaus yhdeksi kuukaudeksi.

Lisäksi muita retkeilyyn liittyviä tuotteita.

Tästä voit lukea Etelä-Suomen Sanomien jutun kilpailusta www.ess.fi/paikalliset/5966002
ONNEA KISAAN!

Päijänteen kansallispuisto täyttää 30 vuotta!

(Päivitetty 27.4.2023)

Järvi-Hämeen Osuuspankki muistaa 30 vuotta täyttävää Päijänteen kansallispuistoa merkittävällä lahjoituksella, joka on osoitettu kansallispuiston maastopalvelujen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla rakennetaan suojaa tarjoavat taukokatokset Isohiedan sekä Lietsaaren retkisatamiin.

Päijänteen kansallispuisto perustettiin 1.6.1993 suojelemaan Päijänteen suurjärven kaunista ja arvokasta saaristoluontoa. Kansallispuisto on yksi merkittävä osa Salpausselkä Geoparkia, joka sai statuksen UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa vuonna 2022. Puiston 30-vuotista taivalta juhlistetaan yleisöretkin ja -risteilyin Geopark-viikkojen yhteydessä 26.5. - 11.6. Tapahtumia järjestävät yhteistyössä Metsähallitus, kansallispuiston sijaintikunnat Padasjoki, Asikkala ja Sysmä sekä Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke ja Salpausselkä UNESCO Global Geopark.

Geopark-viikon retket ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Risteilyille on ennakkoilmoittautuminen rajallisen paikkamäärän vuoksi. Lisätietoja retkistä ja risteilyistä päivitetään kevään edetessä tälle ajankohtaista -sivulle sekä ilmoitetaan Päijänteen kansallispuiston Facebook-sivulla.

Ajankohtaista kevätretkille

(Päivitetty 27.4.2023)

  • Keväisestä Päijänteen kansallispuiston luonnosta ja maisemasta voi nauttia vaikkapa lintuja tarkkaillen. Erityisen suosittu lintujen seurantapaikka on Pulkkilanharju Asikkalassa.
  • Puiston reittikatselmuksia tehdään talven jälkeen huoltotöiden yhteydessä pitkin kevättä ja kesää.
    • Puiston mantereen reiteillä, Pulkkilanharjulla ja Päijätsalossa, polut ovat pääosin sulat - jäisiä ja liukkaita polkuosuuksia on enää harvoissa kohdissa.
    • Kansallispuistoon osittain kuuluvan Pulkkilanharjun eteläpuoliselta alueelta, Asikkalan selältä, jäät ovat jo lähteneet. Padasjoen selkäkin on auki suurimmalta osalta. 
    • www.vesi.fi/jaatilanne/
  • Polttopuutäydennys toimitetaan puiston taukopaikoille juhannukseen mennessä. Puita pilkotaan liitereihin huoltotöiden yhteydessä pitkin kesää.
  • Otathan tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeäsi.
  • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin!
  • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Kesäkaudelle 2023 uusia rakenteita Virmainsaareen

(Päivitetty 24.11.2022)

Rakensimme imuautolla tyhjennettävän käymälän Virmailansaaren Höysniemen taukopaikalle. Teimme Virmailansaareen myös kompostijätteille keräyspisteen. Molemmat rakenteet otetaan käyttöön kesäkaudella 2023.

Päijänteen kansallispuisto yksi merkittävimmistä kohteista Salpausselkä UGGP alueella

(Päivitetty 13.4.2022)

Salpausselkä Geopark on 13.4. nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki. Alueella on kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia edustavia geokohteita, kuten Päijänteen kansallispuiston edustavat harju- ja kalliosaaret. Tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä on osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Linkki Unescon tiedotteeseen
Salpausselkä Geopark -sivusto

Uutisia Päijänteeltä