Kelventeen mäyrät vohkivat retkeilijöiden eväitä

(Päivitetty 7.9.2021)

Kelventeellä on varsinkin loppukesästä havaittu ruokaa varastavia mäyriä. Ruuat kannattaa ripustaa yön ajaksi puiden oksiin. Lue mäyräjuttu (yle.fi).

Karhunkämmenen ja Kirkkosalmen taukopaikat ovat valmiit

(Päivitetty 2.9.2021)

Kelventeen Karhunkämmenen taukopaikan maastoportaiden rakennustyö sekä Kirkkosalmen esteettömät palvelurakenteet ovat valmistuneet. Rakennustyöt teki Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat NY-yrittäjinä.

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta koko ajan kytkettyinä

(Päivitetty 30.7.2021)

Päijänteen saarissa saattaa tulla mieleen, että lemmikin voi päästää saareen vapaaksi, koska eihän se sieltä karkuun pääse. Muistetaan kuitenkin, että Päijänteen kansallispuisto on ennen kaikkea luonnonsuojelualue ja vapaana oleva lemmikki voi aiheuttaa paljon ongelmia suojellulle luonnolle, villieläimille ja kanssaretkeilijöille.

Päijänteen kansallispuistolla on huomattava merkitys linnuston suojelun kannalta, sillä se on pesimäympäristö monelle lintulajille. Alueella pesivät esimerkiksi lokkilinnut, kalatiira, kaakkuri, mustakurkku-uikku, tukka- ja isokoskelo sekä ampuhaukka ja nuolihaukka. Kuikka esiintyy puistossa vielä melko yleisenä, mutta pesintä onnistuu häirinnän vuoksi harvoin. Saarissa vapaana kulkevat kissat ja koirat ovat todellinen uhka lintujen pesinnälle ja pienille poikasille.

Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoihin, kunhan omistajat noudattavat lakia ja pitävät lemmikkinsä koko ajan kytkettyinä. Lue lisää koiran kanssa retkeilystä.

Uusi kioski Pulkkilanharjulla on avoinna

(Päivitetty 12.7.2021)

Kioski on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10-19 ja sunnuntaisin klo 11-18. Kioskin ajankohtaisia kuulumisia voi seurata täältä: https://fi-fi.facebook.com/ranskalainenkylakauppa/

Retkeilijät huomio!

(Päivitetty 11.6.2021)

Polttopuutäydennys on tehty tällä viikolla puiston jokaiselle taukopaikalle. Käyttäkää polttopuita säästeliäästi! Ne ovat tarkoitettu ainoastaan puistossa retkeilevien nuotiopuuksi. Ja muistattehan, että tulenteko on sallittu ainoastaan siihen osoitetuilla paikoilla. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty kaikilla Päijänteen kansallispuiston taukopaikoilla. 

Koulutuskeskus Salpauksen työssäoppijat ovat aloittaneet kesän alussa puiston palvelurakenteiden huolto- ja ylläpitotehtävät. Lisäksi työssäoppijat tekevät tärkeää luontovalvontaa puiston saarissa, koska käyntimäärien kasvu on aiheuttanut ikäviä lieveilmiöitä, kuten roskaamista ja luvattomia nuotiopaikkoja. Työssäoppijat ovat suureksi avuksi Metsähallituksen kentän väelle kesäsesongin kiireessä.

Jo ennen retkellä lähtöä tulisi tutustua puiston järjestyssääntöihin sekä vastuulliseen retkeilyyn. Ota haltuun luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittava retkietiketti.

Uutisia Päijänteeltä