Metsäpirtti, vuokratupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Vuokratupa, 6 hlö / 48 m², 1h, tupakeittiö, parvi, sauna

Varaukset     

Varauksen voi tehdä Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi)Varausehdot vuokratuvalle. Varattavissa 15.5.–30.9.

Metsäpirtin vuokratupa sijaitsee jyrkähköllä mäntyvaltaisella rinteellä Herajärven itärannalla. Tuvalle on 300 m pistopolku Herajärven kierrokselta. Samaa polkua pääsee myös viereiselle Honkapirtin vuokratuvalle. Puulämmitteinen sauna sijaitsee tuparakennuksessa. Suojaisalle tulentekopaikalle ja venerantaan kulkee tuvalta polku jyrkkää rinnettä pitkin.

Sijainti

 • Itä-Suomi, Pohjois-Karjala, Kontiolahti, Kolin kansallispuisto.
 • Metsäpirtti vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 63° 01.2175' lon: 29° 55.0513'  ETRS-TM35FIN: N: 6991200 E: 647639
 • Herajärven rantatie 37d, 81269 Ahveninen

Patikoiden

Metsäpirtille on lyhyt pisto Herajärven kierrokselta. Autolla saapuvat jättävät autonsa Lakkalan vuokratuvan läheiselle harjulle (risteyksen nro 103 lähellä) ja kävelevät 0,8 km matkan Metsäpirtille. Kulje polkua risteyksestä 103 Ukko-Kolille päin 0,5 km, kunnes tulet risteykseen, jossa on Metsäpirtin viitta vasemmalle. Jatka polkua vielä 0,3 km kohteeseen. Ohitat matkalla Honkapirtin vuokratuvan.

Ajo-ohje

Kolin kylän kautta:
Kolin luontokeskus Ukosta ajetaan Ylä-Kolintietä alaspäin 2 km, minkä jälkeen tie kaartaa oikealle kohti Kolin kylää. Kolin kylälle on luontokeskuksesta matkaan yhteensä 3,6 km. Kolin kylältä käännytään oikealle ja ajetaan Merilänrannantietä n. 1 km kohti Loma-Kolia ja käännytään oikealle Rantatielle, jota pitkin satamaan n. 1 km. Satamasta jatketaan noin 18 km etelään kohti Lieksaa ja Ahvenista Rantatietä ja myöhemmin Vesivaarantietä pitkin läpi kansallispuiston aina Herajoelle saakka. Juuri ennen Herajoen siltaa käännytään Metsäpirtin opasteen mukaan oikealle Herajärven rantatielle. Kts. jatko alla*.

Ahvenisen kautta:
Romppalantieltä
käännytään Herajoentielle, viitassa lukee Herajoki. Ajetaan noin 9 km, yleisen tien päähän, mistä käännytään vasemmalle Vesivaarantielle (oikealle tie jatkuu Vaaralahdentienä). Heti Herajoen sillan jälkeen, noin 700 metriä edellisestä risteyksestä, käännytään Metsäpirtin opasteen mukaan vasemmalle Herajärven rantatielle.

*Herajärven rantatietä ajetaan nelisen kilometriä. Käänny joka risteyksestä oikealle. Seppälän tuvan risteyksestä käännytään vasemmalle Metsäpirtin viitoitusta seuraten.  Ajetaan talon pihan kautta pellon yli metsäiselle harjanteelle. Jatka tietä pitkin, kunnes tulet tieltä oikealle kääntyvälle polulle (risteysnumero 103) ja näet Metsäpirtin pysäköintiä opastavan kyltin. Pysäköintipaikalta jatketaan Metsäpirtille kävellen. Katso ohjeet kohdasta "Patikoiden"

Kartat

Kolin kansallispuiston kartta
Retkikartta.fi
Kolin retkeily- ja palvelukartta 1:20 000 / 1:50 000
Maastokartta P534, 1:50 000

Hinta

2024
Hintaluokka A
(15.5.-9.6. ja 26.8.-30.9.)
1. vrk 80 €
2.–7. vrk 70 € 
Hintaluokka B (10.6. - 25.8.)
1. vrk 90 €
2.–7. vrk 80 €

Majoitusvuorokausi klo 14–12.
Ei yli viikon varauksia.

Avaimet

Tuvan avaimet ovat oven vieressä avainlaatikossa, joka aukeaa 4 numeroisella yhdistelmällä. Heti tuvan varattuasi saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varausvahvistuksen. Varausvahvistuksen liitetiedostona on tuvan avainkoodin sisältävä infoviesti (tarkasta saamasi liitetiedostot ja roskapostikansiosi). Laita tiedot itsellesi talteen. Ellet ole saanut koodia vähintään kahta arkipäivää ennen varaustasi, ota yhteyttä Kolin luontokeskus Ukkoon.

Kun saavut tuvalle, syötä koodi laatikkoon kierittämällä avainlaatikon numeroita. Ota avain laatikosta, avaa tuvan lukko ja laita avain takaisin laatikkoon. Kieritä numerot vielä takaisin nollille. Säilytä avainta aina avainlaatikossa, jotta se ei huku tai jää lukkojen taa tuvan sisälle. Jätä varauksen päätteeksi avaimet samaan laatikkoon.

Varustus

 • Ei vesipistettä. Tarvittava talousvesi tulee tuoda mukana. Talousvettä voi ottaa myös läheisestä purosta, järvestä tai Seppälän kaivosta (n. 1,5km/suunta), mutta se on keitettävä ennen käyttöä. Jos havaitset sinilevää (thl.fi), älä käytä järvivettä. Luonnonvesien käyttö juomavetenä on omalla vastuulla. Juomavettä voi tarvittaessa hakea myös Kolin luontokeskus Ukosta.
 • Makuupaikat kahdelle kerrossängyssä, yhdelle tai kahdelle runkopatjasängyssä (120 cm), kolmelle irtopatjat parvella. Patjat, tyynyt ja peitot, ei liinavaatteita.
 • Takka, puuliesi, kaasukeitin, kattiloita, kahvipannu ja paistinpannu sekä astiat ja ruokailuvälineet kuudelle.
 • Kannellinen maakuoppa
 • Sauna, erillinen kuivakäymälä, rannassa soutuvene, polttopuusuoja ja tulentekopaikka. Polttopuusuojan varastosta löytyy veneen tulppa, airot ja pelastusliivit neljälle. Biojätteille on tuvalla kompostori.
 • Tuvassa on aurinkopaneelivalot ja latausmahdollisuus USB-pistokkeesta. 
 • Astianpesuaineet, perusmausteet, tulentekovälineet sekä wc- ja talouspaperit eivät sisälly vuokrahintaan.

Huomautukset

 • Tarkasta myös Kolin kansallispuiston ajankohtaiset ennen tuvalle saapumista.
 • Tuvalla ei ole jäteastioita, joten jokainen tuvan käyttäjä vie jätteensä pois maastosta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.
 • Saunaan on kantovesi. Kiukaan vesiastia tulee täyttää ennen saunan lämmittämistä.
 • Jos havaitset järvessä sinilevää (thl.fi), älä käytä järvivettä tai ui siinä. Metsähallitus ei ole vastuussa mahdollisista sinileväkukinnoista.
 • Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella, koska tämä aiheuttaa veden saastumista ja rehevöitymistä ja lisää esimerkiksi sinileväkukintoja. Käytä vain biohajoavia pesuaineita ja imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä.
 • Tuvalla ei ole esteettömiä palveluja.
 • Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä.
 • Tuvassa ei ole sähköjä.
 • Telttailu pihapiirissä on kielletty kansallispuiston järjestyssäännön nojalla.
 • Huomaathan, että sateisella säällä ja matalapaineen aikana tulisijat vetävät huonosti. Tulisija saattaa tällöin savuttaa sisälle. Tulisijaa kannattaa esilämmittää vedon parantamiseksi. Tarkasta lämmitysohjeet tupakansiosta. Varaudu siihen, että mökin lämpiäminen vie aikansa.
 • Majan ja rannan välissä on jyrkähkö rinne. Ranta on mutainen, kivinen ja matala.
 • Kesäaikaan häiriöttömien yöunien turvaamiseksi kannattaa mukaan varata nukkujan mentävä hyttysverkko.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus

Huollosta vastaava

Yleinen asiakaspalvelu, palautteet ja huolto:
Metsähallitus, Luontopalvelut,
Kolin luontokeskus Ukko, puh. 040 7732442.

Varaus-, peruutus- ja maksuasiat:
Eräluvat-asiakaspalvelu (verkkokauppa.eraluvat.fi)

Varaustilanne

Varaa Eräluvat-kaupasta

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Metsäpirtin vuokratuvan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää