Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

 • Mallan polun voi kulkea Kilpisjärveltä Kolmen valtakunnan rajapyykille (11 km) ja palata samaa polkua takaisin. Toinen vaihtoehto on matkustaa Kilpisjärveltä Koltalahteen Malla -laivalla. Sieltä voi jatkaa kävellen Kolmen valtakunnan rajapyykille (3 km) ja edelleen Mallan polkua (11 km) Kilpisjärvelle. 
 • Reitit kartalla (julkaisut.metsa.fi)

Merkityt reitit 

 • Mallan polku, 11 km / suunta lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintipaikalta, joka sijaitsee Kilpisjärven kyläkeskuksesta 7 km pohjoiseen. Polku ylittää heti alkumatkasta Siilasjoen nousten jyrkästi tunturikoivikossa. Parin kilometrin kävelyn jälkeen tunturikoivuvyöhyke jää taakse ja maasto on helppokulkuista tunturikangasta. Pikku-Mallan laelle erkanee 2,5 km:n kohdalla pistopolku.

  Mallan polku jatkuu kumpuilevassa tunturimaisemassa. Kitsiputousta lähestyttäessä maasto nousee entisestään ja ylitettävänä on polun ainoa rakkakivikko. Kitsiputouksen jälkeen polku kulkee tunturin rinteessä paikoin sankassa pajukossa laskeutuen vähitellen taas tunturikankaalle.

  Loppureitin varrella virtaavien pienten purojen ylitys käy normaaliveden aikaan helposti, mutta tulva-aikana ylitys on vaativampaa. Viimeiset kilometrit polku seurailee poroaitaa. Kuohkimajärvelle tultaessa voi kääntyä Kuohkimajärven autio- ja varaustuvalle tai jatkaa vielä puolisen kilometriä rajapyykille. Mallan polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä.
  • Palvelut: Mallan polun alussa pysäköintialueella on opastaulut suomen, englannin, pohjoissaamen ja norjan kielellä. Mallan luonnonpuistossa ei ole muita retkeilypalveluita kuin Kuohkimajärvellä autio- ja varaustupa. Malla-laiva liikennöi kesäaikana päivittäin Koltalahteen. Suojelualueilla noudatetaan roskatonta retkeilyä. Retkeilijöiden on tuotava itse omat roskansa pois maastosta.
  • Nähtävää: Kitsiputous, Pikku-Malla, Kolmen valtakunnan rajapyykki.
 • Reitti Koltalahti - Kolmen valtakunnan rajapyykki, 3 km / suunta alkaa puolen tunnin laivamatkalla Kilpisjärven yli. Laivamatkalla voi ihastella edessä avautuvia Tuipalin ja Paraksen maisemia sekä Mallan maisemia Kitsiputouksineen. Koltalahdesta polku seuraa Ruotsin ja Suomen raja-aitaa pistäytyen välillä koivikossa. Lopussa se kulkee Kuohkimajärven rantaa pitkin.
  • Palvelut: Koltalahden ja Kolmen valtakunnan pyykin välillä ei ole retkeilypalveluita.
  • Nähtävyydet: Kolmen valtakunnan rajapyykki.​​
 • Polku Pikku-Mallalle, 3,5 km / suunta. Pikku-Mallan laelle on pysäköintialueelta matkaa 3,5 km, jolloin edestakaisen retken pituudeksi tulee 7 km. Alkumatkasta seurataan Mallan polkua. Parin kilometrin kävelyn jälkeen ison halkeamalohkareen kohdalla on viitta, joka osoittaa vasemmalle. Käännytään sinne. Polku nousee tasaisesti ja jyrkkenee vasta lopussa. Pikku-Mallan laelta avautuu huikaiseva panoraamanäkymä kohti etelää.
  • Palvelut: Reitillä ei ole tulentekopaikkaa eikä muita retkeilypalveluita.

Muut reitit

 • Kolmen valtakunnan rajalta voi suunnata Norjan ja Ruotsin tuntureille. Norjan terävähuippuinen Paras on yksi suosituimmista retkikohteista. Merkittyä kesäreittiä pitkin pääsee kävellen Goldahytalle (ut.no, norjaksi) (3 km) ja sieltä edelleen Paraksen juurelle Gappohytalle (ut.no, norjaksi) (14 km). Gappohytalta reittiä voi jatkaa Ruotsiin Pältsatuvalle (svenskaturistforeningen.se, ruotsiksi) (12 km) ja sieltä Koltalahteen (14 km).
 • Goldahytalta reittivaihtoehdoksi voi valita myös Mallan luonnonpuiston länsipuolitse kulkevan polun, jota pitkin pääsee Kilpisjärvi-Skibotn -tielle kilometrin päähän Norjan ja Suomen rajasta.

Hiihtoreitit 

Mallan luonnonpuistossa kulkee keväisin huollettu latu (11 km). Merkitty latu kulkee myös Kilpisjärveltä Koltalahden kautta Kolmen valtakunnan rajapyykille (10 km). Laduille pääsee mm. Kilpisjärven matkailuhotellin ja Kilpisjärven retkeilykeskuksen rannasta. Alueella on myös muita huollettuja latuja sekä lyhyt valaistu latu. 

Hiihtäjä järven jäällä kulkevilla laduilla aurinkoisena talvipäivänä. Latu on merkitty sinisillä kepeillä. Taustalla näkyy lumisia tuntureita.

Vesi- ja melontareitit

Kilpisjärvellä voi veneillä vapaasti, mutta soutuveneellä ei järven selälle kannata lähteä. Kilpisjärven rantavedet soveltuvat järvimelontaan. Veneitä ja kanootteja voi vuokrata alueen yrittäjiltä. Lisätietoja saa Kilpisjärven luontokeskukselta.

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Mallan luonnonpuistossa moottorikelkkailu on kielletty. Kilpisjärveltä pääsee poikkeamaan Kolmen valtakunnan rajapyykille Victoria -reittiä pitkin. Victoria -reitillä kelkkailu on maksutonta. Muut Kilpisjärven lähistöllä sijaitsevat moottorikelkkailu-urat ovat maksullisia. Lisätietoja urakartat (eraluvat.fi, pdf) ja uraluvat (eraluvat.fi) ja luvat saat Kilpisjärven luontokeskukselta.