Mallan nähtävyydet

Etualalla Kalottireittin avauksen muistokivi. Muistokiven vieressä on pitkospuut, joita pitkin pääsee taustalla olevan rajakiven luokse. Taustalla tunturit ja järvi.

Siilaskoski

Mallan luonnonpuistoon vievällä polulla on silta yli Siilasjoen, joka laskee Siilasjärvestä Kilpisjärveen. Siilasjärvi on 484 metriä merenpinnan yläpuolella ja sijaitsee vedenjakajalla. Siilasjärvi kuuluu Könkämäenon valuma-alueeseen eli vedet laskevat Könkämäenon kautta Muonion-Tornionjokeen ja Pohjanlahteen. Jehkatstunturin pohjoispuolelta vedet virtaavat kaikki Jäämereen.

Virtaava joki. Taustalla järvi sekä tunturi.

Pikku-Malla

Pikku-Mallan laki on 738 m merenpinnan yläpuolella. Kilpisjärven pinnasta se nousee 265 m. Pikku-Mallan laelle vie polku, ja siellä voi käydä ihailemassa maisemia Saanalle, Kilpisjärvelle ja Ruotsin tuntureille.
 

Kitsiputous

Kitsiputous sijaitsee Kolmen valtakunnan rajapyykille vievän retkeilypolun varressa. Vesiputous saa alkunsa Iso-Mallan kupeelta. Talvella vesiputous muuttuu kesäistä vahvemmaksi jääputoukseksi.

Kolmen valtakunnan rajapyykki

Suomen, Ruotsin ja Norjan valtakunnan rajapyykki sijaitsee noin 11 km Kilpisjärven kylästä länteen. Pyykille pääsee Mallan luonnonpuiston kautta kulkevaa retkeilypolkua pitkin tai Kilpisjärven kylästä Koltalahteen kulkevalla Malla-laivalla. Koltalahdesta on vajaan kolmen kilometrin kävely pyykille. Guohkkemašjávri / Kuohkimajärven autio- ja varaustupa ovat muutaman sadan metrin päässä pyykiltä.

Rajakiven pystyttivät Venäjä ja Norja vuonna 1897, koska Ruotsi ei silloin hyväksynyt rajasopimusta Norjan kanssa. Ruotsi hyväksyi pyykin vasta vuonna 1901. Nyt rajapyykki on Ruotsin kuningaskunnan pohjoisin ja Ahvenanmaan ulkopuolisen Suomen läntisin piste.

Kolmen valtakunnan rajalla oleva rajakivi, jolta avautuu järvimaisema ja taustalla kohoava tunturi.

Goldajärvi

Kolmen valtakunnan rajalla sijaitseva Goldajärvi on harvinainen bifurkaatiojärvi, mikä tarkoittaa, että järven vedet laskevat kahteen suuntaan. Goldajärvestä vedet laskevat sekä Kilpisjärveen että Norjan puolelle Jäämeren Lyngenvuonoon.