Mäkränmaja, vuokratupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Vuokratupa, 3 hlö / 20 m², 1h

Varaukset   

Varauksen voi tehdä Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi)Varausehdot vuokratuvalle. Varattavissa ympäri vuoden. Mäkränmajan vuokratupa on remontoitu kesällä 2021.

Mäkränmaja sijaitsee Mäkrävaaran juurella, 1,5 km Herajärven kierrokselta, rauhaisella sijainnilla vanhan metsän keskellä. Tupa edustaa askeettista kämppäkulttuuria tukkisavotoiden ajalta. Soveltuu hyvin eräretkeilijälle tai vaeltajalle. Mäkränmajalle on kävelymatkaa noin 100 m parkkipaikalta ja polun ali virtaa pieni puro.  

Sijainti

 • Itä-Suomi, Pohjois-Karjala, Lieksa, Kolin kansallispuisto.
 • Mäkränmaja vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 63° 04.6656' lon: 29° 50.7952'  ETRS-TM35FIN: N: 6997438 E: 643768
 • Rantatie 53, 83960 Koli

Patikoiden

Kävelymatkaa Ukko-Kolilta Mäkränmajalle on noin 5 km.

Ajo-ohje kesällä

Kolin luontokeskus Ukosta ajetaan Ylä-Kolintietä alaspäin 2 km, minkä jälkeen käännytään vasemmalle Jerontielle, jota ajetaan 1,3 km ja käännytään vasemmalle Kotaniementielle, jota ajetaan 3 km. Risteyksestä käännytään vasemmalle Pienen Mäkrän tielle, jota ajetaan 1,9 km. Käännytään vasemmalle Mäkrän majan opasteen mukaan. Risteyksestä ajetaan n. 1,4 km seuraavaan risteykseen. Auton voi pysäköidä myös tähän. Vasemmalle lähtee huonokuntoinen tie, jota ajamalla pääsee vielä 250 m lähemmäksi majaa. Auton voi pysäköidä majan kohdalle tien reunaan. Pysäköidessäsi huomioithan, ettet tuki tietä. Maja näkyy tien oikealla puolella vajaan 100 m päässä.

Ajo-ohje talvella

Kolin luontokeskus Ukosta ajetaan Ylä-Kolintietä alaspäin 2 km, minkä jälkeen tie kaartaa oikealle kohti Kolin kylää. Kolin kylälle on luontokeskuksesta matkaan yhteensä 3,6 km. Kolin kylältä käännytään oikealle ja ajetaan Merilänrannantietä kohti Loma-Kolia n. 1 km ja käännytään oikealle Rantatielle, jota pitkin Satamaan on n. 1 km. Satamasta jatketaan Rantatietä eteenpäin 4 km, josta oikealle lähtee metsätie (tolpassa nro 27). Auton voi pysäköidä tien laitaan. Pysäköidessäsi huomioithan, ettet tuki tietä. Levikkeeltä on majalle 1 km kävelymatka auraamatonta metsätietä ylämäkeen.

Kartat

Kolin kansallispuiston kartta
Retkikartta.fi
Kolin retkeily- ja palvelukartta 1:20 000 / 1:50 000
Maastokartta P532, 1:50 000

Hinta

Mäkränmajan vuokratupa on kesän 2021 aikana remontoitu. Huomaathan, että uusitussa tuvassa on petipaikat kolmelle aikaisemman neljän sijaan.

2024
Hintaluokka A
(1.1.-9.6. ja 26.8.-31.12.)
1. vrk 42 €
2.–7. vrk 34 € 
Hintaluokka B (10.6. - 25.8.)
1. vrk 50 €
2.–7. vrk 40 € 

Majoitusvuorokausi klo 14–12.
Ei yli viikon varauksia.

Avaimet

Tuvan avaimet ovat oven vieressä avainlaatikossa, joka aukeaa 4 numeroisella yhdistelmällä. Heti tuvan varattuasi saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen varausvahvistuksen. Varausvahvistuksen liitetiedostona on tuvan avainkoodin sisältävä infoviesti (tarkasta saamasi liitetiedostot ja roskapostikansiosi). Laita tiedot itsellesi talteen. Ellet ole saanut koodia vähintään kahta arkipäivää ennen varaustasi, ota yhteyttä Kolin luontokeskus Ukkoon.

Kun saavut tuvalle, syötä koodi laatikkoon kierittämällä avainlaatikon numeroita. Ota avain laatikosta, avaa tuvan lukko ja laita avain takaisin laatikkoon. Kieritä numerot vielä takaisin nollille. Säilytä avainta aina avainlaatikossa, jotta se ei huku. Jätä varauksen päätteeksi avaimet samaan laatikkoon.

Varustus

 • Tarvittava talousvesi tulee kantaa mukana, sillä tuvalla ei ole vesipistettä. Juomavettä saat esimerkiksi Kolin luontokeskus Ukosta.
 • Makuupaikat kahdelle laverisohvalla ja yhdelle erillisessä sängyssä, patjat ja tyynyt, ei liinavaatteita.
 • Tuvan lämmitys tapahtuu kamiinalla. Lisäksi tuvasta löytyy avohella, kaasukeitin, kattila ja paistinpannu sekä pieni määrä aterimia ja siivousvälineitä.
 • Aurinkopaneelivalot ja latausmahdollisuus USB-pistokkeesta.
 • Erillinen imutyhjennettävä, ei-kompostoiva käymälä. Biojätteille on tuvalla kompostori.
 • Astianpesuaineet, perusmausteet, tulentekovälineet sekä wc- ja talouspaperit eivät sisälly vuokrahintaan.

Huomautukset

 • Tarkasta myös Kolin kansallispuiston ajankohtaiset ennen tuvalle saapumista.
 • Vastuullinen ulkoilija retkeilee roskattomasti eikä jätä jälkiä. Tuvalla ei ole jäteastioita, joten jokainen tuvan käyttäjä vie jätteensä pois maastosta. 
 • Huomaathan, että sateisella ja matalapaineisella säällä tulisijat vetävät huonosti. Tulisija saattaa tällöin savuttaa sisälle. Tulisijaa kannattaa esilämmittää vedon parantamiseksi. Tarkasta lämmitysohjeet tupakansiosta.
 • Tuvalla ei ole esteettömiä palveluja.
 • Tupaan saa tuoda lemmikkieläimiä.
 • Telttailu pihapiirissä on kielletty kansallispuiston järjestyssäännön nojalla.
 • Tuvan pihapiirissä ei ole tulentekopaikkaa.
 • Huomaathan, että talvella tuvan lämpiäminen vie useita tunteja ja monta pesällistä puuta.
 • Huomaathan, että sateisella ja matalapaineisella säällä tulisijat vetävät huonosti. Tulisija saattaa tällöin savuttaa sisälle. Tulisijaa kannattaa esilämmittää vedon parantamiseksi. Tarkasta lämmitysohjeet tupakansiosta. Varaudu siihen, että mökin lämpiäminen vie aikansa.
 • Kesäaikaan häiriöttömien yöunien turvaamiseksi kannattaa mukaan varata makuupussin mentävä hyttysverkko.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus

Huollosta vastaava

Yleinen asiakaspalvelu, palautteet ja huolto:  
Metsähallitus, Luontopalvelut,  
Kolin luontokeskus Ukko, puh. 040 7732442.
 
Varaus-, peruutus- ja maksuasiat: 
 
Eräluvat-asiakaspalvelu (verkkokauppa.eraluvat.fi)

Varaustilanne

Varaa Eräluvat-kaupasta

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Mäkränmajan vuokratuvan kartta Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää