Luonnon konserttisali 2021: Bombus hypnorum

Loppukesän päivä ja pimentyvä ilta – täydellinen tilaisuus viettää Luonnon konserttisalia kartanokimalaisen ja pölyttäjien kunniaksi. Tule mukaan tapahtumiin elokuussa Kajaaniin ja Punkaharjulle!

Luonnon konserttisali -tapahtumat järjestetään perjantaina 20.8.2021 klo 17–22 Kajaanin rauniolinnalla ja lauantaina 28.8.2021 klo 16–22 Punkaharjulla. Luonnon konserttisaleihin on vapaa pääsy ja niihin voivat osallistua kaikenikäiset.

 

Päivällä iloista toimintaa, illalla piknik ja huippumuusikoiden upea visuaalinen konsertti 

Luonnon konserttisali -tapahtumissa on päivällä toimintarasteilla oivaltavaa oppimista, luontoaiheista havainnointia ja itsetekemistä luonnon innoittamana ja luonnon hyväksi. Luonnon konserttisali huipentuu huikeaan visuaaliseen konserttiteokseen auringon laskeutuessa. Musiikki, valo ja tanssi kertovat kartanokimalaisen (Bombus hypnorum) elämästä ja luonnon monimuotoisuudesta.

Luonnon konserttisalien ohjelma:

Perjantaina 20.8. Kajaanin rauniolinnalla

Toimintarastit klo 17-20.30 
Konsertti alkaa auringon laskiessa 
Haastattelu noin klo 21 
Konsertti noin klo 21.30 
Tapahtuma päättyy viimeistään klo 22.30 

Lauantaina 28.8. Punkaharjun luonnonsuojelualueella

Toimintarastit klo 16-20 
Konsertti alkaa auringon laskiessa 
Haastattelu noin klo 20.30 
Konsertti noin klo 21.00 
Tapahtuma päättyy viimeistään klo 22 

Audiovisuaalisen taiteen avulla yleisö voi kokea maailman kimalaisen aistein. Tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkona. Kaikille avoimissa tapahtumissa yhdistyvät luontotietous, itsetekeminen ja taide-elämys luontoympäristössä. Juhlaillan kruunuksi huippumuusikot Ringa Manner ja Max Lilja esittävät säveltämänsä teoksen, jonka aikana nähdään tanssija Kaisa Niemen upea koreografia kimalaiskuningattarena!

 

Konsertin kesto on noin 45 minuuttia. Tule konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta.

Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon vastuullisuus, terveysturvallisuus ja vallitsevat viranomaismääräykset ja -suositukset yleisötapahtumien järjestämisestä.

Toimintarasteilla ja työpajoissa luonnon pariin pääsee tekemisen, leikkimisen ja oppimisen kautta. Rasteja voi kulkea tapahtuma-alueella omaan tahtiin, ja niiden avulla kartanokimalainen, pölyttäminen ja luonnon monimuotoisuus tulevat innostavasti tutuiksi. Toimintaan voivat osallistua kaiken ikäiset, ryhmässä tai yksin.

Tapahtumiin on vapaa pääsy ja ne ovat ikärajattomia. Rahoitusta tapahtumiin on saatu Koneen Säätiöltä. Tapahtumien järjestäjänä toimii Metsähallituksen Luontopalvelut, ja toteutuksessa on mukana suuri joukko valtakunnallisia ja paikallisia kumppaneita. 

 

Tapahtumapaikat ja saapumisohjeet

Kajaanissa Luonnon konserttisali levittäytyy kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen, Kajaaninjoen rantaan. Keskustan palvelut löytyvät 500 metrin säteellä.

Tapahtuma-areena on Kajaanin rauniolinnan, arvokkaan kulttuurihistoriakohteen, edustalla. Katso tarkemmin tapahtumapaikasta rauniolinnan verkkosivuilta (luontoon.fi).

Kajaanin rauniolinnan osoite on Linnankatu 27, 81700 Kajaani 

Kajaanin matkakeskuksesta (juna- ja bussiliikenne) on noin yhden kilometrin matka tapahtumapaikalle. Autolla saapuvia pyydetään käyttämään kaupungin parkkipaikkoja, tapahtumalla ei ole omaa paikoitusaluetta.

Punkaharjulla Luonnon konserttisalin rastit on sijoitettu kävelymatkan etäisyydelle Luston rautatieasemasta. Illan konsertti järjestetään Suomen Metsämuseo Luston kentällä, josta on lyhyt kävelymatka Luston asemalle.

Metsämuseo Luston osoite on Lustontie 1, 58450 Punkaharju

Punkaharjun luonnonsuojelualueelle voi tulla julkisilla, autolla ja vaikka veneillen. Katso tarkemmat saapumisohjeet Punkaharjun luonnonsuojelualueen verkkosivuilta (luontoon.fi).

 

Illan päätähti on kartanokimalainen ja luonnon monimuotoisuus

Elokuussa 2021 järjestettävien Luonnon konserttisalien teemana on luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Se avautuu yhden lajin kautta: päivän sankarina on Bombus hypnorum eli kartanokimalainen. Sankari on kaikkien tuntema pullea mesipistiäinen.

Kartanokimalainen on määrätietoinen tyyppi, jolla on hämmästyttäviä kykyjä. Kyvyt auttavat luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Ihmisen tehtävänä on järjestää kartanokimalaiselle hyvät elinolosuhteet, jotta se voi toteuttaa tehtäväänsä. Tapahtuman aikana voi oppia, miten ihminen voi edistää kartanokimalaisen hyvinvointia ja miksi se on tärkeää.

 

Mikä Luonnon konserttisali?

Luonnon konserttisali on latvialainen tapahtumakonsepti, joka levittää luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin. Latviassa vastaavia, suuren suosion saaneita Nature Concert Hall -tapahtumia on järjestetty jo 15 vuoden ajan. Ne houkuttelevat vuosittain tuhansia taiteen- ja luonnonystäviä kaikista ikäluokista. 

Toiminnalliset päivärastit ja illan teos pohjaavat luonnontieteellisiin tosiasioihin – tieteen ja tutkimuksen panoksen teokselle ovat antaneet kimalaistutkija, ekologi Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luonnon konserttisalin rakentavat: 
Musiikki: Ringa Manner ja Max Lilja
Tanssi ja koreografia: Kaisa Niemi
Käsikirjoitus: Anttoni Palm/Artlab, pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
Valo- ja lavasuunnittelu: Anton Verho, visuaalit: Jani Hietanen
Luova teknologi: Marko Tandefelt, tuotanto: Antti Soulanto / Artlab
Konserttituotanto: Artlab, tapahtumatuotanto: Metsähallitus
Laji- ja luontotieto: Olli Loukola/Oulun yliopisto ja Metsähallitus
Tapahtumakonsepti: Dabas Koncertzale/Nature Consert Hall, Latvia

Lisätietoa

Seuraa luonnon konserttisalia somessa

  • #luonnonkonserttisali2021, #natureconcerthallfinland, #rohkeatekijä
  • Instagramissa: @luontoon.fi
  • Facebookissa: @Suomenkansallispuistot
  • Twitterissä: @Luontopalvelut

Luonnon konserttisali -projektin tärkeimpien organisaatioiden logot vierekkäin.

Mukana Luonnon konserttisalia tekemässä

Kajaanin kaupungin, Aseman taidelaiturin, Luston, Evoluutiotyöpajojen, Hotelli Punkaharjun ja Maa- ja kotitalousnaisten tunnukset.

Taiteellisen työryhmän yhteistyökumppanit

Notchin, MS Surface Studion ja TouchDesignerin tunnukset.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/luonnonkonserttisali

Virittäydy Luonnon konserttisaliin videoilla