Luonnon konserttisali 2021: Bombus hypnorum

Luonnon konserttisali järjestettiin loppukesällä 2021 Kajaanin rauniolinnalla ja Punkaharjun luonnonsuojelualueella peräkkäisinä viikonloppuina. Luonnon konserttisali oli koko perheen luonnonsuojeluaiheinen tapahtuma, jossa tutustuttiin kartanokimalaisen elämään ja merkitykseen luonnossa päivärastien ja illan audiovisuaalisen lavateoksen avulla.

Tätä sivua ei enää päivitetä, mutta voit vapaasti tutustua tapahtumakonseptiin ja opintomateriaaliin (ks. sivun oikea laita).

Loppukesän päivä ja pimentyvä ilta – täydellinen tilaisuus viettää Luonnon konserttisalia kartanokimalaisen ja pölyttäjien kunniaksi. Tule mukaan tapahtumiin elokuussa Kajaaniin ja Punkaharjulle!

Luonnon konserttisali -tapahtumat järjestetään perjantaina 20.8.2021 klo 17–22 Kajaanin rauniolinnalla ja lauantaina 28.8.2021 klo 16–22 Punkaharjulla. Luonnon konserttisaleihin on vapaa pääsy ja niihin voivat osallistua kaikenikäiset.

Ulkoilmatapahtumissa noudatetaan alueiden viranomaisten suosituksia ja rajauksia, tarjotaan maskeja ja käsidesiä sekä pidetään huolta turvaväleistä.

Kun muistat nämä, olet mukana turvallisen tapahtuman luomisessa.

  • Mukava nähdä! Tulethan tapahtumaan vain terveenä
  • Ihana väli – turvaväli
  • Kyllä aikaa riittää – malta odottaa vuoroasi toimintarasteilla ja ruokajonossa
  • Puhtaana käteen! Käytä siis käsidesiä
  • Pidä maskia ulkonakin

Päivällä iloista toimintaa, illalla piknik ja huippumuusikoiden upea visuaalinen konsertti 

Luonnon konserttisali -tapahtumissa on päivällä toimintarasteilla oivaltavaa oppimista, luontoaiheista havainnointia ja itsetekemistä luonnon innoittamana ja luonnon hyväksi. Luonnon konserttisali huipentuu huikeaan visuaaliseen konserttiteokseen auringon laskeutuessa. Musiikki, valo ja tanssi kertovat kartanokimalaisen (Bombus hypnorum) elämästä ja luonnon monimuotoisuudesta.

Luonnon konserttisalien ohjelma:

Perjantaina 20.8. Kajaanin rauniolinnalla

Toimintarastit klo 17-20.30 
Konsertti alkaa auringon laskiessa 
Haastattelu noin klo 21 
Konsertti noin klo 21.30 
Tapahtuma päättyy viimeistään klo 22.30 

Lauantaina 28.8. Punkaharjun luonnonsuojelualueella

Toimintarastit klo 16-20 
Konsertti alkaa auringon laskiessa 
Haastattelu noin klo 20.30 
Konsertti noin klo 21.00 
Tapahtuma päättyy viimeistään klo 22 

Audiovisuaalisen taiteen avulla yleisö voi kokea maailman kimalaisen aistein. Tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkona. Kaikille avoimissa tapahtumissa yhdistyvät luontotietous, itsetekeminen ja taide-elämys luontoympäristössä. Juhlaillan kruunuksi huippumuusikot Ringa Manner ja Max Lilja esittävät säveltämänsä teoksen, jonka aikana nähdään tanssija Kaisa Niemen upea koreografia kimalaiskuningattarena!

Konserttilavalla kaksi esiintyjää. Taustalla koko seinän levyinen digitaalinen taideteos.

Konsertin kesto on noin 45 minuuttia. Tule konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta.

Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon vastuullisuus, terveysturvallisuus ja vallitsevat viranomaismääräykset ja -suositukset yleisötapahtumien järjestämisestä.

Toimintarasteilla ja työpajoissa luonnon pariin pääsee tekemisen, leikkimisen ja oppimisen kautta. Rasteja voi kulkea tapahtuma-alueella omaan tahtiin, ja niiden avulla kartanokimalainen, pölyttäminen ja luonnon monimuotoisuus tulevat innostavasti tutuiksi. Toimintaan voivat osallistua kaiken ikäiset, ryhmässä tai yksin.

Tapahtumiin on vapaa pääsy ja ne ovat ikärajattomia. Rahoitusta tapahtumiin on saatu Koneen Säätiöltä. Tapahtumien järjestäjänä toimii Metsähallituksen Luontopalvelut, ja toteutuksessa on mukana suuri joukko valtakunnallisia ja paikallisia kumppaneita. 

Tapahtumapaikat ja saapumisohjeet

Kajaanissa Luonnon konserttisali levittäytyy kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen, Kajaaninjoen rantaan. Keskustan palvelut löytyvät 500 metrin säteellä.

Tapahtuma-areena on Kajaanin rauniolinnan, arvokkaan kulttuurihistoriakohteen, edustalla. Katso tarkemmin tapahtumapaikasta rauniolinnan verkkosivuilta (luontoon.fi).

Kajaanin rauniolinnan osoite on Linnankatu 27, 87100 Kajaani

Kajaanin matkakeskuksesta (juna- ja bussiliikenne) on noin yhden kilometrin matka tapahtumapaikalle. Autolla saapuvia pyydetään käyttämään kaupungin pysäköintipaikkoja, tapahtumalla ei ole omaa paikoitusaluetta.

Punkaharjulla Luonnon konserttisalin rastit on sijoitettu kävelymatkan etäisyydelle Luston rautatieasemasta. Illan konsertti järjestetään Suomen Metsämuseo Luston kentällä, josta on lyhyt kävelymatka Luston asemalle.

Punkaharjulle voi saapua usealla eri tavalla:

Autojen pysäköintialue sijaitsee Lustossa (Lustontie 1). Tapahtumassa on liikenteenohjaus ja käytössä myös tienvarsipysäköinti. Suosittelemme kimppakyytejä oman seurueen kesken.

Useita junia kulkee Savonlinnan ja Parikkalan suunnasta, www.vr.fi. Juna-asema sijaitsee tapahtuma-alueella. Aseman Taidelaituri on avoinna aina viimeisen Savonlinnan-junan lähtöön saakka. 
Huom! Jää junasta Luston asemalla. Punkaharjun asema sijaitsee tapahtumapaikasta yhdeksän kilometrin päässä, Punkaharjun taajamassa. 

Tapahtuma-alue sijaitsee kävelymatkan päässä monista Punkaharjun hotelleista ja mökkialueilta. Lisätietoja saapumisesta Punkaharjun luonnonsuojelualueelle löydät Punkaharjun luonnonsuojelualueen verkkosivuilta (luontoon.fi).

Illan päätähti on kartanokimalainen ja luonnon monimuotoisuus

Elokuussa 2021 järjestettävien Luonnon konserttisalien teemana on luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Se avautuu yhden lajin kautta: päivän sankarina on Bombus hypnorum eli kartanokimalainen. Sankari on kaikkien tuntema pullea mesipistiäinen.

Kartanokimalainen on määrätietoinen tyyppi, jolla on hämmästyttäviä kykyjä. Kyvyt auttavat luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Ihmisen tehtävänä on järjestää kartanokimalaiselle hyvät elinolosuhteet, jotta se voi toteuttaa tehtäväänsä. Tapahtuman aikana voi oppia, miten ihminen voi edistää kartanokimalaisen hyvinvointia ja miksi se on tärkeää.

Mikä Luonnon konserttisali?

Luonnon konserttisali on latvialainen tapahtumakonsepti, joka levittää luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin. Latviassa vastaavia, suuren suosion saaneita Nature Concert Hall -tapahtumia on järjestetty jo 15 vuoden ajan. Ne houkuttelevat vuosittain tuhansia taiteen- ja luonnonystäviä kaikista ikäluokista. 

Toiminnalliset päivärastit ja illan teos pohjaavat luonnontieteellisiin tosiasioihin – tieteen ja tutkimuksen panoksen teokselle ovat antaneet kimalaistutkija, ekologi Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Tanssija metsässä.

Luonnon konserttisalin rakentavat: 
Musiikki ja sävellys: Ringa Manner ja Max Lilja
Tanssi ja koreografia: Kaisa Niemi
Käsikirjoitus: Anttoni Palm/Artlab, pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
Valo- ja lavasuunnittelu: Anton Verho, visuaalit: Jani Hietanen
Miksaus: Ville Liukkonen / Artlab, Luova teknologi: Marko Tandefelt,
Tuotanto: Petra Kytölä ja Antti Soulanto/Artlab
Konserttituotanto: Artlab, tapahtumatuotanto: Metsähallitus
Laji- ja luontotieto: Olli Loukola/Oulun yliopisto ja Metsähallitus
Tapahtumakonsepti: Dabas Koncertzale/Nature Consert Hall, Latvia

Lisätietoa

Seuraa luonnon konserttisalia somessa

  • #luonnonkonserttisali2021, #natureconcerthallfinland
  • Instagramissa: @luontoon.fi
  • Facebookissa: @Suomenkansallispuistot
  • Twitterissä: @Luontopalvelut

Luonnon konserttisali -projektin tärkeimpien organisaatioiden logot vierekkäin.

Mukana Luonnon konserttisalia tekemässä

Kajaanin kaupungin, Aseman taidelaiturin, Luston, Evoluutiotyöpajojen, Hotelli Punkaharjun ja Maa- ja kotitalousnaisten tunnukset.

Maa- ja metsätalousministeriö -tunnus.

 

Taiteellisen työryhmän yhteistyökumppanit

Notchin, MS Surface Studion ja TouchDesignerin tunnukset.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/luonnonkonserttisali

Virittäydy Luonnon konserttisaliin videoilla

Miksi pölytys on tärkeää ja miten pölyttäjiä voisi auttaa?

Luonnon konserttisali Suomi 2021 Bombus Hypnorum.

Olemme keränneet helposti haltuun otettavat faktat yhteen (pdf 677 kt).

Luonnon konserttisalin tapahtumajuliste.

Lataa ja tulosta A3-kokoinen tapahtumajuliste (pdf, 3 Mt)

 

 

Lähde kiertämään Kimalaiskimara-ääniluontopolkua Kajaanissa! (pdf, 480 Kt) . Kimalaiskimaran on toteuttanut Evoluutiopajat (verkkosivu, evolutioninaction.fi) .

 

Fiilistele Kimalaismosaiikkia

Ennen Luonnon konserttisalia ja tapahtuman aikana keräsimme kuvia ihmisistä kimalaisina ja maailmasta kimalaisten silmin. Nyt kuvista on koostettu komea Kimalaismosaiikki. Ihaile yhteistyön voimaa ja etsi itsesi kuvien joukosta!

Siirry tutkimaan Kimalaismosaiikkia: 
https://www.easyzoom.com/imageaccess/77dc154014a14dfd964bf4cc437175db