Luonnon konserttisali 2021: Bombus hypnorum

Loppukesän päivä ja pimentyvä ilta. Päiväohjelmassa oivaltavaa oppimista, luontoaiheista havainnointia ja itsetekemistä luonnon innoittamana ja hyväksi. Pimenevässä illassa visuaalinen konserttiteos, joka kertoo kartanokimalaisen (Bombus hypnorum) elämänkierron avulla luonnon monimuotoisuudesta. Kaikille avoimissa tapahtumissa yhdistyy luontotietous, itsetekeminen ja taide-elämys luontoympäristössä. 

Elokuussa 2021 järjestettävien tapahtumien teemana on luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Se avautuu yhden lajin kautta: päivän sankarina on Bombus hypnorum eli kartanokimalainen. Sankari on se kaikkien tuntema pullea mesipistiäinen. Pulleuden alla on kuitenkin määrätietoinen tyyppi, jolla on myös hämmästyttäviä kykyjä, jotka auttavat luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Toisaalta ihmisen tehtävänä on järjestää Bombukselle hyvät elinolosuhteet, jotta se voi toteuttaa tehtäväänsä. 

Kaksi muusikkoa istuu lavalla ja soittaa. Taustalla keltainen pyöreä elementti.

Kartanokimalainen (Bombus hypnorum) audiovisuaalisen konsertin sankarina

Luonnon konserttisali -tapahtuman ohjelma tutustuttaa kävijät kimalaisen elämän vuodenkiertoon ja luonnon monimuotoisuuden merkitykseen oivaltavalla, hauskalla ja elämyksellisellä tavalla. Kaikenikäisille suunnatuilla rasteilla ja työpajoissa pääsee tutustumaan sankarimme kartanokimalaisen elämään tietorastien, itsetekemisen ja havainnoinnin avulla. Audiovisuaalisen taiteen avulla yleisö voi kokea maailman kimalaisen aistein. Tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkona. 

Tapahtumien kruunu on audiovisuaalisen konserttiteos, jonka toteuttaa taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab kymmenpäisen taiteilija- ja tuotantoryhmän kanssa. Lavalle nousevat muusikot Ringa Manner ja Max Lilja, sekä tanssija Kaisa Niemi. Teos pohjaa luonnontieteellisiin tosiasioihin -- tieteen ja tutkimuksen panoksen teokselle ovat antaneet kimalaistutkija, ekologi Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.


Tanssija esittää kartanokimalaista. Hän liikkuu vihreällä niityllä. Luonnon konserttisalin rakentavat: 
Musiikki: Ringa Manner ja Max Lilja
Tanssi ja koreografia: Kaisa Niemi
Käsikirjoitus: Anttoni Palm/Artlab
Pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
Valo- ja lavasuunnittelu: Anton Verho
Visuaalit: Jani Hietanen
Luova teknologi: Marko Tandefelt
Tuotanto: Antti Soulanto / Artlab
Konserttituotanto: Artlab
Tapahtumatuotanto: Metsähallitus
Laji- ja luontotieto: Olli Loukola/Oulun yliopisto ja Metsähallitus
Tapahtumakonsepti: Dabas Koncertzale/Nature Consert Hall, Latvia

Teos esitetään luonnonympäristössä hämärän laskeuduttua ja sen kesto on noin 45 minuuttia. Katsojia pyydetään saapumaan konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta. 

Konsertin yleisömäärää voidaan joutua rajoittamaan koronaepidemiatilanteen vuoksi. Seuraathan tiedotusta. 

 

Tapahtumapaikat ja -ajat

Luonnon konserttisali -elämyksiä tarjoillaan: 

  • Pe 20.8.2021 Kajaanin rauniolinnalla
  • La 28.8.2021 Suomen luonnon päivänä Punkaharjun upeassa harjumiljöössä

Tarkemmat tapahtumakohtaiset tiedot julkistetaan keväällä 2021.

Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon vastuullisuus, terveysturvallisuus ja vallitsevat viranomaismääräykset ja -suositukset yleisötapahtumien järjestämisestä. 

Tapahtumiin on vapaa pääsy ja ne ovat ikärajattomia. Rahoitusta tapahtumiin on saatu Koneen Säätiöltä. Tapahtumien järjestäjänä toimii Metsähallituksen Luontopalvelut, ja toteutuksessa on mukana suuri joukko valtakunnallisia ja paikallisia kumppaneita. 

 

Mikä Luonnon konserttisali?  

Luonnon konserttisali on latvialainen tapahtumakonsepti, joka levittää luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin. Latviassa vastaavia, suuren suosion saaneita Nature Concert Hall -tapahtumia on järjestetty jo 15 vuoden ajan. Ne houkuttelevat vuosittain tuhansia taiteen- ja luonnonystäviä kaikista ikäluokista. 

Lisätietoa

Seuraa luonnon konserttisalia somessa

  • #luonnonkonserttisali2021, #natureconcerthallfinland, #rohkeatekijä
  • Instagramissa: @luontoon.fi
  • Facebookissa: @LuontoTyypit, @Suomenkansallispuistot
  • Twitterissä: @Luontopalvelut

Luonnon konserttisali -projektin tärkeimpien organisaatioiden logot vierekkäin.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/luonnonkonserttisali