Luonnon konserttisali 2021: Bombus hypnorum

Loppukesän päivä ja pimentyvä ilta. Päiväohjelmassa oivaltavaa oppimista, luontoaiheista havainnointia ja itsetekemistä luonnon innoittamana ja hyväksi. Pimenevässä illassa visuaalinen konserttiteos, joka kertoo kartanokimalaisen (Bombus hypnorum) elämänkierron avulla luonnon monimuotoisuudesta. Kaikille avoimissa tapahtumissa yhdistyy luontotietous, itsetekeminen ja taide-elämys luontoympäristössä. 

Elokuussa 2021 järjestettävien tapahtumien teemana on luonnon monimuotoisuus ja erityisesti pölyttäjien merkitys. Se avautuu yhden lajin kautta: päivän sankarina on Bombus hypnorum eli kartanokimalainen. Sankari on se kaikkien tuntema pullea mesipistiäinen. Pulleuden alla on kuitenkin määrätietoinen tyyppi, jolla on myös hämmästyttäviä kykyjä, jotka auttavat luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Toisaalta ihmisen tehtävänä on järjestää Bombukselle hyvät elinolosuhteet, jotta se voi toteuttaa tehtäväänsä. 


Kartanokimalainen (Bombus hypnorum) audiovisuaalisen konsertin sankarina

Luonnon konserttisali -tapahtuman ohjelma tutustuttaa kävijät kimalaisen elämän vuodenkiertoon ja luonnon monimuotoisuuden merkitykseen oivaltavalla, hauskalla ja elämyksellisellä tavalla. Kaikenikäisille suunnatuilla rasteilla ja työpajoissa pääsee tutustumaan sankarimme kartanokimalaisen elämään tietorastien, itsetekemisen ja havainnoinnin avulla. Audiovisuaalisen taiteen avulla yleisö voi kokea maailman kimalaisen aistein. Tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan ulkona. 

Tapahtumien kruunu on audiovisuaalisen konserttiteos, jonka toteuttaa taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab kymmenpäisen taiteilija- ja tuotantoryhmän kanssa. Lavalle nousevat muusikot Ringa Manner ja Max Lilja, sekä tanssija Kaisa Niemi. Teos pohjaa luonnontieteellisiin tosiasioihin -- tieteen ja tutkimuksen panoksen teokselle ovat antaneet kimalaistutkija, ekologi Olli Loukola Oulun yliopistosta sekä suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Artlabin työryhmä kokonaisuudessaan on: 
Musiikki: Ringa Manner ja Max Lilja
Tanssi & koreografia: Kaisa Niemi
Pukusuunnittelu: Amita Kilumanga
Käsikirjoitus: Anttoni Palm
Valo- ja lavasuunnittelu: Anton Verho
Visuaalit: Jani Hietanen
Miksaus: Ville Liukkonen
Luova teknologi, AV-konsultti: Marko Tandefelt
Tuotanto: Antti Soulanto / Artlab 

Teos esitetään luonnonympäristössä hämärän laskeuduttua ja sen kesto on noin 45 minuuttia. Katsojia pyydetään saapumaan konserttiin säänmukaisessa vaatetuksessa oman viltin, otsalampun ja piknik-eväiden kanssa. Eväitä voi ostaa myös tapahtuma-alueelta. 

Konsertin yleisömäärää voidaan joutua rajoittamaan koronaepidemiatilanteen vuoksi. Seuraathan tiedotusta. 

Tapahtumapaikat ja -ajat

Luonnon konserttisali -elämyksiä tarjoillaan: 

  • Pe 20.8.2021 Kajaanin rauniolinnalla
  • La 28.8.2021 Suomen luonnon päivänä Punkaharjun upeassa harjumiljöössä
  • Kolmannen tapahtuman paikka ja aika julkistetaan myöhemmin.

Tarkemmat tapahtumakohtaiset tiedot julkistetaan keväällä 2021.

Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon vastuullisuus, terveysturvallisuus ja vallitsevat viranomaismääräykset ja -suositukset yleisötapahtumien järjestämisestä. 

Tapahtumiin on vapaa pääsy ja ne ovat ikärajattomia. Rahoitusta tapahtumiin on saatu Koneen Säätiöltä. Tapahtumien järjestäjänä toimii Metsähallituksen Luontopalvelut, ja toteutuksessa on mukana suuri joukko valtakunnallisia ja paikallisia kumppaneita. 

Mikä Luonnon konserttisali?  

Luonnon konserttisali on latvialainen tapahtumakonsepti, joka levittää luontotietoutta elävän musiikin, visuaalisen elämyksellisyyden, tarinallisuuden ja ympäristökasvatuksen keinoin. Latviassa vastaavia, suuren suosion saaneita Nature Concert Hall -tapahtumia on järjestetty jo 15 vuoden ajan. Ne houkuttelevat vuosittain tuhansia taiteen- ja luonnonystäviä kaikista ikäluokista. 

Lisätietoa

  • Kurkista teoksen kenraaliharjoituksiin ja katso Bombus hypnorum -minidokumenttisarjan ensimmäinen osa.  
  • Taiteellinen tuotantoyhtiö Artlab (www.artlab.fi) 
  • Dabas Koncertzale/ Nature Concert Hall, Latvia (www.natureconcerthall.com)
  • Tämän sivun osoite: www.luontoon.fi/luonnonkonserttisali
  • Yhteydenotot medialle tai kiinnostuneille yhteistyökumppaneille: projektipäällikkö Heli Rekiranta, heli.rekiranta(at)metsa.fi, p. 040 754 4664