Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston reitit lähtevät Pirttilahden, Kopinlahden, Lehdoksen, Sikomäen, Peukalolamminkankaan ja Korteniemen pysäköintialueilta. Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelta lähtevä Hämeen Ilvesreitin osa johtaa puiston halki Korteniemen perinnetilalle.

Metsä, jossa on suuria mäntyjä ja sammaleista maastoa. Tiheään kasvaneiden mäntyjen raoista pilkahtaa auringonvaloa.

Ympyräreitit, lähtöpaikka Korteniemi (Korteniementie 242, Tammela)

 • Ahonnokan luontopolku, 1,3 km, vie kulkijan vanhaan sammaleiseen ikimetsään. Luontopolku on helppokulkuinen ja sen varrella olevat taulut kertovat metsän salaperäisistä pikku eliöistä. Ahonnokasta avautuu kaunis maisema Liesjärvelle. 

  Ahonnokan luontopolun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Punatulkun polku, 3,1 km, on Korteniemestä lähtevä ympyräreitti. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa seuraillen aluksi Hämeen Ilvesreittiä. Erkaannuttuaan Ilvesreitistä Punatulkun kierros jatkuu kuitenkin mäntykankaan läpi vähän soisemmalle alueelle ja sieltä edelleen Liesjärven rantaa kohti Korteniemen pihaa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle. Reitti on merkitty punaisilla vinoneliöillä.

  Punatulkun polun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Pohjantikan polku, 5 km, on Korteniemestä lähtevä ympyräreitti, joka on merkitty sinisillä vinoneliöillä. Reitti kulkee Liesjärven rantaa seuraillen Pitkäkärkeen, jossa on pieni niitty latoineen. Niityn kohdalla on lammasaita, joka ylitetään maastoportaita pitkin. Reitin varrella on vanhoja metsiä ja paljon lahopuustoa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle.

  Pohjantikan polun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Korteniemen pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä. Pysäköintialueelta pääsee avustajan kanssa pyörätuolilla metsäistä hiekkatietä 200 metrin matkan Korteniemen perinnetilalle. Tarvittaessa voi ajaa Korteniemen pihapirin tuntumaan. Korteniemen tupaan pääsee pyörätuolilla pyynnöstä paikoilleen asetettavia luiskia pitkin. Avustaja on suositeltava.

Ympyräreitti, lähtöpaikka Pirttilahden pysäköintialue (Kanteluksentie 211, Tammela)

 • Hyypiön polku, 2,8 km, lähtee Kyynäränharjun pohjoispäästä, Kanteluksentien varrelta. Polku lähtee aluksi kohti Kyynäränharjua ja on merkitty oransseilla vinoneliöillä. Polun alussa voi ihailla rehevää metsää ja lehtomaista kasvillisuutta. Kanteluksentien ylitettyä reitti muuttuu vaihtelevaksi sekä maastoltaan että maisemiltaan. Polku nousee Hyypiönkalliolle, jossa voi levähtää ja ihailla Tapolanjärvelle avautuvaa maisemaa. Reitti kulkee Siltalahden venevalkaman kautta takaisin Kanteluksentielle. Reitti soveltuu myös aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

  Hyypiön polun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Vaativa esteetön ympyräreitti, lähtöpaikka Peukalolamminkankaan pysäköintialue (Kanteluksentie 580, Tammela)

 • Peukaloisen polku, 4 km, lähtee Peukalolamminkankaan pysäköintialueelta, Kanteluksentien varrelta. Polun suositeltu kulkusuunta on vastapäivään, eli lähtö on vihreältä puomilta. Polku tullaan merkitsemään valkopohjaisilla vinoneliöillä, joissa on musta pallo. Polku kulkee vanhaa tienpohjaa pitkin Peukalolammin laavulle, jossa on esteetön tulentekopaikka ja huussi. Laavun ympäristö on tasoitettu, jotta paikassa voi myös telttailla esteettömästi. Laavulta matka jatkuu sorastettua polkua pitkin lammen rannan myötäisesti, kääntyen avaraan kuusimetsikköön. Kaksvetisen rannassa ovat esteettömät tulentekopaikka, kota ja huussi. Kaksvetiseltä matka jatkuu kuusikossa huoltotietä pitkin vaativaan mäkeen, jonka päällä sijaitsee Tittilammin esteetön varauskeittokatos. Tittilammilta matka jatkuu soratiellä, pikkuharjun päällä, josta voi ihailla suolampia ja mäntykangasta. Soratie on puomitettu, joten sillä ei kulje paljon autoja.

Muut reitit

Liesjärven kansallispuiston alueella kulkee ympyräreittien lisäksi myös muita merkittyjä reittejä, jotka on merkitty kansallispuiston karttaan. Merkittyjä reittejä pitkin voi kulkea esimerkiksi koko alueen läpi Korteniemestä Kyynäränharjun kautta aina Hyypiönkalliolle tai jopa entiselle Hämeen luontokeskukselle saakka.

Liesjärven kansallispuiston polkuverkosto on myös osa Hämeen Ilvesreitistöä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Polulla sähköpyörätuolilla, kävellen ja rattaiden kanssa liikkuvat henkilöt.

 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Liesjärven kartta Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.