Lauhanvuoren aktiviteetit

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.
Kapua kesällä Länsi-Suomen korkeimman vuoren huipulle ihastelemaan upeita näköaloja. Talvella hohtavat hanget ja hyväkuntoiset ladut kutsuvat hiihtäjää.
 
Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Nähtävyydet ja näköalat

Lauhanvuoren laen näkötornista siintävät metsäiset vuorenrinteet sekä Pohjanmaan lakeus kymmenien kilometrien päähän, aina merelle asti. Vuorenrinteiden avarat mäntykankaat ja laen rehevä kuusikko piilottelevat jääkauden jälkiä: muinaisia rantavalleja sekä laajoja pirunpeltoja, joista komein on 800 metrin pituinen Kivijata.

Hiihto

Lauhanvuori sopii loistavasti sivakointiin. Avarilla mäntykankailla kulkevat perinteisen hiihtotavan ladut (3 km, 5 km tai 10 km) yhdistyvät kansallispuistoa ympäröivään latuverkostoon. Latuja ylläpitävät Isojoen (isojoki.fi) ja Kauhajoen (kauhajoki.fi) kunnat.

Matkaan pääset kätevimmin tien nro 44 ja Lauhanvuorentien risteyksestä tai Lauhansarvesta. Latukartat löydät talviaikaan muun muassa kuntien verkkosivuilta ja matkailukeskuksista. Suosiollisista maastonmuodoista johtuen Lauhanvuori kerää lunta niinäkin talvina, kun muualla on lumetonta.
 
Kaksi retkeilijää hiihtämässä metsässä talvella.

Muut aktiviteetit

  • Retkeilijät rinkkoineen lähdössä vaellukselle Lauhanvuoren valoisille hiekkapoluille Lauhanvuoren näkötornista kuvattuna.

    Lumikenkäily: Jos reitit ovat lumen peitossa, valloita kansallispuiston keväthanget lumikenkäillen.
  • Luontopolku: Lauhavuoren laelta pääset Rantapolulle (2,6 km), joka esittelee vuoren geologiaa, kasvillisuutta sekä ihmisen toimintaa vuorenrinteillä.
  • Marjastus ja sienestys: Täydennä eväskoriasi luonnonantimilla!
  • Patikointi: Hyvä patikointimaasto reitteineen päiväretkeilijöille: noin 10 km merkittyjä reittejä sekä Spitaalijärven rannalla reitti (0,5 km) pyörätuolilla liikkuville. Lisäksi ympäristössä on Kauhajoen (kauhajoki.fi) ja Isojoen (isojoki.fi) kuntien ylläpitämiä reittejä.
  • Pyöräily: Alueella on 35 km pitkä Geobike maastopyöräilyreitti. Lisäksi puiston läpi kulkee valtakunnallinen pyöräilyreitti nro 47. Reitistö seuraa vanhoja tieuria ja yhdistää Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot. Maastopyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

  • Uinti: Spitaalijärven laiturilta pääsee kätevästi pulahtamaan uinnille, mutta virallista uimarantaa ei ole.