Kuosnijoki, vuokratupa

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Näätämöjoen rannalla lohenkalastusalueella, kauniilla mäntykoivukankaalla sijaitseva hirsikämppä. Soveltuu kalastajille ja erämaan rauhaa rakastaville retkeilijöille.  Kuosnijoen kämpän läheisyydessä oleva Näätämöjoki on jaettu kahteen pooliin, joiden kalastusaika on 1.6.-31.8. Huomioithan että Näätämöjoella on kalastusluvissa kiintiö.

Sijainti

Pohjois-Lappi, Inarin kunta (inari.fi)Kaldoaivin erämaa-alue
ja Sevettijärvi-Näätämö-reitti sekä Sevetti-Pulmanki-reitti. 

Kesäreitti: Kesällä on käytössä kaksi vaihtoehtoista reittiä. 

  • Jäniskoskelta alkava, kokonaan maitse kulkeva reitti on merkitty oranssein maalimerkein kiviin ja puihin. Polku lähtee Jäniskosken P-paikalta n. 10,4 km Sevettijärven baarin tienhaarasta Näätämön suuntaan. P-paikka on tien vasemmalla puolella Sevettijärveltä tultaessa. Saunakosken kämpälle kuljetaan samaa polkua mutta lähellä Näätämöjokea Kuosnijoen kämpälle vievä polku erkanee polusta jokivartta alaspäin. Huomioikaa polkujen eroaminen! Kuosnijoelle tulee kävelymatkaa n. 12 km. Polku on paikoin kivinen ja raskaimmat nousut ovat Jänispään hännälle ja Vanhavaaraan noustessa. Näätämöjoen varsi on tasaista maastoa.
  • Sevetti-Näätämö-päätien varresta lähtevä reitti (kävelyä 3 km, veneilyä 6 km, kävelyä 3 km) tien vasemmalta puolelta n. 250 m ennen Jääjärventien ylempää tiehaaraa. (Jääjärventie on lenkkitie). Viitassa teksti Luolapuro / Kuosnijoki. Reitti on merkattu oranssilla nauhalla Ison Jääjärven lankkusillalle ja siitä eteenpäin edelleen Luolajärven pohjoispään venepaikkaan punaisella nauhalla. Tälle taipaleelle tulee matkaa n. 3 km ja se seurailee lähes koko matkaltaan vanhaa polkua.
  • Luolajärven rannassa on vene (Terhi Saiman, rek. 4 henk.), perä-moottori (Yamaha 4 hv, 4-tahti), veneily-liivilaatikko sekä kartta Luolajärvestä mistä ilmenee turvallisin venereitti toiseen päähän järveä sekä myös järven eteläpään venepaikka. Venematkaa tulee n. 6 km. Asiakkaalla tulee olla oma bensa, perämoottoriin saa laittaa vain puhdasta bensaa. Luolajärvi on n. 7 km pitkä, kapea järvi koillinen-lounas suunnassa ja kovalla tuulella on syytä harkita Jäniskoskelta alkavan maareitin käyttöä. 
  • Eteläpään venepaikasta tulee kävelymatkaa kämpälle vielä n. 3 km punaisella nauhalla merkattua polkua pitkin. Tämäkin reitti seurailee lähes koko matkan vanhaa polkua. Myös tällä venepaikalla on puulaatikko johon veneilyliivit jätetään.    

Talvireitti: Sevettijärven kirkon kohdalta 17,2 km Näätämön suuntaan. Tien vasemmalla puolella Jänisjärvellä on levike autopysäköintiin. Talvireitti lähtee tien vasemmalta puolelta ja reitti kulkee Luolajärvelle asti moottorikelkkauralla, josta Alajärvelle ja kohti kämppää. Matkaa kämpälle on n. 9 km. Talvireitin jääpeitteiset osat on merkitty sinisin muovikepein.  

Lähin kylä on Sevettijärvi 16 km. Näätämön kylä 22 km, jossa huoltoasema ja kauppa. Ivalo-Näätämö -maantieltä linja-autoyhteys arkisin.

Lähin huvilanaapuri 2 km.

Kuosnijoki vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 39.2021' lon: 28° 47.5281' ETRS-TM35FIN: N: 7728238 E: 569534

Kartat

Maastokartta WX513, 1:50 000.
Ulkoilukartta Sevetti-Nuorgam 1:100 000.
Inarin osoite- ja virkistyskartta 1:150 000.
Retkikartta.fi

Hinta

70 € / vrk ja 420 € / vko (sis.alv. 10%).
Vuokrattavissa maalis-lokakuussa.

Avaimet

Avaimen voi noutaa kuittia vastaan seuraavista paikoista:

IvaloIvalo River Camping -leirintäalueelta (ivalorivercamping.com) (Kerttuojantie 1, 99800 Ivalo (Inari), puh. 040-039 5046) tai Metsähallituksen Ivalon palvelupisteestä.
Inari: Ylä-Lapin luontokeskus Siida, puh. 0206 39 7740 tai.
Tarkastathan aukioloajat etukäteen ja palautathan avaimen samaan avaintenluovutuspisteeseen.

Varustus

Valaistuksena aurinkokennovalo ja kynttilä, puukamiinalämmitys, sauna samassa rakennuksessa, kaasuliesi, ulkotulentekopaikka ja savustuslaatikko, ulkokäymälä, maakellari. Huom. Ei venettä.

Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.

Ota mukaan kynttilät ja wc-sekä talouspaperia. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Käyttövettä ei tutkita vuosittain, joten suosittelemme juomaveden keittämistä varmuuden vuoksi. 

Tuvalla on jäteastiat, mutta retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä mukanaan. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huomautukset

Moottorikelkalla kulkeminen kämpälle vaatii maastoliikenneluvan. Luvan voi hankkia Luontokeskus Siidasta tai Ivalon palvelupisteestä.
Huom! Hanki lupa viimeistään viikkoa ennen kohteelle menoa.

Tuvalla ei ole sotuvenettä.
Tuvalle saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus.

Kalastus

Virtavesissä kalastettaessa tulee olla maksettuna
kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi) sekä vapalupa (eraluvat.fi). Huomaa, että Näätämöjoen luvissa on kiintiö. Kalastuslupia myyvät Metsähallituksen asiakaspalvelupisteiden lisäksi myös paikalliset yrittäjät.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, Pohjois-Lapin puistoalue, Ylä-Lapin luontokeskus Siida.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Varaustilanne
  • Vapaa
  • Varattu
Varaa

Varausvuorokausi

Varaus- ja vuokratupien majoitusvuorokausi alkaa kello 14.00 ja päättyy kello 12.00

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kuosnijoen vuokratuvan sijannin kartalla Retkikartta.fi:ssä.