Kumputunturi, nähtävyyskohde

Tyyppi

Nähtävyyskohde. Vanha palovartijanmaja on toiminut päivätupana, mutta se on nyt poistettu käytöstä ja lukittu. Tunturiin nousevan polun lähellä, moottorikelkkailureitin varrella, on avoin kota tulisteluun.

Sijainti, kartat   ja yleiskuvaus

Länsi-Lappi, Kittilän kunta (kittila.fi)

Kumputunturin palovartijanmaja, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 67° 43.3185' lon: 25° 33.6740'  ETRS-TM35FIN: N: 7512574 E: 439136
 
Tupa sijaitsee Kumputunturin laella, Jeesiöjärven kylän itäpuolella. Huom! Jeesiöjärveltä tuleva vanha reitti kulkee yksityismaiden kautta. Polku näkyy karttapohjissa, mutta maanomistajat eivät toivo tuota reittiä käytettävän.

Ajo-ohje viralliselle reitille: Ajetaan Kittilästä 26 km Kittilä - Sodankylätietä, tie nro 80, ja käännytään Mustavaaran kohdalla vasemmalle Haarakuusentielle. Ajetaan tietä 1 km ja käännytään oikealle (ei viittaa). Ajetaan 16 km, kunnes moottorikelkkailureitti risteää tien ja vasemmalle on viitta Kumputunturi 4 km. Siitä lähtee polku Räpäskuruun, josta se nousee Kumputunturin laelle. Polku on puutteellisesti merkitty. 

Linja-auton kääntöpaikka on kahden kilometrin päässä polun lähtöpisteestä. Tie jatkuu Vesmajärvelle ja Kiistalantielle. Tunturin huipulle menee moottorikelkkailureitti.

Pallas-Yllästunturin alueen kartat
Retkikartta.fi

Varustus

Tunturin huipulla ei ole mitään palveluita.

Huomautukset

Ota retkelle mukaan riittävä varustus: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita ja retkeilijöiden odotetaan vievän omat roskansa pois maastosta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut. Lisätietoja Yllästunturin luontokeskus Kellokas, puh. 0206 39 7039 

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Huomaa, että yritystoiminnassa Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö on aina maksullista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kumputunturin tuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää