Ohjeistus koronavirukseen liittyen

6.5.2022 

Metsähallituksen Luontopalvelujen koronavirukseen liittyvä ajantasainen ohjeistus on koottu tälle sivulle. Sivua päivitetään, kun ohjeistus tarkentuu tautitilanteen ja viranomaisohjeistuksen myötä.

Luonnossa liikkuminen

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen.  

Seuraa retkikohteiden omia sivuja Luontoon.fissä saadaksesi tietää aluekohtaiset päätökset. Luontoon.fissä jokaisen kohteen sivulla on kerrottu, minkä kunnan alueella kohde sijaitsee. Sen jälkeen voit tutustua ao. kunnan ohjeistukseen.

Sairaanhoitopiirien verkkosivuilta löydät tietoa alueellisista rajoituksista ja suosituksista sekä ohjeet eri paikkakunnilla.

Luontokeskukset, tapahtumat ja opastukset

Tarkasta tilanne sen luontokohteen tai luontokeskuksen sivulta, jonne olet menossa. Luontokeskukset.

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri. Tartuntariski on suurempi sisätiloissa kuin ulkona. Käytännön ihmismäärä riippuu kunkin tilan koosta ja järjestelyistä. 

Päätökset sisätiloissa järjestettävistä opastuksista tehdään paikallisesti alueellisen tautitilanteen mukaan ja THL:n sekä alueen sairaanhoitopiirien ohjeistuksia noudattaen. Tarvittaessa ole yhteydessä asiakaspalvelupisteisiimme opastuksiin liittyen. Tapahtumien ja opastuksien osalta seurataan hyvin tiiviisti THL:n ohjeistuksia ja päivitetään omaa ohjeistusta näiden pohjalta.

Retkikohteiden autio-, varaus- ja vuokratuvat

Metsähallitus tehostaa ohjeistustaan verkossa ja tuvissa, miten koronaviruksen leviämistä voi ehkäistä tupamajoituksessa. 

Tupa-asiakas pienentää omaa ja muiden tartuntariskiä toimimalla näin:

  • Älä lähde matkalle sairaana tai jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita  
  • Älä majoitu tupaan, jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita matkan aikana 
  • Pese kädet huolellisesti saippualla ennen kuin tulet tupaan ja tuvassa käynnin jälkeen 
  • Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella. Imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä. 
  • Käytä käsidesiä 
  • Pidä aina riittävä turvaväli toisiin asiakkaisiin myös tulentekopaikoilla, päivätuvissa ja muilla taukopaikoilla. 
  • Mahdollisuuksien mukaan ota oma juomavesi mukaan  
  • Älä koskaan täytä juomapulloasi tuvan vesiastian päällä 
  • Pyyhi pinnat majoituksen päätyttyä (kahvat, pinnat) 
  • Jos sinulla todetaan koronatartunta majoituksen päättymisen jälkeen, ole yhteydessä lähimpään Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen 

Metsähallitus ei pysty suorittamaan tuvilla tehostettua siivoamista ja varausten välillä tupia ei siivota. Tuvilla ei ole käytössä käsien desinfiointiainetta, joten varaa matkaan saippuaa ja käsidesiä.   

Muista Retkietiketti!

Retkietiketti ja vastuullisuus korostuu: aina on pidettävä riittävä turvaväli kanssaretkeilijöihin ja käsihygieniasta on pidettävä hyvä huoli. Taukopaikoilla ei tule oleskella liian lähellä toisia. Myös retkikohteiden käymälöissä on muistettava hyvä hygienia.