Ohjeistus koronavirukseen liittyen

18.12.2020 klo 8.25

Metsähallituksen Luontopalvelujen koronavirukseen liittyvä ajantasainen ohjeistus on koottu tälle sivulle. Sivua päivitetään, kun ohjeistus tarkentuu tautitilanteen ja viranomaisohjeistuksen myötä.

Seuraa retkikohteiden omia sivuja Luontoon.fissä saadaksesi tietää aluekohtaiset päätökset. Noudatamme myös kuntakohtaisia suosituksia: Luontoon.fissä jokaisen kohteen sivulla on kerrottu, minkä kunnan alueella kohde sijaitsee. Sen jälkeen voit tutustua ao. kunnan ohjeistukseen.

Luonnossa liikkuminen

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen.  

Luontoon lähteminen on suositeltavaa, kunhan

 • Muistat kahden metrin turvaetäisyyden ja hygienian retkelläkin ja noudatat terveysviranomaisten ohjeita.
 • Vältät suosittuja retkikohteita ja taukopaikkoja.
 • Otat mukaan eväät, joita ei tarvitse lämmittää nuotiolla, tai osta noutoeväät joltain matkailuyrittäjältä, joka toimii kansallispuiston tai muun luontokohteen yhteydessä. Monet tulentekopaikat ovat ruuhkaisia. 
 • Jos aiot yöpyä, oma majoite on hyvä ajatus. Tuvissa ja laavuissa ei aina voida taata riittäviä turvavälejä.  

Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (thl.fi).

Luontokeskukset

Luontokeskukset pidetään pääsääntöisesti suljettuina 20.12.2020 asti alueilla, joilla korona on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa. Luontokeskusten kahvilat ja ravintolat saattavat olla auki. Tarkista tilanne luontokeskusten sivuilta: Luontokeskukset.

Metsähallituksen työntekijät käyttävät asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi kasvomaskeja tilanteissa, jossa ei voi pitää riittävää turvaväliä. Metsähallitus tarjoaa tarvittaessa asiakkaille kasvomaskeja luontokeskusvierailun yhteydessä.

Koronapandemian vuoksi toivomme, että isommat ryhmät (yli 15 henkeä) ilmoittavat vierailustaan etukäteen.

Tapahtumat ja Opastukset:

Päätökset sisätiloissa järjestettävistä opastuksista tehdään paikallisesti alueellisen tautitilanteen mukaan. Päätös on näillä näkymin voimassa 31.12.2020 asti, mutta tilanne voi muuttua tautitilanteen kehittyessä.

Aiemmin sovitut tapahtumat/ulko-opastukset voidaan järjestää ulkona noudattaen ohjeistuksia ja turvamääräyksiä sekä vahvasti aluekohtainen tautitilanne huomioiden. Tapahtumien ja opastuksien osalta seurataan hyvin tiiviisti THL:n ohjeistuksia ja päivitetään omaa ohjeistusta näiden pohjalta. 

Retkikohteiden autio-, varaus- ja vuokratuvat

Tuvat pidetään normaalisti auki. Metsähallitus seuraa tiiviisti tautitilanteen kehittymistä. Varausten perumista maksutta jatketaan 2.5.2021 saakka.

Ohjeita tupaan majoittumiseen

Metsähallitus tehostaa ohjeistustaan verkossa ja tuvissa, miten koronaviruksen leviämistä voi ehkäistä tupamajoituksessa. 

Tupa-asiakas pienentää omaa ja muiden tartuntariskiä toimimalla näin:

 • Älä lähde matkalle sairaana tai jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita  
 • Älä majoitu tupaan, jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita matkan aikana 
 • Pese kädet huolellisesti saippualla ennen kuin tulet tupaan ja tuvassa käynnin jälkeen 
 • Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella. Imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä. 
 • Käytä käsidesiä 
 • Jos yskittää tai aivastuttaa, yski hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan. 
 • Vältä koskettamasta silmiä, suuta tai nenää 
 • Pidä riittävä turvaväli toisiin asiakkaisiin  
 • Mahdollisuuksien mukaan ota oma juomavesi mukaan  
 • Ota oma vessapaperi mukaan 
 • Älä koskaan täytä juomapulloasi tuvan vesiastian päällä 

Metsähallitus ei pysty suorittamaan tuvilla tehostettua siivoamista ja varausten välillä tupia ei siivota. Tuville ei ole käytössä käsien desinfiointiainetta, joten varaa matkaan saippuaa ja käsidesiä.  

Suosittelemme, että aina yön yli retkelle lähdettäessä tulisi olla myös oma majoite mukana (teltta, laavu, riippumatto). 

Majoituksen päätyttyä:

 • Pyyhi pinnat majoituksen päätyttyä (kahvat, pinnat) 
 • Jos sinulla on ollut flunssaoireita majoituksen aikana, ole yhteydessä lähimpään asiakaspalvelupisteeseen 
 • Jos sinulla todetaan koronatartunta majoituksen päättymisen jälkeen, ole yhteydessä lähimpään Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen 

Muista Retkietiketti!

THL:n suositusten mukaan jokaisen kansalaisen on syytä itse arvioida omaa käyttäytymistään ja siihen liittyvää riskiä itselleen ja muille.

Retkeilijöiden kannattaa välttää kaikenlaisia vilkkaita taukopaikkoja, mutta ei myöskään lähteä kauas maastoon, josta voi olla vaikea päästä pois sairauden yllättäessä.  

Retkietiketti ja vastuullisuus korostuu: aina on pidettävä riittävä turvaväli kanssaretkeilijöihin ja käsihygieniasta on pidettävä hyvä huoli. Taukopaikoilla ei tule oleskella liian lähellä toisia. Myös retkikohteiden käymälöissä on muistettava hyvä hygienia.

Ruohikko- ja metsäpalovaaran aikana tulenteko on kiellettyä. Muutenkin suosittelemme kaikilla suosituimmilla alueilla pidättäytymään tulenteosta, sillä niiden vilkkailla tulentekopaikolla voi muodostua tautiriski koronaviruksen takia.