Ohjeistus koronavirukseen liittyen

7.6.2021 klo 13

Metsähallituksen Luontopalvelujen koronavirukseen liittyvä ajantasainen ohjeistus on koottu tälle sivulle. Sivua päivitetään, kun ohjeistus tarkentuu tautitilanteen ja viranomaisohjeistuksen myötä.

Seuraa retkikohteiden omia sivuja Luontoon.fissä saadaksesi tietää aluekohtaiset päätökset. Noudatamme myös kuntakohtaisia suosituksia: Luontoon.fissä jokaisen kohteen sivulla on kerrottu, minkä kunnan alueella kohde sijaitsee. Sen jälkeen voit tutustua ao. kunnan ohjeistukseen.

Luonnossa liikkuminen

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen.  

Luontoon lähteminen on suositeltavaa, kunhan

 • Muistat kahden metrin turvaetäisyyden ja hygienian retkelläkin ja noudatat terveysviranomaisten ohjeita.
 • Vältät suosittuja retkikohteita ja taukopaikkoja.
 • Otat mukaan eväät, joita ei tarvitse lämmittää nuotiolla, tai osta noutoeväät joltain matkailuyrittäjältä, joka toimii kansallispuiston tai muun luontokohteen yhteydessä. Monet tulentekopaikat ovat ruuhkaisia. 
 • Jos aiot yöpyä, ota oma majoite mukaan. Tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä. Siksi on turvallisinta yöpyä omassa majoitteessa (teltta, laavu, riippumatto).  

Lisätietoja: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (thl.fi).

Luontokeskukset, tapahtumat ja opastukset

Luontokeskuksia voidaan joutua sulkemaan ja alueelliset tilanteet vaihtelevat. Tarkasta tilanne sen luontokohteen tai luontokeskuksen sivulta, jonne olet menossa. Luontokeskukset.

Metsähallituksen työntekijät käyttävät asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi kasvomaskeja tilanteissa, jossa ei voi pitää riittävää turvaväliä (2 m). Metsähallitus tarjoaa tarvittaessa asiakkaille kasvomaskeja luontokeskusvierailun yhteydessä.

Käytännön ihmismäärä riippuu kunkin tilan koosta ja järjestelyistä. Tarvittaessa sisäänpääsyä voidaan rajoittaa ruuhkien välttämiseksi ja turvavälien varmistamiseksi.

Luontokeskusvierailu epidemian perustasolla

 • Yleiset turvaväli- ja hygieniaohjeet voimassa.
 • Opastuksien, yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Järjestelyissä huolehditaan hyvästä hygieniasta ja asiakkaiden ohjeistuksesta. Osallistujat ja seurueet pidetään riittävän etäällä toisistaan.
 • Luontokeskusten asiakas- ja toimitiloissa osallistujat pidetään riittävän etäällä toisistaan.

Luontokeskusvierailu epidemian kiihtymisvaiheessa

 • Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
 • Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.
 • Luontokeskusten yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä voidaan rajoittaa. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Luontokeskusvierailu epidemian leviämisvaihe

 • Yleisötilaisuuksiin voi osallistua enintään 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa. Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa. Ulkotiloissa voidaan järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisötilat voidaan jakaa lohkoihin.
 • Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia. 
 • Luontokeskuksia voidaan sulkea väliaikaisesti kokonaan. 
   

Päätökset sisätiloissa järjestettävistä opastuksista tehdään paikallisesti alueellisen tautitilanteen mukaan ja THL:n sekä alueen sairaanhoitopiirien ohjeistuksia noudattaen. Tarvittaessa ole yhteydessä asiakaspalvelupisteisiimme opastuksiin liittyen. Tapahtumien ja opastuksien osalta seurataan hyvin tiiviisti THL:n ohjeistuksia ja päivitetään omaa ohjeistusta näiden pohjalta. 

Ajantasainen tilanne epidemian tasoista THL:n sivuilla (thl.fi).

Retkikohteiden autio-, varaus- ja vuokratuvat

Varaus-, vuokra- ja autiotuvat pidetään auki, mutta varaustupien kapasiteettia on aluekohtaisesti rajoitettu toistaiseksi. Metsähallitus suosittelee asiakkaille, että he tarkistavat ao. alueen tilanteen kohteen verkkosivuilta ennen matkalle lähtöä. Metsähallitus myös suosittelee oman majoitteen käyttöä. Tupavarauksen peruuttaminen on asiakkaan vastuulla. Varausten perumisessa noudatetaan Metsähallituksen voimassa olevia varaus- ja peruutusehtoja. Metsähallitus pidättää oikeuden muutoksiin.   

Ohjeita tupaan majoittumiseen

Jos aiot yöpyä, ota oma majoite mukaan. Tuvissa ja laavuissa ei voida taata riittäviä turvavälejä, siksi on turvallisinta yöpyä omassa majoitteessa (teltta, laavu, riippumatto).

Metsähallitus tehostaa ohjeistustaan verkossa ja tuvissa, miten koronaviruksen leviämistä voi ehkäistä tupamajoituksessa. 

Tupa-asiakas pienentää omaa ja muiden tartuntariskiä toimimalla näin:

 • Älä lähde matkalle sairaana tai jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita  
 • Älä majoitu tupaan, jos sinulla on flunssa- tai vatsaoireita matkan aikana 
 • Pese kädet huolellisesti saippualla ennen kuin tulet tupaan ja tuvassa käynnin jälkeen 
 • Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä tai kaivon kannella. Imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä. 
 • Käytä käsidesiä 
 • Jos yskittää tai aivastuttaa, yski hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan. 
 • Vältä koskettamasta silmiä, suuta tai nenää 
 • Pidä aina riittävä turvaväli toisiin asiakkaisiin myös päivätuvissa ja muilla taukopaikoilla. 
 • Mahdollisuuksien mukaan ota oma juomavesi mukaan  
 • Ota oma vessapaperi mukaan 
 • Älä koskaan täytä juomapulloasi tuvan vesiastian päällä 

Metsähallitus ei pysty suorittamaan tuvilla tehostettua siivoamista ja varausten välillä tupia ei siivota. Tuville ei ole käytössä käsien desinfiointiainetta, joten varaa matkaan saippuaa ja käsidesiä.   

Majoituksen päätyttyä

 • Pyyhi pinnat majoituksen päätyttyä (kahvat, pinnat) 
 • Jos sinulla on ollut flunssaoireita majoituksen aikana, ole yhteydessä lähimpään asiakaspalvelupisteeseen 
 • Jos sinulla todetaan koronatartunta majoituksen päättymisen jälkeen, ole yhteydessä lähimpään Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen 

Muista Retkietiketti!

THL:n suositusten mukaan jokaisen kansalaisen on syytä itse arvioida omaa käyttäytymistään ja siihen liittyvää riskiä itselleen ja muille.

Retkeilijöiden kannattaa välttää kaikenlaisia vilkkaita taukopaikkoja, mutta ei myöskään lähteä kauas maastoon, josta voi olla vaikea päästä pois sairauden yllättäessä.  

Retkietiketti ja vastuullisuus korostuu: aina on pidettävä riittävä turvaväli kanssaretkeilijöihin ja käsihygieniasta on pidettävä hyvä huoli. Taukopaikoilla ei tule oleskella liian lähellä toisia. Myös retkikohteiden käymälöissä on muistettava hyvä hygienia.

Ruohikko- ja metsäpalovaaran aikana tulenteko on kiellettyä. Muutenkin suosittelemme kaikilla suosituimmilla alueilla pidättäytymään tulenteosta, sillä niiden vilkkailla tulentekopaikoilla voi muodostua tautiriski koronaviruksen takia.