Retkeilyreitit ja polut

Kolovedellä on yksi luontopolku ja kaksi retkeilypolkua, joilla pääsee perehtymään alueen metsäluontoon.

Kaksi retkeilijää pitkospuureitillä syksyisessä metsässä.

Reittien lähtöpisteet

Nahkiaissalon luontopolku ja Hirviniemen yksisuuntainen polku ovat puiston kaakkoisosassa, Selkälahden alueella. Polut sijaitsevat mantereella ja ovat siten myös autoilijoiden saavutettavissa. Poluilla on sama lähtöpiste Nahkiaissalontien varrella. Enonkoskelta saavuttaessa on Hanhivirran lossilta matkaa poluille 8 km. Koloveden kansallispuisto Nahkiaissalo-viitalta on kolmen kilometrin matka pysäköintialueelle, joka on polkujen lähtö- ja päätepiste. Veneilijät voivat lähteä kierrokselle Lohilahden telttailualueelta.

Ennen Nahkiaissalo -viittaa on Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltti noin 3,5 km:n päässä Hanhivirran lossilta. Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltiltä käännytään Vääräntauksentielle, joka johtaa Käköveden opastus- ja vesillelaskupaikalle eikä Nahkiaissalon ja Hirviniemen poluille.

Maisema korkealta kalliolta kuvattuna. Kallion rinteessä kasvavien mäntyjen läpi siintää kesäinen järvimaisema.

Mäntysalon retkeilypolku on Mäntysalon saaren pohjoispäässä. Polun alku ja veneenkiinnityspaikka sijaitsevat Mäntysalon rannassa Pitkäsaaren pohjoiskärkeä vastapäätä. Polku palvelee sijaintinsa ansiosta myös moottoriveneellä liikkuvia.

Luontopolut

Nahkiaissalon luontopolku, 3,3 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 1,5–2 tuntia. 
Reitti on vaativuudeltaan haastava. Korkeuseroja on reitillä paljon ja polku on paikoin hyvinkin kivikkoinen ja juurakkoinen.

Samoile korpikuusikoiden hämyssä ja ihastele järvimaisemia. Runsaasti korkeuseroja sisältävällä reitillä maasto vaihtelee valoisista kallioalueista jyrkkiin rinteisiin ja kosteisiin notkoihin. Evästaukoa voi pitää Lohilahden kotalaavulla, jonne voi myös rantautua kanootilla. 

Lähtöpiste
Osoite: Nahkiaissalon pysäköintialue. Nahkiaissalontie, Savonlinna.
Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 12.922' lon: 28° 55.367', ETRS-TM35FIN - P: 6899656 I: 599988
Melojat voivat lähteä reitille myös Lohilahden telttailualueelta, jonne pääsee rantautumaan kanootilla.
Nahkiaissalon luontopolun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet
Lohilahden telttailualueella (noin 70 metrin pisto varsinaiselta ympyräreitiltä) on tulentekopaikkana hormillinen kotalaavu, jossa on luvallista tehdä tulet myös metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana erityistä varovaisuutta noudattaen. Lohilahdessa on myös kompostikäymälä sekä liiteri.
Reitin varrella on opastauluja, joissa kerrotaan perustietoa vanhoista metsistä ja niiden lajistosta. 

Nähtävää
Kauniita järvimaisemia voi ihastella ennen ja jälkeen Lohilahden telttailualueen. Reitin alkupuolella vasemmalla puolella erottuu painauma muistona tervahaudasta.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Risteyskohdissa on puiset viitat. Suositeltu kulkusuunta: Vastapäivään.

Reitti alkaa Nahkiaissalon pysäköintialueelta. Lyhyen yhdyspolun jälkeen alkaa varsinainen ympyräreitti. Pian sukelletaan tunnelmalliseen kuusikkoon, ja muutaman nousun ja laskun kautta saavutaan rannan tuntumaan. Lohilahden telttailualueelle saakka reitti mutkittelee veden läheisyydessä. Hieman Lohilahden jälkeen polku kipuaa jyrkästi ylöspäin, ja kuusikon hämystä noustaan valoisaan kalliomännikköön.

Kun jälleen laskeudutaan alavampaan maastoon ja polku kääntyy jyrkästi takaisin lähtöpisteen suuntaan, muuttuu metsä taas kuusivaltaisemmaksi. Puiden oksilla paikoin roikkuvat jäkälät kertovat vanhan metsän kosteasta pienilmastosta ja ilman puhtaudesta.

Huomioitavaa
Reitin lähtöpisteelle johtava Nahkiaissalontie on keväällä usein pitkään lumen peitossa, ja pitkän ylämäen vuoksi paluumatka Nahkiaissalon pysäköintialueelta takaisin päätielle voi olla haasteellinen.

Sateisella säällä reitin kivet ja juuret sekä pitkospuut voivat olla erittäin liukkaat, joten varsinkin reitin ylä- ja alamäissä on syytä noudattaa varovaisuutta. Reitti kulkee paikoin kosteissa notkoissa, joissa kaikkein kosteimmissa kohdissa kulkua helpottavat pitkospuut.
 

Retkeilypolut

Mäntysalon polku, 3,8 km, ympyräreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 2 tuntia. 
Runsaiden korkeuserojen vuoksi reitti on vaativuudeltaan haastava.

Mäntysalon polulta voit ihailla Koloveden eri-ikäisiä metsiä, jotka vaihtelevat vanhoista luonnontilaisista sekametsistä myös viljeltyihin metsiin. 

Lähtöpiste
Mäntysalon polku sijaitsee Mäntysalon saaressa, joten sinne ei ole maayhteyttä. Reitin lähtöpiste sijaitsee veneenkiinnityspaikalla saaren pohjoisrannalla. Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 18.423' lon: 28° 44.515', ETRS-TM35FIN - P: 6909602 I: 590310

Mäntysaloa lähin pysäköintialue kansallispuiston alueella on Kirkkoranta, jossa on myös vesillelaskupaikka.
Osoite: Kirkkorannan pysäköintialue. Kirkkorannantie 200, Enonkoski.
Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 14.207' lon: 28° 53.641', ETRS-TM35FIN - P: 6901999 I: 598423

Mäntysalon polun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet
Reitin varrella on kaksi levähdyspenkkiä, joiden luota avautuvat kauniit järvimaisemat.  

Nähtävää
Järvinäkymät maisemapaikoilta.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. 
Suositeltu kulkusuunta: Myötäpäivään.

Veneenkiinnityspaikalta lähtiessä reitti alkaa haastavalla nousulla. Tämän jälkeen reitti on helppokulkuisempaa, joskin nousuja ja laskuja on reitillä pitkin matkaa. Reittiä ympäröivä metsäluonto on vaihtelevaa. Paikoin maasto on avaraa, jäkäläpeitteistä ja kallioistakin maastoa, välillä taas reitti kulkee tiheämmässä metsikössä.
Polun itäosasta, noin kilometrin päässä reitin lähtöpaikasta, haarautuu polulta pistoreitti Mäntysalon kämpälle, joka toimii vuokratupana.

Risteyksen jälkeen muutaman nousun ja laskun kautta Mäntysalon polku saapuu saaren sisämaasta jälleen lähemmäs rantaa. Kauniita näkymiä järvelle voi pysähtyä ihastelemaan useampaankin kohtaan, ennen kuin reitti palaa jälleen lähtöpisteeseen veneenkiinnityspaikalle.

Huomioitavaa
Mäntysalon saaressa liikkuminen on kokonaan kielletty 1.1.–30.4. välisenä aikana. Tarkemmat tiedot liikkumisrajoitusalueista ja niiden voimassaoloajoista näet Koloveden esitekartasta.
Reitin varrella ei ole tulentekopaikkaa tai kuivakäymälää. Lähimmät palvelut ovat läheisessä Pitkäsaaressa. Huomaathan, että Mäntysalon vuokratuvan pihapiiri tulentekopaikkoineen ja kanoottilaitureineen on varattu vain tuvassa majoittuvien käyttöön. Tupa on vuokrattavissa toukokuun lopusta lokakuun alkuun Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).

 

Hirviniemen polku, 1,5 km, on yhdensuuntainen. Polku kulkee alkumatkasta noin 900 metriä metsäautotien pohjaa pitkin, jonka jälkeen kestävöityä leveää polkua metsämaisemassa noin 600 metriä. Reittimerkintänä on alkumatkasta oranssi ympyrä.                        

 • Palvelut: Hirviniemen telttailualueella on kaksi tulentekopaikkaa ja kompostikäymälä sekä uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
 • Kanoottilaituri
 • Nähtävää: Polun varrella on monenlaista ja -ikäistä metsää.

Vesi- ja melontareitit

Kolovedellä ei ole virallisia, merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta edellytykset omien reittien laatimiseen ovat saarten ja niemien luonnehtimassa puistossa erinomaiset. Kansallispuistossa on paljon reittimahdollisuuksia myös aloitteleville melojille. Huomioithan melonta- tai soutureitin suunnittelussa sääennusteen sekä tuuleen suunnan ja mahdollisen aallokon. Tutustuthan ennen vesille lähtöä vesiretkeilijän turvallisuusohjeisiin.

Koloveden alueella on myös runsaasti palveluita, kuten telttailu- ja tulentekopaikkoja melojille.

Reittiehdotuksia

Hyviä lähtöpaikkoja melontaretkelle ovat esimerkiksi Kirkkorannan ja Käköveden vesillelaskupaikat. Varsinkin heinäkuussa vilkkaimman retkeilysesongin aikaan Kirkkoranta voi ruuhkautua, kun taas Käkövedellä on yleensä väljempää.

 • Kirkkorannasta voi meloa esimerkiksi Lohilahden tai Vaajasalon tulentekopaikalle ja takaisin Kirkkorantaan. Retki soveltuu hyvin päiväretkeksi, reitin pituus yhteen suuntaan on noin 5 km.
   
 • Kirkkorannasta lähtiessä voi meloa koko Vaajasalon ympäri (Kirkkoranta-Ukonvuori-Kotaselkä-Syväniemi-Vaajasalo-Kirkkoranta). Ukonvuorella voi rantautua katsomaan kalliomaalauksia. Reitin varrella on useita telttailu- ja tulentekopaikkoja. Matkalle kertyy pituutta noin 25 km.
   
 • Vaajasalon voi kiertää myös puolittain melomalla vain eteläosan ympäri, jolloin reitin pituus on noin 15 km. Ukonlahdelta on yhteys Metsoselälle. Kapeikon melottavuus vaihtelee vedenkorkeuden mukaan. Kanootin voi kuitenkin kantaa matalikon yli (matka noin 100 m).
   
 • Koko puiston kiertämiseen on hyvä varata useampi päivä. Kierros kansallispuiston suurimpien saarien Mäntysalon ja Vaajasalon ympäri on noin 35–40 km mittainen. 

Ehdotuksia melontareiteiksi löydät myös esimerkiksi täältä (oravivillage.com).

Pidempää melontaretkeä suunnittelevalle Kolovedeltä on hyvät yhteydet myös kansallispuiston ulkopuolisiin vesistöihin. Puiston pohjoisosasta on yhteys Joutenvedelle. Pilpan ja Kerman kanavien kautta on puolestaan yhteys Kermajärvelle.

Huomioitavaa

Suurimmassa osassa Koloveden kansallispuistoa on moottoriveneellä liikkuminen kielletty. Aivan kansallispuiston pohjoisosissa moottoriliikenne vesillä on kuitenkin sallittu, joten muuhun liikenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Huomioithan myös kansallispuiston liikkumisrajoitukset, jotka on merkitty karttaan
 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Koloveden kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.