Retkeilyreitit ja polut

Kolovedellä on yksi luontopolku, yksi retkeilypolku ja yksi vaativa esteetön luontoreitti, joilla pääsee perehtymään alueen metsäluontoon.

Kaksi retkeilijää pitkospuureitillä syksyisessä metsässä.

Reittien lähtöpisteet

Nahkiaissalon luontopolku ja Hirviniemen vaativa esteetön luontoreitti ovat puiston kaakkoisosassa, Selkälahden alueella. Polut sijaitsevat mantereella ja ovat siten myös autoilijoiden saavutettavissa. Poluilla on sama lähtöpiste Nahkiaissalontien varrella. Enonkoskelta saavuttaessa on Hanhivirran lossilta matkaa poluille 8 km. Koloveden kansallispuisto Nahkiaissalo-viitalta on kolmen kilometrin matka pysäköintialueelle, joka on polkujen lähtö- ja päätepiste. Veneilijät voivat lähteä kierrokselle Lohilahden telttailualueelta.

Ennen Nahkiaissalo -viittaa on Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltti noin 3,5 km:n päässä Hanhivirran lossilta. Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltiltä käännytään Vääräntauksentielle, joka johtaa Käköveden opastus- ja vesillelaskupaikalle eikä Nahkiaissalon ja Hirviniemen poluille.

Maisema korkealta kalliolta kuvattuna. Kallion rinteessä kasvavien mäntyjen läpi siintää kesäinen järvimaisema.

Mäntysalon retkeilypolku on Mäntysalon saaren pohjoispäässä. Polun alku ja veneenkiinnityspaikka sijaitsevat Mäntysalon rannassa Pitkäsaaren pohjoiskärkeä vastapäätä. Polku palvelee sijaintinsa ansiosta myös moottoriveneellä liikkuvia.

Helppokulkuiset reitit

Hirviniemen polku, vaativa esteetön luontoreitti, 1,6 km/suunta 

Sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.                      
Kulkuaika 1h/suunta. 
Vaativa esteetön luontoreitti. 

Hirviniemen 1,6 kilometrin pituinen edestakainen reitti kulkee läpi monimuotoisten ja monen ikäisten metsien päättyen Hirviniemen leirialueelle. Leirialueella on esteettömiä palvelurakenteita ja sinne pääsee myös esteettömästi meloen Kirkkorannasta. Alkumatkasta, noin 900 metriä, reitti kulkee pitkin metsäautotien pohjaa. Lopun matkaa, noin 700 metriä, kestävöityä ja levennettyä polkua myöten. Reitin loppuosa kulkee komeassa vanhassa metsässä lähellä järven rantaa. Jyrkkien mäkiosuuksien vuoksi pyörätuolilla liikkuville suositellaan avustajaa. 

Lähtöpiste 
Osoite: Nahkiaissalon pysäköintialue. Nahkiaissalontie, Savonlinna.  
Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 12.922' lon: 28° 55.367', ETRS-TM35FIN - P: 6899656 I: 599988 

Pysäköintialue on tasainen ja tilava. Pysäköintialueella ei ole erikseen merkittyä esteetöntä autopaikkaa. Huomioithan, että samalta pysäköintialueelta lähtee toiseen suuntaan Nahkiaissalon luontopolku, joka ei ole esteetön. 
Hirviniemen polun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet 
Pysäköintialueella on kansallispuiston opastauluja, joiden ääreen pääsee helposti.  

Hirviniemen polku johtaa Hirviniemen leirialueelle, joka on vapaassa käytössä.  Loivapiirteisellä ja kivituhkalla kestävöidyllä alustalla liikkuminen on vaivatonta ja rakenteissa esteettömyys on huomioitu monin tavoin. Leirialueella on esteetön kanoottilaituri, useita telttalavoja (yksi on esteetön), kaksi kuivakäymälää (toinen on esteetön), kaksi tulentekopaikkaa (toinen on esteetön) ja päädyistä avoin retkipöytä. Liiterin edustalle pääsee myös, mutta toistaiseksi ei sisälle asti. Esteettömät rakenteet ovat leirialueelle saavuttaessa ensimmäisinä. 

Reitin varrella pysäköintipaikalta Hirviniemeen on useita levähdyspenkkejä.  

Reittiselostus 
Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.  

Reitille lähdetään pysäköintipaikan vastakkaiselta puolelta, jossa viitta Hirviniemi 1,6 km. 50 metrin päässä oleva kuivakäymälä ei ole esteetön.  

Reitin metsäautotien pohjaa kulkevalla osuudella (900 m) tien keskikohta on uria korkeammalla. Tien leveys on noin 2,3 metriä. Tällä 900 metrin matkalla on heti reitin alussa laskua noin 200 metrin matkalla ja vasemmalle kääntyvän mutkan jälkeen noin 60 metriä pitkä nousu. Pituuskaltevuutta näissä on korkeimmillaan noin 8-9%. Reitissä on paikoin epätasaisuutta. Metsäautotieosuus päättyy tien kääntöpaikkaan, jossa voi levähtää päädyistä avoimen pöytäpenkin ääressä. 
700 metrin mittainen polku kääntöpaikalta eteenpäin on kivituhkalla kestävöity ja noin 1,2-1,5 metrin levyinen. Reitissä on paikoin epätasaisuutta, sateen aiheuttamaa syöpymää ja reunojen liestymistä. Reitillä on useita jyrkkiä ylä- ja alamäkiä, joissa pituuskaltevuutta on paikoin yli 20%. Pisimmillä mäkiosuuksilla on kuitenkin myös tasaisia paikkoja ja levähdyspenkkejä. Hirviniemeen saavuttaessa reitti on laskuvoittoinen ja mäessä on paikoin jyrkkiä kohtia.  

Hirviniemen leirialueelle pääsee myös meloen Kirkkorannasta. Kummassakin paikassa on esteetön kanoottilaituri. Yhdensuuntainen melontamatka on noin 2,5 kilometriä. 

Muut reitit

Nahkiaissalon luontopolku, 3,3 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 1,5–2 tuntia. 
Reitti on vaativuudeltaan haastava. Korkeuseroja on reitillä paljon ja polku on paikoin hyvinkin kivikkoinen ja juurakkoinen.

Samoile korpikuusikoiden hämyssä ja ihastele järvimaisemia. Runsaasti korkeuseroja sisältävällä reitillä maasto vaihtelee valoisista kallioalueista jyrkkiin rinteisiin ja kosteisiin notkoihin. Evästaukoa voi pitää Lohilahden kotalaavulla, jonne voi myös rantautua kanootilla. 

Lähtöpiste
Osoite: Nahkiaissalon pysäköintialue. Nahkiaissalontie, Savonlinna.
Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 12.922' lon: 28° 55.367', ETRS-TM35FIN - P: 6899656 I: 599988
Melojat voivat lähteä reitille myös Lohilahden telttailualueelta, jonne pääsee rantautumaan kanootilla.
Nahkiaissalon luontopolun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet
Lohilahden telttailualueella (noin 70 metrin pisto varsinaiselta ympyräreitiltä) on tulentekopaikkana hormillinen kotalaavu, jossa on luvallista tehdä tulet myös maastopalovaroituksen aikana erityistä varovaisuutta noudattaen. Lohilahdessa on myös kompostikäymälä sekä liiteri.
Reitin varrella on opastauluja, joissa kerrotaan perustietoa vanhoista metsistä ja niiden lajistosta. 

Nähtävää
Kauniita järvimaisemia voi ihastella ennen ja jälkeen Lohilahden telttailualueen. Reitin alkupuolella vasemmalla puolella erottuu painauma muistona tervahaudasta.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Risteyskohdissa on puiset viitat. Suositeltu kulkusuunta: Vastapäivään.

Reitti alkaa Nahkiaissalon pysäköintialueelta. Lyhyen yhdyspolun jälkeen alkaa varsinainen ympyräreitti. Pian sukelletaan tunnelmalliseen kuusikkoon, ja muutaman nousun ja laskun kautta saavutaan rannan tuntumaan. Lohilahden telttailualueelle saakka reitti mutkittelee veden läheisyydessä. Hieman Lohilahden jälkeen polku kipuaa jyrkästi ylöspäin, ja kuusikon hämystä noustaan valoisaan kalliomännikköön.

Kun jälleen laskeudutaan alavampaan maastoon ja polku kääntyy jyrkästi takaisin lähtöpisteen suuntaan, muuttuu metsä taas kuusivaltaisemmaksi. Puiden oksilla paikoin roikkuvat jäkälät kertovat vanhan metsän kosteasta pienilmastosta ja ilman puhtaudesta.

Huomioitavaa
Reitin lähtöpisteelle johtava Nahkiaissalontie on keväällä usein pitkään lumen peitossa, ja pitkän ylämäen vuoksi paluumatka Nahkiaissalon pysäköintialueelta takaisin päätielle voi olla haasteellinen.

Sateisella säällä reitin kivet ja juuret sekä pitkospuut voivat olla erittäin liukkaat, joten varsinkin reitin ylä- ja alamäissä on syytä noudattaa varovaisuutta. Reitti kulkee paikoin kosteissa notkoissa, joissa kaikkein kosteimmissa kohdissa kulkua helpottavat pitkospuut.

Mäntysalon polku, 3,8 km, ympyräreitti 

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 2 tuntia. 
Runsaiden korkeuserojen vuoksi reitti on vaativuudeltaan haastava.

Mäntysalon polulta voit ihailla Koloveden eri-ikäisiä metsiä, jotka vaihtelevat vanhoista luonnontilaisista sekametsistä myös viljeltyihin metsiin. 

Lähtöpiste
Mäntysalon polku sijaitsee Mäntysalon saaressa, joten sinne ei ole maayhteyttä. Reitin lähtöpiste sijaitsee veneenkiinnityspaikalla saaren pohjoisrannalla. Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 18.423' lon: 28° 44.515', ETRS-TM35FIN - P: 6909602 I: 590310

Mäntysaloa lähin pysäköintialue kansallispuiston alueella on Kirkkoranta, jossa on myös vesillelaskupaikka.
Osoite: Kirkkorannan pysäköintialue. Kirkkorannantie 200, Enonkoski.
Koordinaatit: WGS84 - lat: 62° 14.207' lon: 28° 53.641', ETRS-TM35FIN - P: 6901999 I: 598423
Mäntysalon polun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet
Reitin varrella on kaksi levähdyspenkkiä, joiden luota avautuvat kauniit järvimaisemat.  

Nähtävää
Järvinäkymät maisemapaikoilta.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. 
Suositeltu kulkusuunta: Myötäpäivään.

Veneenkiinnityspaikalta lähtiessä reitti alkaa haastavalla nousulla. Tämän jälkeen reitti on helppokulkuisempaa, joskin nousuja ja laskuja on reitillä pitkin matkaa. Reittiä ympäröivä metsäluonto on vaihtelevaa. Paikoin maasto on avaraa, jäkäläpeitteistä ja kallioistakin maastoa, välillä taas reitti kulkee tiheämmässä metsikössä.
Polun itäosasta, noin kilometrin päässä reitin lähtöpaikasta, haarautuu polulta pistoreitti Mäntysalon kämpälle, joka toimii vuokratupana.

Risteyksen jälkeen muutaman nousun ja laskun kautta Mäntysalon polku saapuu saaren sisämaasta jälleen lähemmäs rantaa. Kauniita näkymiä järvelle voi pysähtyä ihastelemaan useampaankin kohtaan, ennen kuin reitti palaa jälleen lähtöpisteeseen veneenkiinnityspaikalle.

Huomioitavaa
Mäntysalon saaressa liikkuminen on kokonaan kielletty 1.1.–30.4. välisenä aikana. Tarkemmat tiedot liikkumisrajoitusalueista ja niiden voimassaoloajoista näet Koloveden esitekartasta.
Reitin varrella ei ole tulentekopaikkaa tai kuivakäymälää. Lähimmät palvelut ovat läheisessä Pitkäsaaressa. Huomaathan, että Mäntysalon vuokratuvan pihapiiri tulentekopaikkoineen ja kanoottilaitureineen on varattu vain tuvassa majoittuvien käyttöön. Tupa on vuokrattavissa toukokuun lopusta lokakuun alkuun Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Vesi- ja melontareitit

Kolovedellä ei ole virallisia, merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta edellytykset omien reittien laatimiseen ovat saarten ja niemien luonnehtimassa puistossa erinomaiset. Kansallispuistossa on paljon reittimahdollisuuksia myös aloitteleville melojille. Huomioithan melonta- tai soutureitin suunnittelussa sääennusteen sekä tuuleen suunnan ja mahdollisen aallokon. Tutustuthan ennen vesille lähtöä vesiretkeilijän turvallisuusohjeisiin.

Koloveden alueella on myös runsaasti palveluita, kuten telttailu- ja tulentekopaikkoja melojille.

Reittiehdotuksia

Hyviä lähtöpaikkoja melontaretkelle ovat esimerkiksi Kirkkorannan ja Käköveden vesillelaskupaikat. Varsinkin heinäkuussa vilkkaimman retkeilysesongin aikaan Kirkkoranta voi ruuhkautua, kun taas Käkövedellä on yleensä väljempää.

  • Kirkkorannasta voi meloa esimerkiksi Lohilahden tai Vaajasalon tulentekopaikalle ja takaisin Kirkkorantaan. Retki soveltuu hyvin päiväretkeksi, reitin pituus yhteen suuntaan on noin 5 km.
     
  • Kirkkorannasta lähtiessä voi meloa koko Vaajasalon ympäri (Kirkkoranta-Ukonvuori-Kotaselkä-Syväniemi-Vaajasalo-Kirkkoranta). Ukonvuorella voi rantautua katsomaan kalliomaalauksia. Reitin varrella on useita telttailu- ja tulentekopaikkoja. Matkalle kertyy pituutta noin 25 km.
     
  • Vaajasalon voi kiertää myös puolittain melomalla vain eteläosan ympäri, jolloin reitin pituus on noin 15 km. Ukonlahdelta on yhteys Metsoselälle. Kapeikon melottavuus vaihtelee vedenkorkeuden mukaan. Kanootin voi kuitenkin kantaa matalikon yli (matka noin 100 m).
     
  • Koko puiston kiertämiseen on hyvä varata useampi päivä. Kierros kansallispuiston suurimpien saarien Mäntysalon ja Vaajasalon ympäri on noin 35–40 km mittainen. 

Ehdotuksia melontareiteiksi löydät myös esimerkiksi täältä (oravivillage.com).

Pidempää melontaretkeä suunnittelevalle Kolovedeltä on hyvät yhteydet myös kansallispuiston ulkopuolisiin vesistöihin. Puiston pohjoisosasta on yhteys Joutenvedelle. Pilpan ja Kerman kanavien kautta on puolestaan yhteys Kermajärvelle.

Huomioitavaa

Suurimmassa osassa Koloveden kansallispuistoa on moottoriveneellä liikkuminen kielletty. Aivan kansallispuiston pohjoisosissa moottoriliikenne vesillä on kuitenkin sallittu, joten muuhun liikenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Huomioithan myös kansallispuiston liikkumisrajoitukset, jotka on merkitty karttaan
 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Koloveden kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.