Retkeilyreitit ja polut

Kolovedellä on yksi luontopolku ja yksi retkeilypolku, joilla pääsee perehtymään alueen metsäluontoon.

Kaksi retkeilijää pitkospuureitillä syksyisessä metsässä.

Reittien lähtöpisteet

Nahkiaissalon luontopolku on puiston kaakkoisosassa, Selkälahden alueella. Polku sijaitsee mantereella ja on siten myös autoilijoiden saavutettavissa. Enonkoskelta saavuttaessa on Hanhivirran lossilta matkaa Nahkiaissalon polulle 8 km. Koloveden kansallispuisto Nahkiaissalo-viitalta on kolmen kilometrin matka pysäköintialueelle, joka on polun lähtö- ja päätepiste. Veneilijät voivat lähteä kierrokselle Lohilahden telttailualueelta.

Ennen Nahkiaissalo -viittaa on Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltti noin 3,5 km:n päässä Hanhivirran lossilta. Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltiltä käännytään tielle, joka johtaa Käköveden opastus- ja vesillelaskupaikalle eikä Nahkiaissalon luontopolulle.

Maisema korkealta kalliolta kuvattuna. Kallion rinteessä kasvavien mäntyjen läpi siintää kesäinen järvimaisema.

Mäntysalon retkeilypolku on Mäntysalon saaren pohjoispäässä. Polun alku ja veneenkiinnityspaikka sijaitsevat Mäntysalon rannassa Pitkäsaaren pohjoiskärkeä vastapäätä. Polku palvelee sijaintinsa ansiosta myös moottoriveneellä liikkuvia.

Luontopolut

  • Nahkiaissalon luontopolku, 3,3 km, kulkee vaativassa maastossa ja maapohja on paikoin hyvinkin kivikkoista ja juurakkoista. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Luontopolun opastauluissa kerrotaan vanhoista metsistä ja niiden lajistosta. Maasto vaihtelee valoisista kallioalueista jyrkkiin rinteisiin ja kosteisiin notkoihin. Nahkiaissalon kierrokseen menee aikaa noin 2 tuntia.
    • Palvelut: Lohilahden telttailualueella on tulentekopaikka ja kompostikäymälä sekä uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
    • Nähtävää: Polun varrella on pari kaunista maisemapaikkaa sekä painauma muistona tervahaudasta. Maisemapaikat ovat ennen ja jälkeen Lohilahden telttailualuetta.

Retkeilypolut

  • Mäntysalon polku, 3,8 km, on todella vaativassa ja vaihtelevassa maastossa. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Kun polku lyhyen alkutaipaleen jälkeen haarautuu, niin suositeltu kulkusuunta erkanee vasemmalle. Polulta voi ihailla Koloveden eri-ikäisiä metsiä, jotka vaihtelevat vanhoista luonnontilaisista sekametsistä myös viljeltyihin metsiin. Aikaa kierrokseen kannattaa varata vähintään 2 tuntia.
    • Palvelut ja nähtävää: Järvimaisemaa voi jäädä katselemaan kahdessa levähdyspisteessä. Suositellun kiertosuunnan mukaisesti ensimmäinen levähdyspaikka on puolessa välissä kierrosta.