Retkeilyreitit ja polut

Kolovedellä on yksi luontopolku ja kaksi retkeilypolkua, joilla pääsee perehtymään alueen metsäluontoon.

Kaksi retkeilijää pitkospuureitillä syksyisessä metsässä.

Reittien lähtöpisteet

Nahkiaissalon luontopolku ja Hirviniemen yksisuuntainen polku ovat puiston kaakkoisosassa, Selkälahden alueella. Polut sijaitsevat mantereella ja ovat siten myös autoilijoiden saavutettavissa. Poluilla on sama lähtöpiste Nahkiaissalontien varrella. Enonkoskelta saavuttaessa on Hanhivirran lossilta matkaa poluille 8 km. Koloveden kansallispuisto Nahkiaissalo-viitalta on kolmen kilometrin matka pysäköintialueelle, joka on polkujen lähtö- ja päätepiste. Veneilijät voivat lähteä kierrokselle Lohilahden telttailualueelta.

Ennen Nahkiaissalo -viittaa on Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltti noin 3,5 km:n päässä Hanhivirran lossilta. Koloveden kansallispuisto Käkövesi -kyltiltä käännytään Vääräntauksentielle, joka johtaa Käköveden opastus- ja vesillelaskupaikalle eikä Nahkiaissalon ja Hirviniemen poluille.

Maisema korkealta kalliolta kuvattuna. Kallion rinteessä kasvavien mäntyjen läpi siintää kesäinen järvimaisema.

Mäntysalon retkeilypolku on Mäntysalon saaren pohjoispäässä. Polun alku ja veneenkiinnityspaikka sijaitsevat Mäntysalon rannassa Pitkäsaaren pohjoiskärkeä vastapäätä. Polku palvelee sijaintinsa ansiosta myös moottoriveneellä liikkuvia.

Luontopolut

 • Nahkiaissalon luontopolku, 3,3 km, kulkee vaativassa maastossa ja maapohja on paikoin hyvinkin kivikkoista ja juurakkoista. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Luontopolun opastauluissa kerrotaan vanhoista metsistä ja niiden lajistosta. Maasto vaihtelee valoisista kallioalueista jyrkkiin rinteisiin ja kosteisiin notkoihin. Nahkiaissalon kierrokseen menee aikaa noin 2 tuntia.
  • Palvelut: Lohilahden telttailualueella on tulentekopaikkana hormillinen kotalaavu, jossa on luvallista tehdä tulet myös metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana erityistä varovaisuutta noudattaen. Lohilahdessa on myös kompostikäymälä sekä uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
  • Nähtävää: Polun varrella on pari kaunista maisemapaikkaa sekä painauma muistona tervahaudasta. Maisemapaikat ovat ennen ja jälkeen Lohilahden telttailualuetta.

Retkeilypolut

 • Mäntysalon polku, 3,8 km,  on todella vaativassa ja vaihtelevassa maastossa. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Kun polku lyhyen alkutaipaleen jälkeen haarautuu, niin suositeltu kulkusuunta erkanee vasemmalle. Polulta voi ihailla Koloveden eri-ikäisiä metsiä, jotka vaihtelevat vanhoista luonnontilaisista sekametsistä myös viljeltyihin metsiin. Aikaa kierrokseen kannattaa varata vähintään 2 tuntia.
  • Palvelut ja nähtävää: Järvimaisemaa voi jäädä katselemaan kahdessa levähdyspisteessä. Suositellun kiertosuunnan mukaisesti ensimmäinen levähdyspaikka on puolessa välissä kierrosta.
 • Hirviniemen polku, 1,6 km, on yhdensuuntainen. Polku kulkee alkumatkasta noin 600 metriä metsäautotietä pitkin, jonka jälkeen hiukan kapeampaa tieuraa noin 400 metriä. Tieuran päätyttyä polku jatkuu traktoriuralla ja loppuosa menee kapeana polkuna järvenrannassa. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.                                                                             
  • Palvelut: Hirviniemen telttailualueella on kaksi tulentekopaikkaa ja kompostikäymälä sekä uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
  • Kanoottilaituri
  • Nähtävää: Polun varrella on monenlaista ja -ikäistä metsää ja loppumatkan polku kulkee rantamaisemassa.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Koloveden kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.