Koloveden ohjeet ja säännöt

Koloveden kansallispuistossa suojellaan Saimaan saaristoluontoa ja vanhoja metsiä. Kallioseinämiä koristavat vuosituhansia vanhat kalliomaalaukset. Saarten suojissa voit kohdata uhanalaisen saimaannorpan.  On tärkeää, että perehdyt puistoon jo ennalta, ja valmistaudut retkelle huolella tutustumalla puiston ohjeisiin ja järjestyssääntöön (Pdf 509 Kt, julkaisut.metsa.fi).

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Liikkumista on rajoitettu rajoitusosissa. Tutustu puiston rajoitusosiin Kartat-sivulla ja Retkikartta.fissä.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Pyöräily
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Sesonkiajat
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Koloveden kansallispuistossa retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Ethän jaa netissä sisältöä, jossa rikotaan kansallispuiston sääntöjä.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita kansallispuistoon, mutta ainoastaan kytkettynä.

Liikkuminen

Kansallispuistossa liikkuminen vesikulkuneuvoilla ja omin voimin on sallittua rajoitusosia lukuun ottamatta:

 • Liikkuminen Nahkiaissalon luontopoluilla on sallittua ympäri vuoden sekä Mäntysalon luontopolulla 1.5.-31.12. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Liikkumista on rajoitettu uhanalaisten ja harvinaisten lajien ja niiden elinympäristön suojelemiseksi:

 • Koloveden karttaan merkityllä rajoitusosalla (Pieni Kolovesi) liikkuminen on kielletty ympäri vuoden.
 • Talvella 1.1-30.4. liikkuminen on kielletty myös kansallispuistoon kuuluvilla saarilla, mutta mantereeseen kuuluvilla osilla liikkuminen on talvisinkin sallittua.
 • Liikkuminen jäällä moottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla kansallispuistoon kuuluvilla alueilla 1.1.-30.4. on kiellettyä.
 • Liikkuminen polttomoottorikäyttöisellä veneellä, vesiskootterilla yms. vesikulkuneuvolla karttaan merkityllä alueella on kiellettyä.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla paikoilla.

 • Saarissa sijaitsevilla leiriytymispaikoilla leiriytyminen on sallittua vain 1.5.-31.12.

Tulenteko

Tulenteko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu. Risukeittimen käyttö ei ole sallittu maastopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.

Tulenteko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske Kirkkorannan ja Lohilahden hormilla varustettuja tulisijoja. 

Roskaton retkeily

Koloveden kansallispuistossa ei ole sekajäteastioita maastossa. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään.

Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.

Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella rajoituksia lukuun ottamatta.

Verkkokalastaminen on kiellettyä koko alueella kuuttiaikana 1.4. - 30.6., jotta saadaan turvattua uuden norppasukupolven alkutaival. Koska Kolovesi on tärkeä norppien lisääntymisalue, niin Metsähallituksen vesille ei myönnetä verkkokalastuslupia.

Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi

Marjastus, sienestys ja kasvien keräily

Marjojen ja ruokasienten poimiminen on sallittu rajoitusosia lukuun ottamatta. 

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty. Villiyrttien kerääminen on siis kielletty.

Pyöräily

Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuunottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Muut säännöt ja ohjeet

Hirven metsästäminen on sallittua paikalliselle metsästysseuralle Metsähallitukselta haetulla luvalla.

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Koloveden kansallispuiston reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Koloveden kansallispuistossa

 • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
 • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
 • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
 • Roskaaminen tai rakenteiden vahingoittaminen.
 • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
 • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Koloveden järjestyssääntö

Koloveden kansallispuiston järjestyssääntö (Pdf 509 Kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 28.7.2014.

Sesonkiajat

Koloveden erämainen luonto houkuttelee runsaasti kävijöitä keskikesällä, jolloin vapaan telttapaikan löytäminen voi olla vaikeaa. Alkukesällä juhannukseen saakka ja loppukesällä elokuun puolenvälin jälkeen alueella on vähemmän liikkujia. Kalliojyrkänteiden hienoa ruskaa kannattaa myös tulla katsomaan.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

Koloveden järjestyssääntö

Koloveden kansallispuiston järjestyssääntö (pdf 509 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 28.7.2014.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.